Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип

Republica Moldova rămâne fără premier timp de trei zile

161
Potrivit serviciului de presă al Guvernului, prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, va lipsi din țară în perioada 29-31 martie

CHIȘINĂU, 29 mart — Sputnik. Pavel Filip efectuează o vizită de lucru de trei zile în Regatul Belgiei şi în Marele Ducat de Luxemburg. Vizita include și întrevederi cu un șir de oficiali europeni.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, șeful Cabinetului de Miniștri se va întâlni cu omologul său belgian, Charles Michel, și cu președintele Senatului Belgiei, Christine Defraigne, cu prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel și cu președintele Parlamentului luxemburghez, Mars Di Bartolomeo.

Pavel Filip va participa în data de 31 martie la cea de-a treia Reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova — Uniunea Europeană. Șeful Executivului moldovean va fi prezentat Raportul de progres privind implementarea Agendei de Asociere RM — UE.

Premierul va avea, de asemenea, întrevederi cu mai mulți oficiali europeni, inclusiv cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, cu comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, cu comisarul pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini şi alţi comisari europeni. Totodată, prim-ministrul Pavel Filip se va întâlni cu Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

161
Tagurile:
NATO, Donald Tusk, asociere RM-UE, raport, vizită, premier, Pavel Filip, Luxemburg, Belgia
Tematic
Vezi aici ce salarii ridică Igor Dodon, Pavel Filip și Andrian Candu
Pavel Filip speră să rezolve în câteva luni problemele moldo-ucrainene
În fiecare zi de luni, ar putea fi demis câte un ministru din Guvernul Filip
Igor Dodon

”Nu trebuie depășite limitele” Dodon, despre declarația ambasadorului român

9
Igor Dodon a declarat că declarația ambasadorului român despre ostașii români care au luptat în 1941 pe teritoriul Moldovei pentru dreptate și libertate sun în contradicție cu opinia majorității cetățenilor țării.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Candidatul la prezidențiale, actualul șef al statului Igor Dodon, consideră că recentele declarații ale diplomaților români vin în contradicție cu poziția majorității cetățenilor Moldovei.

El a vorbit despre aceasta în cadrul unei emisiuni la  un post local de televiziune. Președintele le-a recomandat de asemenea diplomaților  să se abțină de la astfel de calificări și reacții dure în această privință.

”Eu cred că, din punct de vedere diplomatic, dacă vorbim de ambasadori, în opinia mea, ar trebui să se abțină de la astfel de calificări. Și unii, și alții”, a declarat Dodon.

Igor Dodon a menționat că afirmațiile diplomaților români au provocat o reacție de răspuns a Ambasadei Ruse.

”Este vorba de cel de Al Doilea Război Mondial, luați orice carte de istorie, luați rezultatele procesului de la Nurnberg, recunoscute internațional, care spune foarte clar că fasciștii, și spun acolo și jandarmii români, au ars mii de cetățeni aici, la Cișinău”, a afirmat Dodon.

Președintele a menționat că în istorie sunt diverse pagini.

”Fiecare popor și-a avut călăii săi la anumite etape istorice, dar nu e cazul să-i eroizăm. Eu cred că noi trebuie să avem relații bune și aici nu trebuie să trecem anumite limite din toate părțile. Aici trebuie să fim calmi, liniștiți, să nu creăm situații dificile cum au fost create prin aceste declarații”, a menționat șeful statului.

Amintim că pe 23 octombrie Ambasada României în Moldova a organizat la Cimitirul Eroilor Armatei Române din raionul Orhei acțiuni dedicate  Zilei Armatei Române. Prezent la eveniment, ambasadorul României Daniel Ioniță a declarat în cadrul discursului său că „ostaşii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea ţării, pentru dreptate şi libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut şi Nistru, care a aparţinut României”.

Ambasada Federației Ruse la Chișinău a condamnat afirmațiile ”profanatoare de justificare a criminalilor fasciști” în numele Ambasadei României în Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
ostași, România, ambasador, declarații, Dodon
Tematic
Dodon, despre mediile rusești în Moldova după alegeri


Загрузка...
Israel

Cum vor vota moldovenii din Israel în data de 1 noiembrie

35
(reînnoit 16:14 28.10.2020)
Cetățenii moldoveni din Israel care vor să participe la alegerile prezidențiale sunt rugați să descarce de pe site-ul ambasadei Republicii Moldova în Israel o scrisoare pe care o vor prezenta autorităților acestei țări pentru a se putea deplasa la secțiile de votare.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a anunțat că, în contextul situației pandemice, Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel a publicat o scrisoare confirmativă, adresată autorităților israeliene și altor instituții sau persoane interesate, prin care se confirmă că alegerile prezidențiale vor avea loc 1 noiembrie 2020.

Заседание кабинета министров РМ
© Sputnik / Miroslav Rotari
Cetățenii Republicii Moldova în această țară sunt rugați să printeze sau să descarce acest document în format electronic pe telefonul mobil pentru a fi prezentată la solicitare. În felul acesta ei se vor putea deplasa fără probleme la secțiile de votare, fără riscul de a fi amendați de către autoritățile israeliene în contextul restricțiilor impuse pe timp e pandemie.  

Vom menționa că pe teritoriul statului Israel vor fi deschise, în data de 1 noiembrie, două secții de votare:

Secția de votare nr.1/358 din or. Tel Aviv - sediul Ambasadei Republicii Moldova, str. Rembrandt 38.

Secția de votare nr.1/359 din or. Așdod - clădirea Beit Eitan, str. Kakal 90א.

Ambele secții de votare vor fi deschise între orele 7:00 – 21:00.

Vom aminti că în data de 16 octombrie Guvernul statului Israel a decis ieșirea din carantina ermetică, anulând un șir de restricții impuse anterior. Însă a lăsat în vigoare interdicția de intrare a cetățenilor străini pe teritoriul statului Israel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
Restricții, Vot, prezidențiale, alegeri, Israel
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020


Загрузка...