Lansare Ortodoxie si Nationalism la Bucuresti

Ortodoxie și naționalism economic: Iurie Roșca și-a lansat cartea la București

472
(reînnoit 19:33 02.03.2017)
O nouă apariție editorială a jurnalistului și politicianului Iurie Roșca a fost lansată joi, la București, în incinta Palatului Parlamentului României

CHIȘINĂU, 2 mart — Sputnik. Jurnalistul și politicianul Iurie Roșca și-a lansat astăzi o nouă carte la București, în incinta Palatului Parlamentului. Culegerea de materiale "Ortodoxie și Naționalism Economic", scoasă la tipar de editura "Mica Valahie", care însumează articole de autor, recenzii ale unor lucrări și traduceri, a fost comentată de cunoscuți lideri de opinie, analiști, istorici, sociologi, oameni de cultură și militari din România.

Evenimentul a fost moderat de jurnalistul Dragoș Dumitriu, iar printre invitații care au luat cuvântul au fost Bogdan Duca, analist politic; Mariana Heroiu, directorul editurii „Mica Valahie"; profesorul Ion Coja, istoric; Constantin Parvulesco, fiul cunoscutului filosof și geopolitician, Jean Parvulesco; sociologul Cristi Pantelimon; economistul Radu-Bogdan Herzog; Dan Zamfirescu și alții.

Sociologul Cristi Pantelimon și editorul portalului Estica.eu a declarat că noua apariție editorială oferă o nouă perspectivă în regândirea României în noile contexte globale.

"Este o carte scrisă cu patimă, cu pasiune, în firea autorului și este o caracteristică a vremurilor pe care le trăim. Din punct de vedere geoeconomic, geopolitic, trăim o perioadă de maxime frământări. În această perioadă de dezordine globală, cum spun unii geopoliticieni, un frate de-al nostru din Basarabia ne propune un soi de ancoră ideologă și ancoră filosofică", a spus Cristi Pantelimon.

Analistul Bogdan Duca este de părere că Iurie Roșca se încadrează în categoria oamenilor care nu se adaptează le epoca în care trăiesc, nu spun ceea ce este pe plac mulțimilor, ci mai curând au o atitudine critică față de perioada în care trăiesc.

"Senzația mea a fost aceea că Iurie Roșca face parte dintr-o categorie din care fac parte și eu parte: e o coloană a cincea, nu a Rusiei sau a unei puteri, ci este o coloană a cincea a unei stări de spirit, coloana a cincea a Don Quijoților. Acei oameni care au talentul uluitor de a fi nu oameni ai timpului lor, ci critici ai timpului lor, care reușesc să vadă probleme pe care contemporanii nu reușesc să le vadă", a spus Bogdan Duca.

Specialistul în economie, Radu Bogdan Herzog consideră că prin lucrarea sa Iurie Roșca încearcă să ofere o altă perspectivă asupra problemelor pe care le-a generat globalizarea.

"Prin titlul acestei cărți Iurie încearcă să găsească împreună cu noi cale pe care trebuie să mergem. Socialismul nu a fost bun, capitalismul sau globalismul spre care am fost canalizați iarăși nu e bun. Probabil că soluția pe care o identifică Iurie, cel puțin pentru spațiul acesta, este ortodoxia și naționalismul economic. Ortodoxia ca reper spiritual, naționalismul economic ca soluție politică și economică", a spus expertul român.

Culegerea de articole "Ortodoxie și Naționalism Economic" a apărut la București la inițiativa editurii "Mica Valahie" și este disponibilă în mai multe rețele de distribuție din România. Potrivit autorului, o lansare a cărții urmează să aibă loc în viitorul apropiat și la Chișinău. 

 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

472
Tagurile:
Naționalism economic, Ortodoxie, Naționalism, lansare, Iurie Roșca, București, România
Tematic
Rebega: Ortodoxia ne învață iubirea de frate
Roșca: Unioniști și antiunioniști, două tabere care se alimentează reciproc
Iurie Roșca: Stația terminus pentru Transnistria este Republica Moldova
Roșca: Ce trebuie să-i cerem Moscovei și ce trebuie să-i oferim
Серафим Александрович Урекян

Urechean: Sandu vrea să-și supună întreaga țară, oamenii și legile

739
(reînnoit 20:32 28.02.2021)
Veteranul politicii moldovenești a numit periculoasă interpretarea legilor și a Constituției, pe care președintele trebuie să o respecte cu sfințenie în virtutea funcției sale.

CHIȘINĂU, 28 feb - Sputnik. Pentru o dezvoltare sistematică și durabilă a statului, pentru ca țara să avanseze, nu stagneze și să bată pasul pe loc, politicienii trebuie să respecte legile și Constituția Republicii Moldova, oferind un exemplu pentru toți ceilalți.

 Declarația a fost făcută în studioul Rasio Sputnik Moldova de către fostul primar al Chișinăului Serafim Urechean, care a comentat situația acută de criză din fruntea statului, care a început din momentul interpretării de către președintele Maia Sandu a prevederilor Legii fundamentale a țării.

„Capriciile unor elemente individuale ale puterii nu ar trebui să fie în prim-plan. Vor să împingă cetățenii republicii la limită, să-și îngroape economia. Se pare că situația critică cu pandemia nu le este suficientă, când câte 1600 de cazuri noi de infectare cu coronavirus sunt înregistrate în țară pe zi", a remarcat interlocutorul, comentând situația dificilă din țară.

Potrivit lui Urechean, președintele și alți reprezentanți ai puterii din republică s-au distanțat simțitor de problemele cetățenilor, de problemele de vaccinare în masă a populației și nu atrag atenția nici la numărul mare de oameni din Moldova care mor din cauza complicațiilor cauzate de COVID-19.

"Republica practic nu este guvernată acum. Ea se clatină ca o barcă de hârtie. Biata noastră Moldova a fost lăsată abandonată și înșelată într-o situație de criză", a adăugat Urechean.

El a mai remarcat că niciunul dintre cei care se află în funcții înalte nu are dreptul să uite de statul de drept și de responsabilitatea generală față de popor.

"Ceea ce se întâmplă astăzi miroase a anarhie. Când președintele țării ignoră principalele dispoziții ale Constituției, este îngrozitor. A jurat pe textul Constituției că va îndeplini toate aceste norme", a subliniat politicianul, adăugând că puterea supremă din țară aparține oamenilor care au ales parlamentul. „Dar când un președinte cu puteri înguste încearcă să-și supună parlamentul și guvernul, acest lucru va duce la consecințe foarte grave pentru țară și pentru oameni”, a remarcat el.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

739
Tagurile:
Constituție, Maia Sandu, Serafim Urechean
Tematic
Urechean, despre Primăria Chișinău: Lucrurile se mișcă într-o direcție bună


Загрузка...
Maia Sandu s-a întâlnit cu Charles Michel

Președintele Consiliului European: Perspectivele legate de anticipate au mari șanse

142
(reînnoit 17:47 28.02.2021)
Președintele Consiliului European Charles Michel, aflat într-o vizită în Republica Moldova, a susținut duminică o conferință de presă împreună cu șeful statului Maia Sandu și a comentat situația politică din țara noastră.

CHIȘINĂU, 28 feb - Sputnik. Charles Michel a ținut să precizeze că Uniunea Europeană este un mare partener comercial al Republicii Moldova și așteaptă din partea țării noastre să fie implementate reforme. Președintele Consiliului European a încurajat-o în context pe Maia Sandu.

„Transmit un mesaj foarte clar de sprijin al Uniunii Europene pentru concentrarea doamnei președinte Sandu pe efectuarea reformelor și lupta cu corupția. (...) Eforturile Dumneavoastră de a aborda lipsa independenței sistemului judiciar și Procuraturii și de a avansa în investigarea fraudei bancare și luptei cu corupția sunt cruciale pentru a consolida națiunea”, a declarat oficialul european.

Maia Sandu a vorbit la rândul său despre situația politică din țară.

„Suntem într-o situație politică dificilă. Omenii cer curățarea de corupție. Vă asigur că schimbările pornite în societate sunt inevitate și ireversibile. Sunt sigură că vom avea alegeri parlamentare anticipate și vom confirma un guvern deplin”, a spus șeful statului.

În context, Michel a ținut să precizeze că cei care ar avea probleme cu legea nu ar trebui să decidă soarta țării și a lăsat să se înțeleagă că sprijină organizarea alegerilor parlamentare anticipate în Moldova. 

„Cei care au fost implicați în activități care nu se conformează supremației legii nu ar trebui să existe în viitorul Moldovei și, de aceea, toate perspectivele legate de alegerile parlamentare anticipate au cele mai mari șanse. Și așteptăm ca toți actorii politici să acționeze în interesul superior al cetățenilor Republicii Moldova. Doamna președinte, Europa este de pareta Dumneavoastră”, a spus Michel. 

Președintele Consiliului European a menționat că asistența macrofinanciară de urgență în timpul pandemiei a fost deja trimisă în republică, iar următoarea tranșă de 50 de milioane de euro va ajunge în curând.

După ce își va încheia vizita în Republica Moldova, președintele Consiliului European va merge în Georgia și Ucraina.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

142
Tagurile:
Charles Michel, Consiliul European, vizită, Maia Sandu
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Consiliului European: Ce urmează să discute


Загрузка...
Iurie Ciocan

Reforma administrativ-teritorială: Este sau nu necesară pentru Moldova

0
(reînnoit 19:27 28.02.2021)
Într-un interviu acordat în studioul Radio Sputnik Moldova, expertul Iurie Ciocan a menționat că reformă teritorial-administrativă va veni cu o serie de beneficii pentru cetățeni. O asemenea schimbare este extrem de complexă, care poate dura câțiva ani.
Expert: Ce beneficii va aduce reforma teritorial-administrativă

Potrivit lui Iurie Ciocan, în urma implementării acestei reforme, instituțiile publice vor putea face ușor schimb de date. Ca urmare, cetățeanul nu va trebui sa solicite certificate de la unele instituții publice pentru a le prezenta altor instituții publice. 

"Totul se automatizează într-o manieră foarte simplă. Fiecare instituție care are nevoie de o informație despre cetățean o poate accesa în baza codului personal. În 2021, a fost lansat cabinetul personal al cetățeanului de către Agenția de Guvernare Electronică, ceea ce deja înseamnă un progres. Cred că anume instrumente de acest gen – exluderea certificatelor de la o instituție la alta, excluderea de fapt a unor contacte inutile între stat și cetățean - vor îmbunătăți colaborarea dintre aceștia", a remarcat Iurie Ciocan.

Expertul a susține că reforma ar putea fi implementată până la alegerile locale din 2023 sau până la cele din 2027, iar cooperarea intercomunitară este un element definitoriu în acest sens.

"Ar fi bine dacă vom reuși până la viitoarele alegeri locale. Dacă nu, atunci mai avem de muncit. Nu avem bătut în cuie un termen. Scopul este să avem o reformă bine gândită, pentru că noi credem că aceasta este calea corectă", a precizat expertul.

Opinie: Primăriile din Moldova nu mai sunt eficiente

Și reprezentantul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Alexandru Morcov, a declarat că reforma APL este necesară, deoarece primăriile nu mai sunt eficiente.

Potrivit lui, activitatea primăriilor este ineficientă din cauza statului care nu și-a onorat obligațiunile asumate față de APL-uri pe parcursul anilor, cu privire la descentralizarea fiscală și financiară, consolidarea capacităților economiilor locale, crearea unor mecanisme fezabile de prestare a serviciilor etc.

"Spre exemplu, dacă ne referim la perceptorul fiscal, acesta include impozitul pe bunurile imobiliare și impozitul funciar. Cum poate să fie autosustenabilă autoritatea publică locală, când cheltuielile de administrare a unui impozit depășesc propriu-zis impozitul. Aceasta a fost funcția statului să facă înregistrarea și evaluarea bunurilor imobile, autoritățile publice locale nu au nici o vină", a remarcat pentru Sputnik reprezentantul CALM.

De menționat că executivul are trei scenarii pentru reforma teritorial-administrativă a Republicii Moldova, între care unul prevede reducerea numărului de primării de nivelul I cu tocmai 90 la sută, adică din cele 896 existente astăzi să mai rămână doar 93.

Reforma preconizată de autoritățile centrale prevede și reducerea numărului de raioane - de la 35 la doar 5.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
primării, reforma
Tematic
Concurs lansat de Primărie: Câștigătorul va primi 10 mii de lei


Загрузка...