Igor Dodon

Comuniștii lui Voronin îl amenință cu demiterea pe președintele Dodon

257
(reînnoit 16:56 28.02.2017)
Comuniștii lui Vladimir Voronin îi reproșează președintelui Igor Dodon că vrea să federalizeze Republica Moldova și că pentru el interesele personale ar fi mai importante decât cele naționale

CHIȘINĂU, 27 feb — Sputnik. Portalul oficial al Partidului Comuniștilor pcrm.md publică articolul "Alesul de către întregul popor", adică Președintele Dodon, calcă în picioare Constituția după propriul său plac", în care șeful statului este criticat pentru intențiile sale de a rezolva problema transnistreană prin federalizarea Republicii Moldova.
Autorul articolului, Ivan Lecarev, scrie că intenția de a desfășura un referendum pe ambele maluri ale Nistrului care să decidă federalizarea este una utopică și nu poate fi pusă în practică.

"Acum Igor Dodon este preocupat cum nu se poate de tare de ideea Moldovei federative — desigur, cu remorcă transnistreană. În opinia dumnealui, piatra de temelie în constituirea federației trebuie să fie un referendum al întregului popor. Și asta în pofida faptului că, încă în luna ianuarie a acestui an, liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a declarat în mod foarte explicit că pe malul stâng al Nistrului nu va fi nici un fel de referendum", scrie Lecarev.

"Deci, Chișinăul și Tiraspolul își trasează obiective iraționale, încercând să umple mințile cetățenilor săi cu un conținut artificial, plămădit în exclusivitate din geopolitică. Se poate spune că și Dodon, și Krasnoselski, pur și simplu, își distrează electoratul asemenea unor clovni de circ. Este greu de înțeles de ce Igor Dodon crede că majoritatea participanților la referendum se vor pronunța pentru o Moldovă unică, în timp ce asta e o chestiune discutabilă", afirmă pcrm.md.

După care autorul articolului îl acuză pe președintele țării că face un joc comun cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, iar scopul este unul pur electoral.

"Desigur, referendumul nu va rezolva nimic, asta e clar din capul locului, însă pe Igor Dodon îl interesează altceva, și anume voturile transnistrenilor, adică ale celor care sunt cetățeni ai Republicii Moldova și care la alegerile parlamentare din 2018 își vor da voturile pentru Partidul Socialiștilor. Fapt despre care dumnealui vorbește în mod deschis și încearcă să-și creeze un chip pozitiv de pacificator. Și o face fără nici un dezgust față de careva din mijloacele aplicate, precum și încălcând Constituția încă o dată", afirmă Lecarev.

Editorialistul site-ului Partidului Comuniștilor îl acuză pe Dodon că este primul și singurul președinte al Republicii Moldova care și-a permis să-l numească pe Vadim Krasnoselski "președinte al Transnistriei".

"Igor Dodon în mod conștient l-a numit pe Vadim Krasnoselski "președinte al Transnistriei" și l-a felicitat cu ocazia victoriei acestuia la alegeri. Și chiar s-a lăudat cu asta, declarând că, în toți cei 25 de ani, el e primul dintre conducătorii Moldovei independente care l-a felicitat pe președintele Transnistriei cu prilejul victoriei lui la alegeri.
Cu ce se fălește "alesul de către întregul popor"? Cu faptul că a încălcat jurământul prezidențial, conform căruia dumnealui este obligat să păstreze integritatea republicii? Cu încurajarea separatismului? Doar, felicitând-l pe Vadim Krasnoselski, Igor Dodon a recunoscut, de fapt, independența Transnistriei, ceea ce nu a făcut nici unul din conducătorii Moldovei. Iar Igor Dodon făcând-o, astfel a demonstrat că nu-i pasă de ceea ce declară însăși Constituția țării", a mai scris organul de presă al comuniștilor, precizând în final că acțiunile președintelui ar putea provoca demiterea lui de către Parlament.

Vom preciza că fruntașii PCRM consideră că Igor Dodon ar fi încălcat prevederile constituționale și atunci când a acceptat să candideze la funcția de șef al statului, alegeri care, în opinia comuniștilor, ar fi ilegale.

Vom menționa că, după PL PCRM este al doilea partid parlamentar care se pronunță pentru demiterea lui Igor Dodon din funcție. Însă cele două formațiuni au insuficiente voturi în Parlament pentru a-l suspenda din funcție pe Dodon prin votul Parlamentului. Și chiar dacă ar reuși acest lucru, decizi finală ar urma să o ia alegătorii în cadrul unui referendum național.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

257
Tagurile:
comuniști, socialiști, revocare, demitere, PCRM, PSRM, Parlament, Igor Dodon, Vladimir Voronin, Transnistria
Tematic
Voronin a identificat un grup de „turişti" în Parlamentul moldovenesc
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Consiliului European, Charles Michel

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine astăzi la Chișinău

78
(reînnoit 21:08 27.02.2021)
Președintele Maia Sandu se întâlnește duminică, 28 februarie, cu președintele Consiliului European Charles Michel, care se află într-o vizită în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 28 feb – Sputnik. Potrivit unui comunicat de presă al administrației președintelui moldovean, înaltul oficial al Uniunii Europene întreprinde o vizită de lucru în Republica Moldova, Georgia și Ucraina, în perioada 28 februarie - 3 martie.

Atac militar al SUA în Siria
© AP Photo / Ford Williams/U.S. Navy

Maia Sandu și Charles Michel vor discuta despre relațiile dintre Republica Moldova și UE, despre viitorul Parteneriatului Estic, dar și despre depășirea crizei pandemice.

Întrevederea va avea loc începând cu ora 12.30 la Reședința de Stat de pe strada Nicolae Iorga, 23. După discuții, la ora 14.45, președinții Maia Sandu și Charles Michel vor face declarații pentru presă, menționează administrația prezidențială într-un comunicat de presă.

Pe finalul vizitei vor fi făcute declarații de presă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
Chisinau, vizita, Charles Michel, Maia Sandu, Sandu


Загрузка...
Sergiu Sîrbu

Sîrbu o în judecată pe Sandu: „Mai degrabă ea are conflict de interese cu Aeroportul”

906
(reînnoit 19:23 27.02.2021)
Epopeea acuzațiilor dintre deputatul „Pentru Moldova” Sergiu Sîrbu și președintele Maia Sandu continuă. După ce ieri a fost dat afară de la ședința Consiliului Suprem de Securitate, astăzi parlamentarul a anunțat că-l dă în judecată pe șeful statului.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Conflictul dintre Sergiu Sîrbu și Maia Sandu nu mai contenește. După ce a fost dat afară de la ședința Consiliului Suprem de Securitate, parlamentarul „Pentru Moldova” pare să fie gata să meargă până-n pânzele albe ca să-și facă dreptate. 

Potrivit unui comunicat de presă emis de platforma „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu o va acționa pe Maia Sandu în judecată.

Și asta pentru că vineri președintele a explicat că deputatul nu a fost admis la ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru că acolo s-a discutat despre concesionarea Aeroportului, iar deputatul platformei „Pentru Moldova” s-ar afla într-un conflict de interese în acest sens.

„Noi astăzi am discutat despre concesionarea Aeroportului. În situația în care domnul Sîrbu vine dintr-o grupare parlamentară ai cărei membri sunt implicați în subiectele pe care le-am discutat în această ședință și sunt implicați direct, atunci acest lucru nu înseamnă altceva decât conflict de interese. (...) Pornind de la aceste considerente, am considerat și consider în continuare că domnul Sîrbu nu a putut să asiste la această discuție și l-am informat exact așa și pe dumnealui”, a precizat Maia Sandu în cadrul briefingului pe care l-a susținut după ședința CSS.

În replică, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică a catalogat motivul invocat de șeful statului drept „o mostră de improvizație juridică, demnă de cluburile de amatori”.  

„Cică a decis că i s-a părut că probabil așa trebuie, pentru că a fost în Franța și cineva de acolo i-a zis că la ei există nu știu ce practică în acest sens. Mult stimată doamnă președinte, conflictul de interese are o definiție clară în legislația națională și se stabilește conform unor rigori juridice exacte. Există articole de lege și instituții abilitate care sunt împuternicite să constate acest lucru. Asta nu este la discreția unor persoane terțe și nu se face după ureche”, a menționat Sergiu Sîrbu. 

Mai mult, legislatorul consideră că mai degrabă Maia Sandu ar fi în conflict de interese în acest sens. 

„Dacă eu, în virtutea faptului că fac parte dintr-un grup parlamentar, care are legături cu presupuse persoane vizate în acest dosar, sunt bănuit, cum ați spus, de conflict de interese, față de dumneavoastră, care ați participat direct la acea tranzacție și ați votat în favoarea ei, nu există niciun fel de bănuieli?” - a remarcat Sîrbu.

Amintim că vineri, 26 februarie, membrii Consiliului Suprem de Securitate s-au convocat în ședință, în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte, inclusiv concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Deputatul Sergiu Sîrbu nu a fost lăsat să intre la ședința CSS. Ulterior, el a susținut un briefing în care a declarat că incidentul este o încălcare crasă și a menționat că „alunecăm treptat în dictatură”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

906
Tagurile:
Judecată, Aeroportul Chişinău, conflict de interese, Maia Sandu, Sergiu Sîrbu
Tematic
Sandu, despre majorarea prețului la carburanți: Este o acțiune concertată


Загрузка...
Natalia Toma

Aveți grijă ce fac copiii pe internet! Iată ce lucruri grave li se pot întâmpla

0
(reînnoit 10:25 28.02.2021)
Tot mai mulți copii au fost abuzați în mediul online în pandemie, arată datele statistice. Cum ajung copiii victime în mediul virtual și ce consecințe ar putea urma dacă ezită să cosulte un specialist? Subiectul a fost discutat în studioul Radio Sputnik Moldova.
Psiholog, despre consecințele abuzului asupra copiilor

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", ofițerul principal de investigații în cadrul Direcției Investigații Infracțiuni Informatice, Rozalina Crudu, a anunțat că pe parcursul anului 2020 poliția a înregistrat 63 de cazuri de abuz și exploatare sexuală pe internet a copiilor și au fost inițiate 45 de cauze penale.

"A fost un număr în creștere, cauzat de pandemie și de faptul că oamenii petreceau mai mult timp în mediul online. În comparație cu anii precedenți, au predominat cazurile de pornografie infantilă", a subliniat ofițerul.

Rozalina Crudu susține că adesea abuzatorii stabilesc contact cu copiii minori prin rețelele de socializare, ascunzându-și identitatea. Aceștia încearcă să obțină încrederea minorilor, solicită poze și video cu caracter intim, iar ulterior ajung să șantajeze minorii cu aceste materiale.

"Recomandăm copiilor să nu intre în contact cu persoane necunoscute, să verifice informația profilului dacă este fals sau nu, să nu discute pe teme personale în mediul online, să nu acceseze link-uri primite online, să nu accepte propunerile și cadourile atractive, să nu accepte să se întâlnească cu persoane necunoscute, iar în cazul în care a fost amenințați - să apeleze la un adult", a subliniat interlocutoarea.

Copiii abuzați - singuri în fața problemelor!

Psihologul Natalia Toma a menționat în cadrul aceleiași emisiuni de la Sputnik Moldova că adesea părinții care cunosc faptul că copiii lor au fost abuzați, agresați verbal sau amenințați, în special, în mediul online nu întreprind nici o măsură pentru a-i ajuta să treacă peste această experiență.

"Părinții cumva se simt vinovați că nu au putut evita aceste situații și încearcă să ia totul sub controlul său. Unii dintre ei nu întreprind absolut nicio măsură și nici măcar nu comunică cu copiii despre ceea ce simt", a subliniat Natalia Toma.

Psihologul susține că fiecare copil este afectat în mod diferit de această experiență. Cineva poate deveni mai timid, să aibă frica de a comunica și să întâmpine dificultăți în stabilirea contactelor cu persoane noi.

"Părintele, dacă știe că copilul a fost abuzat, trebuie să se adreseze unui specialist pentru a evita consecințele psiho-emoționale sau alte probleme mai grave. În general, persoanele cu un temperament mai slab vor fi influențate mult mai tare", a explicat psihologul.

Potrivit speciliștilor, rolul părinților și grija pe care trebuie să o manifeste față de copii este esențială în această situație. Adulții trebuie să fie prieteni cu copiii săi și să comunice zi de zi pe diverse subiecte. Astfel, orice situație neplăcută ar putea fi prevenită, susține interlocutoarea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
psiholog, abuz
Tematic
Violență la școală! Iată câte cazuri de abuz împotriva copiilor au fost raportate


Загрузка...