Mihai Ghimpu cu Valeriu Munteanu

Ghimpu: Nicolae Timofti ”a rămas mai mediteze” și ia o decizie

189
(reînnoit 13:00 20.12.2016)
Mihai Ghimpu infirmă informația potrivit căreia Nicolae Timofti a refuzat să semneze demisia lui Șalaru și a anunțat cine îi va lua locul.

CHIŞINĂU, 20 dec — Sputnik. Mihai Ghimpu a declarat la un post privat de televiziune ca în locul lui Anatol Șalaru, funcția de Ministru al Apărării urmează să fie ocupată de actualul Ministru al Mediului, Valeriu Munteanu.

"E mai bun, e profesionist, e cunoscut, are școală bună în România, are școală de Apărare. Dacă i-ai dat un loc de muncă, muncește de dimineața până noaptea. Se scoală dimineața așa cum e în armată. Este vorba de Valeriu Munteanu", a declarat Ghimpu.

Potrivit declarațiilor lui Ghimpu, prim-ministrul este obligat să semneze demisia, iar președintele — decretul, pentru că această funcție i-a fost încredințată de către Partidul Liberal pe care l-a atacat în ultimul timp.

"Partidul i-a încredințat funcția. Și odată ce partidul a pierdut încrederea, primul ministru este obligat să semneze demisia și domnul președinte este obligat să semneze decretul", consideră Ghimpu.

Întrebat de ce a refuzat Nicolae Timofti să semneze decretul, Mihai Ghimpu a declarat că președintele urmează să mai mediteze.

"De unde știți că a refuzat? A rămas să mai mediteze și să ia o decizie", a mai declarat Ghimpu.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a avut în prima parte a zilei de luni o întrevedere cu președintele Nicolae Timofti, cu care a discutat despre demiterea liberalului Anatol Șalaru din funcția de ministru al Apărării.

Conform informațiilor pe care le deține Sputnik din mai multe surse, Timofti a refuzat să accepte demiterea lui Șalaru din funcție, deoarece "vrea să plece cu fața curată din postul de președinte". Până la încheierea mandatului de președinte a lui Nicolae Timofti au mai rămas trei zile. La 23 decembrie începe mandatul președintele Igor Dodon, ales prin vot direct de cetățeni la 13 noiembrie.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

189
Tagurile:
ministrul apărării, Șalaru, Ghimpu, Timofti, demisie
Tematic
Timofti: orice început are și un sfârșit
Scandalul din PL ia amploare. Șalaru i-a cerut lui Ghimpu să demisioneze
Inevitabilul s-a produs: de ce i-a retras PL sprijinul politic lui Șalaru
Surse: Șalaru, susținut de Băsescu, a pus la cale o „lovitură de palat" în PL
Vaccinare

Ciocoi: Moldova are bani procure un milion de vaccinuri anti-COVID-19

9
Guvernul a identificat bani pentru a cumpăra circa un milion de doze de vaccin. Despre aceasta a informat premierul interimar, Aureliu Ciocoi, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

CHIȘINĂU, 5 mart - Sputnik. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a convocat membrii Guvernului în exercițiu într-o ședință pentru a discuta despre achiziționarea vaccinului anti-coronavirus. La întrevedere a participat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor - Tatiana Ivanicichina, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății - Tatiana Zatîc și Viorica Dumbrăveanu, consilierul președintelui Parlamentului pe domeniul sănătății. 

Aureliu Ciocoi a anunțat că sunt determinate resursele necesare pentru achiziționarea unui lot de circa 1 milion de doze de vaccin.

În același timp, Zinaida Greceanîi a precizat că este foarte important ca toate procedurile să fie finalizate cât mai rapid astfel încât să fie lansat procesul de vaccinare în masă a tuturor categoriilor de cetățeni.

Demnitarii nu au discutat ce vaccinuri ar putea fi procurate.

De menționat însă că în data de 3 martie, membrii Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul imunizărilor (NITAG), s-au întrunit într-o ședință în cadrul căreia a fost discutat procesul de vaccinare în Republica Moldova. Astfel, evaluând riscurile și situația epidemiologică nefavorabilă, reprezentanții Comitetului au aprobat utilizarea în în țara noastră inclusiv a vaccinurilor care au fost autorizate în țara de origine și incluse în lista OMS, EUL, în proces de evaluare. Este vorba despre 10 vaccinuri: Pfizer Biontech, AstraZeneca -UK, AstraZeneca – Sk Bio, AstraZeneca – SII, Sinopharm, Sinovac, Moderna, Janssen, The Gamaleya National Center (Sputnik V), CanSinoBio.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
Vaccinuri, pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
Medic moldovean, aflat la Londra: Ce spune despre tulpina britanică de COVID
Maia Sandu: Vechiul tratament anti-COVID-19, ineficient


Загрузка...
Dinu Plângău

Din rău în mai rău: Ce se va întâmpla cu criza politică după 23 martie

96
(reînnoit 11:57 05.03.2021)
Deputatul Platformei DA Dinu Plângău spune că, în cazul în care actorii politici nu vor identifica o soluție pentru criza politică, ea se va transforma într-un blocaj constituțional
Ce se va întâmpla cu criza politică după 23 martie

Deputatul Dinu Plângău consideră că ceea ce ar putea să se întâmple cu adevărat după data de 23 martie, la trei luni de la demisia Guvernului Chicu, va fi o aprofundare a crizei politice și transformarea ei într-un blocaj constituțional.

„Până pe 23 martie suntem într-o criză politică, iar după această dată vom avea deja și un blocaj constituțional în care nici o instituție a statului, dintre cele aflate în conflict, nu vor putea ajunge la scopul dorit - nici alegeri anticipate, nici instituirea unui Guvern. Toți se întreabă ce se va întâmpla după data de 23 martie. Vă spun: vom intra întru-un blocaj constituțional, când Curtea Constituțională nu va putea constata condițiile de dizolvarea a Parlamentului, iar majoritatea parlamentară creată nu va iniția procedura de suspendare a Președintelui. Vom rămâne doar cu o tentativa eșuată de învestire a Guvernului, iar după 23 totul va începe de la zero”, a menționat Dinu Plângău.

În opinia sa, dacă vor fi întrebați cei de la PSRM cum vor institui un Guvern fără acceptul Președintelui, nu vom avea un răspuns. Dacă vor fi întrebați cei de la PAS cum ajungem la alegeri anticipate, acum, fără o majoritate parlamentară, tot  nu vom avea un răspuns, ci doar mesaje politice pentru susținătorii acestor partide.

Deputatul a reiterat în cadrul emisiunii poziția Platformei DA în această situație complicată, iar soluția ar fi instituirea unui Guvern minoritar pentru a se ajunge pașnic la alegeri anticipate.

„Soluția pe care a propus-o PDA este cel mai rațional deznodământ în situația dată, dialog între partidele parlamentare, un consens pe dreapta, așa încât pașnic să ajungem la anticipate, desigur cu un Guvern funcțional”, a concluzionat deputatul Dinu Plângău.

Cum vede Dodon ieșirea din criza politică și de ce o compară pe Sandu cu Plahotniuc>>>

Potrivit recentei hotărâri a Curții Constituționale, Șeful Statului trebuie să reia consultările cu fracțiunile parlamentare pentru a identifica un candidat la funcția de premier. Maia Sandu a declarat că, deocamdată, se abține de la o discuție cu fracțiunile din Parlament și dorește să afle poziția societății civile și a mediului de experți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

96
Tagurile:
Dizolvarea Parlamentului, desemnare, blocaj politic
Tematic
Politolog: Ce va urma după decizia CCM
Politolog: La ce să ne aștepăm după 23 martie?


Загрузка...