Alegeri prezidenţiale, tutul doi

Moldovenii au ales: cum s-a votat în localităţile din ţară

424
(reînnoit 08:22 14.11.2016)
Au fost procesate deja 99,86 la sută dintre procesele verbale, dar în localităţile din ţară au fost contabilizate deja toate voturile valabil exprimate.

CHIŞINĂU, 14 nov — Sputnik. Se pateu afirma deja cu certitudine că liderul PSRM, Igor Dodon este cel de al cincilea preşedinte al Republicii Moldova. El a câştigat turul doi al scrutinului prezidenţial cu 52,37%, faţă de 47,63 la sută din sufragii cât a acumulat contracandidata sa, şefa PAS Maia Sandu, potrivit datelor prealabile ale CEC.

Participarea la vot a fost mai mare decât în primul tur, fiind înregistrată o prezenţă la urne de peste 53 la sută din numărul total al alegătorilor. Un vot masiv s-a înregistrat la secţiile electorale din străinătate.

Capitala Moldovei, municipiul Chişinău a votat în proporţie de 65,40% pentru Maia Sandu, faţă de 43,60 în favoarea lui Igor Dodon.

Capitala nordului, oraşul Bălţi, l-a preferat pe Dodon. Acesta a câştigat detaşat, cu 77,65 la sută din voturile valabil exprimate. Sandu a acumulat 22,35 la sută din sufragii.

Şi în sud, la Cahul, Igor Dodon a depăşit-o cu câteva procente pe Maia Sandu, raportul fiind de 51,24% faţă de 48,75%.

UTA Găgăuzia a votat aproape în totalitate pentru Dodon (98,89%).

Cei doi candidaţi au avut câştig de cauză în satele lor de baştină. Astfel, la Sadova, Călărași Dodon a acumulat 50,47 din voturile consătenilor, iar Sandu a luat la Risipeni, Fălești 64,08%.

Per total însă, în raioanele de baştină ale candidaţilor raportul a fost invers. La Călăraşi pentru Maia Sandu s-au exprimat votul 63,98 dintre alegători, iar pentru Igor Dodon — 36,02 la sută.

În schimb, în raionul de baştină al contracandidatei sale Dodon a câştigat cu scorul de 71,09%, iar Sandu a fost creditată la Făleşti cu doar 28.91%.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

424
Tagurile:
sat de baştină, ţară, vot, tutul doi, alegeri prezidenţiale, Maia Sandu, Igor Dodon
Тема:
Moldova, în febra alegerilor prezidenţiale (51)
Tematic
Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale în Moldova
Primul mesaj al președintelui ales al Republicii Moldova, Igor Dodon
Comisia Electorală Centrală

CEC a făcut un bilanț în ajunul alegerilor prezidențiale

43
(reînnoit 17:29 31.10.2020)
În ajunul alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie, Comisia Electorală Centrală a organizat o întâlnire cu concurenții electorali și cu observatorii, pentru o discuție de bilanț.

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a organizat la sediul său, în a doua jumătate a zilei de sâmbătă, 31 octombrie, o întâlnire cu concurenții electorali și cu reprezentanți ai misiunilor de observatori acreditate la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Scopul acestui eveniment a fost efectuarea unei evaluări preliminare a activităților electorale aferente alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

Membrii CEC au mulțumit candidaților „pentru desfășurarea unei campanii electorale echilibrate”.

Participanții la discuție au vorbit despre problemelor pe care le-au întâmpinat în perioada electorală și despre eventualele dificultăți care pot să apară în ziua votării.

Discuțiile au vizat sesizările depuse de concurenți, transparența finanțării campaniei electorale, organizarea proceselor pentru cetățenii aflați în afara țării sau cu domiciliul în localitățile din stânga Nistrului, precum și tentativele de transportare organizată și corupere a alegătorilor etc.

Dintre concurenții electorali, au vorbit Renato Usatîi și Dorin Chirtoacă, ambii exprimându-și anumite observații critice legate de procesul de pregătire a scrutinului.

Totodată, în cadrul unui briefing de totalizare a acțiunilor întreprinse de CEC în procesul de organizare a alegerilor prezidențiale, Dorin Cimil, președintele CEC, Maxim Lebedinschi, secretarul CEC și membrul CEC Vadim Filipov au punctat provocările și noile cerințe logistice legate de situația pandemică.

Observatori internaționali acreditați au fost informați despre termenii legali de constituire a organelor electorale, secțiile de votare în străinătate, înregistrarea candidaților, rolul Registrului de Stat al Alegătorilor în procesul de generare a listelor electorale.

De asemenea, alte teme abordate la briefing au ținut de reflectarea campaniei electorale în mass-media, plafonul general al mijloacelor financiare, care au putut fi transferate pe contul „Fond electoral”, creditul fără dobândă acordat concurenților electorali, procedura de acreditare a observatorilor naționali și internaționali.

Pentru buna desfășurare a scrutinului prezidențial, au fost depuse eforturi maxime ca pe lângă actele normative implementate să gestioneze situația de criză în sănătate publică să fie achiziționate și echipamente de protecție în scopul protejării tuturor participanților la procesul electoral, a subliniat Dorin Cimil.

Mai puțini observatori decât la alegerile parlamentare din 2019

Pentru alegerile prezidențiale au fost acreditați 2.193 de observatori, dintre care 1.883 de observatori naționali, 299 de observatori internaționali și 11 experți electorali internaționali.

Comparativ cu alegerile parlamentare din februarie 2019, alegerile prezidențiale din 1 noiembrie vor fi monitorizate de un număr mai redus de observatori - cu 45% mai puțini observatori naționali și cu 60% mai puțini observatori internaționali.

Opt candidați au fost înscriși în competiția pentru fotoliul prezidențial, numele lor fiind tipărite în buletinul de vot în următoarea ordine: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tematic
Observatorii din CSI după ședința la CEC: Am primit răspunsuri exhaustive
Observatori CSI vor monitoriza alegerile prezidențiale din Moldova
Nu putem conta pe numărătoarea paralelă a voturilor


Загрузка...
Comisia Electorală Centrală

Observatorii din CSI după ședința la CEC: Am primit răspunsuri exhaustive

68
(reînnoit 13:00 31.10.2020)
Mâine dimineață observatorii se vor deplasa la secțiile electorale pentru a urmări cum se desfășoară alegerile președintelui Moldovei.

CHIȘINĂU, 31 oct — Sputnik. Observatorii electorali din CIS au primit de la CEC răspunsuri exhaustive la întrebările care i-au interesat. Despre aceasta a declarat secretarul general - șeful secretariatului Consiliului CAI al CSI Dmitri, Kobițki, după întâlnirea cu conducerea Comisiei Electorale Centrale.

"Ne întâlnim cu staff-urile electorale, cu candidații la funcția de președinte. Ne-am întâlnit cu conducerea CEC și am primit răspunsuri exhaustive la întrebările care ne-au interesat. De mâine, odată cu deschiderea secțiilor de votare, vom începe observarea directă a procesului electoral. Ne vom deplasa în regiuni, observatorii noștri vor fi la Chișinău și în Găgăuzia. Vom urmări dacă este asigurată accesibilitatea la secțiile de votare, cum se va desfășura votarea la domiciliu, vom fi prezenți și la totalizarea rezultatelor, la numărarea voturilor", a declarat Kobițki în cadrul unui briefing.

Din componența grupului de observatori fac parte deputați - reprezentanți ai organelor legislative supreme ale statelor membre ale Adunării interparlamentare CSI, precum și angajați și experți ai Institutului internațional pentru monitorizarea dezvoltării democrației, parlamentarismului și respectării drepturilor electorale ale cetățenilor.

În acest an, observatorii internaționali din cadrul CAI a CSI au monitorizat campaniile electorale parlamentele din Azerbaidjan, Tadjikistan și Serbia.

În total, CEC a acreditat 1.884 de observatori naționali și 309 observatori internaționali care vor urmări desfășurarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova pe 1 noiembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

68
Tagurile:
Alegeri prezidenţiale, CEC, CSI, observatori
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Alegeri locale odată cu cele prezidențiale – iată unde


Загрузка...

Cutremurător! Adevărul neștiut despre exponatele Muzeului USM

0
(reînnoit 18:19 31.10.2020)
 • Toate animalele care au devenit exponate ale muzeului au pierit din cauza erorilor umane sau a actelor de cruzime comise cu premeditare
 • Tigrul de la Grădina Zoologică din Chișinău a înghițit întâmplător o bucată de sârmă care s-a lipit de carnea ce i-a fost servită și a pierit
 • Animalele care au devenit exponate au fost aduse din diferite colțuri ale URSS începând cu anul 1952
 • Familia leilor adusă la Chișinău din Odesa a fost hrănită de un vizitator cu carne amestecată cu cioburi de sticlă
 • 12 struți otrăviți într-o rezervație de lângă Crimeea au devenit exponate ale Muzeului Universității de Stat
 • Majoritatea exponatelor sunt animale vânate ilegal
 • Animalele care au devenit exponate au fost aduse din diferite colțuri ale URSS începând cu anul 1952
 • La Muzeul Universității de Stat din Moldova se păstrează sute de specii de animale împăiate
 • Animalele care au devenit exponate au fost aduse din diferite colțuri ale URSS începând cu anul 1952
 • Majoritatea exponatelor sunt animale vânate ilegal
 • La Muzeul Universității de Stat se păstrează numeroase specii de insecte
 • Animalele care au devenit exponate au fost aduse din diferite colțuri ale URSS începând cu anul 1952
În spatele exponatelor Muzeului Universității de Stat din Moldova, în care se păstrează sute de specii de animale împăiate, stau istorii cutremurătoare.

La Muzeul Universității de Stat din Moldova se păstrează un imens patrimoniu agonisit timp de aproape patru decenii de către studenții Facultății de Biologie a Universității de Stat din Moldova - sute de specii de animale aduse din diferite colțuri ale URSS începând cu anul 1952. 

Toate acestea au pierit cândva din cauza erorilor umane sau, și mai grav, în urma actelor de cruzime săvârșite cu premeditare. 

De exemplu, familia leilor adusă la Chișinău în anul 1964 din Odesa a fost hrănită de către un vizitator cu carne amestecată cu cioburi de sticlă. 

De un sfârșit tragic a avut parte și tigrul de la Grădina Zoologică din Chișinău. Omul care îngrijea animalul îi aducea pe o tavă o bucată de carne. La un moment dat s-a împiedicat, iar carnea a căzut la pământ. El a ridicat-o și i-a dat-o fără să observe că s-a lipit de hrană o bucată de sârmă. Tigrul a înghițit-o și a pierit.

Mai multe aflați din galeria foto realizată de Sputnik Moldova. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
 • Toate animalele care au devenit exponate ale muzeului au pierit din cauza erorilor umane sau a actelor de cruzime comise cu premeditare
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Toate animalele care au devenit exponate ale muzeului au pierit din cauza erorilor umane sau a actelor de cruzime comise cu premeditare

 • Tigrul de la Grădina Zoologică din Chișinău a înghițit întâmplător o bucată de sârmă care s-a lipit de carnea ce i-a fost servită și a pierit
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Tigrul de la Grădina Zoologică din Chișinău a înghițit întâmplător o bucată de sârmă care s-a lipit de carnea ce i-a fost servită și a pierit

 • Animalele care au devenit exponate au fost aduse din diferite colțuri ale URSS începând cu anul 1952
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Animalele care au devenit exponate au fost aduse din diferite colțuri ale URSS începând cu anul 1952

 • Familia leilor adusă la Chișinău din Odesa a fost hrănită de un vizitator cu carne amestecată cu cioburi de sticlă
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Familia leilor adusă la Chișinău din Odesa a fost hrănită de un vizitator cu carne amestecată cu cioburi de sticlă

 • 12 struți otrăviți într-o rezervație de lângă Crimeea au devenit exponate ale Muzeului Universității de Stat
  © Sputnik / Mihai Caraus

  12 struți otrăviți într-o rezervație de lângă Crimeea au devenit exponate ale Muzeului Universității de Stat

 • Majoritatea exponatelor sunt animale vânate ilegal
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Majoritatea exponatelor sunt animale vânate ilegal

 • Animalele care au devenit exponate au fost aduse din diferite colțuri ale URSS începând cu anul 1952
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Animalele care au devenit exponate au fost aduse din diferite colțuri ale URSS începând cu anul 1952

 • La Muzeul Universității de Stat din Moldova se păstrează sute de specii de animale împăiate
  © Sputnik / Mihai Caraus

  La Muzeul Universității de Stat din Moldova se păstrează sute de specii de animale împăiate

 • Animalele care au devenit exponate au fost aduse din diferite colțuri ale URSS începând cu anul 1952
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Animalele care au devenit exponate au fost aduse din diferite colțuri ale URSS începând cu anul 1952

 • Majoritatea exponatelor sunt animale vânate ilegal
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Majoritatea exponatelor sunt animale vânate ilegal

 • La Muzeul Universității de Stat se păstrează numeroase specii de insecte
  © Sputnik / Mihai Caraus

  La Muzeul Universității de Stat se păstrează numeroase specii de insecte

 • Animalele care au devenit exponate au fost aduse din diferite colțuri ale URSS începând cu anul 1952
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Animalele care au devenit exponate au fost aduse din diferite colțuri ale URSS începând cu anul 1952

Tagurile:
animale, exponate, muzeu
Tematic
Ecologist, despre fauna din Republica Moldova: Vom vedea animale doar în filme


Загрузка...