Primarul Dorin Chirtoacă

În lipsa lui Chirtoacă, Grozavu convoacă ședința extraordinară a CMC

217
(reînnoit 22:31 21.10.2016)
Viceprimarul municipiului Chișinău Nistor Grozavu a semnat vineri o dispoziție privind convocarea şedinței extraordinare a CMC în data de 27 octombrie curent.

CHIȘINĂU, 21 oct — Sputnik. În lipsa lui Dorin Chirtoacă, primarul general al municipiului Chișinău, care se află într-o vizită de câteva zile în Franța, atribuțiile edilului au fost preluate de viceprimarul Nistor Grozavu. Acesta a emis astăzi o dispoziție privind convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului Municipal Chișinău.

„În conformitate cu dispoziţia primarului general al municipiului Chişinău, nr. 5 CMC din 21.10.2016 "Cu privire la convocarea şedinţei extraordinare a Consiliului municipal Chişinău", pe 27 octombrie 2016, ora 10.00, va avea loc şedinţa extraordinară a Consiliului municipal Chişină", transmite Primăria Chișinău.

Conform dispoziției primarului general nr. 630-dc din 17 octombrie 2016 „Cu privire la deplasarea dlui Dorin Chirtoacă la Strasbourg (Franța) și delegarea exercitării atribuțiilor primarului general viceprimarului Nistor Grozavu", Nistor Grozavu a fost numit primar general interimar.

Totodată, nu putem să nu observăm o gafă a celor care au postat comunicatul pe site-ul Primăriei specificând „În conformitate cu dispoziţia primarului general al municipiului Chişinău", pe când dispoziția este semnată de primarul general interimar, numit Nistor Grozavu, iar Dorin Chirtoacă, care deține funcția de primar general, nu putea face acest lucru, deoarece este plecat în deplasare.

Comunicatul primăriei Chișinău
Comunicatul primăriei Chișinău

 

217
Tagurile:
dispoziţie, Framţa, viceprimarul, ședință extraordinară a CMC, deplasare, Nistor Grozavu, Dorin Chirtoacă, Chişinău
Tematic
Chirtoacă ar putea fi supus unui examen psihiatric
Ce a declarat un profesor universitar despre Chirtoacă și URSS
Partidul Democrat din Moldova

Ce joc face Partidul Democrat: Alianță după alegeri

259
(reînnoit 07:18 22.10.2020)
După alegerile prezidențiale s-ar putea configura o nouă coaliție de guvernământ în Parlamentul Republicii Moldova, iar mișcările pe eșichierul politic s-ar putea să ne surprindă, consideră politologul Ian Lisnevschi.

În stilul politic deja consacrat, Partidul Democrat a făcut marți un anunț care lasă loc de interpretări și semnalează schimbări pe scena politică după alegerile prezidențiale. Liderul formațiunii, Pavel Filip, a lăsat să se înțeleagă că PDM este deschis pentru colaborare cu toate forțele politice.

„Partidul Democrat din Moldova și de această dată va trebui să fie cel care va media o colaborare ulterioară între forțele politice după alegeri. Aceste alegeri prezidențiale vor trece, dar indiferent de rezultat, este de datoria noastră, a celor din Parlament, să căutăm compromisuri”, a menționat Pavel Filip. 

Ce se ascunde de fapt în spatele acestei declarații? Dorința sinceră de a scoate țara din impas și de a evita blocajul sau încercarea formațiunii de a renaște ca pasărea Phoenix din propria cenuşă, având în vedere că sondajele o creditează cu foarte puțină încredere din partea electoratului? Politologul Ian Lisnevschi consideră că PDM ar putea juca ultima carte la alegerile din 1 noiembrie, deși nu a înaintat un candidat pentru funcția de șef de stat. Și asta pentru că scrutinul prezidențial este o platformă favorabilă pentru lansarea schimbărilor politice chiar și pentru cei care nu participă de facto la acest exercițiu. 

„Partidul Democrat permanent a jucat așa. Este un partid cu practic cea mai mare experiență politică în acest sens. Permanent a lăsat ușile deschide și a încercat să lase o posibilitate de a reveni la putere, permanent ne uimește cu reîntoarcerea sa. Probabil că și acum se pregătesc unele scenarii pe care le vor aplica după alegerile prezidențiale”, a remarcat Ian Lisnevschi într-un comentariu pentru Sputnik Moldova. 

După o ședință cu membrii organizațiilor teritoriale, Pavel Filip a spus că formațiunea pe care o conduce nu le va da indicații cu cine să voteze la prezidențiale membrilor partidului și nici susținătorilor. 

„Noi nu credem că este necesar să le indicăm colegilor cu cine să voteze. Avem încredere în intuiția și experiența politică a coechipierilor”, a spus președintele PDM.

Nici acest lucru nu e întâmplător, consideră Ian Lisnevschi.

„Partidul Democrat este un partid care încearcă să joace destul de atent, ca să nu-și asume responsabilitatea față de ceea ce poate să se întâmple. (...) A apelat la propriul electorat. Tehnologia aceasta nu este nouă - a mai fost folosită în 2016. S-a consultat cu propriul electorat, care, în mare parte, este și el dezbinat între doi candidați favoriți. De aceea, Partidul Democrat a dorit să se retragă din această bătălie, fiind oricum un jucător”, a spus politologul. 

Declarațiile lui Filip arată că PDM încearcă să câștige din statutul de „neutralitate” dividende politice - lasă ușile larg deschise pentru consultări atât pe flancul de stânga, cât și pe dreapta. Totuși, cu PAS-ul Maiei Sandu ar avea mai puține șanse să ajungă la o înțelegere, consideră expertul. 

„Mai degrabă, va face o coaliție cu un partid pragmatic, care are la bază proiecte socio-economice, o parte de guvernare. PAS-ul deocamdată nu face parte din aceste partide. Nu are o structură, nu are un plan, program de guvernare. (...) Mi se pare că, cu Andrei Năstase, Partidul Democrat ar fi putut să facă o coaliție, un grup de lucru. Și cu socialiștii Partidul Democrat poate să se înțeleagă”, a remarcat Ian Lisnevschi.

Politologul afirmă că lipsa unui program de guvernare care să contureze foarte clar viitorul țării ar putea să dezamăgească o bună parte din electoratul Maiei Sandu și să ne confruntăm la alegeri cu un absenteism fără precedent. 

„PAS-ul în mare parte se bazează pe electoratul emoțional, are o campanie parțial agresivă. Vorbește în mare parte despre falsificarea alegerilor. Adică, partidul din start recunoaște înfrângerea sa în această bătălie. Acest lucru poate duce la un lucru destul de interesant - electoratul de dreapta poate să se dezamăgească de aceste alegeri și să nu participe la vot. Sondajele arată că la aceste alegeri vor participa 50% dintre alegători. Acest procent poate să se micșoreze”, a mai spus Lisnevschi. 

Scenarii politice sunt foarte multe în pragul scrutinului care se va desfășura în condiții fără precedent, dar nu putem prevedea cu o înaltă probabilitate ce se va întâmpla realmente după 1 noiembrie. Cert este un singur lucru - că ne așteaptă o perioadă tumultoasă, care poate livra foarte multe surprize.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

259
Tagurile:
alianță, alegeri prezidențiale, scenarii, Partidul Democrat
Tematic
Ce șanse are Filat să ”readucă la viață” Partidul Liberal Democrat – Expert


Загрузка...
Buletine de vot

Alegeri prezidențiale în Moldova: Cum votează diaspora

65
(reînnoit 23:18 21.10.2020)
Pentru a-și putea exercita dreptul la vot la alegerile din 1 noiembrie, moldovenii stabiliți în afară țării trebuie să se înregistreze prealabil.

CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. Numărul moldovenilor stabiliți în străinătate care s-au înregistrat prealabil pentru alegerile prezedențiale din 1 noiembrie a ajuns la 59 921 de cetățeni. Datele sunt prezintate de Comisia Electorală Centrală pe site-ul oficial http://inregistrare.cec.md/.

Cele mai multe cereri de înregistrare prealabilă sunt de la 12 055 de cetățeni din 719 localități din Italia. Alți 9 465 de moldoveni înregistrați prealabil sunt din 289 de localități din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Un număr de 6 405 cetățeni din 627 de localități ale Germaniei, la fel vor putea să-și exercite dreptul la vot pe 1 noiembrie. Un număr mare de înregistrări se atestă în rândul moldovenilor plecați în Federația Rusă - 6 201 persoane din 93 de localități. Peste cinci mii de moldoveni care au solicitat înregistrarea în prealabil se află în România și Franța, iar alți peste trei mii - în Irlanda.

Comisia Electorală Centrală a decis deschiderea a 139 de secții de votare  în afara țării pentru scrutinul din 1 noiembrie. Din totalul de 139 de secții, cele mai multe, 30 la număr, vor fi deschise în Italia. Alte 17 secții de votare se vor deschide în Federația Rusă, iar câte 12 - în România și SUA. În Franța moldovenii vor putea vota în cadrul a 8 secții, cei din Marea Britanie în 7 secții, iar cei din Germania vor fi repartizați la 6 secții deschise pe teritoriul acestui stat. În Canada, Irlanda, Spania – câte 4 secții, Portugalia – 3 secții, Israel, Turcia și Ucraina – câte 2 secții. De asemenea, în alte 21 de state precum Grecia, Belgia și China etc. va fi deschisă câte o secție de votare.

Secţiile de votare constituite peste hotare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Pentru a putea vota, cetățenii moldoveni de peste hotare vor avea nevoie de unul dintre aceste acte: 

  • pașaport, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat;
  • buletin de identitate cu fișa de însoțire, doar dacă este valabil;
  • livret de marinar.

Alegătorii vor trebui să țină cont de mai multe reguli în afara secției de votare

  • să respecte distanța fizică de 1,5 m;
  • să poarte masca corect (să acopere gura și nasul);
  • să pregătească din timp actele de identitate în baza cărora alegătorul urmează să voteze, precum și pixul personal cu care vor trebui să semneze în lista electorală.

Mai multe reguli vor trebui respectate și în incinta secțiilor de votare. 

  • să poarte mască de protecție
  • să respecte distanța fizică de 1,5 m;
  • în secțiile de votare trebuie să fie efectuată dezinfecția la interval de 2-3 ore

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
Alegeri eşuate, Alegere, Birou relaţii cu diaspora, Diaspora
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020


Загрузка...

Emisiunea „Sputnik Matinal” cu Andrei Porubin şi Dumitru Chitoroagă.

0
(reînnoit 09:07 22.10.2020)
În emisiunea de astăzi vom discuta cu: Adrian Lupușor, Centrul de Somnologie, Elena Marian, președintele Asociației Artei Corale din Republica Moldova, Rodica Roșioru, profesor, Victoria Melnic, rector, Academiei de Teatru, Muzică și Arte Plastice.

În susținerea Filarmonicii Naționale, Rodica Roșioru, împreună cu discipolii ei organizează un concert la Butuceni. Recent și-a încheiat lucrârile Festivalul “ A ruginit frunza din vii”. Discutăm cu Elena Marian, președintele Asociației Artei Corale din Republica  Moldova. Cum ne influiențeaza schimbarea acelor ceasornicului ne spune Adrian Lupușor de la Centrul de Somnologie. 80 de ani de la fondare a Academiei de Teatru, Muzică și Arte Plastice. Discutăm cu rectorul instituției, Victoria Melnic

0


Загрузка...