Cancelarul Germaniei Angela Merkel

Merkel va agita pentru noi sancţiuni antiruseşti, cum va fi afectată Moldova

174
(reînnoit 08:59 16.10.2016)
Cancelarul Germaniei Angela Merkel vrea să determine ţările din Uniunea Europeană să extindă sancţiunile împotriva Rusiei.

CHIŞINĂU, 16 oct — Sputnik. Despre intenţiile lui Merkel de a încerca să determine UE să tensioneze relaţiile cu Rusia printr-o politică „renovată" a sancţiunilor relatează ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, care citează surse din anturajul lui Merkel.

Migranţi în Germania
© Sputnik / Сергей Строителев

Aceste sancţiuni noi pe care vrea să le propună Merkel ar fi determinate de situaţia din Siria.

Este de menţionat faptul că armata siriană, ajutată de aviaţia militară a Rusiei, a reuşit în ultima perioadă o ofensivă fără precedent împotriva grupării teroriste autointitulată „Statul Islamic" (interzisă în Rusia şi în alte ţări). Acest fapt a provocat reacţii „invidioase" la Washington şi la Bruxelles.

Potrivit surselor citate de Frankfurter Allgemeine Zeitung chestiunea extinderii sancţiunilor antiruseşti ar putea fi examinată la summit-un UE din 20 şi 21 octombrie. Noile sancţiuni ar urma să vizeze sectorul industriei militare.

Preşedintele SUA Barack Obama a reacţionat imediat, asigurând-o pe Merkel că Washingtonul va sprijini o eventuală decizie împotriva Rusiei a Bruxelles-ului.

Guvernul Republicii Moldova face eforturi de redresare a relaţiilor comercial-economice cu Federaţia Rusă, care au fost afectate de semnarea acordului de asociere RM-UE. După cea mai recentă întrevedere a premierului Pavel Filip cu Vladimir Putin liderul de la Kremlin a declarat că Moscova va susţine dialogul cu Chişinăul în vederea depăşirii problemelor apărute în relaţiile bilaterale. Totodată, Putin a menţionat că Rusia va trebui să implice şi Bruxelles-ul în acest dialog.

Mai mulţi analişti politici sunt de părere că Putin a sugerat că Moldova, după semnarea acordului de asociere cu UE, nu mai este suficient de suverană ca să poată promova o politică externă independentă şi că deja e nevoie de acordul Bruxelles-ului pentru mai multe decizii ale Chişinăului.

Astfel, dacă relaţiile Rusiei cu UE vor cunoaşte o nouă etapă de răcire, va fi afectată şi economia Republicii Moldova.

174
Tagurile:
Frustrare, Sancţiuni antiruseşti, Merkel, extindere, Uniunea Europeană, Pavel Filip, Angela Merkel, Siria, Europa, Rusia, SUA, Germania
Tematic
Factorii ce ar putea distruge UE sau de ce se teme Angela Merkel


Загрузка...