Vlad Filat adus cu escortă la judecată

Cum Filat a „aruncat în aer" sistemul politic din Moldova

903
(reînnoit 16:28 15.10.2016)
Nicu Goncear
Acum exact un an fostul premier și lider al PLDM, Vlad Filat, a fost lipsit de imunitate parlamentară. Pe 15 octombrie 2015 Parlamentul a votat pentru ridicarea imunității sale de deputat, după care a fost preluat chiar din clădirea legislativului și dus la CNA. În acea zi cu ghinion Vlad Filat a promis să „dinamiteze” tot sistemul.

CHIȘINĂU, 15 oct — Sputnik. Azi se face exact un an din ziua în care, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, un fost demnitar de rang foarte înalt a fost încarcerat și ulterior judecat pentru fapte grave de corupție.

Vlad Filat
Sputnik Moldova

Acum un an deputatul Vlad Filat a ținut ultimul său discurs în plenul legislativului. El a adus critici dure sistemului politic din Republica Moldova (la crearea căruia, susțin unii analiști, a contribuit și el personal), având o ținută de luptător invincibil, chit că a fost cuprins de emoții și a udat la un moment dat nițel ochii.

Una dintre promisiunile lui Filat din ziua de 15 octombrie 2015 a fost că va face declarații atât de tari, încât tot sistemul va zbura „naibii în aer”.

La doar un an de la această declarație pot fi făcute deja primele totaluri.

Astfel, între timp PLDM, care a fost creat de Filat, nu mai dă semne de viață. Alături de liberal-democrați, și liberalii lui Mihai Ghimpu s-au pomenit într-un PL despre care mai mulți analiști politici susțin că este o epavă politică. Partidul Democrat, contra căruia a luptat „cu dârzenie și vitejie" Vlad Filat a devenit mult mai influent, obținând și funcția de premier, alături de cea de spicher.

Socialiștii conduși de Igor Dodon, care în repetate rânduri au îndemnat PLDM-ul să se alieze în vederea susținerii diferitor inițiative în Parlament și la Curtea Constituțională (iar PLDM le-a respins de fiecare dată, după lungi ezitări) sunt lideri în sondaje, ia Dodon se bucură de cel mai mare rating dintre toți candidații la funcția de președinte.

Așadar, ce a reușit să arunce în aer Filat? Fără a-i atribui merite, putem doar să constatăm deocamdată că într-un an pe arena politică moldovenească a suferit un eșec total segmentul liberal.

Dar Vlad Filat, deși a promis marea și sarea, nu a declarat deocamdată nimic și nu a dezvăluit nimic. Poate că păstrează ceea ce are de spus pentru ziua în care va ieși la libertate după ce își va ispăși pedeapsa…

Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Procurorii însă luptă ca să-i mărească termenul de detenție. Și cui oare îi vor mai fi interesante declarațiile pe care Filat ar putea să le facă peste aproximativ un deceniu?

903
Tagurile:
Sistem politic, Declarații, Reținere, Imunitate parlamentară, Ridicare, Arest, Condamnare, Judecată, Filat, PLDM, Vlad Filat, Moldova
Tematic
Cum s-a schimbat Filat în trei luni de zile

Загрузка...