Timofti a înmânat „Ordinul Republicii” președintelui belarus Aleksandr Lukașenko.

Moldova, generoasă la decorat străinii cu „Ordinul Republicii”

205
(reînnoit 18:08 08.10.2016)
Sputnik a recapitulat cine a fost decorat cu „Ordinul Republicii” de către președintele RM, Nicolae Timofti, în perioada mandatului acestuia.

CHIȘINĂU, 8 oct — Sputnik. Au rămas zile numărate până la expirarea mandatului președintelui Nicolae Timofti. Rar cine își amintește de declarațiile răsunătoare sau pașii îndrăzneți ai șefului statului. În schimb toată lumea știe că președintelui RM îi place să împartă decorații. În 2012 a înscris un record personal, înmânând 312 distincţii de stat în 24 de ore, dintre care 227 erau „Ordinul Republicii". Apropo, acesta a fost primul caz în care printr-un singur decret președintele a decernat atâtea distincţii „Ordinul Republicii", care este cea mai înaltă decorație de stat și care, ca valoare, poate fi comparată cu medalia „Erou al URSS" de pe vremuri. În Moldova, o altă distincție mai importantă și mai prestigioasă decât „Ordinul Republicii", pur și simplu, nu există!

Ordin pentru „Tătucul"

Zilele acestea, Timofti a semnat decretul privind decorarea președintelui Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, cu „Ordinul Republicii".

Nicolae Timofti l-a decorat pe Aleksandr Lukașenko cu ”Ordinul Republicii”
© Photo : www.presedinte.md
Nicolae Timofti l-a decorat pe Aleksandr Lukașenko cu ”Ordinul Republicii”

Ordinul a fost conferit președintelui Republicii Belarus „pentru merite deosebite în dezvoltarea și consolidarea relațiilor de prietenie, bună înțelegere și colaborare pe diferite dimensiuni dintre Republica Belarus și Republica Moldova și pentru contribuție substanțială la acordarea unui sprijin important țării noastre în situații economice dificile", se spune în comunicatul administrației președintelui.

În comunicatul de presă emis de aparatul președintelui se menționează că ordinul suprem al ţării a fost decernat în semn de profundă recunoștință pentru contribuția la declararea Republicii Moldova ca stat suveran, independent și democratic, pentru realizări remarcabile în construirea unei societăți unite și armonioase și pentru activitatea fructuoasă în vederea creșterii prestigiului țării pe arena internațională.

Pentru merite deosebite întru binele Patriei și omenirii

Nicolae Timofti îl decorează pe Petro Poroșenko cu ”Ordinul Republicii”
© Photo : www.presedinte.md
Nicolae Timofti îl decorează pe Petro Poroșenko cu ”Ordinul Republicii”

Conform Legii nr. 1123 din 30.07.1992 cu privire la decorațiile de stat ale Republicii Moldova, „Ordinul Republicii" reprezintă cea mai înaltă decorație și se decernează pentru merite deosebite în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și omenirii.

Președintele Republicii a înmânat„Ordinul Republicii":

— cancelarului Germaniei Angela Merkel

— președintelui României Klaus Iohannis

— președintelui Ucrainei Petro Poroșenko

— președintelui Poloniei Bronislav Komarovski

— președintelui Republicii Belarus Aleksandr Lukașenko

— patriarhului Bisericii Ortodoxe din Constantinopol Bartolomeu.

Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului
© Sputnik / Ю. Каверин
Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului

Politologul Anatol Țăranu a menționat pentru Sputnik că președintele Timofti este deseori criticat pentru că a evitat să participe la viața politică a țării.

Potrivit expertului, rolul lui Timofti pare neînsemnat doar la prima vedere.

În realitate, președintele a avut rolul său. Să ne amintim de conduita sa la summit-urile CSI. Totodată, președintele s-a manifestat destul de activ și în anumite episoade ale politicii interne. Este suficient să menționăm episodul înaintării candidaturii pentru postul de premier al RM. Țăranu a spus că nu crede că mandatul de președinte al Lui Timofti se reduce doar la înmânarea decorațiilor, însă își dă seama foarte bine că oamenilor anume acest lucru le-a rămas în memorie.

Ce reprezintă acest ordin

Ordinul Republicii
© Photo : www.publika.md
Ordinul Republicii

„Ordinul Republicii" se confecționează din argint, reprezentând o stea convexă, poleită cu aur, cu opt colțuri formată din fascicule de raze divergente.

Între razele principale sunt intercalate raze subțiri în relief, din argint. În centrul ordinului, într-un cerc, încadrat într-un chenar în relief, poleit cu aur, se află imaginea în relief a Stemei de Stat a Republicii Moldova. Fondul scutului din stemă este acoperit cu smalț de culoare roșie și albastră. Diametrul ordinului este de 45 mm. Ordinul se fixează cu un inel, având diametrul de 10 mm, de un colan, confecționat din alpaca, poleit cu aur, cu lungimea de 800 mm. Colanul este constituit din șase steme ale Republicii Moldova, acestea având înălțimea de 18 mm și lățimea de 14 mm, opt stele cu opt raze cu diametrul de 15 mm, și șaisprezece ramuri de laur cu lungimea de 16 mm și lățimea de 8 mm. Stemele, stelele și ramurile de laur sunt în relief. Ele alternează și se prind cu inele.

Cum se poartă și cum se păstrează

Nicolae Timofti i-a înmânat „Ordinul Republicii  președintelui Poloniei Bronislav Komarovski
© Photo : www.presedinte.md
Nicolae Timofti i-a înmânat „Ordinul Republicii" președintelui Poloniei Bronislav Komarovski

Conform legii, persoanele distinse cu decorații de stat trebuie să le păstreze cu grijă. Fiecare caz de decorare cu un ordin, cu o medalie, sau de conferire a unui titlu onorific se înscrie în fișa de personală a celui decorat.

Cavalerii ordinului au dreptul să utilizeze simbolistica acestei decorații în calitate de element aplicat pe ștampila personală, pe cartea de vizită. De regulă, duplicate ale decorațiilor de stat nu se eliberează. Acestea pot fi eliberate doar ca excepție, la decizia președintelui Republicii Moldova, în cazul în care ordinul a fost pierdut în urma unei calamități naturale sau în alte circumstanțe în care a fost imposibilă prevenirea pierderii. Ordinile, medaliile, adeverințele și insignele care au aparținut persoanelor decedate rămân în patrimoniul familiilor acestora.

Nicolae Timofti îl decorează pe Klaus Iohannis cu ”Ordinul Republicii”
© Photo : www.presedinte.md
Nicolae Timofti îl decorează pe Klaus Iohannis cu ”Ordinul Republicii”
205
Tagurile:
președintele Belarusiei, înmânare, Ordinul Republicii, Aleksandr Lukașenko, Nicolae Timofti
Tematic
Nicolae Timofti l-a felicitat pe Vladimir Putin cu ocazia zilei de naștere
Încă un şef de stat va primi supliment la pensie din bugetul Moldovei
Выборы президента Молдовы 2016

Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Rezultate în turul I

322
(reînnoit 20:58 24.10.2020)
Alegerile președintelui țării vor avea loc pe 1 noiembrie. Rezultatele turului întâi practic sunt cunoscute - diferențele de procentaj de la un sondaj la altul sunt practic nesemnificative.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale. În ceea ce privește rezultatele, analiștii sunt siguri, iar sondajele de opinie confirmă acest lucru, că învingători în turul întâi vor fi liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu, și actualul președintele, Igor Dodon.

Ce spun sondajele

Potrivit studiului realizat cu puțin timp în urmă de Intellect Group, în primul tur de scrutin Igor Dodon ar acumula 32% dintre voturi, iar Maia Sandu - 18,6%. Pentru Andrei Năstase ar vota 8,9%, dintre alegători, pentru Renato Usatîi - 6,2%, pentru Violeta Ivanov - 5,2%, pentru Octavian Țîcu - 1,9%, pentru Tudor Deliu - 1,2%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 1,2%.

APCE
© Sputnik / Владимир Федоренко

Oamenii au mai fost întrebați pe cine vor vota dacă în turul doi vor ajunge Igor Dodon și Maia Sandu. Astfel, pentru Igor Dodon au optat 45,8%, iar pentru Maia Sandu - 37,6%. În același timp, 16,6% s-au declarat indeciși sau au refuzat să răspundă. 

De menționat că 54,2% dintre respondenți au declarat că vor participa cu certitudine la alegerile prezidențiale, 16,8% au spus că probabil vor participa, 11,1% au menționat că cel mai probabil nu se vor prezenta la urne, iar 17,9% au spus ferm că nu vor participa la scrutin. 

Un ultim sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova arată aproximativ aceleași rezultate - în turul I al alegerilor pe Igor Dodon sunt gata să-l susțină 32,5% dintre cei chestionați, iar pentru Maia Sandu și-ar da votul 18,4% dintre alegători. Pe locul trei este liderul Platformei DA Andrei Năstase cu 9,2%, urmat de liderul ”Partidului Nostru” Renato Usatîi, care ar fi susținut de 6,5% dintre alegători. Pentru candidatul Partidului Șor, Violeta Ivanov, ar vota  4,9% dintre cei chestionați, pentru  liderul Partidului Unității Naționale Octavian Țîcu - 1,6%, pentru candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu - 1,3%, iar pentru Dorin Chirtoacă de la blocul Unirea și-ar da votul 1,2%.

În cel de al doilea tur voturile s-ar repartiza în felul următor -  47,5% pentru Igor Dodon și 38,4% pentru Maia Sandu. În același timp, 14,1% dintre respondenți nu ar participa la alegeri.

Potrivit legii, dacă în primul tur, din 1 noiembrie, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Perspectivele turului doi de scrutin

Unii experți admit însă că s-ar putea chiar să nu avem un al doilea tur de scrutin din cauza pandemice noului coronavirus. Astfel, în opinia politologului Igor Volnițchi, dacă situația pandemică  nu va fi favorabilă la momentul alegerilor, lucrurile s-ar putea derula după un cu tot alt scenariu decât cel așteptat.

”Sigur, cele mai multe șanse de a accede în turul doi și de a da acolo ”lupta decisivă” le au Igor Dodon și Maia Sandu. Pe de altă parte, în ce va consta specificul acestor alegeri? Cred că situația epidemică își va spune cuvântul . Eu prevăd că prezența la alegeri va fi foarte joasă”, a menționat Igor Volnițchi în studioul Sputnik Moldova.

În opinia politologului, oamenii vor prefera să stea acasă, pornind de la necesitatea de a-și proteja sănătatea lor și a membrilor familiei și atunci acest aspect va juca un rol decisiv în alegeri. Absenteismul alegătorilor ar putea să influențeze serios tabloul general. În confruntarea dintre cei doi principali candidați, foarte mult va depinde de faptul unde se va înregistra cel mai mare absenteism – pe flancul drept sau pe cel stâng. Dacă pe cel drept, atunci Igor Dodon va câștiga lejer un al doilea mandat. Dacă absenteismul se va manifesta mai mult pe flancul stâng, atunci, respectiv, Maia Sandu ar avea șansa să devină președinte.

”Însă eu admit că absenteismul ar putea influența și rezultatele primului tur. Eu aș admite chiar că, într-un anumit concurs de împrejurări, în cazul unei prezențe reduse la urne ar putea nici să nu fie vorba de turul doi de scrutin. Și, repet, este vorba doar despre influența situației epidemice asupra dispozițiilor alegătorilor”, a concluzionat Volnițchi.

Astfel, în cazul unei înrăutățiri a situației epidemiologice, aceasta ar putea marca puternic alegerile prezidențiale, iar în cazul dat ”viitorul președinte al Republicii Moldova, indiferent cine va fi, va avea poate cea mai slabă reprezentativitate din istoria țării", remarca anterior Igor Volnițchi în studioul Sputnik.

Despre alegerile prezidențiale

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului.

Poate candida la funcția de șef al statului cetățeanul care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

322
Tagurile:
turul doi de scrutin, Turul întâi, 2020, alegeri prezidențiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de votare din Rusia
Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de votare din Spania


Загрузка...
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev

ONU la 75 de ani: probleme vechi, provocări noi și soluții globale

36
(reînnoit 15:49 24.10.2020)
În data de 24 octombrie este sărbătorită în mod tradițional Ziua Națiunilor Unite. În acest an, ONU marchează 75 de ani de la fondare. Cu acest prilej, Russia Today publică un material al vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev.

CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. Sputnik Moldova reproduce câteva teze din materialul al lui Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, publicat de RT la cea de-a 75-a aniversare a Națiunilor Unite.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин
„În pofida tuturor problemelor și crizelor cu care s-au confruntat în acești ani ONU și statele membre ale acestei organizații, este dificil să se nege faptul că, în mare parte, datorită mecanismelor internaționale juridice și politice prevăzute în statutul organizației, a fost posibil să nu alunecăm în abisul celui de-al treilea război mondial, să se rezolve multe probleme sensibile ale ordinii de după război pe planetă. Cu toate acestea, din păcate, nu am învățat întotdeauna lecțiile potrivite din problemele pe care ni le-au adus secolele XX și XXI", afirmă vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev.

„Contăm pe faptul că în Consiliul de Securitate al ONU ca avea loc summit-ul în forma deplin al celor „cinci state nucleare”, propus de Rusia, pentru a se discuta cele mai acute probleme ale omenirii”, a afirmat Medevedev.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

„Este necesar nu doar să se asigure reducerea armelor existente, ci să se minimizeze riscurile apariției unor noi amenințări. În acest sens, Rusia a anunțat un moratoriu asupra amplasării de noi sisteme de rachete în Europa și în alte regiuni. Așteptăm cu nerăbdare pașii reciproci ai partenerilor noștri occidentali”, a afirmat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

„Din păcate, în ciuda eforturilor continue de menținere a păcii, continuăm să asistăm la acțiuni agresive unilaterale, la încercări grosolane de a se amesteca în treburile interne ale statelor suverane, întreprinse, în special, de Statele Unite și aliații lor care fac parte din blocul NATO”, a mai spus Dmitri Medevedev.

„Asigurarea securității în spațiul informațional global este de o importanță fundamentală. Arhitectura securității cibernetice internaționale nu numai că ar trebui să facă față provocărilor moderne, ci să ia în considerare și perspectivele progresului tehnologic”, a afirmat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин
„Epidemia COVID-19 a arătat clar că libertățile politice nu pot salva vieți de la sine. Acest lucru necesită un sistem eficient și accesibil de îngrijire medicală și protecție socială, programe la nivel național pentru a asigura siguranța sanitară, coordonarea maximă a eforturilor la toate nivelurile autorității publice" mai afirmat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, în materialul dedicat aniversării a 75-a de la fondarea Organizației Națiunilor Unite.

Materialul semnat de Dmitri Medevedev poate fi citit integral și în original pe site-ul Russia Today.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
organizație, Russia Today, aniversare, ONU, Dmitri Medvedev


Загрузка...