Alegeri în Moldova

Sondaj: vom afla numele preşedintelui abia în turul doi

287
(reînnoit 17:28 03.10.2016)
Peste două mii de persoane au participat la sondajul în urma căruia s-a conturat un tablou prealabil al posibilelor rezultate ale alegerilor prezidenţiale.

CHIȘINĂU, 3 oct — Sputnik. Potrivit datelor sondajului prezentate luni de compania de investigații „Intellect Group", președintele RM va fi ales în turul doi.

Dacă alegerile prezidențiale ar avea loc duminica viitoare, 30,8% dintre respondenți ar vota pentru liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon. Conducătorul partidului „Platforma Demnitate și Adevăr", Andrei Năstase, ar acumula 12,2% din voturile cetățenilor. Pe locul trei se află liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, cu 11,8%. Acesta este urmat de ex-ministrul Educației, liderul partidului „Acțiune și Solidaritate", Maia Sandu (11,3%); ex-premierul RM, liderul Partidului Popular European, Iurie Leancă (6,9%); candidatul din partea „Partidului nostru" Dumitru Ciubașenco (4,6%). Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, ar acumula 2,6%, iar ceilalți pretendenți la postul de președinte al RM s-ar alege cu mai puțin de 1%.

Sondajul a fost realizat în perioada 19 — 28 septembrie. Au participat 2,1 mii de persoane. Marja de eroare este de circa 1,3%.

Alegerile directe pentru funcţia de președinte al RM sunt prevăzute pentru data de 30 octombrie. Este primul scrutin după anul 1996 în care președintele va fi ales în mod direct de către întregul popor. Începând cu anul 2000, președintele a fost ales de către Parlament cu votul a trei cincimi din numărul deputaților. Însă la 4 martie curent Curtea Constituțională a RM a anulat modificările operate în Constituție la 5 iulie 2000. Astfel, a intrat din nou în vigoare mecanismul precedent de alegere a președintelui: în mod direct, de către întregul popor.

Oficial, la momentul actual în țară sunt înregistrați opt pretendenți la funcţia de președinte al statului. Alte opt candidaturi urmează să fie examinate de către Comisia Electorală Centrală.

287
Tagurile:
alegeri prezidențiale, sondaj, CEC, Maia Sandu, Igor Dodon
Тема:
Moldova a intrat în perioada electorală pentru prezidenţiale (58)
Tematic
Expert: unioniștii nu au șanse să câștige alegerile prezidențiale în RM
Dezvăluire senzațională: în ziua alegerilor Mihai Ghimpu va merge la pescuit
Триумфальная арка

Expert: În Constituția Moldovei se ascunde o adevărată bombă cu ceas

193
(reînnoit 19:39 03.08.2020)
Politologul Boris Șapovalov a explicat în Studioul Radio Sputnik Moldova, ce crede el despre inițiativa președintelui Moldovei, Igor Dodon, privind amendarea Constituției.

Recent, șeful statului a propus eliminarea din Constituția Moldovei a unei clauze care ar putea duce la lichidarea statalității. Este vorba de "Articolul 142. Limitele revizuirii (1) Dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, care pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi în listele electorale”.

Politologul Boris Șapovalov a declarat în Studioul Radio Sputnik Moldova că acest articol din Legea Fundamentală într-adevăr conține o cale posibilă de lichidare a Moldovei ca stat.

”Sunt de acord cu președintele. Acest articol ne duce la gândul că abolirea statului moldovean este posibilă, în ceea ce privește aderarea acestuia la un alt stat. În 1994, am pus în Constituție o bombă cu ceas împotriva statului, suveranității și independenței”, a declarat politologul.

Expertul se arată convins că, în cazul unei propagande eficace în rândul maselor, populația ar putea vota în viitor pentru lichidarea statalității.

"Disputele istorice privind limba și originea sunt lucruri artificiale care pun inconștient un mare semn de întrebare în rândul generației tinere. Avem nevoie într-adevăr de statul Republica Moldova? Deci să investim bani străini și peste 5 ani vom desființa Moldova printr-un referendum”, a explicat Șapovalov.

În același timp, politologul este sigur că nu este necesar să se caute motivele repulsiei oamenilor față de stat și dispariția patriotismului în nivelul scăzut de trai, corupție și lipsă de perspective. În opinia sa, aceste probleme ar trebui rezolvate fără ca Moldova să dispară de pe harta politică a lumii.

"Dacă în vreo țară sau regiune există probleme de ordin economic și cu nivelul de trai, atunci nimeni nu rupe districtele și regiunile. Există granițe teritoriale clar delimitate și recunoscute, suntem un stat care face parte din ONU. Trebuie să rezolvăm problemele, în loc să rupem bucăți din stat sau chiar să-l îngropăm definitiv”, a remarcat interlocutorul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

193
Tagurile:
expert, constituție, Dodon
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Igor Dodon, despre Constituție: Unele articole trebuie redactate și concretizate
Trebuie sau nu să fie amendată Constituția – Iată ce spune președintele Dodon
O nouă Constituție sau cea veche modificată: Ce spune un fost președinte al Înaltei Curți


Загрузка...

Conflict în Siria: SUA spun Rusia are mâinile murdare de sânge

75
SUA au acuzat Rusia și Iranul pentru situația din Siria. Reprezentantul permanent al SUA la ONU, Kelly Craft, a declarat că, în timp ce americanii cheltuiesc miliarde de dolari pentru ajutarea Siriei, Moscova și Teheranul au „mâinile murdare de sânge”.

Astfel, el a răspuns criticilor reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, care a spus că Statele Unite exploatează câmpurile petroliere siriene.

Chestiunea comerțului ilegal cu petrol sirian a fost ridicată de mai multe ori de către Rusia și atât Moscova, cât și Teheranul au prezentat de fiecare dată dovezi. Mai multe detalii aflați din videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Tagurile:
SUA, Siria
Tematic
Pentru ce-i trebuie Rusiei extinderea bazelor militare în Siria


Загрузка...
Vacanță

Persoanele angajate care revin din vacanță se vor autoizola din cont propriu

0
(reînnoit 11:22 04.08.2020)
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări despre respectarea regimului de autoizolare pentru cetățenii care revin în țară după ce au fost în vacanță.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Regimul de autoizolarea pentru moldovenii care revin în țară după vacanță este obligatoriu și se face din cont propriu. O dispoziție în acest sens a fost emisă de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Potrivit documentului, certificat de concediu medical pentru carantină vor putea obține doar persoanele care prezintă dovada contactului cu un bolnav de COVID-19 confirmat pozitiv.

„În conformitate cu prevederile pct. 31 al Instrucțiunii privind modul de eliberare a certificatului pentru carantină se eliberează salariaților care au fost în contact cu persoanele cu boli contagioase. Astfel, regimul de autoizolare la intrarea în țară, în cazul în care persoana nu prezintă dovada a contactului cu un bolnav de COVID-19 confirmat pozitiv, nu intră sub incidența prevederilor punctului 31 al Instrucțiunii menționate, fapt care nu permite eliberarea certificatului de concediu medical pentru carantină. Respectiv, autoizolarea persoanelor la revenirea în țară după călătoriile de odihnă se realizează pe cont propriu, fără eliberarea certificatului de concediu medical”, este precizat în circulara MSMPS.

De asemenea, potrivit prevederilor Hotărârilor Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa în mod obligatoriu fișa epidemiologică, precum și vor semna declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioadă de 14 zile în locurile determinate.

Amintim, Republica Moldova a prelungit perioada stării de urgență în sănătate publică până la 31 august.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vacanță, izolare, sat izolat


Загрузка...