Liderii țărilor BRICS

BRICS ar putea renunța la dolar. Consecințele geopolitice pot fi dramatice

926
(reînnoit 01:35 20.08.2016)
Țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) rămân a fi jucători puternici pe piața mondială. Potențialul lor economic este departe de a fi epuizat, iar dolarul american se simte deja în pericol.

CHIȘINĂU, 17 aug — Sputnik. Economiile în tranziție sunt ţările cele mai bogate în resurse naturale şi resurse umane, afirmă economistul german Ernst Wolf, conform Sputnik International.

"Țările cu așa-numitele "economii în tranziție" sunt bogate în resurse umane și naturale, dar acest avantaj este utilizat în principal de către companiile străine care extrag materiile prime și exploatează forța de muncă ieftină din aceste țări", a spus Ernst Wolff.

Atunci când a fost întrebat dacă este logic să cumperi acțiuni în aceste economii în tranziție, Wolf a spus că piețele de valori mobiliare ale acestor țări nu mai reflecta situația economică reală.

CHINA

Vorbind despre China, expertul german a spus că este puţin lucru să comparăm China cu țările dezvoltate. China este un partener comercial major pentru 120 de țări, în timp ce SUA mențin legături de afaceri cu doar 70 de țări.

"Dar China depinde prea mult de exporturi și creșterea sa economică depinde de creditare. Piața lor de valori mobiliare este manipulată chiar mai mult decât în Germania. În plus, ei au probleme pe piața imobiliară și există mulți alți factori de descurajare. Și totuși, China a parcurs un drum lung în ultimii câțiva ani, iar acum probabil este egală cu puterea economică a Statelor Unite", a remarcat Wolff.

RUSIA

Atunci când a fost întrebat dacă Rusia a fost pe drumul spre revenire economică, el a spus că a fost cu siguranţă.

"Rusia sfidează orice paralelă, fie cu Brazilia, Africa de Sud, deoarece aceasta depinde prea mult de prețul petrolului. Cu toate acestea, ea urmărește o politică externă foarte sensibilă de relansare a comerțului cu China și cu alte țări, îmbunătățind astfel situația pieței", a menţionat Ernst Wolff.

BRAZILIA

"Brazilia trece prin cea mai gravă criză economică a ultimului secol. Țara este în recesiune, salariile reale sunt într-o cădere liberă, iar șomajul este la un uimitor 11%. Olimpiada de desfășurare a mascat oarecum toate aceste probleme sociale, dar realitatea economică rămâne oricum foarte sumbră", a spus economistul.

BRICS BANK

Ernst Wolf a spus că Banca BRICS oferă Americii motive serioase de precauţie.

"Problema este, însă, că Noua Bancă de Dezvoltare funcționează ca parte a sistemului financiar creat de dolar în care Rezerva Federală a Statelor Unite se bucură de dreptul exclusiv de a imprima dolari. Acesta este modul în care americanii au reușit să aducă întreaga lume la călcâiul lor", a replicat Wolf.

O MONEDĂ MONDIALĂ ALTERNATIVĂ?

"Acest lucru este ceva ce americanii încearcă să prevină. Au existat încercări de eliberare din acest sistem dolarizat. Saddam Hussein a vrut să vândă uleiul său pe euro. Muammar Gaddafi a dorit să introducă o monedă acoperită în aur. Ambele aceste încercări au căzut și autorii lor sunt morți. Ceea ce înseamnă că americanii sunt gata pentru a merge oricât de departe ca să mențină acest sistem financiar intact", a punctat economistul german.

De asemenea, el a avertizat cu privire la "consecințele geopolitice dramatice" ale încercărilor de eliminare a dolarului din influenţa mondială pe care o deţine.

RUSIA ŞI TURCIA SUNT PRINCIPALELE CORIDOARE ECONOMICE

"În timpul întâlnirilor recente, cei doi preşedinţi, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, au convenit pentru comerțul în ruble și lire. Aceasta este o declarație de război împotriva Statelor Unite la fel ca aceea a lui Saddam Hussein și Muammar Gaddafi. Sunt intrigat să văd ce se întâmplă în continuare", a încheiat pentru Sputnik economistul Ernst Wolff.

926
Tagurile:
Actori, Renunțare, Consecințe, Dolar, BRICS, BRICS, Africa de Sud, Brazilia, India, China, Rusia
Tematic
Sputnik a semnat un memorandum de colaborare cu mass-media din țările BRICS
Серафим Александрович Урекян

Urechean: Sandu vrea să-și supună întreaga țară, oamenii și legile

656
(reînnoit 20:32 28.02.2021)
Veteranul politicii moldovenești a numit periculoasă interpretarea legilor și a Constituției, pe care președintele trebuie să o respecte cu sfințenie în virtutea funcției sale.

CHIȘINĂU, 28 feb - Sputnik. Pentru o dezvoltare sistematică și durabilă a statului, pentru ca țara să avanseze, nu stagneze și să bată pasul pe loc, politicienii trebuie să respecte legile și Constituția Republicii Moldova, oferind un exemplu pentru toți ceilalți.

 Declarația a fost făcută în studioul Rasio Sputnik Moldova de către fostul primar al Chișinăului Serafim Urechean, care a comentat situația acută de criză din fruntea statului, care a început din momentul interpretării de către președintele Maia Sandu a prevederilor Legii fundamentale a țării.

„Capriciile unor elemente individuale ale puterii nu ar trebui să fie în prim-plan. Vor să împingă cetățenii republicii la limită, să-și îngroape economia. Se pare că situația critică cu pandemia nu le este suficientă, când câte 1600 de cazuri noi de infectare cu coronavirus sunt înregistrate în țară pe zi", a remarcat interlocutorul, comentând situația dificilă din țară.

Potrivit lui Urechean, președintele și alți reprezentanți ai puterii din republică s-au distanțat simțitor de problemele cetățenilor, de problemele de vaccinare în masă a populației și nu atrag atenția nici la numărul mare de oameni din Moldova care mor din cauza complicațiilor cauzate de COVID-19.

"Republica practic nu este guvernată acum. Ea se clatină ca o barcă de hârtie. Biata noastră Moldova a fost lăsată abandonată și înșelată într-o situație de criză", a adăugat Urechean.

El a mai remarcat că niciunul dintre cei care se află în funcții înalte nu are dreptul să uite de statul de drept și de responsabilitatea generală față de popor.

"Ceea ce se întâmplă astăzi miroase a anarhie. Când președintele țării ignoră principalele dispoziții ale Constituției, este îngrozitor. A jurat pe textul Constituției că va îndeplini toate aceste norme", a subliniat politicianul, adăugând că puterea supremă din țară aparține oamenilor care au ales parlamentul. „Dar când un președinte cu puteri înguste încearcă să-și supună parlamentul și guvernul, acest lucru va duce la consecințe foarte grave pentru țară și pentru oameni”, a remarcat el.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

656
Tagurile:
Constituție, Maia Sandu, Serafim Urechean
Tematic
Urechean, despre Primăria Chișinău: Lucrurile se mișcă într-o direcție bună


Загрузка...
Maia Sandu s-a întâlnit cu Charles Michel

Președintele Consiliului European: Perspectivele legate de anticipate au mari șanse

140
(reînnoit 17:47 28.02.2021)
Președintele Consiliului European Charles Michel, aflat într-o vizită în Republica Moldova, a susținut duminică o conferință de presă împreună cu șeful statului Maia Sandu și a comentat situația politică din țara noastră.

CHIȘINĂU, 28 feb - Sputnik. Charles Michel a ținut să precizeze că Uniunea Europeană este un mare partener comercial al Republicii Moldova și așteaptă din partea țării noastre să fie implementate reforme. Președintele Consiliului European a încurajat-o în context pe Maia Sandu.

„Transmit un mesaj foarte clar de sprijin al Uniunii Europene pentru concentrarea doamnei președinte Sandu pe efectuarea reformelor și lupta cu corupția. (...) Eforturile Dumneavoastră de a aborda lipsa independenței sistemului judiciar și Procuraturii și de a avansa în investigarea fraudei bancare și luptei cu corupția sunt cruciale pentru a consolida națiunea”, a declarat oficialul european.

Maia Sandu a vorbit la rândul său despre situația politică din țară.

„Suntem într-o situație politică dificilă. Omenii cer curățarea de corupție. Vă asigur că schimbările pornite în societate sunt inevitate și ireversibile. Sunt sigură că vom avea alegeri parlamentare anticipate și vom confirma un guvern deplin”, a spus șeful statului.

În context, Michel a ținut să precizeze că cei care ar avea probleme cu legea nu ar trebui să decidă soarta țării și a lăsat să se înțeleagă că sprijină organizarea alegerilor parlamentare anticipate în Moldova. 

„Cei care au fost implicați în activități care nu se conformează supremației legii nu ar trebui să existe în viitorul Moldovei și, de aceea, toate perspectivele legate de alegerile parlamentare anticipate au cele mai mari șanse. Și așteptăm ca toți actorii politici să acționeze în interesul superior al cetățenilor Republicii Moldova. Doamna președinte, Europa este de pareta Dumneavoastră”, a spus Michel. 

Președintele Consiliului European a menționat că asistența macrofinanciară de urgență în timpul pandemiei a fost deja trimisă în republică, iar următoarea tranșă de 50 de milioane de euro va ajunge în curând.

După ce își va încheia vizita în Republica Moldova, președintele Consiliului European va merge în Georgia și Ucraina.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

140
Tagurile:
Charles Michel, Consiliul European, vizită, Maia Sandu
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Consiliului European: Ce urmează să discute


Загрузка...
Iurie Ciocan

Reforma administrativ-teritorială: Este sau nu necesară pentru Moldova

0
(reînnoit 19:27 28.02.2021)
Într-un interviu acordat în studioul Radio Sputnik Moldova, expertul Iurie Ciocan a menționat că reformă teritorial-administrativă va veni cu o serie de beneficii pentru cetățeni. O asemenea schimbare este extrem de complexă, care poate dura câțiva ani.
Expert: Ce beneficii va aduce reforma teritorial-administrativă

Potrivit lui Iurie Ciocan, în urma implementării acestei reforme, instituțiile publice vor putea face ușor schimb de date. Ca urmare, cetățeanul nu va trebui sa solicite certificate de la unele instituții publice pentru a le prezenta altor instituții publice. 

"Totul se automatizează într-o manieră foarte simplă. Fiecare instituție care are nevoie de o informație despre cetățean o poate accesa în baza codului personal. În 2021, a fost lansat cabinetul personal al cetățeanului de către Agenția de Guvernare Electronică, ceea ce deja înseamnă un progres. Cred că anume instrumente de acest gen – exluderea certificatelor de la o instituție la alta, excluderea de fapt a unor contacte inutile între stat și cetățean - vor îmbunătăți colaborarea dintre aceștia", a remarcat Iurie Ciocan.

Expertul a susține că reforma ar putea fi implementată până la alegerile locale din 2023 sau până la cele din 2027, iar cooperarea intercomunitară este un element definitoriu în acest sens.

"Ar fi bine dacă vom reuși până la viitoarele alegeri locale. Dacă nu, atunci mai avem de muncit. Nu avem bătut în cuie un termen. Scopul este să avem o reformă bine gândită, pentru că noi credem că aceasta este calea corectă", a precizat expertul.

Opinie: Primăriile din Moldova nu mai sunt eficiente

Și reprezentantul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Alexandru Morcov, a declarat că reforma APL este necesară, deoarece primăriile nu mai sunt eficiente.

Potrivit lui, activitatea primăriilor este ineficientă din cauza statului care nu și-a onorat obligațiunile asumate față de APL-uri pe parcursul anilor, cu privire la descentralizarea fiscală și financiară, consolidarea capacităților economiilor locale, crearea unor mecanisme fezabile de prestare a serviciilor etc.

"Spre exemplu, dacă ne referim la perceptorul fiscal, acesta include impozitul pe bunurile imobiliare și impozitul funciar. Cum poate să fie autosustenabilă autoritatea publică locală, când cheltuielile de administrare a unui impozit depășesc propriu-zis impozitul. Aceasta a fost funcția statului să facă înregistrarea și evaluarea bunurilor imobile, autoritățile publice locale nu au nici o vină", a remarcat pentru Sputnik reprezentantul CALM.

De menționat că executivul are trei scenarii pentru reforma teritorial-administrativă a Republicii Moldova, între care unul prevede reducerea numărului de primării de nivelul I cu tocmai 90 la sută, adică din cele 896 existente astăzi să mai rămână doar 93.

Reforma preconizată de autoritățile centrale prevede și reducerea numărului de raioane - de la 35 la doar 5.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
primării, reforma
Tematic
Concurs lansat de Primărie: Câștigătorul va primi 10 mii de lei


Загрузка...