Maia Sandu

Sandu vrea să-l învingă pe Dodon, ”folosindu-l” pe Usatîi

869
(reînnoit 13:55 09.08.2016)
Între doi pretendenți la funcția de președinte al Republicii Moldova a pornit un adevărat război. Maia Sandu încearcă să-l „folosească” pe Renato Usatîi contra lui Igor Dodon. La rândul său, liderul socialiștilor a tras câteva „tiruri de artilerie” în direcția şefului PAS.

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. Luni seara, în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune, Maia Sandu, care râvnește jilțul prezidențial, l-a chemat pe Renato Usatîi să se implice împotriva lui Igor Dodon în cadrul campaniei prezidențiale din toamna acestui an.

”Dacă Renato Usatii vrea sa facă un bine țării, atunci o poate face, înaintând un candidat la prezidențiale, care sa rupă voturi de la Igor Dodon”, a declarat Maia Sandu.

Solicitat de Sputnik să comenteze încercările Maiei Sandu de a-i „rupe” alegătorii, Igor Dodon a spus că nu se simte deranjat de declarațiile celei „care a fost membrul al acestui regim criminal”.

”Cea care a fost membru a acestui regim criminal și oligarhic pe parcursul mai multor ani, acum se teme de victoria noastră în primul tur”, a declarat Dodon.

”Nu mă deranjează declarațiile potențialilor oponenți politici. Lupta abia începe și noi suntem pregătiți. Important e altceva. Dreapta, dar și unii dintre cei care pledează deschis pentru lichidarea statalității Republicii Moldova și pentru unirea cu statul vecin, pentru colaborarea cu NATO etc, se pare că încearcă să-și consolideze rândurile înainte de scrutinul prezidențial”, a mai spus liderul socialiștilor.

Totodată, politicianul a ținut să sublinieze faptul că nu contează atât de mult procesele din tabăra prooccidentală, cât ”ceea ce va face stânga”. Potrivit lui, „aceasta e întrebarea de baza”.

869
Tagurile:
campanie electorală, Alegători, Alegeri prezidenţiale, PAS, Partidul Socialiștilor, NATO, Maia Sandu, Renato Usatîi, Igor Dodon
Tematic
Pavel Filip a prins-o pe Maia Sandu cu cinismul în sac
Declaraţie: Nantoi îl va părăsi pe Leancă şi va pleca la Sandu
Ian Lisnevschi

Expert: De ce promisiunile din campania electorală nu vor fi realizate

66
(reînnoit 07:57 22.06.2021)
Campania electorală, dar și comportamentul concurenților electorali pentru alegerile parlamentare anticipate se desfășoară după un scenariu vechi și cu promisiuni care nu vor fi realizate.

CHIȘINĂU, 21 iun – Sputnik. Jocul între partidele politice în această campanie electorală abia începe, iar bătălii între acestea vor exista și de acum încolo. Precizarea a fost făcută de politologul Ian Lisnievschi, în studioul Sputnik Moldova. Potrivit expertului politic, partidele politice sunt obosite și nici nu dispun de resurse ca oameni, bani și timp. Lisnievschi mai spune că este devreme să se vorbească despre potențialul acestor partide, întrucât mai sunt 20 de zile până la ziua alegerilor.

„Cred că ultima săptămână va fi cea mai aprinsă. Până acum am văzut doar câteva bătălii, între PAS și PACE. Au fost acțiuni care au impus partidul pro-prezidențial să facă un pas înapoi”, a precizat politologul Ian Lisnevschi.

Acesta mai spune că partidele trebuie să se pregătească pentru anumite lovituri în cadrul campaniei electorale. Expertul a precizat că listele electorale trebuie să fie foarte bine analizate.

„În special Partidul Acțiune și Solidaritate trebuia să analizeze foarte bine cine sunt persoanele de pe lista electorală. Practic era primul și unicul partid care a pledat insistent pentru alegeri anticipate”, a mai spus politologul.

Potrivit lui, în cazul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a observat o mobilizare rapidă, ceea ce le-ar permite mobilizarea unui procent mai mare a electoratului de centru-stânga, în proporție de aproximativ 60%.

„La momentul dat nu există niciun partid poziționat foarte puternic. Să presupunem că în Parlament ar intra doar două partide, unul la guvernare și celălalt, cu aproximativ 45% - în opoziție. O opoziție destul de puternică într-o perioadă complicată pentru guvernare. Republica Moldova este în criză economică. Despre criza pandemică acum nu se mai discută, dar ea nu a trecut. Totodată, sunt diverse probleme la nivel internațional care vor afecta. De aceea, indiferent de cine ar fi la guvernare, procentul de dezamăgire va fi foarte mare”, explică Lisnievschi.

Ian Lisnevschi explică și de ce în campania electorală partidele politice nu prezintă proiecte de țară, dar desfășoară acțiuni menite sa provoace emoții alegătorilor.

„Politicienii noștri s-au obișnuit să vină cu mesaje emoționale. Integrarea europeană sau lupta cu corupția sunt doar slogane. Slogane țintite să aducă voturi și mai mult nimic. Pentru integrarea europeană este nevoie de diplomație echilibrată și spre est, și spre vest”, a explicat politologul.  

Acesta a menționat că alegerile parlamentare anticipate nu vor putea rezolva criza politică în care se află Republica Moldova, iar lucrurile vor fi mai complicate către luna decembrie a acestui an.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

66
Tagurile:
alegri parlamentare, Parlamentare, Expertiză, expert grup


Загрузка...
Putin și Merkel, la Forumul Păcii

Un jurnalist german i-a comparat pe Putin și Merkel

53
(reînnoit 07:38 22.06.2021)
Jurnalistul german Hubert Seipel a enumerat calitățile comune pe care le au Vladimir Putin și Angela Merkel.

BUCUREȘTI, 22 iun - Sputnik, Ion Pelin. Jurnalistul, scriitorul și documentaristul german Hubert Seipel a enumerat pentru RIA Novosti ce calități comune au președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel.

În noua sa carte „Puterea lui Putin: de ce Europa are nevoie de Rusia” (Putins Macht: Warum Europa Russland braucht, publicată în 2021 de Hoffmann & Campe, Hamburg), Seipel analizează politica externă a Rusiei din ultimii ani, implicațiile negocierilor complexe dintre Occident și Moscova, care sunt necesare pentru ambele părți, precum și sistemul global de relații internaționale, care se află în prezent în regim de criză.

"Întotdeauna este vorba despre interese naționale, desigur, dar și despre propriul lor caracter. Și amândoi (Putin și Merkel) au cu siguranță o dependență comună de forță și tactici. La fel ca Putin, Merkel este îngrijorată că o altă persoană ar putea să se uite la ea în cărți ... și poate descoperi că nu există deloc un plan general. Politica este determinată de istorie, experiență colectivă și interese specifice", constată Seipel.

Potrivit acestuia, ambii lideri sunt uniți și de atitudinea lor atentă față de sondajele de opinie. De asemenea, Putin și Merkel „vorbesc unul în limba celuilalt”: președintele rus - în limba germană și cancelarul Republicii Federale Germania - în limba rusă. Toate acestea însă „nu au ușurat foarte mult situația” în relațiile dintre ei, spune Seipel.

„Libertatea este pentru ea (Merkel) America”, a scris fostul șef al departamentului internațional la (unul dintre principalele ziare germane) Süddeutsche Zeitung, în biografia „Angela Merkel, cancelarul și lumea ei”. Cartea citează dogma cancelarului: „Ceea ce ne unește și ne unește pe europeni este setul nostru comun de valori.

”O consecință logică: Germania nu ar trebui să urmeze niciodată o politică care să contravină intereselor Statelor Unite ... (Dar) pentru Vladimir Putin este puțin probabil ca lumea Angelei Merkel să-i fie apropiată, chiar dacă a trăit în RDG timp de cinci ani în timpul Uniuniii Sovietice", a mai adăugat jurnalistul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
Tagurile:
Rusia, Germania, Putin, merkel


Загрузка...
Depuneri de flori la 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei

Mesajul ambasadorului Rusiei Oleg Vasnețov la 80 de ani de la începutul războiului

3
Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova și-a amintit despre tatăl și bunicii săi care au luptat pentru pace și libertate în cadrul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse în Republica Moldova Oleg Vasnețov a participat la ceremonia de depuneri de flori care s-a desfășurat dimineață la Complexul memorial „Eternitate” cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. 

„Astăzi este ziua memoriei. Cu toții cunoaștem foarte bine că în această zi a început Marele Război pentru Apărarea Patriei. Îi ținem minte și îi deplângem pe toți cei care cu prețul vieții au luptat pentru viitorul nostru. Astăzi îi toate republicile fostei URSS sunt deplânși cei apropiați, cei care au murit, care au câștigat libertatea prin actele de eroism și ne-au oferit posibilitatea să trăim liniștit și să ne dezvoltăm în vremurile noastre”, a declarat presei ambasadorul Rusiei.

Oleg Vasnețov și-a amintit și de apropiații săi care au luptat în cadrul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. 

„Îmi aduc aminte de bunicii mei, de tatăl meu. Ei nu au decedat în timpul războiului. Au plecat din viață mai târziu. Dar au luptat”, a spus Oleg Vasnețov.

În urmă cu 80 de ani, pe 22 iunie 1941, a început Marele Război pentru Apărarea Patriei. În memoria acestui eveniment, la Complexul memorial „Eternitate” din Chișinău are loc o ceremonie de depunere de flori.

La evenimentul comemorativ au participat oficiali ai țării și reprezentanți ai misiunilor diplomatice din diferite țări acreditate în Republica Moldova.

Incursiune în istorie

Teritoriul Moldovei a devenit unul dintre primele unde Armata Roșie a fost lovită de inamic. Aviația română a început să efectueze raiduri aeriene pe teritoriul RSS Moldovenească. Primele orașe supuse atacurilor aeriene au fost Bălți, Bolgrad, Chișinău, Cahul și trecerile pe Nistru.

Trupele sovietice au forțat atacatorii să se retragă pe pozițiile inițiale.

Conducerea română a ordonat trupelor traversarea Prutului în apropiere de Cuconeștii Vechi, Sculeni, Leușeni, Cioara și în direcția Cahul, precum și traversarea Nistrului, în preajma localității Cartal.

Trupele germano-române au pierdut în luptele de la graniță în vara anului 41 peste 8000 de persoane.

Ofensiva în Basarabia era efectuată de armata a 11-a germană, armata a 3-a și a 4-a românească care însumau 600 de mii de persoane. Acestora li se opunea armata sovietic 9 și 18.

Trupele germano-române nu au reușit să treacă granița pe segmentul basarabean până în 29 iunie.

Pe segmentul basarabean al frontierei, trupele sovietice au luptat o perioadă mai lungă decât în alte zone și s-au retras doar din cauza situației din Belarus și Ucraina de Vest, pentru a evita încercuirea.

Pe 8 iunie, lângă satul Dolna, divizia moldovenească 95 de puști a înfrânt regimentele 67 Infanterie și 63 Artilerie ale Armatei Române. Peste două zile, inamicul a fost lovit în satul Lăpușna, fiind încetinită avansarea diviziei 72 germane la stația Bâcovăț.

Doar pe 26 iulie trupele sovietice au părăsit în totalitate RSS Moldovenească, după o lună de lupte.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3
Tagurile:
mesaj, Oleg Vasnețov, Marele Război pentru Apărarea Patriei, război
Tematic
Mesajul ambasadorului Oleg Vasnețov de Ziua Rusiei


Загрузка...