Ministrul moldovean al Economiei, Octavian Calmîc

Pe ministrul Calmîc îl așteaptă un început de săptămână dificil

30
(reînnoit 17:19 03.06.2016)
Ministrul moldovean al Economiei, Octavian Calmîc, are în față o misiune dificilă. Demnitarul va încerca să ajungă la o înțelegere cu autoritățile de la Kiev în privința comerțului moldo-ucrainean.

CHIȘINĂU, 3 iun – Sputnik. Ministerul Economiei anunță că Octavian Calmâc va întreprinde la 6 iunie curent o vizită de lucru la Kiev.

În cadrul vizitei sale la Kiev ministrul moldovean al Economiei urmează să discute relațiile comercial-economice dintre Republica Moldova și Ucraina cu mai mulți factori de decizie din cadrul Executivului ucrainean.

Produse alimentare
© Sputnik / Александр Кряжев

”Stadiul actual al relațiilor moldo-ucrainene, perspectivele dezvoltării acestora, precum și problemele existente în relațiile dintre două state vor fi discutate de vicepremierul Octavian Calmîc în cadrul întrevederilor cu prim-viceprim-ministrul Ucrainei, ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului, Stepan Kubiv, viceprim-ministrul Vladimir Kistion, ministrul finanțelor Alexandru Danylyuk, precum și cu viceministrul  Energeticii și  Industriei Cărbunelui Alexandr Svetlik”, se spune în comunicatul difuzat de serviciul de presă al Ministerului Economiei.

Sursa oficială precizează că în cadrul întrevederii cu Stepan Kubiv ministrul "va fi discutată și decizia Guvernului Republicii Moldova de a introduce, până la 31 decembrie 2016, taxele vamale la importul produselor lactate, produselor din carne și a cimentului din Ucraina".

Potrivit autorităților moldovenești, această măsură se înscrie perfect în normele internaționale ale Organizației Mondiale a Comerțului și Acordului privind crearea zonei de comerț liber în cadrul CSI.

Menționăm că într-un comentariu recent oferit în exclusivitate pentru Sputnik expertul moldovean în economie, Viorel Gârbu, a subliniat că între leul moldovenesc și hrivna ucraineană există o anumită interdependență.

Totodată, Gârbu a spus că noi (Republica Moldova, n.red.) producem aceleași mărfuri și servicii și nu suntem interesați ca piața internă a țării noastre să fie supraaglomerată cu mărfuri din Ucraina. Iar Ucraina de asemenea nu dorește să înregistreze importuri masive din Republica Moldova.

30
Tagurile:
Producător autohton, Piață internă, Relații moldo-ucrainene, Comerț bilateral, protecție, Octavian Calmâc, Produse, Import, Misiune, Export, Ucraina
Tematic
Oficial: protecția producătorilor moldoveni de lactate este temporară
Ședința plenară a Parlamentului

Deputați moldoveni, la reuniunea grupului de lucru al APCEMN

43
(reînnoit 20:17 01.03.2021)
Delegația Parlamentului Republicii Moldova a participat la Reuniunea Grupului de Lucru privind Regulamentul Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră.

CHIȘINĂU, 1 mart - Sputnik. Astăzi a avut loc prima reuniune a Grupului de Lucru privind Regulamentul Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră și Regulamentul Secretariatului organizației, de când din ianuarie, Republica Moldova deține președinția în cadrul acestui organism internațional.

Pe agenda reuniunii de astăzi s-au regăsit un șir de amendamente la Regulamentul de procedură al APCEMN, „care sunt menite să consolideze buna funcționare a organizației și activitatea organizatorică și informațională a APCEMN”, scrie într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele delegației Parlamentului Republicii Moldova, Violeta Ivanov. Reuniunea s-a desfășurat în format online.

De precizat, Parlamentul Republicii Moldova va deține președinția în exercițiu a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN) în prima jumătate a anului 2021. Conform principiului rotativ, Republica Moldova a preluat președinția în cadrul sesiunii plenare a APCEMN, de la Grecia. Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră a fost creată în 1993, la Istanbul. În prezent, APCEMN include delegații ale Parlamentelor din 12 state membre ale Organizației pentru Cooperarea Economică la Marea Neagră: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
Camera Deputaților, pensii deputați, deputați PSRM, Deputați


Загрузка...
Maia Sandu

Maia Sandu a inițiat consultări - Iată cu cine

667
(reînnoit 23:23 01.03.2021)
Astăzi la Președinție au avut loc consultări în vederea ieșirii din criza politică în care s-a pomenit țara noastră.

CHIȘINĂU, 1 mart - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a chemat la dialog societatea civilă. Potrivit serviciului de presă a Președinției, șeful statului s-a întâlnit astăzi cu reprezentanți ai societății civile, cu juriști, specialiști în drept constituțional, organizații din domeniul respectării statului de drept, pentru a afla opiniile și recomandările lor în vederea ieșirii din criza politică.

Participanții la discuție au explicat cum văd ei ieșirea din blocajul politic și au optat pentru o comunicare detaliată prin care cetățenilor să li explice raționamentul pașilor întreprinși de decidenți.

„În cadrul consultărilor am primit multe mesaje utile și recomandări de ordin juridic, politic și diplomatic în vederea depășirii blocajului. Sunt hotărâtă să apăr interesul cetățenilor până la urmă. Justiția nu se negociază. Hoții nu le vor bine oamenilor. Țara are nevoie de anticipate, de deputați responsabili, de un guvern competent cu susținere stabilă în legislativ”, a menționat Maia Sandu.

Consultările vor continua și în zilele următoare. Președinția nu a anunțat însă dacă Maia Sandu va iniția consultări și cu grupurile, platformele și fracțiunile parlamentare. Anterior, Sandu declarase că astfel de consultări nu vor exista și că va aștepta data de 23 martie când se împlinesc trei luni de la demisia Guvernului condus de Ion Chicu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

667
Tagurile:
Maia Sandu


Загрузка...
Валюта

Curs valutar pentru 2 martie: euro cade mult față de leu

0
(reînnoit 20:55 01.03.2021)
Euro se ieftinește în a doua zi de primăvară, cel puțin așa anunță Banca Națională a Moldovei în ratele de schimb pentru 2 martie.

CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. BNM anunță pentru marți 21,04 lei pentru un euro, cu 7 bani mai puțin decât a anunțat pentru luni și cu tocmai 20 e bani mai puți decât a costat, de fapt, euro pe piața valutară, luni (cel mai bun curs a fost de 21,24 de lei pentru un euro la casele de schimb valutar).

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 02 martie 2021
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 02 martie 2021

În schimb, marți dolarul ar urma să se aprecieze față de moneda națională, ajungând la cotația de 17,47 de lei, în timp ce marți a fost apreciat de BNM l doar 17,43 de lei, iar pe piața a costat, de fapt, 17,56 de lei.

Situația altor monede, potrivit cursului oficial anunțat de BNM, este următoarea: hrivna ucraineană rămâne la aceeași valoare (0,62 lei), leul românesc se depreciază (4,37 lei), iar rubla rusească se apreciază (0,23 lei).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Leu, Euro, Curs valutar, Curs


Загрузка...