Renato Usatîi

Protestul din 24 aprilie: de ce Usatîi a tras „pe dreapta”

632
(reînnoit 11:00 20.04.2016)
Renato Usatîi susţine mitingul Platformei DA din 24 aprilie curent, dar nu se va implica în calitate de organizator al acestui eveniment. Totodată, experţii sunt tot mai sceptici în legătură cu capacitatea opoziţiei de a schimba lucrurile în ţară.

CHIŞINĂU, 20 apr – Sputnik. Renato Usatîi a scris pe pagina sa de Facebook despre manifestaţia de protest din 24 aprilie curent, pe care intenţionează să o desfăşoare Platforma DA. Usatîi a subliniat că susţine această acţiune, însă formaţiunea pe care o conduce intenţionează să organizeze alt miting antiguvernamental.

„Avem propriile noastre idei despre modul în care trebuie să fie pregătit şi desfăşurat un miting antiguvernamental. „Partidul Nostru” va organiza şi va desfăşura un protest propriu în cel mai scurt timp. Va fi o acţiune frumoasă şi surprinzătoare. Nu avem dreptul doar să testăm. Suntem obligaţi să învingem”, a scris Usatîi.

Andrei Năstase
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Politicianul a mai subliniat că le-a propus conducătorilor Platformei DA să amâne data desfăşurării evenimentului, însă ei au refuzat.

Anterior unul dintre exponenţii Platformei DA, Vasile Năstase, a menţionat că la mitingul din 24 aprilie curent protestatarii vor cere dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate paralel cu cele prezidenţiale.

Referindu-se la situaţia din Republica Moldova, dar şi la acţiunile comune şi separate ale opoziţiei, politologul Valeriu Ostalep a declarat acum două zile pentru Sputnik Moldova că există o prăpastie tot mai mare între populaţia ţării şi guvernare, majoritatea populației fiind absolut nemulțumită de starea lucrurilor în Republica Moldova.

Totodată, potrivit acestuia, situația din țară nu poate fi schimbată prin faptul că opoziția va organiza proteste, iar guvernarea le va combate.

„Întotdeauna a existat lupta dintre putere și opoziție. Ceea ce este cu adevărat grav este faptul că după atâția ani de criză politică, de dificultăți de tot genul, am ajuns într-un moment în care nimeni nu poate să răspundă la întrebarea: dar, de fapt, ce face Republica Moldova, care sunt prioritățile, încotro se îndreaptă, car este proiectul ei de țară? Iată la întrebarea aceasta nimeni nu are un răspuns”, a declarat Valeriu Ostalep.

Proteste, 21.01.2016
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Expertul a mai opinat că nici opoziția nu are răspunsuri la aceste întrebări.

„Opoziția nu dă semne că ar fi pregătită să preia puterea. Noi auzim de la liderii opoziției doar că strigă “Jos guvernanții!”. Indiscutabil, actualii guvernanți trebuie schimbați. Dar opoziția nu prezintă niște viziuni clare de schimbare a situației din țară și, mai ales, cu ce resurse financiare și umane va fi realizat lucrul acesta", este de părere Ostalep.

„Nu am nicio certitudine că există un număr critic de oameni profesioniști care așteaptă să se schimbe guvernarea ca ei să sară și să pună umărul. Și asta nu pentru că ei nu ar dori să facă lucrul acesta, ci pentru că nu avem astfel de specialiști. Probabil că și din acest motiv opoziția nu se grăbește să spună care sunt planurile ei de după alegeri, ce va face dacă va veni la guvernare”, a conchis analistul politic.

632
Tagurile:
Miting, Renato Usatâi, Platforma DA
Тема:
Confruntarea opoziţie - putere continuă. Nimeni nu este dispus să cedeze (25)
Tematic
Usatîi promite o surpriză la alegerile prezidenţiale
Vladimir Putin și Emmanuel Macron

Putin a discutat cu Macron despre terorism și Karabah

21
(reînnoit 22:31 20.10.2020)
Vladimir Putin a purtat o discuție cu Emmanuel Macron despre eforturile comune ale celor două țări în combaterea terorismului și evoluția situației din Karabah.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a purtat marți o discuție telefonică cu președintele Franței, Emmanuel Macron, anunță serviciul de presă al administrației prezidențiale ruse.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

Se menționează că Putin i-a exprimat lui Macron condoleanțele în legătură cu asasinarea unui profesor la Paris. De asemenea, cei doi șefi de stat și-au exprimat interesul față de activizarea eforturilor comune în lupta cu terorismul.

“La inițiativa părții franceze a avut loc o discuție telefonică a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Președintele Rusiei a exprimat condoleanțe în legătură cu atentatul produs în suburbia Parisului, pe 16 octombrie – asasinarea barbară a unui învățător francez. În acest context, a fost confirmat interesul reciproc în activizarea eforturilor comune de combatere a terorismului și răspândirii ideologiei extremiste”, este menționat în comunicatul Kremlinului.

De asemenea, Putin l-a informat pe Macron despre măsurile de prevenire a escaladării acțiunilor militare în zona Karabagului.

“S-a discutat detaliat despre evoluția situației în zona de conflict din Karabahul de Munte. Vladimir Putin a oferit informații cu priviri la acțiunile întreprinse pentru prevenirea unei escaladări a acțiunilor militare și pentru reluarea cât mai grabnică a negocierilor pentru o soluționare politico-diplomatică a problemei din Karabah. A fost accentuată importanța respectări de către cele două părți în conflict a înțelegerilor încheiate pe 10 și 17 octombrie de încetare a focului”, menționează serviciul de presă al administrației prezidențiale.

Totodată, liderii celor două state au subliniat dorința de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea lor de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consilului de Securitate al ONU.

“A fost subliniată disponibilitatea de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. S-a convenit asupra contactelor la diverse niveluri”, potrivit comunicatului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
teroris, Karabah, Macron, Putin
Tematic
Trump și Putin au pregătit „marea surpriză din octombrie”


Загрузка...
Misiunea de Observare a CSI

Observatori CSI vor monitoriza alegerile prezidențiale din Moldova

24
(reînnoit 22:42 20.10.2020)
Comisia Electorală Centrală a acreditat 18 reprezentanți ai Misiunii de Observare a Comunității Statelor Independente care vor monitoriza procesul electoral.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate și de reprezentanții Misiunii de Observare a Comunității Statelor Independente (CSI).

Decizia privind acreditarea lor a fost luată astăzi de către Comisia Electorală Centrală. CEC a acreditat 18 observatori ai CSI care vor urmări alegerile prezidențiale din 1 noiembrie în Republica Moldova.

„Persoanele acreditate în calitate de observatori internaționali își vor desfășura activitatea în condițiile legislației Republicii Moldova”, este precizat în Hotărârea CEC.

Ce trebuie să știi despre alegerea șefului statului

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova sunt programate pentru 1 noiembrie curent. CEC a înregistrat opt candidați. Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu.

Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016. Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului. Un cetățean care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat, poate candida la funcția de șef al statului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
consiliul economic CSI, țări CSI, summit CSI
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
OSCE are o misiune oficială de observare la prezidențiale


Загрузка...