Михай Гимпу

Ghimpu ştie exact la ce ne putem aştepta de la Plahotniuc

617
(reînnoit 17:34 20.11.2019)
Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, se arată convins că prim-vicepreşedintele PDM, Vladimir Plahotniuc, nu va candida la funcţia de şef al statului şi că democraţilor nu pot să le revină toate funcţiile cheie în stat.

CHIŞINĂU, 12 feb – Sputnik. Prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, nu va candida la funcția de şef al statului. Asigurări în acest sens a dat liderul PL, Mihai Ghimpu, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune N4.

Președintele PL, Mihai Ghimpu, afirmă că Parlamentul, în mod sigur, va alege în termenii prevăzuți de Constituție un nou președinte și, respectiv, nu vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, așa cum cer liderii opoziției și protestatarii. Ghimpu susține că nu știe cine ar putea să aspire la funcția de șef al statului, dar, în mod sigur, acesta nu va fi Vladimir Plahotniuc.

„Din câte cunosc, Vladimir Plahotniuc nu are de gând să candideze pentru Președinție. Nu va candida și nu va participa”, a spus politicianul.

Михай Гимпу
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Mihai Ghimpu a mai declarat că este exclus ca Partidul Democrat să dețină în continuare și funcția președinte al Parlamentului, și de premier, și pe cea de șef al statului.

„Nu pot să spun dacă șefia statului va aparține sau nu PD, dar nu poate să aparțină totul PD. Este exclus ca PD să dețină toată puterea în Republica Moldova. Unii spun că PD a pus mâna pe putere, dar nu este adevărat. PD nu mă controlează pe mine, pe miniștrii noștri nu-i controlează și pe mulți dintre judecători, și chiar pe unii procurori nu-i controlează”, a mai declarat liderul PL.

Acesta a mai menţionat că dacă actualul Guvern doar va mima reformele și nu va fi în stare să schimbe situația din Republica Moldova, atunci deputații liberali vor părăsi coaliția de guvernământ și vor trece în opoziție. În acest context Ghimpu admite alegeri parlamentare anticipate:

„Până acum i s-a pus notă lui Ghimpu, Filat, Plahotniuc și lui Lupu. Acum unul nu-i. Să ne întâlnim la toamnă și o să vedeți ce o să fie mai departe. Dacă și în perioada aceasta se controlează totul și se mimează reformele, PL pleacă și atunci o să aveți alegeri anticipate”, a afirmat liberalul.

Парламент Молдовы
© Sputnik / Евгений Панасенко

„Treaba voastră cum o să trăiți mai departe. Cert este că noi, liberalii, nu vom mai accepta ca să fim folosiți în înrăutăţirea situației. Dacă până în toamnă lucrurile nu se schimbă spre bine, atunci PL trece în opoziție.

Totodată, liderul liberalilor a încercat să facă o analiză obiectivă:

„Bine, mă rog, nu faci într-o noapte 100 de copii. Așa și aici, nu poți să schimbi într-o noapte situația. Noi nu putem să mărim pensia până la toamnă ca cetățenii să aibă pensie de 3-4 mii de lei și salarii, și locuri de muncă. Ceva o să fie”, s-a arătat convins Ghimpu.

De asemenea, Mihai Ghimpu i-a criticat pe liderii protestatarilor, în special pe cei de la Platforma DA, acuzându-i că fac jocul oamenilor de afaceri Victor și Viorel Țopa, ultimul fiind condamnat la opt ani de închisoare pentru delapidările de la Banca de Economii. Iar Victor Țopa a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru șantaj într-un caz legat de Victoriabank. Ambii s-au refugiat în orașul Frankfurt din Germania.

617
Tagurile:
Preşedintele Republicii Moldova, Opoziţie, Vlad Plahotniuc, Mihai Ghimpu, Alegeri anticipate, Reforme
Tematic
Ghimpu a fost bătut mai crunt decât se vede în imagini
Constituția

Cum poate fi obligată Sandu respecte Constituția - expert

134
(reînnoit 08:10 02.03.2021)
Politologul a enumerat principalele metode prin care ”garantul Constituției” poate fi chemat să respecte Legea Supremă a țării.

CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Moldova traversează acum cea mai acută fază a crizei politice, care se întâmplă pentru prima dată în cei aproape 30 de ani de independență a țării. Despre aceasta vorbesc majoritatea experților, uluiți de faptul președintele, care a depus jurământul pe Constituție, încearcă acum să găsească orice căi pentru a o putea ocoli.

Este oare posibil să facem așa ca Maia Sandu să respecte totuși prevederile Legii Supreme a țării? Răspunsul la întrebare a fost oferit în studioul Sputnik Moldova de doctorul în filosofie Boris Șapovalov.

"Poporul îl poate chema pe președinte să urmeze textul Constituției doar prin intermediul mitingurilor și demonstrațiilor, precum și prin negocieri și discuții detaliate. Deja chiar Pavel Filip și Andrian Candu s-au pronunțat împotriva deciziei lui Sandu. Acum aproape niciun deputații nu mai înțeleg această atitudine a președintelui față de Parlament", a declarat interlocutorul.

Potrivit expertului, s-a format un precedent periculos în Moldova, când un președinte care nu are împuterniciri reale ale putere încearcă să influențeze Parlamentul căruia îi este atribuită plenitudinea puterii.

Șapovalov a reamintit că nu au existat niciodată astfel de situații pe continentul european, în statele cu formă de guvernământ parlamentară.

Confruntarea dintre noul președinte al Republicii Moldova Maia Sandu și actuala componență a organului legislativ suprem al țării a atins apogeul după ce Curtea Constituțională a țării a decis că inițiativa șefului statului cu privire la numirea repetată a candidaturii Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru nu a respectat prevederile Legii Fundamentale.

Igor Dodon: Ambasadorii occidentali acceptă tacit derapajele Maiei Sandu>>>

Sandu insistă în continuare și vrea să obțină pe orice cale, chiar și prin inițierea unui referendum cu privire la demisia sa, alegeri parlamentare anticipate, care, potrivit sondajelor de opinie, nu vor soluționa problema crizei în eșaloanele puterii, ci, dimpotrivă, ar putea-o agrava.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

134
Tagurile:
criză politică, Constituția, Maia Sandu
Tematic
De ce este în stare Maia Sandu de dragul alegerilor anticipate
Urechean: Sandu vrea să-și supună întreaga țară, oamenii și legile


Загрузка...
Ședința plenară a Parlamentului

Deputați moldoveni, la reuniunea grupului de lucru al APCEMN

45
(reînnoit 20:17 01.03.2021)
Delegația Parlamentului Republicii Moldova a participat la Reuniunea Grupului de Lucru privind Regulamentul Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră.

CHIȘINĂU, 1 mart - Sputnik. Astăzi a avut loc prima reuniune a Grupului de Lucru privind Regulamentul Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră și Regulamentul Secretariatului organizației, de când din ianuarie, Republica Moldova deține președinția în cadrul acestui organism internațional.

Pe agenda reuniunii de astăzi s-au regăsit un șir de amendamente la Regulamentul de procedură al APCEMN, „care sunt menite să consolideze buna funcționare a organizației și activitatea organizatorică și informațională a APCEMN”, scrie într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele delegației Parlamentului Republicii Moldova, Violeta Ivanov. Reuniunea s-a desfășurat în format online.

De precizat, Parlamentul Republicii Moldova va deține președinția în exercițiu a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN) în prima jumătate a anului 2021. Conform principiului rotativ, Republica Moldova a preluat președinția în cadrul sesiunii plenare a APCEMN, de la Grecia. Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră a fost creată în 1993, la Istanbul. În prezent, APCEMN include delegații ale Parlamentelor din 12 state membre ale Organizației pentru Cooperarea Economică la Marea Neagră: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
Camera Deputaților, pensii deputați, deputați PSRM, Deputați


Загрузка...
Poliție

Crimă odioasă la Dubăsari: O adolescentă de 16 ani a fost ucisă

0
(reînnoit 08:41 02.03.2021)
O minoră de 16 ani a murit, iar alta a ajuns la spital după ce un tânăr a tras în ele cu o armă de foc. Crima a avut loc în noaptea de 1 spre 2 martie, în raionul Dubăsari. 

CHIȘINĂU 2 mar - Sputnik. Două minore de 16 ani au fost împușcate, iar una dintre ele a murit din cauza rănilor grave cu care s-a ales. Crima a avut loc în Holercani, raionul Dubăsari.

Acces interzis
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Oamenii legii au stabilit că un tânăr de 27 de ani a avut un conflict cu una dintre minore, după care acesta a scos a arma și a început să tragă în ea și în prietena acesteia. Ulterior, el a luat-o pe adolescenta cu care s-a certat și a transportat-o la spital, apoi a dispărut.

Totul s-ar fi întâmplat în jurul orei 01:00. Adolescenta a murit la spital din cauza rănilor primite. Potrivit poliției, prietena adolescentei, care a fost rănită mai mult în zona picioarelor, este internată la spital. În prezent, oamenii legii stabilesc toate circumstanțele care au dus la comiterea crimei și încearcă să-l identifice și să-l rețină pe tânăr.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
împușcături, Dubăsari, adolescentă, crimă
Tematic
A ucis doi copii și un tânăr cu toporul, apoi a incendiat casa în care se aflau cadavrele


Загрузка...