PPEM, Oazu Nantoi

Coaliţia proeuropeană din CMC s-a destrămat

95
(reînnoit 14:01 09.02.2016)
În Consiliul Municipal Chişinău nu mai există coaliţie majoritară locală. Consilierii PPEM au anunţat marţi că se retrag din această coaliţie şi au criticat dur primăria capitalei.

CHIŞINĂU, 9 feb – Sputnik. Consilierii aleşi în Consiliul municipal Chişinău pe lista PPEM au declarat marţi în cadrul unui briefing că îşi retrag semnăturile de pe acordul de constitute a alianţei din acest organ electiv.

Într-o declaraţie citită în faţa presei de membrul fracţiunii PPEM din CMC, Oazu Nantoi, se spune că exponenţii acestei formaţiuni, atunci când au semnat acordul de constituire a alianţei proeuropene la nivelul capitalei, au crezut că vor putea contribui la soluţionarea problemelor urbei.

La ora actuală, potrivit lui Nantoi, exponenţii PPEM constată că „şi la nivel local promisiunile aşa-zişilor proeuropeni nu sunt decât un paravan pentru scheme şi interese personale”.

Nantoi a mai ţinut să sublinieze şi faptul că membrii PPEM nu au susţinut niciun proiect de decizie, care ar fi putut prezenta abateri de la lege. El a mai afirmat că împreună cu coechiperii săi este profund indignat de faptul că „pretinsele doctrine de partid, manifestate de o manieră isterică şi populistă, au anihilat responsabilitatea comună a consilierilor în faţa urbei”.

Totodată, în opinia consilierilor PPEM, la nivelul administraţiei capitalei nu există parteneriat între CMC şi Primarul general, ci se doreşte transformarea consiliului într-o anexă docilă a aparatului primăriei.

Nantoi a mai precizat că PPEM nu se retrage în opoziţie, ci va cere redresarea situaţiei în administraţia locală a capitalei şi reformarea profundă a acesteia.

95
Tagurile:
Oazu Nantoi, Destrămare, PPEM, Coaliţia proeuropeană CMC, Dorin Chirtoacă, CMC, Chişinău
Tematic
Leancă dă de înţeles că PPEM vrea la guvernare
 Pavel Midrigan

Midrigan: Curtea Constituțională a ignorat voința oamenilor și a făcut jocul Maiei Sandu

95
(reînnoit 06:52 19.04.2021)
Juristul Pavel Midrigan analizat în ce măsură decizia Curții Constituțională, care a recunoscut existența unor circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului, a fost condiționată de motive politice.

CHIȘINĂU, 19 apr - Sputnik. Jusristul Pavel Midrigan susține că decizia Curții Constituționale nu a fost una surprinzătoare. 

„Din punct de vedere politic, această decizie era previzibilă. Noi, majoritatea avocaților, am crezut că buchia legii va prevala în decizia Curții Constituționale, dar acest lucru nu s-a întâmplat. în bucăți toate argumentele prezentate de președinte ", a notat expertul.

Potrivit interlocutorului, șeful statului Maia Sandu și consilierii ei au ignorat complet concluziile Comisiei de la Veneția, care a declarat clar că voința majorității parlamentare este principalul argument care ar trebui să fie luat în considerare în contextul crizei politice prelungite din republică.

„Nu se poate proceda așa cu organul suprem al țării, ales de popor. Parlamentul și-a propus candidatul, dar această inițiativă a fost ignorată și voința poporului a fost călcată în picioare. Dacă nu vă place componența parlamentului, acesta nu este un argument pentru a-l lua și „a-l arunca în coșul de gunoi”, a spus Midrigan.

Juristul este convins că prezența președintelui Maia Sandu la ședința Curții Constituționale a avut o influență politică indirectă asupra judecătorilor Curții și asupra deciziei luate ulterior de aceștia.

Amintim că joi, pe 15 aprilie, Curtea Constituțională a recunoscut existența unor circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
Dizolvarea Parlamentului, Maia Sandu, Curtea Constituțională
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Midrigan: Moldova are nevoie de un guvern al salvării naționale


Загрузка...
Maia Sandu și Jeanne Barseghian

Maia Sandu și-a început vizita la Strasbourg: Cu cine s-a întâlnit astăzi

150
(reînnoit 19:56 18.04.2021)
Președintele țării, Maia Sandu, și-a început duminică vizita sa oficială la Strasbourg. Ea s-a întâlnit deja cu primarul orașului Jeanne Barseghian.

CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Maia Sandu a avut duminică o întrevedere cu primarul orașului de reședință al Consiliului Europei, Jeanne Barseghian.

„Doamna primară este o cunoscută ecologistă și susținătoare a dezvoltării urbane verzi și o promotoare a implicării femeilor în politică și administrația locală. I-am mulțumit doamnei Barseghian pentru susținerea primăriei or. Strasbourg în organizarea eficientă a votării cetățenilor moldoveni la alegerile din anul trecut în condiții de pandemie, dar și pentru găzduirea multor studenți moldoveni, care învață în acest oraș”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 

Șeful statului a menționat că în cadrul întâlnirii s-a discutat și posibilitatea de a organiza schimburi de experiență între primăria orașului Strasbourg și localitățile din Republica Moldova conduse de femei.

Luni, Maia Sandu avea întrevederi cu mai mulți oficiali europeni, iar la ora 17:00 va susține un discurs în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

150
Tagurile:
Strasbourg, vizită, Maia Sandu
Tematic
Reacția PAS după ce Dodon a cerut demisia lui Sandu și alegeri prezidențiale anticipate


Загрузка...

Zeit: Biden a ales „a treia cale” în relațiile cu Rusia

0
(reînnoit 06:53 19.04.2021)
Jurnalistul german Michael Tuman de la ziarul Die Zeit, consideră că președintele SUA, Joe Biden, ar fi ales o „a treia cale” în relațiile cu Rusia.

CHIȘINĂU, 19 apr - Sputnik. Președintele SUA, Joe Biden, își dorește un dialog cu Rusia, dar simultan înăsprește sancțiunile împotriva acesteia. Poate că a ales o a treia cale în relația cu Moscova, spune jurnalistul ziarului german Die Zeit, Michael Tuman.

Tuman menționează că la începutul săptămânii, liderul american l-a sunat pe omologul său rus Vladimir Putin și i-a propus organizarea unui summit pe un teritoriu neutru. Potrivit lui Tuman, există un sentiment de relaxare în relațiile dintre Moscova și Washington. Dar joi, Statele Unite introduc noi sancțiuni împotriva Rusiei și expulză imediat zece diplomați. 

În opinia sa, prin noile restricții Biden arată ce înseamnă „relații dure” cu Rusia, dar în același timp nu retrage oferta de a se întâlni cu Putin.

„Astfel, Biden indică o posibilă a treia cale în relațiile cu Rusia”, a scris Tuman.

Pe 15 aprilie, Statele Unite au impus noi restricții asupra Rusiei și au anunțat expulzarea a zece diplomați ruși. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a numit acțiunile SUA o încercare de a distruge relațiile bilaterale. Ea a adăugat că noile sancțiuni pun la îndoială înțelepciunea utilizării dolarului ca mijloc de plată, deoarece autoritățile SUA își folosesc moneda și sistemul financiar pentru a distruge sistemul juridic internațional.

Vineri, Rusia a anunțat măsuri de răspuns la sancțiunile impuse de SUA: zece diplomați americani au fost expulzați, restul nu vor mai avea voie să se deplaseze liber prin țară. În plus, Moscova a impus sancțiuni personale împotriva oficialilor din administrație - atât foști, cât și actuali - și a recomandat ambasadorului american să plece la Washington pentru consultări.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rusia, Joe Biden
Tematic
Biden a ținut un discurs privind relațiile cu Rusia


Загрузка...