Протест социалистов сменился протестом Нашей партии.

Roşca: protestele masive ar putea fi ignorate de cei care fac jocurile în ţară

676
(reînnoit 19:12 17.01.2016)
Turnurile neaşteptate la vârfurile politicii moldoveneşti din ultimele zile nu vădesc altceva decât noi episoade din războiul politic ireconciliabil dintre clanurile politice de la Chişinău.

CHIŞINĂU, 17 ian — Sputnik. Politicianul Iurie Roşca este de părere că prin anihilarea candidaturii lui Ion Păduraru şi scoaterea din mânecă a lui Pavel Filip, liderul PDM Vlad Plahotniuc a reuşit să se revanşeze pe seama rivalilor săi, după ce încercările de impunere a candidaturii sale au eşuat. Iar aceasta a fost ultimă mutare a controversatului om de afaceri din spatele PDM pentru a prelua un control total asupra principalelor instituţii ale puterii de stat din ţară.

Roşca menţionează, totuşi, că reputaţia dubioasă a tuturor candidaţilor, propuşi de cele două tabere beligerante, respectiv PLDM şi PDM, după debarcarea lui Filat din fruntea Guvernului, vădeşte indiscutabil că între acestea nu există nici o deosebire de substanţă, ambele fiind alcătuite din elemente dornice să jefuiască în continuare statul. „Şi ambele râvnesc să se lichideze reciproc doar pentru a putea prăda în voie ţara, fără a mai fi nevoită să împartă prada cu altcineva. Între acestea nu există nici deosebiri de ordin ideologic, ambele utilizând retorica prooccidentală drept paravan pentru manevrele oneroase pe care le uneltesc fără oprire", opinează politicianul.

„E adevărat, se pare că Vlad Plahotniuc demonstrează de mai mult timp mai multă abilitate în acţiunile de torpilare a adversarilor şi de extindere a controlului asupra politicului autohton. Însăşi formarea unei majorităţi parlamentare ad-hoc obediente acestuia vădeşte o dexteritate cu totul specială a respectivului jucător. Şi asta mai cu seamă dacă e să luăm în calcul ostilitatea vădită a occidentalilor faţă de el, dar şi foarte probabila lipsă de orice suport din partea ruşilor în favoarea lui", a mai specificat Iurie Roşca.

În altă ordine de idei, acesta a afirmat că protestele de sâmbătă ale celor trei forţe politice, chiar dacă au fost masive, deocamdată nu influenţează în mod decisiv comportamentul principalilor actori politici. „Se pare că şi e acum încolo este posibil ca acţiunile de stradă, oricât de masive ar fi acestea, să fie ignorate de către cei care încă mai fac jocurile în ţară", consideră Roşca.

În opinia acestuia, nici eventuala reluare a unor proteste de amploare în ziua când urmează să fie votat Guvernul Filip nu va avea darul să împiedice învestirea acestuia.

676
Tagurile:
ignorat, Pavel Filip, candidatură, protest, Vlad Plahotniuc, Iurie Roşca
Тема:
Moldova fără guvern. Criza continuă (81)
Tematic
Reacţia Preşedintelui Timofti la situaţia din ţară (document)
Usatîi cere anticipate şi promite că nu va permite lichidarea Republicii Moldova
Ion Chicu

Riscuri pentru salarii și pensii mesajul lui Chicu

977
(reînnoit 14:51 28.11.2020)
Premierul Ion Chicu și-a exprimat speranța că deputații vor fi responsabili și vor aproba Legea Bugetului pentru 2021. Luni, 30 noiembrie, Guvernul urmează să aprobe Bugetul și politicile bugetar-fiscale, pentru a le remite apoi Parlamentului.

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Premierul Ion Chicu a vorbit astăzi, în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova, despre riscurile ce le comportă neadoptarea în termene optime a Bugetului statului pe anul viitor.

„Contez pe responsabilitatea deputaților care știu ce înseamnă o țară fără buget aprobat”, a spus prim-ministrul.

Neadoptarea Bugetului „presupune că nu vom putea aloca bani pentru majorarea salariilor și altor plăți suplimentare, nici suport economic. Toate acestea se pot face doar în baza Bugetului aprobat pentru 2021”, a adăugat Ion Chicu.

Prim-ministru a anunțat că luni, 30 noiembrie, în cadrul ședinței de Guvern este planificată aprobarea Bugetului și politicii bugetar-fiscale, care mai apoi vor fi remise în Parlament pentru a fi examinate și aprobate în lectură finală, după discuții și completări cu amendamentele necesare.

Ion Chicu a precizat că Bugetul de Stat pentru anul viitor prevede o creștere de aproape 7 miliarde de lei, comparativ cu 2020.

„Din această sumă, mai mult de 3 miliarde de lei vor merge la majorarea salariilor din sectorul bugetar, dintre care 1,85 miliarde de lei sunt pentru majorarea salariilor medicilor”, a declarat premierul Ion Chicu, în cadrul emisiunii radio.

Premierul a spus că sunt prevăzute majorări de salarii și pentru cadrele didactice, personalul auxiliar și multe alte categorii.

Femeie cu mască
© Sputnik / Владимир Трефилов

De asemenea, potrivit lui, „Bugetul pentru 2021 prevede sume importante pentru construcția drumurilor”.

„Tot  ce au văzut cetățenii anul acesta, inclusiv în localitățile lor, va continua și la anul. Vrem să aducem infrastructura țării într-o stare acceptabilă. De asemenea, dublăm investițiile în sistemele de apă și canalizare. Dacă în 2020, în Fondul Ecologic Național au fost rezervați pentru aceasta 300 de mil. lei, acum, la prima etapă, venim cu 500 mil. lei, iar în măsura valorificării, vom mai suplini bugetul”, a declarat Ion Chicu.

Premierul a mai spus că „vrem să ne aducem cetățenii înapoi acasă” și „astfel, la modul practic, le creăm condiții să lucreze aici”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

977
Tagurile:
Pensii, salarii, Buget, Ion Chicu
Tematic
Cine va guverna Moldova: Posibile alianțe în Parlament 
Bolea: În Parlament există deja o coaliție de guvernare informală


Загрузка...

SUA și România au lansat rachete în apropierea Crimeii

149
Militari ai SUA și României au efectuat lansări de rachete în apropierea Crimeii. Antrenamentele au avut loc în cadrul exercițiilor comune Rapid Falcon (“Șoimul Rapid”) pe țărmul Mării Negre.

Militarii au tras din două sisteme de lansare multiplă a rachetelor cu rază lungă de acțiune M142 HIMARS. Acestea au fost aduse din Germania pentru câteva ore pe un poligon românesc. Presa occidentală a numit manevrele “o surpriză cu rachete” pentru militarii ruși, însă Moscova nu este de acord cu această formulare.

De ce sistemul HIMARS este un pericol pentru România, dar nu Rusia>>>

Experții consideră că nu poate fi vorba de nicio surpriză: transferurile de tehnică militară sunt întotdeauna urmărite. Totodată, în regiunea Mării Negre Rusia dispune de o stație de recunoaștere radiotehnică. Manevrele desfășurate nu sunt decât o provocare a militarilor americane, care nu prezintă nicio amenințare pentru Rusia, ci doar pentru SUA și aliații lor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

149
Tagurile:
Crimeea, rachete, lansare, România, SUA
Tematic
„Planurile SUA de amplasare a rachetelor în Europa sunt cinice”
Rusia a efectuat lansări ale rachetei Țirkon în Marea Albă


Загрузка...
Proteste la Paris

VIDEO: Protestele de la Paris au degenerate în violențe

0
(reînnoit 22:07 28.11.2020)
Acțiunile de protest de la Paris, împotriva proiectul de lege cu privire la securitatea globală, au degenerate în dezordini de stradă.

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Demonstrațiile de la Paris împotriva articolului 24 al proiectului de lege “cu privire la securitatea globală” au degenerate în dezordini de stradă, transmite RIA Novosti.

Acțiunea a început în jurul orei 14:00, în Piața Republicii.

Peste o oră și jumătate, protestatarilor pașnici li s-a alăturat un grup numeros de persoane în ținute negre. Inițial, aceștia adresau insulte forțelor de ordine, apoi au început să atace polițiștii cu sticle incendiare şi petarde.

Huliganii au incendiat automobile, urne de gunoi, camionete etc. La fața locului au sosit autospecialele de pompieri.

Bulevardul Beaumarchais a fost inundat de gaze lacrimogene, utilizate de poliția care a încercat să disperseze persoanele agresive. Ascunzându-se de gaze, mulțimea s-a îndreptat în partea opusă, creându-se o busculadă.

Marți, Adunarea Națională a Franței a adoptat în prima lectură proiectul de lege cu privire la securitatea globală. Potrivit articolului 24 al documentului, răspândirea “imaginii unei persoane sau a unui element de identificare” a unui polițist sau jandarm “în scopul afectării integrității fizice și psihice a acestuia” este pasibilă cu un an închisoare sau o amendă de 45 de mii de euro.

​Sindicatele jurnaliștilor se pronunță împotriva acestei prevederi. Aceștia au temeri că, odată intrată în vigoare a legii, angajații instituții media și cetățenii nu vor putea filma sau fotografia acțiunile poliției la manifestații sau acțiuni de protest.

Autoritățile au asigurat că proiectul de lege nu le va interzice jurnaliștilor să filmeze acțiunile poliției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
violențe, dezordini, proteste, Franța, Paris
Tematic
Macron anunță o „nouă etapă” în lupta cu COVID în Franța


Загрузка...