Igor Dodon Zinaida Greceanii

Dodon anunţă proteste non-stop. Cui i-a promis puşcărie şi confiscarea averii

608
(reînnoit 13:17 17.01.2016)
Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a anunţat reluarea protestelor non-stop, care trebuie să facă imposibilă învestirea guvernului. Acesta a mai promis pedepse aspre celor care au provocat haos şi sărăcie în Moldova.

CHIŞINĂU, 16 ian – Sputnik. PSRM şi-a schimbat poziţia faţă de preşedintele Timofti, după ce şeful statului a emis un decret prin care l-a desemnat pe democratul Pavel Filip candidat la funcţia de premier.

Potrivit lui Igor Dodon, prin acest gest Timofti a oferit o şansă actualei guvernări oligarhice de a se menţine la putere şi a împins într-o perspectivă mai îndepărtată alegerile parlamentare anticipate, asupra cărora insistă PSRM.

„Începând cu ziua de luni vom cere iarăşi demisia lui Timofti, pentru că s-a culcat sub oligarhi. Îi cerem să prăsească Preşedinţia, să plece unde vrea”, a declarat Igor Dodon sâmbătă la acţiunile de protest organizate de socialişti.

Liderul PSRM a mai promis că luni împreună cu colegii săi va sesiza Curtea Constituţională şi va cere declararea neconstituţională a decretului de desemn a lui Filip în calitate de candidat la funcţia de premier.

O altă declaraţie importantă a lui Igor Dodon este că PSRM va relua protestele non-stop.

„În ziua în care Parlamentul se va convoca pentru a da votul de încredere guvernului, vom fi aici cu zecile de mii, dacă CCM nu va anula acest decret al lui Timofti. Nu le vom permite să îşi consolideze guvernarea oligarhică. Fracţiunea noastră va folosi toate pârghiile legale pentru a anula acest decret al lui Timofti”, a declarat Dodon.

Liderul socialiştilor şi-a îndemnat susţinătorii să nu se lase provocaţi şi să vegheze asupra caracterului paşnic şi legal al acţiunilor PSRM.

Toodată, Dodon a îndemnat alte forţe politică să li se alăture socialiştilor în lupta contra actualei puteri politice.

„Acum toate forţele sănătoase trebuie să se unească contra oligarhilor. Doar aşa vom învinge”, a spus Dodon.

Politicianul a mai promis puşcărie şi naţionalizarea averilor celor vinovaţi de sărăcia din ţară. „Cursele lor aeriene sunt mai scumpe decât toate pensiile care s eplătesc în Moldova”, a declarat Igor Dodon.

608
Tagurile:
Puşcărie oligarhilor, Igor Dodon, Proteste non-stop, Confiscarea averii
Тема:
Moldova fără guvern. Criza continuă (81)
Tematic
Centrul capitalei, blocat de protestele organizate de trei partide
Ion Chicu

Riscuri pentru salarii și pensii mesajul lui Chicu

978
(reînnoit 14:51 28.11.2020)
Premierul Ion Chicu și-a exprimat speranța că deputații vor fi responsabili și vor aproba Legea Bugetului pentru 2021. Luni, 30 noiembrie, Guvernul urmează să aprobe Bugetul și politicile bugetar-fiscale, pentru a le remite apoi Parlamentului.

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Premierul Ion Chicu a vorbit astăzi, în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova, despre riscurile ce le comportă neadoptarea în termene optime a Bugetului statului pe anul viitor.

„Contez pe responsabilitatea deputaților care știu ce înseamnă o țară fără buget aprobat”, a spus prim-ministrul.

Neadoptarea Bugetului „presupune că nu vom putea aloca bani pentru majorarea salariilor și altor plăți suplimentare, nici suport economic. Toate acestea se pot face doar în baza Bugetului aprobat pentru 2021”, a adăugat Ion Chicu.

Prim-ministru a anunțat că luni, 30 noiembrie, în cadrul ședinței de Guvern este planificată aprobarea Bugetului și politicii bugetar-fiscale, care mai apoi vor fi remise în Parlament pentru a fi examinate și aprobate în lectură finală, după discuții și completări cu amendamentele necesare.

Ion Chicu a precizat că Bugetul de Stat pentru anul viitor prevede o creștere de aproape 7 miliarde de lei, comparativ cu 2020.

„Din această sumă, mai mult de 3 miliarde de lei vor merge la majorarea salariilor din sectorul bugetar, dintre care 1,85 miliarde de lei sunt pentru majorarea salariilor medicilor”, a declarat premierul Ion Chicu, în cadrul emisiunii radio.

Premierul a spus că sunt prevăzute majorări de salarii și pentru cadrele didactice, personalul auxiliar și multe alte categorii.

Femeie cu mască
© Sputnik / Владимир Трефилов

De asemenea, potrivit lui, „Bugetul pentru 2021 prevede sume importante pentru construcția drumurilor”.

„Tot  ce au văzut cetățenii anul acesta, inclusiv în localitățile lor, va continua și la anul. Vrem să aducem infrastructura țării într-o stare acceptabilă. De asemenea, dublăm investițiile în sistemele de apă și canalizare. Dacă în 2020, în Fondul Ecologic Național au fost rezervați pentru aceasta 300 de mil. lei, acum, la prima etapă, venim cu 500 mil. lei, iar în măsura valorificării, vom mai suplini bugetul”, a declarat Ion Chicu.

Premierul a mai spus că „vrem să ne aducem cetățenii înapoi acasă” și „astfel, la modul practic, le creăm condiții să lucreze aici”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

978
Tagurile:
Pensii, salarii, Buget, Ion Chicu
Tematic
Cine va guverna Moldova: Posibile alianțe în Parlament 
Bolea: În Parlament există deja o coaliție de guvernare informală


Загрузка...

SUA și România au lansat rachete în apropierea Crimeii

149
Militari ai SUA și României au efectuat lansări de rachete în apropierea Crimeii. Antrenamentele au avut loc în cadrul exercițiilor comune Rapid Falcon (“Șoimul Rapid”) pe țărmul Mării Negre.

Militarii au tras din două sisteme de lansare multiplă a rachetelor cu rază lungă de acțiune M142 HIMARS. Acestea au fost aduse din Germania pentru câteva ore pe un poligon românesc. Presa occidentală a numit manevrele “o surpriză cu rachete” pentru militarii ruși, însă Moscova nu este de acord cu această formulare.

De ce sistemul HIMARS este un pericol pentru România, dar nu Rusia>>>

Experții consideră că nu poate fi vorba de nicio surpriză: transferurile de tehnică militară sunt întotdeauna urmărite. Totodată, în regiunea Mării Negre Rusia dispune de o stație de recunoaștere radiotehnică. Manevrele desfășurate nu sunt decât o provocare a militarilor americane, care nu prezintă nicio amenințare pentru Rusia, ci doar pentru SUA și aliații lor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

149
Tagurile:
Crimeea, rachete, lansare, România, SUA
Tematic
„Planurile SUA de amplasare a rachetelor în Europa sunt cinice”
Rusia a efectuat lansări ale rachetei Țirkon în Marea Albă


Загрузка...
Proteste la Paris

VIDEO: Protestele de la Paris au degenerate în violențe

0
(reînnoit 22:07 28.11.2020)
Acțiunile de protest de la Paris, împotriva proiectul de lege cu privire la securitatea globală, au degenerate în dezordini de stradă.

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Demonstrațiile de la Paris împotriva articolului 24 al proiectului de lege “cu privire la securitatea globală” au degenerate în dezordini de stradă, transmite RIA Novosti.

Acțiunea a început în jurul orei 14:00, în Piața Republicii.

Peste o oră și jumătate, protestatarilor pașnici li s-a alăturat un grup numeros de persoane în ținute negre. Inițial, aceștia adresau insulte forțelor de ordine, apoi au început să atace polițiștii cu sticle incendiare şi petarde.

Huliganii au incendiat automobile, urne de gunoi, camionete etc. La fața locului au sosit autospecialele de pompieri.

Bulevardul Beaumarchais a fost inundat de gaze lacrimogene, utilizate de poliția care a încercat să disperseze persoanele agresive. Ascunzându-se de gaze, mulțimea s-a îndreptat în partea opusă, creându-se o busculadă.

Marți, Adunarea Națională a Franței a adoptat în prima lectură proiectul de lege cu privire la securitatea globală. Potrivit articolului 24 al documentului, răspândirea “imaginii unei persoane sau a unui element de identificare” a unui polițist sau jandarm “în scopul afectării integrității fizice și psihice a acestuia” este pasibilă cu un an închisoare sau o amendă de 45 de mii de euro.

​Sindicatele jurnaliștilor se pronunță împotriva acestei prevederi. Aceștia au temeri că, odată intrată în vigoare a legii, angajații instituții media și cetățenii nu vor putea filma sau fotografia acțiunile poliției la manifestații sau acțiuni de protest.

Autoritățile au asigurat că proiectul de lege nu le va interzice jurnaliștilor să filmeze acțiunile poliției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
violențe, dezordini, proteste, Franța, Paris
Tematic
Macron anunță o „nouă etapă” în lupta cu COVID în Franța


Загрузка...