Nicolae Timofti, conslutări, 11.01.2016

Preşedintele Timofti a spus tot ce crede despre Ion Păduraru

154
(reînnoit 23:50 14.01.2016)
Preşedintele Timofti l-a caracterizat pe Ion Păduraru în cei mai elogioşi termeni. Dânsul s-a arătat convins de şansele candidatului său de a convinge majoritatea parlamentară să-i acorde votul de încredere.

CHIŞINĂU, 14 ian – Sputnik. Preşedintele Timofti a declarat după anunţarea candidaturii lui Ion Păduraru la funcţia de premier că a luat decizia într-o situaţie politică şi economică deloc uşoară pentru Republica Moldova.

„Suntem în toi de iarnă. Avem multe probleme legate de buget. Dar am reieşit din faptul că coaliţia majoritară formată luni nu a întrunit numărul necesar de voturi, fiindcă din 56 s-au retras şapte. Am făcut uz de dreptul meu constituţional de a înainta un candidat la alegerea mea”, a spus Preşedintele.

Dânsul a subliniat că îl cunoaşte demult pe Păduraru: „Este specialist bun. Are capacităţi de management, calităţi de a organiza tot în gospodărie, în activitatea întreprinderilor şi instituţiilor de stat. Este un om cu iniţiativă. Sunt convins că întruneşte toate condiţiile pentru a ocupa această funcţie. Îi doresc succes”, a spus Timofti.

Şeful statului susţine că noul premier va avea de muncit foarte mult.

„Am convingerea că dânsul va forma guvernul din oameni pricepuţi, competenţi şi sper că parlamentarii o să-i acorde votul de încredere şi dumnealui va putea să-şi înceapă activitatea în timpul cel mai scurt. Cred că deputaţii vor lua în considerare toate calităţile lui pe care le-am descris. Domnul Păduraru este în relaţii bune cu mulţi deputaţi şi cred că nu o să-i fie greu să-i convingă”, a mai declarat Timofti.

Totodată, Preşedintele a spus că nu doreşte alegeri parlamentare anticipate. „Dar dacă vor respinge candidatura aceasta, înseamnă că asta vor deputaţii şi vor apărea circumstanţe de iniţiere a alegerilor anticipate”, a punctat şeful statului.

Şeful statului a respins miercuri candidatul propus de majoritatea parlamentară, Vlad Plahotniuc, pentru funcţia de premier.

Joi, Nicolae Timofti i-a solicită majorității parlamentare să reconfirme semnăturile acordate în susținerea candidatului la funcția de prim-ministru. În replică, democraţii au afirmat că nu este nevoie de o reconfirmare, în situaţia în care toate documentele necesare au fost puse încă la 11 ianuarie pe masa preşedintelui.

154
Tagurile:
Alegeri parlamentare anticipate, Ion Păduraru, Prim-ministru, Nicolae Timofti, Candidat
Тема:
Moldova fără guvern. Criza continuă (81)
Tematic
Ion Păduraru, noul candidat al preşedintelui la funcţia de premier
Alegeri prezidențiale 2020

Vom avea sau nu exit poll: Ce spune președintele CEC

31
(reînnoit 19:01 29.10.2020)
Vom avea sau nu un exit poll în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie - iată ce declară președintele CEC, Dorin Cimil.

CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a declarat în studioul Sputnik Moldova că mâine urmează să fie luată o decizie de către CEC în ceea ce privește organizarea exit poll-ului, având în vedere că au fost depuse două cereri pentru efectuarea unui astfel de sondaj.

”Vreau să vă spun că în prezent sunt două cereri, depuse ce către două asociații obștești privind anunțarea intenției de a efectua un sondaj de opinie publică la telefon. Cererile au fost înregistrate astăzi și urmează să fie examinate cel mai probabil în ziua de mâine, către orele 9:00, când vom avea ședința CEC”, a declarat Cimil în cadrul emisiunii ”Contrapunct”, realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova.

Cimil a precizat că CEC-ul a atenționat alegătorii despre riscurile organizării acestui tip de sondaj, în situația în care nu există o claritate în ceea ce privește protejarea datelor cu caracter personal în acest sens. 

”Nu suntem contra ca să se efectueze anumite studii în interes științific, sociologic, dar trebuie să fie indicat clar scopurile pentru care se efectuează aceste sondaje și în interesul cui se efectuează. Mă refer la finanțatori, beneficiari și așa mai departe”, a explicat Cimil.

Ce spun experții despre un Exit Poll la telefon

Sputnik Moldova a solicitat opinia sociologului Vasile Cantargi despre organizarea unor astfel de sondaje. Potrivit lui, acestea ar trebui realizate pentru că reprezintă niște instrumente științifice care furnizează informații primare pentru analize politologice. El a vorbit și despre veridicitatea acestor sondaje.

”Există o serie de metodologii destul de sofisticate pe larg aplicate în alte țări, ce-i drept este pentru prima dată aplicată în Republica Moldova, și am decis ca să aplicăm această metodă, prin telefon, luând în calcul situația pandemică. În rest ele sunt veridice în măsura în care pe un eșantion reprezentativ este realizată o cercetare sociologică, unde există o anumită marjă de eroare, dar ce este important de precizat, mai ales că am văzut că mulți politicieni și reprezentanți ai instituțiilor de stat uită acest lucru, că tratează datele acestor sondaje sociologice ca pe niște informații care pot sta la baza unor decizii de natură juridică, ori acest lucru nu este corect. Datele sondajelor nu pot servi drept probă în judecată”, a explicat Cantarji.

Anterior, s-a anunțat organizarea unui exit-poll în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Rezultatele parțiale ale acestuia ar urma să fie anunțate în ziua votului, la ora 21.00, iar rezultatele finale - la ora 22:00, potrivit organizatorilor studiului sociologic – reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice.

Totodată, CEC a atenționat că în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice publicarea în mijloacele de informare în masă a materialelor, inclusiv a interviurilor cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei şi despre șansele acestora, inclusiv prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Notăm că, în conformitate cu articolul 6 din Codul electoral, votul este secret, iar autorităților publice și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
CEC, Dorin Cimil, Exit Poll
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Când va oferi CEC informații despre rezultatul alegerilor
Votul de acasă și supravegherea video - precizările CEC
Rezultatele parțiale ale Exit Poll la alegerile prezidențiale


Загрузка...
Dorin Cimil

Exclusiv: Cimil, despre gradul de pregătire de prezidențiale

25
(reînnoit 19:10 29.10.2020)
Președintele Comisiei Electorale Centrale oferă detalii pregătirea pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și spune câți moldoveni trebuie să iasă la urne pentru ca scrutinul să fie validat.

CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik. Cât de pregătită este Comisia Electorală Centrală pentru organizarea alegerilor prezidențiale pe timp de pandemie și ce ar trebui să cunoască alegătorii din țară și de peste hotare la alegerile din 1 noiembrie. Acest lucru l-am aflat de la președintele CEC, Dorin Cimil, care a oferit mai multe detalii în cadrul emisiunii Contrapunct, realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova.

”Vreau să remarc că nu suntem prima țară care organizează alegeri. Există deja experiența altor țări unde au avut loc atât alegeri prezidențiale cât și parlamentare, precum și alegeri locale generale. De aceea, avem un model de comportament, un portofoliu de acțiuni elaborat pentru a reglementa procesul de organizare a alegerilor pe timp de pandemie”, a precizat Cimil.

Șeful CEC a precizat că instituția a expediat deja în adresa consiliilor de circumscripții toate buletinele de vot, cu excepția consiliilor de circumscripție din Hâncești, care urmează să le ridice în ziua de vineri.

Cimil a subliniat că toate birourile electorale sunt pregătite și dotate cu echipamentul necesar.

Câți alegători sunt așteptați la urne în ziua de 1 noiembrie

Președintele CEC a declarat că sunt așteptați la urne toți doritorii de ași exprima votul și a vorbit despre numărul necesar de alegători pentru validarea scrutinului. 

”Este necesar aproximativ un milion de cetățeni moldoveni să participe la alegerile prezidențiale pentru a declara alegerile valabile”, a declarat Cimil, precizând că CEC este pregătit să facă față unui număr mult mai mare de cetățeni, în listele electorale fiind incluși 2,8 milioane de alegători.

Cimil și-a exprimat speranța că cetățenii vor ieși în număr suficient la vot pentru ca scrutinul să fie validat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25
Tagurile:
1 noiembrie, cec, Dorin Cimil, Alegeri prezidenţiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Dodon, despre mediile rusești în Moldova după alegeri


Загрузка...
Hacker

Londra confirmă războiul murdar, purtat împotriva Rusiei

0
(reînnoit 19:41 29.10.2020)
Lordul Sedwill a recunoscut într-un interviu că serviciile britanice desfășoară războaie informaționale și cibernetice împotriva Rusiei.

MOSCOVA, 29 oct – Sputnik. Marea Britanie a recunoscut deschis că poartă un război informational și cibernetic împotriva Rusiei. Desigur, faptul în sine nu este deloc o știre senzațională: nimeni nu își făcea iluzii în acest sens. Însă mărturiile lordului Mark Sedwill au devenit o primă confirmare publică a diversiunilor Londrei împotriva statului rus, venită din partea unui demnitar britanic. Până atunci, ei se jenau să pronunțe astfel de lucruri în public.

Se pare că Sedwill este la curent cu astfel de operațiuni din momentul în care a deținut funcția de consilier al prim-ministrului pentru securitatea națională și totodată a condus tot aparatul birocratic al Whitehall. Ziarul The Times, în interviul căruia oficialul a făcut aceste declarații, presupune că pe lângă cariera diplomatică Sedwill a fost și ofițer al MI-6.

Așadar, ce a recunoscut public fostul demnitar, care se pregătește să ocupe un loc în Camera Lorzilor până la sfârșitul acestui an? Acesta a spus că Marea Britanie aplică lovituri asupra Rusiei în spațiul cibernetic. “Faptul că nu observați cum utilizăm acest lucru, nu înseamnă că nu o facem”, a declarat cu sinceritate Sedwill. Totodată, acesta a anunțat că “Marea Britanie a efectuat o serie de atacuri secrete împotriva liderilor ruși și a intereselor lor”, adăugând că Londra vânează proprietățile și conturile bancare ale oligarhilor ruși.

Pentru cea din urmă chestiune Rusia i-ar putea fi recunoscătoare. Vladimir Putin a avertizat în mai multe rânduri oamenii de afaceri ruși cu privire la o astfel de evoluție a lucrurilor și i-a îndemnat “să-și păstreze capitalul acolo unde l-au acumulat”. Iată de ce astfel de declarații vor determina mediul de afaceri rus să asculte îndemnurile președintelui lor. Britanicii au confirmat: în Rusia capitalul se află într-o mai mare siguranță.

În ceea ce privește atacurile cibernetice și campaniile subversive împotriva Rusiei – lordul Sedwill dă dovadă de ipocrizie atunci când afirmă că Londra le-ar fi declanșat doar după incidentul cu Skripalii în Salisbury, “aplicând o lovitură de răspuns”. Cine i-ar putea crede pe cuvânt că până atunci MI-6 nici nu privea în direcția Rusiei?

Să ne amintim că cei doi Skripal s-au simțit rău pe 4 martie 2018. Iar lucrurile murdare ale serviciilor britanice au fost înregistrate în Rusia în mai multe rânduri cu mult înainte de aceste evenimente. E suficient să ne amintim de activitatea firmei britanice Strategic Communications Laboratory (SCL Group), care se specializează pe războaie informaționale și psihologice. Aceasta nici nu a ascuns că joacă rolul de executor al structurilor militare și informative din Marea Britanie, SUA și NATO în ansamblu, activând în domeniu de la începutul anilor 90.

Metodele murdare ale SCL au ieșit la iveală în martie 2018, în legătură cu scandalul din jurul structurii acesteia - Cambridge Analytica. Acest lucru a devenit posibil doar pentru că establishment-ul occidental era revoltat de implicarea firmei în campania electorală din SUA de partea lui Donald Trump. În caz contrar, nimeni nu ar fi vizat-o.

Atunci, reprezentanții structurii, crezând că discută cu un potențial client (în realitate, era vorba de niște jurnaliști sub acoperire), au recunoscut că se specializează în crearea unor conturi false pe rețele de socializare, în distribuirea informațiilor false în spațiul virtual, targhetarea publicului spre care e direcționată informația falsă etc. Adică, au recunoscut că de mai multă vreme și pe scară largă se ocupă de războaie informaționale.

În anul 2015 NATO a angajat SCL pentru activități “pe direcția rusească”. În portofoliul său compania nici nu ascunde pariticiparea la “revoluția portocalie” din Kiev în 2004. Atunci victoria “portocaliilor” a fost obținută printr-o misterioasă “otrăvire” a lui Viktor Iușcenko. Așa cum recunoaște Kievul, nu a existat niciun fel de otrăvire. Inevitabil, aici apar întrebări legate de implicarea acestor specialiști în atentatul la viața celor doi Skripal și alte “otrăviri” ale unor persoane publice din Rusia.

Noul val de rusofobie: Occidentul acuză Rusia de atacuri cibernetice
© Video : Ruptly / Sputnik / twitter.com/RussianEmbassyC

SCL a recunoscut și faptul că a fost angajată de Ministerul Apărării al Marii Britanii și autoritățile ucrainene “pentru distrugerea și slăbirea republicii populare Donețk”.

Subliniez, toate acestea s-au întâmplat cu mult timp înainte de incidentul din Salisbury. Lordul Sedwill, care activa în calitatea de consilier pentru securitate din aprilie 2017, evident, știa acest lucru. Pur și simplu, crede cu naivitate că gentelmanii întotdeauna vor fi crezuți pe cuvânt.

Toți înțeleg prea bine că în epoca noastră armele cibernetice și spionajul cibernetic sunt utilizate peste tot. Nu doar împotriva adversarilor, dar și a aliaților. Să ne amintim chiar de scandalul cu interceptarea telefonului cancelarului Germaniei, Angela Merkel, de către serviciile americane. Ar fi naiv să credem că au dat dovadă de mai puțină sârguință în privința Rusiei până la cazul Skripal.

Unele servicii occidentale chiar bravează cu modul în care “îi interceptează pe ruși”. Așa, presa britanică relatează cu entuziasm cum hackerii serviciului olandez de informații AIVD au pătruns în rețeaua unei universități din Moscova, în cadrul unei operațiuni de rutină, iar apoi au urmărit-o, pentru a descoperi gruparea de hackeri Cozy Bear. A se observa, până atunci nu existase niciun scandal cu “hackerii ruși”, iar spionii cibernetici oficiali olandezi deja recurgeau la spargerea rețelelor rusești. În plus, își manifestă mândria pentru astfel de fapte.

Acum lorzii britanici încearcă să ne convingă de faptul că tentative lor de a sparge rețeaua internă a Kremlinului (anume acest lucru susține The Times, comentând interviul cu Sedwill), reprezintă doar un răspuns la o otrăvire comisă în apropiere de Port Down, în laboratorul supersecret al Ministerului Apărării al UK.

Proaspătul lord se laudă că în replica la cazul Skripal Londra a distrus “toată rețeaua rusescă de spionaj din Regatul Unit”. Interesant, de ce în acest caz în presa britanică apar titluri șocante despre “spionii lui Putin care încearcă să urmărească regina”?

Dacă ar fi să credem ziarul The Sunday Express, “hackerii GRU” au încercat să obțină informații despre vizita Elizabetei a II-a în cel mai secret laborator “Port Down”. Din păcate, publicația nu a specificat de ce “spionii lui Putin” (ai căror rețea a fost destructurată) au întreprins astfel de măsuri și ce ar fi putut afla din programul vizitei reginei de 94 de ani. Ce rochie purta? Sau ei sperau să descopere un elixir al nemuririi, care este elaborat acolo pentru ea? Presa britanică nu-și pune astfel de întrebări, atunci când vine vorba de acuzații împotriva Rusiei.

Desigur, toți știau prea bine că serviciile occidentale desfășoară un război secret și murdar împotriva Rusiei, recurgând la dezinformări, atacuri cibernetice, spionaj și diversiuni, înțelegând că britanicii joacă un prim rol în acest război.

Însă până acum participanții direcți la această campanie negau acest fapt, afirmând că acuzațiile rușilor sunt provocate de o “paranoia”, care ar reprezenta “o religie în Rusia lui Putin”. Să-i mulțumim lui Sedwill pentru sinceritatea de care a dat dovadă. Acum Moscova are la cine face trimitere atunci când va fi vorba de o nouă provocare antirusească și noi vom putea să venim cu presupuneri despre autorii unor noi fake-uri despre Rusia sau ai unei “otrăviri” misterioase.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rusiei, împotriva, război, Londra
Tematic
Foto - Ultimul zbor de pasageri al Tu-154 din Rusia


Загрузка...