CHIŞINĂU, 14 ian — Sputnik. După ce şeful statului a solicitat printr-un comunicat reconfirmarea semnăturilor acordate în susținerea unui candidat la funcția de prim-ministru, până la ora 21 a zilei de joi, Partidul Democrat i-a răspuns acestuia, tot prin intermediul unui comunicat, precizând că un document oficial care confirmă constituirea unei majorități parlamentare absolute i-a fost prezentat şefului statului încă la 11 ianuarie.
„Pe masa președintelui Nicolae Timofti se află încă din data de 11 ianuarie a.c., o majoritate care se angajează să susțină candidatul înaintat de către Partidul Democrat pentru funcția de prim-ministru. Acest document este valabil, nu se poate prescrie la dorința grupărilor de interesele politice și economice care au interes să destabilizeze situația din țară, nici la insistența partidelor care promovează alegerile anticipate, nici măcar la dorința șefului statului", se arată în comunicatul PDM.
Potrivit democraţilor, la moment nu există nici un temei juridic pentru a revizui decizia luată de majoritate, deoarece începând cu data de 11 ianuarie 2016, „majoritatea parlamentară absolută a îndeplinit absolut toate demersurile procedurale necesare. L-a informat pe Președinte despre decizia unanimă a celor 56 de deputați de a înainta candidatul la funcția de prim-ministru din partea PDM. Toate actele au fost perfectate și formalizate în strictă conformitate cu Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 29 decembrie 2015. Ultima declarație de reconfirmare a poziției majorității parlamentare a fost înregistrată la cancelaria Președinției chiar astăzi, 14.01.2016".
Mai mult decât atât, democraţii îl atenţionează pe Timofti că solicitarea de reconfirmare a semnăturilor „ar putea să ne aducă la o situație absurdă similară cu o eventuală solicitare a Președintelui țării de a reconfirma și voturile deputaților, pentru alegerea sa, în 16 martie 2012".
Partidul Democrat l-a îndemnat pe președintele Nicolae Timofti să țină cont de Constituție, să respecte procedurile și să se ghideze în activitatea sa decizională de documente oficiale.
„În concluzie, dacă Președintele Nicolae Timofti nu își va onora obligațiile care îi revin, potrivit Constituției Republicii Moldova, Partidul Democrat din Moldova va constata că declanșarea alegerilor anticipate în Republica Moldova a fost realizată cu bună știință de către șeful statului, la dorința și insistența grupurilor de interese politice și economice, îndeplinind solicitările partidelor care solicită expres acest lucru. Acest lucru va produce un blocaj instituțional care riscă să se transforme într-o criză politică profundă" au avertizat democraţii.
CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Fostul președinte al Moldovei, liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon, este de părere că sunt trei scenarii potrivit cărora ar putea evolua evenimentele politice în Moldova.
”Noi avem trei scenarii de bază. Primul scenariu – doamna Maia Sandu coboară pe pământ și execută hotărârea Curții Constituționale. În cazul acesta, dumneaei semnează decretul de desemnare a doamnei Durleșteanu la funcția de prim-ministru.Și atunci în decurs de maxim 15 zile Durleștanu va fi votată în funcția de prim-ministru. Acesta este scenariul cel mai bun pentru țară”, a afirmat Dodon.
Maia Sandu și noua tentativă de a armoniza puterea în țară>>>
Al doilea scenariu, potrivit liderului PSRM, presupune că Sandu va refuza categoric să execute decizia Curții Constituționale. Atunci țara va intra într-o stare de incertitudine destul de lungă.
”În scenariul doi am putea fi cu acest guvern interimar și fără alegeri anticipate pentru următorii doi ani, până la alegerile parlamentare ordinare din anul 2023. Și un astfel de scenariu este posibil, Pentru că președintele țării nu are posibilitatea să dizolve Parlamentul dacă nu întrunește normele constituționale”, a spus liderul PSRM.
Potrivit lui Dodon, legea presupune că este necesar să înainteze încă o dată un candidat la funcția de prim-ministru care să nu fie votat. "Însă conform deciziei de ieri a Curții Constituționale ea nu poate înainta un alt candidat decât cel propus de majoritatea parlamentară. În al doilea scenariu nu se va întâmpla nimic - nici alegeri anticipate, nici referendum, dar va exista un guvern interimar până în 2023", a spus Dodon.
Al treilea scenariu, așa cum a menționat socialistul, este mai dificil, cu destabilizare totală, cu proteste în masă, cu ieșirea situației de sub control și nu este clar la ce ar putea duce.
Liderul PSRM a subliniat că, la această etapă, singura soluție este votarea unui guvern. El a amintit că organizarea alegerilor parlamentare anticipate ar putea costa bugetul țării 120 de milioane de lei.
Ce se va întâmpla dacă Sandu va respinge noul candidat la funcția de premier - expert>>>
"Hai să explicăm ce înseamnă aceste 120 de milioane. Vaccinul rusesc ”Sputnik V”, care este recunoscut ca unul dintre cele mai eficiente din lume și sper că va fi înregistrat și în Republica Moldova, ca să o putem obține ... În Rusia de la producător vaccinul costă în jur de 5-6 dolari, adică 100-120 lei. Prin urmare, 120 de milioane de lei pentru alegerile anticipate înseamnă un milion de vaccinuri, dacă le cumpăm ", a spus Dodon.
Potrivit fostului președinte al țării, din costul alegerilor anticipate, asupra cărora insistă Maia Sandu, por fi vaccinați toți pensionarii, toți medicii, toți profesorii, toți polițiștii și încă îți mai rămân câteva sute de mii.
După hotărârea CCM, Sandu alege o cale riscantă, de confruntare frontală cu Parlamentul>>>
De altfel, Dodon consideră că în țară trebuie să fie autorizate vaccinuri produse atât în Vest, cât și în Est.
Liderul PSRM a menționat că Partidul Socialiștilor nu se teme de alegerile parlamentare anticipate, dar a atras atenția asupra faptului dacă acestea vor fi în măsură să rezolve problemele cu care se confruntă țara.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Se desfăşoară o campanie de dezinformare în Occident menită să submineze realizările Rusiei în domeniul științelor medicale, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin.
„Ne confruntăm cu așa-numita politică de izolare a Rusiei. De fapt, acest lucru se ştie de mult timp. Nu mă refer la concurență, care este normală în relațiile internaționale, ci vorbesc despre o politică agresivă consistentă menită să submineze dezvoltarea noastre, să o stopeze, (...) provocând instabilitate în plan intern și subminând valorile care unesc societatea rusă”, a declarat Putin la ședința colegiului Serviciului Federal de Securitate.
La începutul acestei luni, prim-ministrul lituanian Ingrida Šimonytė a afirmat că vaccinul rusesc este „o altă armă hibridă [a Moscovei] folosită pentru a dezbina şi stăpâni”. Oficialul a mai spus că președintele rus Vladimir Putin nu ar intenţiona să folosească vaccinul pentru a-i vindeca pe ruși.
Ambasada Rusiei în Lituania a răspuns acestei acuzaţii, spunând că vaccinul Sputnik V și-a dovedit eficacitatea și a fost recunoscut la nivel internațional, în ciuda dezinformării și a declarațiilor părtinitoare din partea țărilor occidentale.
La începutul lunii februarie, jurnalul medical The Lancet a publicat o analiză intermediară din studiul de faza III a vaccinului rusesc Sputnik V, care arată eficacitatea de 91,6% a acestuia împotriva COVID-19 simptomatic. Dezvoltat de Centrul de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleia și înregistrat de Ministerul Rus al Sănătății pe 11 august 2020, Sputnik V a devenit primul vaccin din lume împotriva COVID-19.
De atunci, vaccinul rusesc a fost aprobat în 35 de țări, printre care Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guineea, Tunisia, Armenia, Mexic, Nicaragua, Bosnia și Herțegovina, Liban, Myanmar, Pakistan, Mongolia, Bahrain, Muntenegru, Sfântul Vincențiu și Grenadinele, Kazahstan, Uzbekistan, Gabon, San Marino, Ghana, Kârgâzstan și Egipt.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 25 feb - Sputnik. Joi, 25 februarie, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică înaltă. Potrivit meteorologilor, dimineața izolat se va forma ceața, iar vântul va sufla din Vest slab.
Termometrele vor indica +8..+11 grade Celsius în nord, +9..+12 grade în centru și +10..+13 grade în sud. În Capitală se așteaptă +9..+11°С.
În data de 26 februarie nu se prevăd schimbări esențiale ale vremii.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe 25 februarie 2008 a fost înregistrată temperatura de +18,1 grade Celsius, fiind consideră cea mai caldă zi de 25 februarie de la începutul măsurărilor termice, adică din 1886. Valoarea minimă din această zi a fost înregistrată în anul 1917 - atunci au fost -20,4 grade Celsius.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova