CHIŞINĂU, 13 ian – Sputnik. Corespondenţii Sputnik Moldova au aflat din surse apropiate Preşedinţiei că Nicolae Timofti refuză în continuare să desemneze candidatul propus de majoritatea parlamentară la funcţia de premier.
Dacă evenimentele se vor derula în aceeaşi manieră, am putea asista fie la demiterea Preşedintelui de către Parlament, fie Timofti va pleca singur din funcţie.
O altă variantă de scenariu ar putea fi obligarea Preşedintelui de către Curtea Constituţională a Republicii Moldova de a lua în considerare părerea majorităţii parlamentare.
CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. Rusia a optat întotdeauna împotriva acțiunilor violente, iar Statele Unite ale Americii, dimpotrivă, au susținut aceste metode. Declarația a fost făcută de președintele Dumei de Stat Veaceslav Volodin, care a fost citat de RIA Novosti.
Volodin a spus că deja mulți ani elita politică din SUA i-a pus pe americani să se confrunte între ei, pe diferite principii: religioase, de gen, politice. În cadrul campaniei prezidențiale, potrivit președintelui Dumei de Stat, această confruntare a căpătat un caracter un aspect deosebit de periculos și tăios din partea ambelor tabere. Utilizarea acestor instrumente de către una dintre forțele politice a determinat radicalizarea cele de-a doua părți, în cazul de față a celei care îl susține pe președintele Trump.
"Noi am fost întotdeauna împotriva acestor metode și considerăm că ele sunt inadmisibilele. Lupta pentru putere, purtată de două partide de bază din SUA, a dus la luarea cu asalt a Parlamentului și la pierderi de vieți omenești. Întotdeauna noi, dar vreau să menționez - întotdeauna, am pledat împotriva acțiunilor de forță, neconstituționale, dar Statele Unite ale Americii, dimpotrivă, au susținut și încurajat aceste acțiuni în multe țări ale lumii, amestecându-se în afacerile lor suverane", a declarat Volodin.
"Dar când același lucru s-a întâmplat chiar în Statele Unite ale Americii, ei i-au declarat pe acești oameni teroriști interni, care riscă 15-20 de ani de pușcărie. Hai să le spunem lucrurilor pe nume", a declarat președintele Dumei de Stat.
El a spus că ceea ce se întâmplă în SUA constituie un atentat la drepturile și libertățile omului, dar a precizat că acestea țin de treburile interne ale țării.
Președintele Dumei de Stat a amintit că Twiter și Facebook au blocat contul președintelui în exercițiu al SUA, Donal Trump, și a menționat că samavolnicia la care se dedau rețelele sociale să nu se repete și în Rusia. Volodin a spus că departamentul pentru relații externe a Dumei de Stat i s-a dat sarcina să prezinte organizațiilor internaționale o analiză a situației formate în timpul alegerilor în SUA sub aspectul dreptului la cuvânt.Anterior Twiter și Facebook au anunțat că blochează pe o perioadă nelimitată conturile lui Tramp, pe care l-au acuzat că ar fi incitat la violență. Exemplul acestora a fost preluat și de alte rețele de socializare mai puțin cunoscute. Platformele informaționale și companiile IT americane au un caracter global.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. Un grup de deputați din „Pro Moldova” a avut marți, 19 ianuarie, „o întâlnire informală cu deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor, în cadrul căreia au discutat situația din țară și criza instituțională de după alegerile prezidențiale și demisia Guvernului Chicu”, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii.
Menționăm că fracțiunea „Pro Moldova”, în frunte cu Andrian Candu, dispune de 6 mandate în Parlament.
La întâlnirea cu socialiștii (PSRM), din partea „Pro Moldova” au participat deputații Vladimir Cebotari, Vasile Bîtca și Angel Agachi.
„Părțile au făcut un schimb de păreri despre criza politică din țară și căile de rezolvare a acesteia”, se arată în comunicat.
Fracțiunea mai anunță că deputații „Pro Moldova” se află în „comunicare informală cu deputați din fracțiunile PAS, PPDA și PDM pentru identificarea unor soluții bune pentru situația dificilă creată în țară, dar și pentru revenirea la normalitate instituțională și funcțională a statului”.
Menționăm că PSRM, care deține cele mai multe mandate în Parlament (37 din totalul de 101) a inițiat începând de marți, 19 ianuarie, discuții cu fracțiunile parlamentare în privința dizolvării Parlamentului.
„Noi, în calitate de cea mai mare fracțiune în Parlament, ne asumăm acest lucru și chemăm la dialog pentru a face foaia de parcurs cum ajungem la anticipate. Vă amintiți cum strigau în decembrie – în martie alegeri anticipate. Acum ce spun? În iunie ar fi bine. Vom ajunge așa în septembrie sau în genere nu vom ajunge la alegeri anticipate. Noi vrem alegeri parlamentare anticipate. Haideți să discutăm”, a declarat Igor Dodon, liderul PSRM.
Igor Dodon a spus că singura soluție pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate este înaintarea de către președintele Maia Sandu a unui candidat la funcția de premier și nevotarea acestuia.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova