CHIŞINĂU, 30 dec – Sputnik. Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, susţine că formaţiunea pe care o conduce realizează „sarcina de scoatere a Republicii Moldova din criza geopolitică”, iar în depăşirea impasului politic intern lui Mihai Ghimpu i-ar reveni un rol decisiv.
Potrivit lui Usatîi, partidul pe care îl conduce are misiunea de a scoate Republica Moldova din criza geopolitică, iar în 2016 alegerile parlamentare anticipate ar fi inevitabile.
De asemenea, liderul „Partidului Nostru” este de părere că datorită protestelor antiguvernamentale din acest an în ţară s-a activizat sentimentul responsabilităţii civice.
Usatîi a mai declarat că salută orice forţă politică nouă care ar putea să apară, dacă aceasta va fi împotriva actualului sistem oligarhic.
Referindu-se la jocurile legate de desemnarea candidaţilor la funcţia de premier şi la configuraţia din Parlament, Usatîi a declarat că de partea PDM ar fi deja peste 40 de deputaţi, însă deznodământul ar depinde acum de liderul PL, Mihai Ghimpu, care ar putea să decidă dacă le va reveni sau nu democraţilor conducerea Guvernului.
CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Moldova traversează acum cea mai acută fază a crizei politice, care se întâmplă pentru prima dată în cei aproape 30 de ani de independență a țării. Despre aceasta vorbesc majoritatea experților, uluiți de faptul președintele, care a depus jurământul pe Constituție, încearcă acum să găsească orice căi pentru a o putea ocoli.
Este oare posibil să facem așa ca Maia Sandu să respecte totuși prevederile Legii Supreme a țării? Răspunsul la întrebare a fost oferit în studioul Sputnik Moldova de doctorul în filosofie Boris Șapovalov.
"Poporul îl poate chema pe președinte să urmeze textul Constituției doar prin intermediul mitingurilor și demonstrațiilor, precum și prin negocieri și discuții detaliate. Deja chiar Pavel Filip și Andrian Candu s-au pronunțat împotriva deciziei lui Sandu. Acum aproape niciun deputații nu mai înțeleg această atitudine a președintelui față de Parlament", a declarat interlocutorul.
Potrivit expertului, s-a format un precedent periculos în Moldova, când un președinte care nu are împuterniciri reale ale putere încearcă să influențeze Parlamentul căruia îi este atribuită plenitudinea puterii.
Confruntarea dintre noul președinte al Republicii Moldova Maia Sandu și actuala componență a organului legislativ suprem al țării a atins apogeul după ce Curtea Constituțională a țării a decis că inițiativa șefului statului cu privire la numirea repetată a candidaturii Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru nu a respectat prevederile Legii Fundamentale.
Igor Dodon: Ambasadorii occidentali acceptă tacit derapajele Maiei Sandu>>>
Sandu insistă în continuare și vrea să obțină pe orice cale, chiar și prin inițierea unui referendum cu privire la demisia sa, alegeri parlamentare anticipate, care, potrivit sondajelor de opinie, nu vor soluționa problema crizei în eșaloanele puterii, ci, dimpotrivă, ar putea-o agrava.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 1 mart - Sputnik. Astăzi a avut loc prima reuniune a Grupului de Lucru privind Regulamentul Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră și Regulamentul Secretariatului organizației, de când din ianuarie, Republica Moldova deține președinția în cadrul acestui organism internațional.
Pe agenda reuniunii de astăzi s-au regăsit un șir de amendamente la Regulamentul de procedură al APCEMN, „care sunt menite să consolideze buna funcționare a organizației și activitatea organizatorică și informațională a APCEMN”, scrie într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele delegației Parlamentului Republicii Moldova, Violeta Ivanov. Reuniunea s-a desfășurat în format online.
De precizat, Parlamentul Republicii Moldova va deține președinția în exercițiu a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN) în prima jumătate a anului 2021. Conform principiului rotativ, Republica Moldova a preluat președinția în cadrul sesiunii plenare a APCEMN, de la Grecia. Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră a fost creată în 1993, la Istanbul. În prezent, APCEMN include delegații ale Parlamentelor din 12 state membre ale Organizației pentru Cooperarea Economică la Marea Neagră: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Mai întâi vor fi imunizați cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale. Ulterior va fi vaccinat întreg personalul medical din instituțiile spitalicești, a precizat anterior Ministerul Sănătății.
Campania a început cu vaccinarea lucrătorilor medicali de la Spitalul Clinic Republican, iar apoi vor fi imunizați angajați ai Institutului de Medicină Urgentă.
În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cele care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.
Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape.
Pentru cine poate fi periculos vaccinul AstraZeneca, administrat în Moldova>>>
Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul.
Primele peste 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca împotriva noului coronavirus au ajuns în Republica Moldova sâmbătă, 27 februarie, fiind oferite cu titlu gratuit de România.
Amintim totodată că Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a autorizat pe 26 februarie vaccinul rusesc "Sputnik V" în țara noastră.