Dumitru Diacov

Diacov speră până la 10 decembrie vom şti cine-i posibilul prim-ministru

150
(reînnoit 17:23 07.12.2015)
Dumitru Diacov a declarat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova că speră la o decizie a PLDM favorabilă participării la negocieri. Potrivit lui, există şansa ca până joi să aflăm cine este candidatul la funcţia de premier.

CHIŞINĂU, 7 noiembrie – Sputnik. Preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik că aşteaptă ca PLDM să adopte o decizie matură, adică să se angajeze în negocieri, nu în consultări, în vederea formării alianţei de guvernare.

Decizia de luni a Biroului Politic al PLDM de a nu convoca Consiliul Politic Naţional al formaţiunii nu înseamnă, în opinia lui Diacov, că deja ar fi vorba despre refuzul liberal-democraţilor de a participa la negocieri.

„Sper că vor lua o decizie responsabilă şi vor decide să participe deja la negocieri, dar nu la consultări. Timpul consultărilor a trecut. Deja este cazul să facem paşi concreţi”, a spus Dumitru Diacov.

Fiind solicitat să comenteze presupusa legătură dintre menţinerea lui Vlad Filat în arest la penitenciar şi deciziile pe care le ia PLDM legate de tentativele de formare a unei noi guvernări în Republica Moldova, Diacov a subliniat că „deciziile liberal-democraţilor sunt determinate de toate circumstanţele din ţară”.

Totodată, politicianul susţine că liberal-democraţii ar trebui să nu facă paşi politici bazaţi pe emoţii.

Corespondentul Sputnik a solicitat şi opinia lui Diacov vizavi de faptul dacă se va reuşi sau nu să fie anunţat un candidat la funcţia de premier până la 10 decembrie curent, aşa cum anunţa anterior Marian Lupu.

„Eu cred şi sper că se va reuşi. În caz contrar preşedintele, domnul Timofti, nu mai are timp să aştepte”, a spus Diacov.

De asemenea, Diacov a refuzat să spună la ce ne putem aştepta în situaţia în care PLDM ar decide categoric să rămână în opoziţie. „Nu vreau să ghicesc. Eu sper că ei vor da dovadă de responsabilitate. Partidele politice se constituie pentru a rezolva problemele ţării, dar nu pentru a urmări careva scopuri personale sau a lua decizii pe bază de emoţii”, a conchis Diacov.

150
Tagurile:
Formarea alianţei, Diacov, Consultări, PLDM-PDM-PL, Negocieri
Tematic
Diacov: doi deputaţi PLDM vor participa la crearea unei noi coaliţii cu PD
Constituția

Cum poate fi obligată Sandu respecte Constituția - expert

173
(reînnoit 08:10 02.03.2021)
Politologul a enumerat principalele metode prin care ”garantul Constituției” poate fi chemat să respecte Legea Supremă a țării.

CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Moldova traversează acum cea mai acută fază a crizei politice, care se întâmplă pentru prima dată în cei aproape 30 de ani de independență a țării. Despre aceasta vorbesc majoritatea experților, uluiți de faptul președintele, care a depus jurământul pe Constituție, încearcă acum să găsească orice căi pentru a o putea ocoli.

Este oare posibil să facem așa ca Maia Sandu să respecte totuși prevederile Legii Supreme a țării? Răspunsul la întrebare a fost oferit în studioul Sputnik Moldova de doctorul în filosofie Boris Șapovalov.

"Poporul îl poate chema pe președinte să urmeze textul Constituției doar prin intermediul mitingurilor și demonstrațiilor, precum și prin negocieri și discuții detaliate. Deja chiar Pavel Filip și Andrian Candu s-au pronunțat împotriva deciziei lui Sandu. Acum aproape niciun deputații nu mai înțeleg această atitudine a președintelui față de Parlament", a declarat interlocutorul.

Potrivit expertului, s-a format un precedent periculos în Moldova, când un președinte care nu are împuterniciri reale ale putere încearcă să influențeze Parlamentul căruia îi este atribuită plenitudinea puterii.

Șapovalov a reamintit că nu au existat niciodată astfel de situații pe continentul european, în statele cu formă de guvernământ parlamentară.

Confruntarea dintre noul președinte al Republicii Moldova Maia Sandu și actuala componență a organului legislativ suprem al țării a atins apogeul după ce Curtea Constituțională a țării a decis că inițiativa șefului statului cu privire la numirea repetată a candidaturii Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru nu a respectat prevederile Legii Fundamentale.

Igor Dodon: Ambasadorii occidentali acceptă tacit derapajele Maiei Sandu>>>

Sandu insistă în continuare și vrea să obțină pe orice cale, chiar și prin inițierea unui referendum cu privire la demisia sa, alegeri parlamentare anticipate, care, potrivit sondajelor de opinie, nu vor soluționa problema crizei în eșaloanele puterii, ci, dimpotrivă, ar putea-o agrava.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

173
Tagurile:
criză politică, Constituția, Maia Sandu
Tematic
De ce este în stare Maia Sandu de dragul alegerilor anticipate
Urechean: Sandu vrea să-și supună întreaga țară, oamenii și legile


Загрузка...
Ședința plenară a Parlamentului

Deputați moldoveni, la reuniunea grupului de lucru al APCEMN

49
(reînnoit 20:17 01.03.2021)
Delegația Parlamentului Republicii Moldova a participat la Reuniunea Grupului de Lucru privind Regulamentul Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră.

CHIȘINĂU, 1 mart - Sputnik. Astăzi a avut loc prima reuniune a Grupului de Lucru privind Regulamentul Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră și Regulamentul Secretariatului organizației, de când din ianuarie, Republica Moldova deține președinția în cadrul acestui organism internațional.

Pe agenda reuniunii de astăzi s-au regăsit un șir de amendamente la Regulamentul de procedură al APCEMN, „care sunt menite să consolideze buna funcționare a organizației și activitatea organizatorică și informațională a APCEMN”, scrie într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele delegației Parlamentului Republicii Moldova, Violeta Ivanov. Reuniunea s-a desfășurat în format online.

De precizat, Parlamentul Republicii Moldova va deține președinția în exercițiu a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN) în prima jumătate a anului 2021. Conform principiului rotativ, Republica Moldova a preluat președinția în cadrul sesiunii plenare a APCEMN, de la Grecia. Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră a fost creată în 1993, la Istanbul. În prezent, APCEMN include delegații ale Parlamentelor din 12 state membre ale Organizației pentru Cooperarea Economică la Marea Neagră: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
Camera Deputaților, pensii deputați, deputați PSRM, Deputați


Загрузка...
Gratii

Tânărul care ar fi împușcat două minore a fost reținut de poliție

0
(reînnoit 10:19 02.03.2021)
Oamenii legii au reținut tânărul care ar fi tras cu arma în două minore de la Holercani. Acesta a fost prins pe traseul Criuleni - Chișinău. Potrivit poliției, arma era la el.

CHIȘINĂU 2 mar - Sputnik. Poliția anunță că a reținut tânărul de 27 de ani care ar fi împușcat în două minore, iar una dintre ele a murit. Acesta a fost prins în dimineața de marți, iar arma cu care ar fi tras era cu el. 

Precizăm că o minoră de 16 ani a murit, iar alta a ajuns la spital după ce un tânăr a tras în ele cu o armă de foc. Crima a avut loc în noaptea de 1 spre 2 martie, în Holercani, raionul Dubăsari. 
Oamenii legii au stabilit că un tânăr de 27 de ani a avut un conflict cu una dintre minore, după care acesta a scos a arma și a început să tragă în ea și în prietena acesteia. Ulterior, el a luat-o pe adolescenta cu care s-a certat și a transportat-o la spital, apoi a dispărut.

Totul s-ar fi întâmplat în jurul orei 01:00. Adolescenta a murit la spital din cauza rănilor primite. Potrivit poliției, prietena adolescentei, care a fost rănită mai mult în zona picioarelor, este internată la spital. În prezent, oamenii legii stabilesc toate circumstanțele care au dus la comiterea crimei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
crimă, armă, poliție, reținut
Tematic
Crimă odioasă la Comrat: Și-a înjunghiat propria mamă
Crimă învăluită de mister la Drochia: Ce s-a întâmplat


Загрузка...