Timofti Тимофти

PCRM și PSRM nu participă vineri la consultările cu Timofti

38
(reînnoit 12:24 27.11.2015)
Aceasta este deja a doua rundă de negocieri a șefului statului cu fracțiunile parlamentare. Prima dată președintele s-a întâlnit cu politicienii la 9 noiembrie. Moldova a rămas fără guvern la sfârșitul lui octombrie.

CHIȘINĂU, 27 nov — Sputnik. Programul de vineri al consultărilor președintelui Moldovei Nicolae Timofti cu fracțiunile parlamentare privind candidatura la postul de prim-ministru, a fost restrâns.

Potrivit serviciului de presă al șefului statului, fracțiunea comuniștilor și cea a socialiștilor au refuzat să meargă la întrevederea cu președintele.

La ora 11.00, Timofti se va întâlni cu reprezentanții Partidului Democrat, iar la ora 11.45 cu cei ai Partidului Liberal.

Pentru ora 12.30 este stabilită întrevederea cu liberal-democrații.

Aceasta este deja a doua rundă de negocieri a șefului statului cu fracțiunile parlamentare. Prima dată președintele s-a întâlnit cu politicienii la 9 noiembrie.

Moldova a rămas fără guvern la sfârșitul lui octombrie, când premierul Valeriu Streleț a fost demis fiind suspectat de corupție. Inițiativa de a-i acorda guvernului vot de neîncredere a venit din partea comuniștilor și a fost susținută de socialiști. După demisia lui Streleț, Partidul Democrat a invitat deputații legislativului la un dialog în vederea formării unei noi majorități, pentru a evita criza parlamentară. La propunerea democraților au răspuns liberalii, grupul ex-premierului Iurie Leancă și Partidul de opoziție al comuniștilor. Socialiștii au declarat că nu vor participa la formarea noii majorități parlamentare şi nici a guvernului.

38
Tagurile:
consultări, președinte, program, redus, PCRM, PDM, PL, PLDM, PSRM, Nicolae Timofti
Тема:
Toamna demisiilor (70)
Tematic
PD propune crearea unei alianţe în jurul unui guvern apolitic
PD şi PCRM au făcut imposibile consultările lui Timofti cu fracţiunile
Leancă face front comun cu Ghimpu împotriva PDM
CEDO

Condamnările la CEDO: Cine va plăti prejudiciile

16
(reînnoit 17:21 26.11.2020)
Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectura a doua un proiect de lege care se referă la condamnările Republicii Moldova la CEDO.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Judecătorii vinovați de condamnarea Republicii Moldova la CEDO vor plăti prejudiciile provocate. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectura a doua de deputați în ședința de astăzi a Parlamentului.

Judecătorii urmează a fi trași la răspundere penală sau disciplinară doar pentru cazurile în care, prin sentință definitivă, a fost stabilită vinovăția lor sau a fost constatată intenția sau neglijența gravă în cadrul unei proceduri disciplinare.

Răspunderea materială va fi proporțională gradului de vinovăție stabilit în acțiunea de regres a statului față de aceștia, prin care se solicită restituirea despăgubirilor achitate de stat.

De asemenea, și procurorii urmează a fi sancționați. Termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere a procurorului pentru abaterile disciplinare va fi de un an de la data devenirii irevocabile a hotărârii instanței naționale sau internaționale, dar nu mai târziu de cinci ani de la data comiterii abaterii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
Judecători, CEDO, agent guvernamental la CEDO


Загрузка...
Economie

„O minune economică” în Moldova? Răspunsul ministrului

77
(reînnoit 17:37 26.11.2020)
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, invitat în studioul Sputnik Moldova, a vorbit despre impactul COVID-19 asupra economiei și despre potențialul ce poate fi valorificat.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Pe fundalul crizei economice din Europa provocate de COVID-19, situația din Republica Moldova nu este chiar așa de proastă, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, invitat astăzi la emisiunea „Expertiza” de la Sputnik Moldova.

Анатолий Усатый
© Sputnik / Mihai Caraus
Anatol Usatîi

Ministrul Economiei a precizat că în prima jumătate de an Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova scăzuse dramatic - cu 14%. În lunile ulterioare însă situația s-a redresat într-o anumită măsură.

„Către finalul anului, conform estimărilor experților moldoveni și străini, descreșterea PIB va fi de 6,5%”, a spus Anatol Usatîi.

Situația nu este ușoară, dar în alte țări europene criza este mult mai accentuată, a spus ministrul: în Marea Britanie descreșterea PIB-ului a constituit 24%, în Spania – 21%, în Franța – 18%.

Moderatorul emisiunii, Andrei Petrik, l-a întrebat pe ministru dacă este „posibilă o minune economică” în Moldova.

„Credem în minuni, dar mai ales în cele făcute de mâna omului”, a răspuns Anatol Usatîi.

Ministrul a spus că responsabilii moldoveni de economie analizează cum se dezvoltă țările din jur, își canalizează atenția către sectoarele cu cel mai mare potențial de creștere.

Un exemplu de „minune economică” pentru Moldova este sectorul IT.

„În ultimi patru ani, sectorul IT s-a dezvoltat atât de mult, încât exporturile acestuia depășesc volumul exporturilor de vinuri”, a spus ministrul.

Acest lucru a fost realizat datorită faptului că „s-au luat măsuri la timp, a fost valorificat potențialul”, a adăugat invitatul.

Potențialul IT încă nu este valorificat pe deplin în Moldova, încă mai este un „câmp nearat”, a apreciat ministrul.

„Ați fi uimiți de capacitățile și ideile tinerilor implicați în sectorul IT”, a spus Anatol Usatîi.

În prezent, autoritățile din economie sunt preocupate de dezvoltarea comerțului electronic. Dacă acest domeniu ar fi fost dezvoltat până la pandemie, ar fi existat instrumentele necesare, tuturor „le-ar fi fost mai ușor”, a spus ministrul.

Drapelul Republicii Moldova pe clădirea Guvernului
© Sputnik / Мирослав Ротарь

„Pe cât de sănătos și atractiv este climatul investițional din Moldova?”, a mai fost întrebat Anatol Usatîi.  

„Aș vrea să spun că climatul investițional este foarte bun și atractiv, dar nu purtăm ochelari roz. Există anumite probleme”, a răspuns ministrul.

Aspectele problematice, din câte semnalează oamenii de afaceri din străinătate, țin de riscurile pentru investitorii străini, protejarea investițiilor, potrivit ministrului, inclusiv sub aspect juridic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
Moldova, criza economica, minune
Tematic
Cine este Anatol Usatîi, noul ministru al Economiei
Leul moldovenesc puternic pune cătușe economiei
Se salvează cine poate: Transportatorii - captivii crizei


Загрузка...