Timofti Lupu Тимофти Лупу

Posibile scenarii, după întâlnirile lui Lupu cu liderii fracţiunilor

134
(reînnoit 16:41 25.11.2015)
Contextul în care liderii PDM încearcă să formeze un nou guvern este unul cât se poate de dificil. Dacă nu le va reuşi, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, care vor aduce surprize neplăcute pentru toţi actorii politici cu şanse de a accede în Parlament.

CHIŞINĂU, 25 noiembrie – Sputnik. Liderul PDM, Marian Lupu, a avut consultări cu PL şi „Grupul Leancă”, iar liberal-democraţii ar fi refuzat consultările cu democraţii. Urmează să aibă loc şi o discuţie cu comuniştii. Miercuri Lupu s-a întâlnit şi cu liderul socialiştilor, Igor Dodon. Ambii au declarat că poziţiile enunţate anterior de partidele pe care le conduc nu au suferit schimbări. Corespondenţii Sputnik au căutat să afle, ce poate să se întâmple în Republica Moldova după aceste consultări.

Poziţiile şi ambiţiile partidelor politice

Contextul în care liderii PDM încearcă să formeze un nou guvern este unul cât se poate de dificil. PL şi „Grupul Leancă” pledează exclusiv pentru o alianţă parlamentară în format PL-PLDM-PDM-„Grupul Leancă”, care trebuie să genereze un guvern. PLDM ar accepta să vină la negocieri „de la zero” dacă vor fi acceptate cele trei condiţii ale acestora. PSRM vrea doar alegeri anticipate şi revizuirea Constituţiei în vederea alegerii preşedintelui prin vot direct de către popor. Comuniştii pledează pentru un dialog parlamentar larg şi pentru guvern de unitate naţională, iar anticipatele, în opinia lor, ar fi o adevărată crimă. În sfârşit, democraţii susţin că vor încerca să obţină susţinere parlamentară „din partea tuturor forţelor şi deputaţilor responsabili” pentru un guvern care nu va reprezenta nici un partid politic.

Este evident că în acest context nu există nicio formulă care ar întruni susţinerea unei majorităţi parlamentare.

Democraţii vin cu iniţiativa, dar le revine şi toată responsabilitatea

Toţi actorii politici au acceptat în acest context rolul PDM de moderator al procesului de formare a unei noi guvernări în Republica Moldova. Liderul democraţilor, Marian Lupu, a spus-o cât se poate de clar:

„Este ultimul test pentru clasa politică de a da dovadă de responsabilitate şi să învestească un guvern care să facă treabă în Republica Moldova. Dacă partidele nu vor da dovadă de responsabilitate, va trebui să mergem la judecata alegătorilor”.

Acum PDM trebuie să vină cu „oferta guvernului apolitic”, adică nepartinic. După o serie de consultări oficiale şi neoficiale, democraţii vor trebui să surprindă plăcut întreaga societate, dar mai cu seamă majoritatea deputaţilor, cu figura candidatului la funcţia de premier. Tot democraţii, prin gura lui Marian Lupu, au sugerat că o variantă mai plauzibilă ar fi exemplul recent al României, unde „două partide diametral opuse din punct de vedere doctrinar” au susţinut un guvern care nu este emanaţia niciunui partid politic. Reuşita unei asemenea tentative la Chişinău va depinde de valoarea persoanei care va fi propusă la funcţia de premier, dar şi de componenţa a noului guvern.

Un deznodământ rapid?

Democraţii au promis guvern până la sfârşitul lui noiembrie curent.

Au rămas zile numărate până la sfârşitul lunii. Probabil, după discuţiile cu comuniştii, democraţii vor anunţa persoana pe care o văd în funcţia de premier. Nu există temeiuri să considerăm că preşedintele Timofti va încerca să tragă de timp sau să pună virgule. Dimpotrivă, este de aşteptat că în momentul în care PDM va anunţa candidatul la şefia guvernului, va urma îndată seria de consultări cu Preşedintele şi decretul de desemnare a candidatului la funcţia de prim-ministru.

Ce ne pot aduce anticipatele?

Contrar siguranţei pe care o afişează cu emfază unii lideri politici în perspectiva unor eventuale alegeri parlamentare anticipate, acestea ar putea să aducă multe surprize nu tocmai plăcute pentru partidele cu şanse de a accede în Parlament. În opinia unor experţi, socialiştii se bazează doar pe datele unor sondaje, care nu sunt constante şi nu iau în calcul posibilitatea ca în alegeri să se implice mai multe figuri cunoscute opiniei publice, care vor înclina balanţa altfel decât arată cifrele cercetărilor sociologice la ora actuală. Totodată, experţii subliniază că dacă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, configuraţia din Parlament ar putea să fie de o asemenea natură, încât deputaţii vor fi nevoiţi să facă compromisuri mult mai mari decât e nevoie la ora actuală pentru stabilizarea situaţiei din ţară.

134
Tagurile:
Consultări, PDM, Lupu, Alegeri anticipate, Timofti, Negocieri, Marian Lupu
Tematic
Scandalos! Voronin: Prin votul în Parlament deputaţii "îşi hotărăsc întrebările"
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei

Ministerul rus de Externe a cerut UE nu intervină în treburile interne ale Moldovei

74
Ministerul rus de Externe a reacționat la declarațiile reprezentanților Uniunii Europene și ale statelor sale membre cu privire la procesele politice interne din Moldova.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a lansat un apel către UE pentru a nude a nu se amesteca în afacerile interne ale statelor suverane.

Comentariul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse care conținea îndemnul a fost publicat pe pagina oficială.

Ministerul rus de Externe a reamintit că zilele trecute șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a criticat activitatea Consiliului Audiovizualului din Moldova și a solicitat „crearea unui mecanism legislativ care să protejeze Moldova de dezinformare din afara."

De asemenea, într-un interviu pentru o altă publicație, Mikhalko a descris legile adoptate în țară în decembrie 2020 ca fiind „contradictorii și care, în multe privințe, ar duce la degradarea țării în ceea ce privește reformele și îndeplinirea obligațiilor față de partenerii internaționali”.

"Din păcate, astfel de declarații ale șefului Delegației UE în Moldova, care sunt o interferență deschisă în afacerile interne ale țării, devin o practică obișnuită pentru el", se menționează în comentariul Ministerului Rus de Externe.

"Este și mai regretabil că de data aceasta au fost susținuți de ambasadorii statelor membre UE acreditați la Chișinău. Declarația lor comună din 25 februarie menționează că UE acționează în Moldova" într-un spirit de cooperare și parteneriat" și "cu deplin respect pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova". Este puțin probabil ca indicațiile lui Mihalko adresate autorităților moldovenești să poată fi privite ca o manifestare de „respect și parteneriat” pentru Republica Moldova ”, a adăugat ministerul.

Ministerul rus de Externe a mai menționat că, în declarația lor, ambasadorii statelor membre UE au acordat o atenție specială „compatibilității legislației și practicii interne cu obligațiile internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv față de Uniunea Europeană”.

"Sperăm că colegii noștri europeni își amintesc că Moldova, pe lângă acordul de asociere cu UE, are obligații internaționale în cadrul structurilor de integrare eurasiatică, fiind stat membru al CSI și având statut de observator la EAEU", se spune în comentariu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
Moldova, UE, MAE, Rusia


Загрузка...
Sergiu Sîrbu

Sandu explică de ce Sîrbu a fost dat afară de la ședința Consiliului Suprem de Securitate

98
Maia Sandu a declarat că Sergiu Sîrbu nu a fost admis la ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru că acolo s-a discutat despre concesionarea Aeroportului, iar deputatul platformei „Pentru Moldova” s-ar afla într-un conflict de interese în acest sens.

CHIȘINĂU 26 feb - Sputnik. Șeful statului a explicat din ce cauză nu i-a fost permisă participarea președintelui Comisiei parlamentare pentru Securitate și Ordine Publică, deputatului Sergiu Sîrbu la ședința Consiliului Suprem de Securitate, care a avut loc vineri la Președinție. Motivul ar fi conflictul de interese în care s-ar afla deputatul cu privire la subiectul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. 

„Noi astăzi am discutat despre concesionarea Aeroportului. În situația în care domnul Sîrbu vine dintr-o grupare parlamentară ai cărei membri sunt implicați în subiectele pe care le-am discutat în această ședință și sunt implicați direct, atunci acest lucru nu înseamnă altceva decât conflict de interese. (...) Pornind de la aceste considerente, am considerat și consider în continuare că domnul Sîrbu nu a putut să asiste la această discuție și l-am informat exact așa și pe dumnealui”, a precizat Maia Sandu în cadrul briefingului pe care l-a susținut după ședința CSS.

Amintim că vineri, 26 februarie, membrii Consiliului Suprem de Securitate s-au convocat în ședință, în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte, inclusiv concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Deputatul Sergiu Sîrbu nu a fost lăsat să intre la ședința CSS. Ulterior, el a susținut un briefing în care a declarat că incidentul este o încălcare crasă și a menționat că „alunecăm treptat în dictatură”.

„Asistăm la o încălcare gravă a pricipiului separării puterii în stat și la o tentativă clară de subminare a autorității Parlamentului. Alunecăm treptat în dictatură, iar acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze nu doar pe noi, dar și pe întreaga sociatate. Președintele Republicii Moldova nu reprezintă puterea absolută în stat și nici nu are dreptul să o schimbe, și nici nu are dreptul să schimbe regulile stabilite clar de legislație”, a menționat deputatul. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
Sergiu Sîrbu, ședința CSS, Maia Sandu


Загрузка...