Iurie Leancă

Leancă, după vizita la Berlin: a murit speranţa

1412
(reînnoit 15:42 17.11.2015)
Leancă susţine că cel mai grav lucru care s-a întâmplat în 2015 în republica Moldova este faptul că „a dispărut speranţa”.

CHIŞINĂU, 17 noiembrie – Sputnik. Iurie Leancă a declarat marţi că în 2015 în Republica Moldova a dispărut speranţa, iar de vină ar fi cei care au răspuns până în prezent de actul guvernării. El a lansat şi un îndemn mai special pentru PLDM.

Leancă susţine că cel mai grav lucru care s-a întâmplat în 2015 în republica Moldova este faptul că „a dispărut speranţa”.

„Trebuie să redăm speranţa cetăţenilor noştri şi încrederea partenerilor noştri externi”, a declarat Leancă. Acesta a mai spus că PPEM propune să fie abandonate frustrările şi să se vină cu soluţii de depăşire a crizei.

Referindu-se la PLDM, Leancă a spus că fără acest partid nu va fi posibilă formarea unei alianţe de guvernare. Totodată, el afirmă că înţelege frustrările liberal-democraţilor şi le propune o soluţie de revenire la negocieri:

„Nimeni nu-i împiedică pe cei de la PLDM să vină ei cu iniţiativa”, a spus Leancă.

Acesta şi-a avertizat colegii pro-europeni să ţină cont de faptul că deocamdată partenerii occidentali mai au încredere în Republica Moldova.

1412
Tagurile:
Parteneri europeni, Leancă, PLDM-PDM-PL, Negocieri, Încredere
Tematic
Leancă va negocia de la Berlin participarea PPEM în AIE4
Pavel Midrigan

Scenarii sumbre după 23 martie: Când scăpăm de criza poltică?

194
Ce ar putea să se întâmple cu adevărat după data de 23 martie, la trei luni de la demisia Guvernului Chicu? Subiectul a fost discutat în cadrul mai multor emisiuni în studioul Radio Sputnik Moldova.
Politolog: La ce să ne aștepăm după 23 martie?

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", politologul Pavel Midrigan a declarat că riscul pentru președintele Maia Sandu este foarte mare în condițiile în care, până pe 23 martie, nu vor avea loc consultările cu fracțiunile pentru identificarea unui candidat la funcția de prim-ministru. Există chiar și riscul de a fo trasă la răspundere penală, susține Midrigan.

Mai mult, politologul a remarcat că mai trebuie să fie trecută o etapă - avizul Înaltei Curți care constată circumstanțele dizolvării Parlamentului. Dacă Maia Sandu va emite un alt decret, acesta va fi declarat neconstituțional.

"Dacă admitem că nu se îmtâmplă nimic până pe 23 martie, Maia Sandu, ca să pregătească decretul de dizolvare a Parlamentului și să numească data alegerilor, trebuie să se adreseze la CC în prealabil cu motivarea: de ce consideră că trebuie dizolvat Parlamentul? Atunci CC va pune întrebări simple: ați încercat să identificați candidatura unui prim-ministru? Nu exlud că CC va spune că nu sunt întrunite condițiile de dizolvare a Parlamentului și va veni cu un aviz negativ", a precizat Midrigan.

Deși unii politicieni consideră că singura soluție pentru a ieși din acest impas sunt organizarea alegerilor anticipate, analistul politic Ian Lisnevschi își exprimă îndoiala că problemele politice și economice vor fi depășite prin această metodă.

Ян Лисневский
© Sputnik / Mihai Caraus
Ян Лисневский

Potrivit lui, în cazul declanșării alegerilor anticipate, în viitorul Parlament ar accede trei-patru partide și niciunul nu va avea majoritate totală pentru a propune propriul candidat la funcția de prim-ministru.

"În viitorul Legislativ vor intra deputații din patru partide politice: PSRM, PAS, Partidul ȘOR și Partidul Nostru. În aceste condiții, partidele vor trebui să se așeze la masa de negocieri pentru a forma o alianță, fapt care va declanșa noi disensiuni în rândul aleșilor poporului. Situația politică și economică nu se va îmbunătăți în asemenea condiții", a precizat interlocutorul.

Pe de altă parte, deputatul Dinu Plângău consideră că ceea ce ar putea să se întâmple cu adevărat după data de 23 martie, la trei luni de la demisia Guvernului Chicu, va fi o aprofundare a crizei politice și transformarea ei într-un blocaj constituțional.

Dinu Plângău
© Sputnik / Mihai Caraus
Dinu Plângău

"Până pe 23 martie suntem într-o criză politică, iar după această dată vom avea deja și un blocaj constituțional în care nicio instituție a statului, dintre cele aflate în conflict, nu vor putea ajunge la scopul dorit - nici alegeri anticipate, nici instituirea unui Guvern. Toți se întreabă ce se va întâmpla după data de 23 martie. Vă spun: vom intra întru-un blocaj constituțional, când Curtea Constituțională nu va putea constata condițiile de dizolvare a Parlamentului, iar majoritatea parlamentară creată nu va iniția procedura de suspendare a Președintelui. Vom rămâne doar cu o tentativa eșuată de învestire a Guvernului, iar după 23 totul va începe de la zero", a menționat Dinu Plângău.

Deputatul a reiterat în cadrul emisiunii Obiectiv, poziția Platformei DA în această situație complicată, iar soluția ar fi instituirea unui Guvern minoritar pentru a se ajunge pașnic la alegeri anticipate.

Potrivit hotărârii Curții Constituționale din 23 februarie, șeful statului trebuie să reia consultările cu fracțiunile parlamentare pentru a identifica un candidat la funcția de premier. Maia Sandu a declarat că, deocamdată, se abține de la o discuție cu fracțiunile din Parlament și dorește să afle poziția societății civile și a mediului de experți.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

194
Tagurile:
Curtea Constituțională, președinte, Guvern


Загрузка...
Gazprom Chairman of the Board Alexei Miller visits the ETERNO shop of the Chelyabinsk Pipe-Rolling Plant

Germania: „Nord Stream - 2“, o punte de legătură cu Rusia

40
(reînnoit 12:24 07.03.2021)
Nord Stream 2 este important pentru furnizarea de gaze către Germania și UE, este important pentru diversificarea surselor. Conducta de gaz este, de asemenea, un fel de punte care leagă Germania și Rusia, a declarat Johann Zaathoff.

BUCUREȘTI, 7 mart - Sputnik. Ar fi iresponsabil să nu finalizăm Nord Stream 2, având în vedere oportunitățile economice, a declarat Johann Zaathoff, coordonatorul guvernului german pentru cooperarea intersocială cu Rusia, într-un interviu acordat pentru RIA Novosti.

"Atât din motive economice, cât și ținând cont de economia națională, mi se pare că ar fi iresponsabil să nu finalizăm acest proiect", a spus Zaathoff.

El a reamintit că Nord Stream 2 este gata în proporție 97%, iar aproximativ 100 de companii private participă la acesta.

Nord Stream 2 este important pentru furnizarea de gaze către Germania și UE, este important pentru diversificarea surselor. Conducta de gaz este, de asemenea, un fel de pod care leagă Germania și Rusia, precum și Uniunea Europeană de rețeaua de gaze din Rusia. Aceste conexiuni trebuie stabilite și întreținute, nu distruse. Chiar și în prezent, "- a spus coordonatorul.

"În plus, ne confruntăm cu provocări serioase în legătură cu obiectivele de protecție a climei de pe continentul nostru și din țările noastre, care, în opinia mea, nu pot fi realizate decât în ​​comun. Aș dori să văd succes în munca comună, pe partea germană și rusă, în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris privind clima până în 2050, aș dori aceeași cooperare intensivă în sectorul energetic ca acum, totuși, bazată pe surse regenerabile de energie, cum ar fi, de exemplu, hidrogenul ", - a adăugat interlocutorul.

Nord Stream 2 are în vedere construirea a două linii ale unei conducte de gaz cu o capacitate totală de 55 miliarde de metri cubi pe an de la coasta Rusiei prin Marea Baltică până la Germania.

Proiectul este opus activ Statelor Unite, care promovează gazul său natural lichefiat către UE, precum și Ucraina și o serie de țări europene. Statele au impus sancțiuni asupra conductei de gaz în decembrie 2019, ca urmare a faptului firma elvețiană Allseas a fost obligata să oprească instalarea. Federația Rusă a declarat în repetate rânduri că acest proiect este comercial și benefic pentru Europa. Republica Federală Germania susține finalizarea conductei de gaz și respinge sancțiunile extrateritoriale unilaterale ale Statelor Unite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40


Загрузка...
Lalele din Bardar, Ialoveni

8 martie - zi liberă pentru bugetarii moldoveni

0
(reînnoit 23:11 07.03.2021)
Bugetarii moldoveni se bucură de zi liberă pe 8 martie, când este marcată Ziua Internațională a Femeii.

CHIȘINĂU, 8 mart - Sputnik. Bugetarii au zi liberă luni, pe 8 martie, când sărbătorim Ziua Internațională a Femeii.

Această dată a fost inclusă în calendarul zilelor de odihnă pentru anul 2021. 

Deoarece ziua de 8 martie este declarată drept zi liberă prin lege, aceasta nu va fi recuperată într-o altă zi. 

Priviți în infograficul Sputnik ce alte zi libere mai sunt programate în acest an.

Calendarul sărbătorilor legale și a zilelor libere în Moldova, 2021
© Sputnik / Moldova
Calendarul sărbătorilor legale din 2021

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
moldoveni, bugetari, zi liberă, 8 martie
Tematic
Ambasada Rusiei le-a felicitat pe femei cu ziua de 8 Martie


Загрузка...