Marian Lupu, preşedinte PDM

Lupu: PLDM pregătește alegeri anticipate și amenință cu ieșirea din AIE

205
(reînnoit 16:53 22.10.2015)
Președintele PDM, Marian Lupu, a declarat că joi, la întrevederea pe care au solicitat-o colegii din PLDM, a fost pusă o condiție – sau noi susținem propunerea lor de demitere a lui Viorel Chetraru, sau liberal-democrații iese din alianță.

 

CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. Acțiunile partidului liberal-democrat din ultimul timp vorbesc despre faptul că PLDM a pregătit un plan de organizare a alegerilor anticipate, a declarat joi în Parlament Marian Lupu, președintele PDM.

”Astăzi, la întâlnirea pe care au solicitat-o colegii din PLDM, aceștia au pus o condiție – sau noi susținem cererea lor privind demiterea șefului de la Centrul Național Anticorupție Viorel Chetraru, sau ei iese din coaliție”, a spus Lupu.

Potrivit lui, liderii PLDM au porniri radicale, pe când unii colegi de-ai lor înțeleg la ce poate duce această situație.

”Acum toți trebuie să se liniștească. De aceea noi am propus un moratoriu pentru o săptămână, două sau o lună, după care să ne așezăm la masa tratativelor. Noi conștientizăm situația. Alegerile anticipate pot duce la schimbarea cursului european”, a subliniat Lupu.

Potrivit lui, acțiunile PLDM au fost orientate până în prezent spre distrugerea Acordului de alianță. Lupu a mai declarat că cerința privind demiterea procurorului general și a șefului CNA sunt un început de plan al liberal-democraților, care poate duce și la demiterea unilaterală a unor miniștri.

Правительство Республики Молдова guvern
© Sputnik / Мирослав Ротарь

”Dacă PLDM va continua să acționeze în direcţia tensionării situației din sfera socială și economică, atunci noi ne rezervăm dreptul să oprim aceste acțiuni. În niciun fel de circumstanţe însă Partidul Democrat nu va contribui la schimbarea cursului de politică externă a țării”, a încheiat Lupu.

Fracțiunea liberal-democraților a părăsit joi sala de ședințe a Parlamentului, în semn de protest că deputații nu au susținut propunerea lor de a transfera ședința pentru săptămâna viitoare. Înainte de a face acest lucru, liberal-democrații au purtat tratative, timp de aproximativ două ore, cu PDM și cu liberalii din alianța pentru integrare europeană.

 

205
Tagurile:
anticipate, PLDM, alianță, Marian Lupu, alegeri
Тема:
Toamna demisiilor (70)
Tematic
Voronin: Parlamentul să ia o pauză de 15 ani, cât Filat va fi la puşcărie
Streleţ: nu voi pleca de bună voie din funcţia de premier
Dodon promite o surpriză la şedinţa de joi a Parlamentului
Le Kremlin de Moscou

Comentariul Moscovei după ce limba rusă a obținut statut special în Moldova

100
(reînnoit 12:34 05.12.2020)
Federația Rusă salută adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii privind schimbarea statutului limbii ruse pe teritoriul țării noastre. Despre aceasta a vorbit Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a declarat că, odată cu aprobarea legii prin care limbii ruse i se atribuie statutul de limbă interetnică în Republica Moldova, în țară au fost eliminate obstacolele de până acum, iar cetățenii vor comunica în limba pe care o doresc, transmite RIA Novosti.

”Am vorbit despre limba rusă de multe ori: într-un fel sau altul, rusa se vorbește în spațiul fostei Uniuni Sovietice, este o necesitate firească - utilizarea limbii ruse de către populația țărilor din fosta Uniune Sovietică. Prin urmare, este binevenit atunci când unele obstacole sunt eliminate, astfel încât cetățenii să vorbească limba pe care o doresc", a spus Dmitri Peskov.  

În data de 3 decembrie, cu votul majorității parlamentare, a fost votat în prima lectură proiectul de lege privind funcționarea limbilor, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică.

Inițiativa de a înregistra în Parlament noua lege „despre funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova”, în care rusa recapătă statutul de limbă de comunicare interetnică, a venit din partea președintelui în exercițiu, Igor Dodon.

Legea anterioară, adoptată la 1 septembrie 1989, a fost declarată „învechită” de Curtea Constituțională în iunie 2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

100
Tagurile:
MOLDOVA, declarație, Moscova, limba rusă
Tematic
Sondaj: Câți cetățeni ruși au încredere în Vladimir Putin
Putin, îngrijorat de situația din Belarus


Загрузка...
Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură

Un deputat PDM propune moțiune împotriva Guvernului Chicu

145
(reînnoit 09:57 05.12.2020)
Deputatul PDM Nicolae Ciubuc afirmă că unica posibilitate pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate este doar înaintarea unei moțiuni împotriva Guvernului Chicu. El îndeamnă și ceilalți deputații să-i susțină inițiativa pentru a dizolva actualul Parlament.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Democratul Nicolae Ciubuc a făcut o postare pe Facebook în care anunță că PDM are fi gata să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu și face apel la ceilalți deputați să-i susțină inițiativa, dacă își doresc cu adevărat alegeri parlamentare anticipate. 

”În condițiile în care toți își doresc alegeri anticipate, stimați, încă, colegi din actualul Parlament, din toate fracțiunile, haideți să declanșăm acest proces. În situația în care Guvernul nu pleacă în demisie, totul este în mâinile noastre. Declarăm și semnăm cu toții, o moțiune, prin care retragem încrederea actualului Guvern. Pentru o moțiune, Legea indică minim 1/4 din deputați. Ce ne încurcă să semnăm toți această moțiune. O scriem împreună. La sigur, până la înregistrarea ei oficială Guvernul își va da demisia. În caz contrar, dorința de alegeri anticipate este una mimată”, a scris Nicolae Ciubuc.

Recent, și președintele în exercițiu, Igor Dodon, a declarat că deputații din opoziție pot cere demisia Guvernului Chicu, dacă aceștia nu sunt mulțumiți de activitatea lui. 

De precizat că ieri, Partidul Socialiștilor a chemat fracțiunile parlamentare la discuții pentru elaborarea unei foi de parcurs pentru dizolvarea Parlamentului. Mai exact, socialiștii propun elaborarea unei foi de parcurs conform căreia să acționeze în cazul anticipatelor. Mai mult, ei subliniază că toate aceste fracțiuni, împreună, trebuie să-și asume răspunderea pentru dizolvarea Parlamentului.

Anterior, și deputații PAS, PPDA, dar și cei la la grupul parlamentar PRO Moldova au anunțat că își doresc alegeri parlamentare anticipate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

145
Tagurile:
moțiune de cenzură, Parlament, Guvern, Deputați
Tematic
PDM nu mai face parte din majoritatea parlamentară
Deputați PDM și PPDA: Iată cine ar fi gata să facă coaliție cu PSRM


Загрузка...
Monumentul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt

VIDEO: Monumentul lui Ștefan cel Mare poartă mască de protecție

19
Pe monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului a fost aplicată o mască de protecție în această dimineață. Pe aceasta era imprimată abrevierea denumirii unui partid politic.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului purta în această dimineață mască de protecție cu însemnul Partidului Acasă Construim Europa. În fruntea acestei formațiuni politice se află fostul șef adjunct al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență Gheorghe Cavcaliuc.

Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că în acest mod a vrut să atragă atenția asupra faptului că este necesară respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19 și a spus că, în opinia sa, guvernarea nu a gestionat așa cum s-ar cuveni criza pandemică.

La scurt timp, serviciile specializate au intervenit la fața locului și au scos masca de protecție de pe monumentul lui Ștefan cel Mare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
mască, Ștefan cel Mare, monument
Tematic
FOTO: Un bust al domnitorul ''Ștefan cel Mare și Sfânt'' a fost inaugurat la IGSU


Загрузка...