Adriana Beţişor Адриана Бецишор

Şedinţa instanţei a început în lipsa lui Filat

245
(reînnoit 13:52 18.10.2015)
Şedinţa în cazul lui Filat a început. Dacă instanţa nu va elibera un mandat de arestare pentru 30 de zile, la ora 17.15 Vladimir Filat va fi eliberat de după gratii.

CHIŞINĂU, 18 oct – Sputnik. A început şedinţa în care magistraţii urmează să decidă dacă satisfac cererea procurorilor de a elibera un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele deputatului Vladimir Filat. Acesta nu s-a prezentat în faţa instanţei, dar la şedinţă participă avocatul lui, Igor Popa. La Judecătoria Buiucani a venit  şi procurorul Adriana Beţişor, care încă de sâmbătă le-a cerut judecătorilor să elibereze un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Filat. Şedinţa de judecată a fost amânată însă pentru astăzi, deoarece avocatul Igor Popa a declarat că nu au reuşit să se familiarizeze cu dosarul în care fostul premier are statut de învinuit, fiind acuzat că ar fi primit în mod fraudulos bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari.

În timp ce la Judecătoria Buiucani are loc şedinţa de judecată, în faţa sediului acestei instituţii s-au încins spiritele. Două grupuri de oameni pichetează instanţa, una scandând  „Jos Filat!”, iar alta „Libertate lui Filat!”. Un cordon de poliţişti din trupele speciale separă cele două grupuri de protestatari, între care oricum au loc altercaţii.

Vom menţiona că au venit să-l susţină pe Filat şi  câţiva deputaţi liberal-democraţi, rude ale politicianului şi membri ai PLDM.

Amintim că Vladimir Filat a fost reţinut pe un termen de 72 de ore, care expiră astăzi la ora 17:15. Dacă până la acel moment instanţa nu va elibera un mandat de arestare pentru 30 de zile, Vladimir Filat va fi eliberat de după gratii.

245
Tagurile:
arestare, şedinţă, judecată, avocat, Judecătoria Buiucani, Vladimir Filat, Chișinău
Tematic
Protestatari, în faţa instanţei care va decide arestul sau eliberarea lui Filat
Decizia cu privire la arestarea lui Filat se amână
Procurorii vor solicita aplicarea arestului preventiv pe numele lui Filat
Vladimir Putin

Putin: Se duce o campanie de dezinformare pentru a submina realizările Rusiei în medicină

26
(reînnoit 22:32 24.02.2021)
De când Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 din lume, în august 2020, Occidentul a încercat în mod repetat să răspândească dezinformări cu privire la vaccin, a declarat miercuri Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Se desfăşoară o campanie de dezinformare în Occident menită să submineze realizările Rusiei în domeniul științelor medicale, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin.

„Ne confruntăm cu așa-numita politică de izolare a Rusiei. De fapt, acest lucru se ştie de mult timp. Nu mă refer la concurență, care este normală în relațiile internaționale, ci vorbesc despre o politică agresivă consistentă menită să submineze dezvoltarea noastre, să o stopeze, (...) provocând instabilitate în plan intern și subminând valorile care unesc societatea rusă”, a declarat Putin la ședința colegiului Serviciului Federal de Securitate.

„Unele țări nici măcar nu încearcă să-şi camufleze atitudinea neprietenoasă, desfășurând campanii de dezinformare bazate pe teorii ale conspirației. Există o campanie de dezinformare direcționată împotriva noastră, cu acuzații neîntemeiate, vizând o serie întreagă de chestiuni. Ele recurg deja la teorii conspiraţioniste absurde. De exemplu, am asistat recent la încercări de a discredita realizările noastre medicale, inclusiv în lupta împotriva coronavirusului”, a adăugat Putin, citat de Sputnik France.

La începutul acestei luni, prim-ministrul lituanian Ingrida Šimonytė a afirmat că vaccinul rusesc este „o altă armă hibridă [a Moscovei] folosită pentru a dezbina şi stăpâni”. Oficialul a mai spus că președintele rus Vladimir Putin nu ar intenţiona să folosească vaccinul pentru a-i vindeca pe ruși.

Ambasada Rusiei în Lituania a răspuns acestei acuzaţii, spunând că vaccinul Sputnik V și-a dovedit eficacitatea și a fost recunoscut la nivel internațional, în ciuda dezinformării și a declarațiilor părtinitoare din partea țărilor occidentale.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

La începutul lunii februarie, jurnalul medical The Lancet a publicat o analiză intermediară din studiul de faza III a vaccinului rusesc Sputnik V, care arată eficacitatea de 91,6% a acestuia împotriva COVID-19 simptomatic. Dezvoltat de Centrul de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleia și înregistrat de Ministerul Rus al Sănătății pe 11 august 2020, Sputnik V a devenit primul vaccin din lume împotriva COVID-19.

De atunci, vaccinul rusesc a fost aprobat în 35 de țări, printre care Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guineea, Tunisia, Armenia, Mexic, Nicaragua, Bosnia și Herțegovina, Liban, Myanmar, Pakistan, Mongolia, Bahrain, Muntenegru, Sfântul Vincențiu și Grenadinele, Kazahstan, Uzbekistan, Gabon, San Marino, Ghana, Kârgâzstan și Egipt.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
medicină, Rusia, realizări, dezinformare, campanie, Putin
Tematic
Putin: Serviciile de securitate străine se folosesc de teroriști
Putin a îndemnat FSB să curme acțiunile care servesc intereselor străine


Загрузка...
Pavel Filip

Filip: Poziția Maiei Sandu nu apropie alegerile anticipate

44
(reînnoit 21:11 24.02.2021)
Dacă Maia Sandu refuză să numească un prim-ministru, Parlamentul nu poate fi dizolvat, consideră democrații. Liderul PDM o îndeamnă pe Sandu să inițieze discuții cu fracțiunile parlamentare.

CHIȘINĂU 24 feb - Sputnik. Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM) Pavel Filip o îndeamnă pe Maia Sandu să înceapă din nou consultările cu fracțiunile parlamentare pentru a găsi o soluție de ieșire din criza politică în care se află țara. În caz contrar, șeful statului nu va putea declanșa alegerile parlamentare anticipate. Democratul a făcut aceste declarații în cadrul unui briefing susținut miercuri la Parlament.

”Potrivit deciziei de marți a Curții Constituționale, PDM consideră că fracțiunile parlamentare și președintele țării trebuie să recurgă imediat la noi consultări. Criza poate fi soluționată doar prin dialog și prin căutarea soluțiilor”, susține Pavel Filip.

Potrivit lui Filip, poziția Maiei Sandu nu numai că nu duce la o soluționare a conflictului, ci și îl agravează.

„În prezent, din punct de vedere constituțional, condițiile pentru dizolvarea Parlamentului, care ar trebui să ducă la alegerile anticipate, nu au fost îndeplinite. Dacă președintele țării refuză să numească un candidat la funcția de prim-ministru, Parlamentul nu poate fi dizolvat. În ceea ce privește referendumul, acesta nu poate duce la dizolvarea Parlamentului, iar suspendarea președintelui nu influențează situația din legislativ”, a precizat liderul PDM.

Absența unui guvern sau posibilele alegeri anticipate, potrivit politicianului, sunt procese paralele și nu au nicio legătură între ele.

Pavel Filip a menționat că PDM este pregătit să participe la consultări și la căutarea soluțiilor, dar nu va negocia cu Partidul Politic „ȘOR” și cu deputații care au plecat din partid.

Amintim că luni, 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru. Hotărârea a fost pronunțată în urma sesizării făcute de PSRM.

Anterior, candidatul la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova și echipa de miniștri nu au primit votul de încredere al deputaților. În ședința din 11 februarie, în cadrul căreia Gavrilița a prezentat în fața deputaților programul de guvernare, aceasta și echipa de miniștri propusă nu a fost votată de niciun deputat.

În acea zi, partidul socialiștilor a propus propriul candidat pentru funcția de premier, Mariana Durleșteanu, fost ministru al Finanțelor și fost ambasador al Moldovei în Marea Britanie. Pentru înaintarea și susținerea ei a fost constituită o majoritate parlamentară în care au intrat 54 de deputați socialiști și ai Platformei parlamentare „Pentru Moldova”.

Ulterior, președintele Maia Sandu a invitat grupurile, platformele și fracțiunile parlamentare la consultări. În urma discuțiilor, în cadrul cărora a fost propusă și candidatura lui Andrei Năstase, Maia Sandu a anunțat că propune repetat candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

44
Tagurile:
Curtea Constituțională, premier, alegeri anticipate, Pavel Filip, PDM
Tematic
După hotărârea CCM, Sandu alege o cale riscantă, de confruntare frontală cu Parlamentul
Maia Sandu și noua tentativă de a armoniza puterea în țară


Загрузка...