Додон Усатый телемост

Usatîi şi Dodon vor dezvălui sâmbătă planul „B”

81
(reînnoit 18:08 12.10.2015)
Partidul Socialiştilor şi „Partidul Nostru” au anunţat despre amânarea mitingului de protest de duminică. Sâmbătă, aceştia promit să dezvăluie detaliile aşa-zisului plan „B”.

CHIŞINĂU, 2 oct – Sputnik. Liderul Partidului Socialiştilor din Moldova, Igor Dodon, a declarat că sâmbătă, 3 octombrie, va relata împreună cu şeful „Partidului Nostru” despre planul „B” de desfăşurare a acţiunilor de protest.

Duminica trecută, 27 septembrie, la Chişinău a avut loc un miting antiguvernamental de amploare, organizat de PSRM şi “Partidul Nostru”.

 Opoziţia i-a înaintat un ultimatum şefului statului, cerându-i să-şi dea demisia până vineri, 3 octombrie. Tot atunci, liderii protestatarilor au declarat că în cazul în care revendicările manifestanţilor nu vor fi satisfăcute, aceştia vor pune în aplicare un aşa-zis plan „B”. Dar fără a dezvălui detalii.

„Mâine, sâmbătă, 3 octombrie, ora 14-00, liderul PSRM Igor Dodon şi liderul "Partidului Nostru" Renato Usatîi invită locuitorii Chişinăului şi oaspeţii capitalei, precum şi reprezentanţii mass-media în Orăşelul Victoriei din faţa Parlamentului unde vor fi făcute publice detalii despre Planul „B” — următoarea etapă de proteste, ţinând cont de faptul că Preşedintele RM, Nicolae Timofti, la moment, nu a semnat cererea de demisie”, a scris Dodon pe pagina sa de Fasebook.

Anterior, s-a anunţat că mitingul de protest al partidelor de opoziţie, planificat pentru duminică, 4 octombrie, se amână pentru o altă zi.

„Pentru a nu le da provocatorilor nici cea mai mică şansă de a ciocni cele două proteste, am decis împreună cu Renato Usatâi să nu desfăşurăm manifestaţii duminica aceasta”, a subliniat Dodon.

În Moldova au loc, de patru săptămâni consecutiv, acţiuni de protest ale societăţii civile şi opoziţiei de centru-stânga.

Actualmente, în preajma clădirii Parlamentului şi Ministerului Agriculturii, unde se desfăşoară un miting cu termen nelimitat al adepţilor PSRM şi „Partidului Nostru”, au fost instalate zeci de corturi. Liderii celor două partide au menţionat anterior că vor apărea corturi şi în faţa altor instituţii de stat.

81
Tagurile:
planul "B", Miting, Protest, Usatîi Renato, Igor Dodon, Chișinău
Тема:
Toamna demisiilor (70)
Tematic
Dodon şi Usatîi: le vom duce tuturor şefilor de instituţii cereri de demisie
Renato Usatîi: protestatarii ar putea „intra în clădirea Parlamentului”
Vladimir Putin și Emmanuel Macron

Putin a discutat cu Macron despre terorism și Karabah

21
(reînnoit 22:31 20.10.2020)
Vladimir Putin a purtat o discuție cu Emmanuel Macron despre eforturile comune ale celor două țări în combaterea terorismului și evoluția situației din Karabah.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a purtat marți o discuție telefonică cu președintele Franței, Emmanuel Macron, anunță serviciul de presă al administrației prezidențiale ruse.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

Se menționează că Putin i-a exprimat lui Macron condoleanțele în legătură cu asasinarea unui profesor la Paris. De asemenea, cei doi șefi de stat și-au exprimat interesul față de activizarea eforturilor comune în lupta cu terorismul.

“La inițiativa părții franceze a avut loc o discuție telefonică a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Președintele Rusiei a exprimat condoleanțe în legătură cu atentatul produs în suburbia Parisului, pe 16 octombrie – asasinarea barbară a unui învățător francez. În acest context, a fost confirmat interesul reciproc în activizarea eforturilor comune de combatere a terorismului și răspândirii ideologiei extremiste”, este menționat în comunicatul Kremlinului.

De asemenea, Putin l-a informat pe Macron despre măsurile de prevenire a escaladării acțiunilor militare în zona Karabagului.

“S-a discutat detaliat despre evoluția situației în zona de conflict din Karabahul de Munte. Vladimir Putin a oferit informații cu priviri la acțiunile întreprinse pentru prevenirea unei escaladări a acțiunilor militare și pentru reluarea cât mai grabnică a negocierilor pentru o soluționare politico-diplomatică a problemei din Karabah. A fost accentuată importanța respectări de către cele două părți în conflict a înțelegerilor încheiate pe 10 și 17 octombrie de încetare a focului”, menționează serviciul de presă al administrației prezidențiale.

Totodată, liderii celor două state au subliniat dorința de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea lor de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consilului de Securitate al ONU.

“A fost subliniată disponibilitatea de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. S-a convenit asupra contactelor la diverse niveluri”, potrivit comunicatului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
teroris, Karabah, Macron, Putin
Tematic
Trump și Putin au pregătit „marea surpriză din octombrie”


Загрузка...
Misiunea de Observare a CSI

Observatori CSI vor monitoriza alegerile prezidențiale din Moldova

24
(reînnoit 22:42 20.10.2020)
Comisia Electorală Centrală a acreditat 18 reprezentanți ai Misiunii de Observare a Comunității Statelor Independente care vor monitoriza procesul electoral.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate și de reprezentanții Misiunii de Observare a Comunității Statelor Independente (CSI).

Decizia privind acreditarea lor a fost luată astăzi de către Comisia Electorală Centrală. CEC a acreditat 18 observatori ai CSI care vor urmări alegerile prezidențiale din 1 noiembrie în Republica Moldova.

„Persoanele acreditate în calitate de observatori internaționali își vor desfășura activitatea în condițiile legislației Republicii Moldova”, este precizat în Hotărârea CEC.

Ce trebuie să știi despre alegerea șefului statului

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova sunt programate pentru 1 noiembrie curent. CEC a înregistrat opt candidați. Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu.

Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016. Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului. Un cetățean care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat, poate candida la funcția de șef al statului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
consiliul economic CSI, țări CSI, summit CSI
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
OSCE are o misiune oficială de observare la prezidențiale


Загрузка...