Блокпост российских миротворцев на въезде в город Бендеры

Chișinăul insistă asupra evacuării pacificatorilor ruși din Transnistria

17
(reînnoit 18:04 12.10.2015)
Premierul Moldovei s-a adresat către comunitatea internațională, de la tribuna Adunării Generale a ONU, cu îndemnul de a influența accelerarea soluţionării diferendului transnistrean.

 

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Moldova insistă asupra evacuării pacificatorilor ruși de pe teritoriul Transnistriei și înlocuirea lor cu o misiune civilă internațională, a declarat miercuri prim-ministrul Republicii Moldova, Valeriu Streleț, în luarea sa de cuvânt la Adunarea Generală a ONU.

”Noi confirmăm încă o dată poziția noastră fermă privind solicitarea de evacuare a soldaților și armamentului rus de pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit prevederilor Constituției Moldovei și în conformitate cu obligațiile internaționale asumate”, a declarat premierul.

El și-a exprimat speranța că comunitatea internațională va influența accelerarea procesului de soluţionare a conflictului dinTransnistria.

Streleț a subliniat că operațiunea de pacificare rusă și-a realizat mandatul, iar drept urmare, ea trebuie să fie transformată într-o misiune civilă, în corespundere cu mandatul internațional.

În octombrie se vor împlini 23 de ani de când a început operațiunea pacificatoare în Transnistria. Pacea este menținută în zona de conflict de 402 militari ruși, 492 – transnistreni, 355 – moldoveni și 10 observatori militari din partea Ucrainei. Pacificatorii își fac serviciul în 15 puncte staționare, care sunt amplasate pe segmentele-cheie ale zonei de securitate.

 

17
Tagurile:
evacuarea pacificatorilor ruși, Adunarea Generală a ONU, Streleț, Transnistria, declarație, New-York
Tematic
Diplomat ucrainean: formatul misiunii de pace din Transnistria trebuie schimbat
Serviciul de frontieră al Ucrainei vrea să amenajeze hotarul cu Transnistria
AP OSCE, interesată de evoluţiile în problema transnistreană


Загрузка...