Путин на Генассамблее ООН призвал объединить усилия для борьбы с ИГ

Dispute între Putin și Obama la ONU: discordanţele au rămas

61
(reînnoit 12:57 17.11.2015)
Luările de cuvânt ale președinților Putin și Obama la tribuna Adunării Generale a ONU au avut tangențe doar în ceea ce privește temele, nu însă și în privința aprecierilor și opiniilor.

CHIȘINĂU, 29 sept – Sputnik. Polemicile dintre președinții Rusiei și SUA Vladimir Putin și Barak Obama, care au avut loc atât la distanţă, cât și în timpul întrevederii personale dintre cei doi, a constituit evenimentul principal în prima zi a săptămânii la nivel înalt în cadrul celei de-a 70-a sesiune a Adunării Generale ONU, care are loc la New-York.

Exact un an în urmă, de la aceeași tribună, Obama a poziţionat Rusia în același şir al pericolelor mondiale cum ar fi ”Statul Islamic” sau Ebola. De data aceasta, președintele american a fost mai reținut în aprecieri, însă divergențele nu au putut fi evitate. Și spre deosebire de Adunarea Generală din anul trecut, de data aceasta Putin a putut să-i răspundă personal oponentului său – atât în luarea sa de cuvânt, cât și la întâlnirea bilaterală.

Ucraina și sancțiunile

Luările de cuvânt ale liderilor SUA și Rusiei, care au vorbit de la tribuna Adunării Generală a ONU, respectiv, al doilea și al șaselea, au avut multe tangențe, dar numai în ceea ce privește temele, nu însă și în ceea ce privește abordările şi opiniile.

De exemplu, ambii au vorbit despre Ucraina. Obama a învinuit în mod tradiţional Rusia de agresiune împotriva acestei țări. ”Noi înțelegem relațiile istorice profunde și complexe dintre Rusia și Ucraina. Dar noi nu putem accepta încălcarea flagrantă a suveranității și integrității teritoriale a vreunei țări”, a declarat președintele american.

Anume din acest motiv, potrivit lui Obama, SUA și aliații săi au fost nevoiți să instituie sancțiuni împotriva Rusiei. "În niciun caz din dorința de a ne întoarce la războiul rece”, a subliniat Obama și a adăugat că Washingtonul nu intenționează să izoleze Rusia. ”Noi dorim ca Rusia să fie puternică, pentru ca împreună să consolidăm sistemul mondial”, a subliniat liderul SUA.

La rândul său, preşedintele rus a învinuit Vestul de actuala criză din Ucraina.

”Mai întâi, s-a insistat pe extinderea NATO. Pentru ce, ne întrebăm? După care țările post-sovietice au fost puse în fața dilemei: să aleagă Vestul sau Estul? Mai devreme sau mai târziu, această logică de confruntare trebuia să se transforme într-o criză geopolitică serioasă. Anume acest lucru s-a întâmplat în Ucraina, unde nemulțumirea unei părți importante a populaţiei a fost folosită împotriva puterii existente, fiind promovată din afară o lovitură de stat armată. În rezultat, a izbucnit războiul civil”, a opinat Putin.

Președintele Rusiei a abordat și probleme sancțiunilor care, potrivit lui, nu urmăresc scopuri atât de nobile precum cum declară SUA. ”Astăzi, sancțiunile unilaterale instituite cu neglijarea statutul ONU au devenit aproape o normă. Acestea nu doar că urmăresc scopuri politice, dar și servesc la înlăturarea concurenților de pe piață”, consideră Putin.

Ar fi de menţionat că delegația ucraineană, în frunte cu Poroșenko, nu au auzit aceste cuvinte. Reprezentanții Ucrainei au preferat să nu asiste la luarea de cuvânt a președintelui FR. De altfel, el nici nu s-a supărat. ”Nu am observat că președintele Ucrainei a lipsit”, a spus Putin. ”Pentru mine nu este important să fie prezenți toți fără excepție, mai ales cei cărora nu le sunt interesante aceste lucruri”, a adăugat el.

61
Tagurile:
Adunarea Generală a ONU, Putin Obama, sancţiuni, New-York
Tematic
Lavrov după întâlnirea Obama-Putin: cred că liderul SUA l-a auzit pe liderul FR
Obama şi Putin au păreri opuse în privinţa regimului Bashar al-Assad
Poroșenko: întâlnirea dintre Putin și Obama poate contribui la pacea din Donbas
Întrevederea viceprim-ministrului pentru Reintegrare Olga Cebotari și Ambasadorul UE la Chișinău Peter Michalko

Vicepremierul pentru Reintegrare a avut o discuție cu ambasadorul UE la Chișinău

46
(reînnoit 21:06 25.01.2021)
Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Olga Cebotari, s-a întâlnit pentru prima dată cu Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko. Cei doi oficiali au discutat mai multe subiecte, printre care și dosarul transnistrean.

CHIȘINĂU 25 ian - Sputnik. Dosarul transnistrean și procesul de negocieri în reglementarea transnistreană a fost unul dintre subiectele discutate de către viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Olga Cebotari, și Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko. 

Vicepremierul i-a comunicat diplomatului despre situația actuală privind relația cu regiunea transnistreană și a menționat că restabilirea liberei circulații, respectarea drepturilor omului și ocrotirea sănătății populației în perioada pandemică reprezintă aspecte prioritare.

„Olga Cebotari a punctat importanța menținerii și dezvoltării bunelor relații de parteneriat dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, proiectele de succes implementate, implicarea eficientă a Bruxelles-ului în promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între locuitorii de pe cele două maluri ale Nistrului și rolul activ în sprijinirea procesului de reglementare a dosarului transnistrean și în consolidarea realizării obiectivului guvernamental de reintegrare a țării”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Peter Michalko a precizat că Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova în căutarea unei soluții durabile pentru dosarul transnistrean cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
Ambasador, Guvern, Peter Michalko, reintegrare


Загрузка...
Vladimir Putin

Ce spune Putin despre “investigația” lui Navalnîi

154
(reînnoit 20:21 25.01.2021)
Vladimir Putin a comentat așa-numita “investigație” a activistului Aleksei Navalnîi despre “palatul” din Ghelendjik.

CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik. În cadrul unei conferințe online cu studenții ruși, prilejuită de Ziua Studenților, Vladimir Putin, a declarat că nu a urmărit “investigația” lui Aleksei Navalnîi despre “palatul” de la Gelendjik pentru că nu dispune de suficient timp, însă a privit anumite secvențe oferite de consilieri.

Întrebarea legată de clipul publicat pe YouTube a fost adresată de un studentul din anul trei al Universității Tehnice a Petrolului din Ufa, Daniil Cemezov.

“Vă răspund din start la întrebare. Nimic din ceea ce este prezentat acolo nu se află în proprietatea mea, nici a mea, nici a rudelor mele apropiate și niciodată nu mi-a aparținut. Niciodată”, a declarat Putin.

El a menționat că în film sunt amintiți niște prieteni, foști colegi, „niște rude îndepărtate” și cunoștințe, dar există și niște persoane pe care președintele “nu le-a văzut niciodată în viață”.

Potrivit șefului statului rus, „această informație este răspândită de peste zece ani”, iar acum totul a fost compilat pentru “a spăla cu ajutorul acestor materiale creierii cetățenilor noștri”.

„Spre exemplu, au prezentat o imagine în care înot în stilul fluture. O fac prost, dar uneori îmi place să înot. Într-o piscină în care nu am fost niciodată. Nu știu despre ce piscină este vorba, însă am înotat în acest fel. Când și unde? În Enisei, în anul 2016. În acest caz este vorba doar de o compilare, o montare. Exprimându-mă în limbajul unor personaje cunoscute, ar trebui să spun: E anost, fetelor. Încercați să fiți mai originale”, a conchis Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

154
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, Investigație, Palat, Vladimir Putin
Tematic
Lavrov: Reacția Vestului la Navalnîi are menirea de a distrage atenția


Загрузка...
Bani

În timpul pandemiei, averea primilor zece miliardari ai lumii a crescut enorm

0
(reînnoit 21:05 25.01.2021)
Averea celor mai bogați zece miliardari din lume a crescut cu 540 de miliarde de dolari în timpul pandemiei de coronavirus, arată datele culese de organizația Oxfam.

BRUXELLES, 26 ian – Sputnik, Daniela Porovăţ. Potrivit datelor culese de organizația Oxfam, suma câștigată de primii zece miliardari ai lumii în perioada pandemiei ar fi de ajuns pentru a combate sărăcirea populației, la nivel global, ca urmare a efectelor economice ale pandemiei. De asemenea, ar rămâne bani pentru achiziționarea vaccinurilor împotriva coronavirusului pentru toată lumea.

Lista primilor zece miliardari ale căror averi au crescut imens din martie 2020 și până în prezent, adică în perioada pandemiei, cuprinde nume celebre, precum Jeff Bezos de la Amazon, Elon Musk de la Tesla și Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.

În același timp, averea însumată a miliardarilor lumii echivalează cu totalul cheltuielilor dispuse de guvernele din G20 pentru redresarea economică.

În acest context, organizația citată cere guvernelor să ia în calcul impozitarea suplimentară a miliardarilor lumii.

Raportul organizației ”Inechitatea în vremea pandemiei” a fost publicat chiar în timp ce liderii lumii se reunesc astăzi online în cadrul primului Forumului Economic Davos ținut virtual.

De asemenea, Oxfam mai arată că măsurile de redresare economică fără precedent adoptate de guverne au dus la o explozie pe piața bursieră, ceea ce a determinat o creștere a averii miliardarilor în timp ce economia reală se confruntă cu cea mai gravă recesiune a secolului.

Din martie până în septembrie 2020, Bezos a câștigat atât de mult încât ar fi putut să le ofere tuturor celor 876.000 de angajați ai companiei Amazon un bonus de 105.000 de dolari și să rămână la fel de bogat pe cât era înainte de pandemia de coronavirus. Prin comparație, cei mai săraci oameni ai lumii ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a-și reveni după această criză.

Oxfam mai arată că din cauza pandemiei în jur de 500 de milioane de oameni au ajuns să trăiască în sărăcie, anulând astfel evoluția pozitivă privind declinul sărăciei la nivel global înregistrată în ultimii 20 de ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
pandemie, crescut, miliardari, avere
Tematic
Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021: Cât va dura criza economică


Загрузка...