Chirtoaca, Casu, Nantoi, Ceban, CMC

Chirtoacă, admonestat şi avertizat. A compromis o şedinţă a CMC

111
(reînnoit 17:58 12.10.2015)
Primarul Dorin Chirtoacă a fost criticat de consilierii capitalei pentru atitudine nerespectuoasă şi lipsă de punctualitate.

CHIŞINĂU, 25 sept – Sputnik. Primarul General al municipiului Chişinău a fost admonestat şi avertizat vineri atât de consilierii socialişti şi de cei ai „Partidului Nostru”, cât şi de colegii săi din coaliţia proeuropeană pentru faptul că a întârziat cu aproape o oră la şedinţa de vineri a Consiliului Municipal Chişinău.

„Nu mai putem tolera ceea ce se întâmplă în Consiliul Municipal Chişinău. Există o mulţime de probleme ce necesită examinare şi soluţionare. Ceea ce face primarul este o lipsă totală de respect faţă de oameni, faţă de presă şi faţă de consilieri”, a declarat consilierul socialist, Ion Ceban.

La rândul său, consilierul din partea „Partidului Nostru”, Ilian Caşu, a spus că „prioritatea lui Chirtoacă nu sunt oamenii, ci alte interese. Nu mai putem tolera o asemenea atitudine din partea lui. Îi lipseşte atât punctualitatea, cât şi respectul faţă de aleşii locali”.

Şi colegul de alianţă al liberalilor, consilierul municipal Oazu Nantoi, a criticat comportamentul primarului capitalei. „Dezaprobăm categoric atitudinea Partidului Liberal faţă de propriile angajamente. Dezaprobăm şi faptul că nu a fost respectat termenul de 3 zile pentru convocarea CMC şi nici nu au fost afişate proiectele de decizii. Aceasta este ultima noastră avertizare”, a declarat Nantoi.

Dorin Chirtoacă, care a venit cu întârziere, s-a justificat spunând că l-a aşteptat de consilierul Ghenadie Dumanschi, care era pe drum. „L-am aşteptat pe domnul Dumanschi, ca să avem noi majoritate în sală şi să nu le dăm posibilitate socialiştilor să aleagă ei preşedintele de şedinţă”, a declarat Chirtoacă.

111
Tagurile:
Admonestare, Angajamente, Respect, Punctualitate, Şedinţa CMC, Avertisment, CMC, Oazu Nantoi, Ilian Caşu, Ion Ceban, Dorin Chirtoacă, Chişinău
Tematic
Forţele de stânga din CMC acuză pro-europenii de împărţirea puterii în Chişinău
Alianţa din cadrul CMC a fost creată pentru „confortul chişinăuienilor”
 Pavel Midrigan

Midrigan: Curtea Constituțională a ignorat voința oamenilor și a făcut jocul Maiei Sandu

113
(reînnoit 06:52 19.04.2021)
Juristul Pavel Midrigan analizat în ce măsură decizia Curții Constituțională, care a recunoscut existența unor circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului, a fost condiționată de motive politice.

CHIȘINĂU, 19 apr - Sputnik. Jusristul Pavel Midrigan susține că decizia Curții Constituționale nu a fost una surprinzătoare. 

„Din punct de vedere politic, această decizie era previzibilă. Noi, majoritatea avocaților, am crezut că buchia legii va prevala în decizia Curții Constituționale, dar acest lucru nu s-a întâmplat. în bucăți toate argumentele prezentate de președinte ", a notat expertul.

Potrivit interlocutorului, șeful statului Maia Sandu și consilierii ei au ignorat complet concluziile Comisiei de la Veneția, care a declarat clar că voința majorității parlamentare este principalul argument care ar trebui să fie luat în considerare în contextul crizei politice prelungite din republică.

„Nu se poate proceda așa cu organul suprem al țării, ales de popor. Parlamentul și-a propus candidatul, dar această inițiativă a fost ignorată și voința poporului a fost călcată în picioare. Dacă nu vă place componența parlamentului, acesta nu este un argument pentru a-l lua și „a-l arunca în coșul de gunoi”, a spus Midrigan.

Juristul este convins că prezența președintelui Maia Sandu la ședința Curții Constituționale a avut o influență politică indirectă asupra judecătorilor Curții și asupra deciziei luate ulterior de aceștia.

Amintim că joi, pe 15 aprilie, Curtea Constituțională a recunoscut existența unor circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

113
Tagurile:
Dizolvarea Parlamentului, Maia Sandu, Curtea Constituțională
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Midrigan: Moldova are nevoie de un guvern al salvării naționale


Загрузка...
Maia Sandu și Jeanne Barseghian

Maia Sandu și-a început vizita la Strasbourg: Cu cine s-a întâlnit astăzi

156
(reînnoit 19:56 18.04.2021)
Președintele țării, Maia Sandu, și-a început duminică vizita sa oficială la Strasbourg. Ea s-a întâlnit deja cu primarul orașului Jeanne Barseghian.

CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Maia Sandu a avut duminică o întrevedere cu primarul orașului de reședință al Consiliului Europei, Jeanne Barseghian.

„Doamna primară este o cunoscută ecologistă și susținătoare a dezvoltării urbane verzi și o promotoare a implicării femeilor în politică și administrația locală. I-am mulțumit doamnei Barseghian pentru susținerea primăriei or. Strasbourg în organizarea eficientă a votării cetățenilor moldoveni la alegerile din anul trecut în condiții de pandemie, dar și pentru găzduirea multor studenți moldoveni, care învață în acest oraș”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 

Șeful statului a menționat că în cadrul întâlnirii s-a discutat și posibilitatea de a organiza schimburi de experiență între primăria orașului Strasbourg și localitățile din Republica Moldova conduse de femei.

Luni, Maia Sandu avea întrevederi cu mai mulți oficiali europeni, iar la ora 17:00 va susține un discurs în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

156
Tagurile:
Strasbourg, vizită, Maia Sandu
Tematic
Reacția PAS după ce Dodon a cerut demisia lui Sandu și alegeri prezidențiale anticipate


Загрузка...
Ala Tocarciuc

Când am putea ne așteptăm la o creștere bruscă a numărului de cazuri de COVID-19

0
(reînnoit 20:59 18.04.2021)
Expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc a analizat evoluția răspândirii COVID-19 în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 19 apr - Sputnik. Oamenii de știință analizează toate aspectele pandemiei COVID-19 - nu doar cel medical, ci și matematic. Declarația a fost făcută în emisie la Radio Sputnik Moldova de către expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc.  

"Am analizat "matricea" coronavirusului în Moldova - este diferită în toate țările. Vârful de incidență anterior a început în țara noastră pe 18 octombrie și s-a încheiat în jurul datei de 18 ianuarie. A durat trei luni", a remarcat expertul.

Astfel, susține interlocutoarea, observăm o anumită sinusoidă de morbiditate, pe baza căreia se poate încerca să se facă predicții.

"De la începutul lunii ianuarie până la începutul lunii februarie am avut mai puține cazuri, această perioadă a durat o lună. Apoi a început o creștere lentă", a spus Tocarciuc.

Din păcate, potrivit expertului, în viitorul apropiat Moldova se va confrunta cu un nou val de pandemie.

"Dacă comparăm acest lucru cu situația actuală, acum suntem la nivelul coborârii, nu la vârf. Și declinul va continua până la Paște. Începutul lunii mai va fi marcat de un minim de infectați, conform presupunerii mele .

Dacă situația se dezvoltă după aceleași principii ca și în lunile anterioare, atunci undeva în data de 20 mai, se va observa din nou o creștere a numărului de cazuri", a rezumat expertul în sănătate publică. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, în creștere, cazuri, COVID-19
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Tocarciuc: Când va începe în Moldova vaccinarea în masă împotriva COVID-19


Загрузка...