Marian Lupu şi Vlad Filat

PLDM şi PDM sunt pentru alegerea preşedintelui cu simpla majoritate

35
(reînnoit 12:07 14.07.2015)
Şeful statului va fi ales fie cu voturile a 61 de deputaţi, fie de o majoritate de 50 plus 1, după operarea unor modificări în Constituţie, care vor fi supuse unui referendum naţional, susţine Vlad Filat.

CHIŞINĂU, 14 iul – Sputnik. Liderii PLDM şi PDM se pronunţă pentru revizuirea Constituţiei la capitolul alegerea preşedintelui. Declaraţii în acest sens au făcut Marian Lupu şi Vladimir Filat luni seara, după o nouă rundă de negocieri pentru desemnarea unui nou prim-ministru, transmite Sputnik Moldova.

Potrivit lui Vlad Filat, aceste negocieri au demarat de la zero, în vederea formării unei noi coaliţii şi învestirii, până la finele lunii, a unui nou guvern. De asemenea, este necesară stabilirea unei modalităţi exacte de alegere a şefului statului. „Vom stabili dacă o să recurgem la căutarea celor 61 de voturi sau vom purcede la modificarea prin referendum a Constituţiei, astfel încât preşedintele să fie ales de simpla majoritate”, a declarat liderul PLDM.

Preşedintele PDM, Marian Lupu, a subliniat că discuţiile despre alegerea preşedintelui sunt importante, în vederea evitării pe viitor a unei noi crize politice. "Ca să nu ne pomenim mai târziu într-un nou blocaj politic, este necesar să stabilim modalitatea de alegere a şefului statului”, a spus Lupu.

La rândul său, liderul PL, Mihai Ghimpu, a opinat că cea mai potrivită modalitate pentru modificarea procedurii de alegere a preşedintelui este referendumul.

 

35
Tagurile:
Alegerea Preşedintelui, Mihai Ghimpu, Flad Filat, Coaliţie, Marian Lupu, Guvern, Republica Moldova
Tematic
Filat: noua coaliție de guvernare ar putea fi creată până la 31 iulie
Moldova ar putea avea un nou Guvern până în august


Загрузка...