Ordinul Republicii

Încă doi veterani au primit distincția supremă „Ordinul Republicii” - Video

128
(reînnoit 13:48 10.05.2020)
Igor Dodon i-a decorat pe încă doi veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei cu Ordinul Republicii.

CHIȘINĂU, 10 mai - Sputnik. Șeful statului a mers astăzi în vizită la veteranul Veaceslav Peremitin în viârstă de 96 de ani, care în timpul războiului a fost telefonist pe front, a participat la luptele pentru eliberarea Caucazului de Nord, Ucrainei, Moldovei, Belarusului, Ungariei, Austriei și Cehoslovaciei. Igor Dodon l-a felicitat cu Ziua Victoriei și i-a oferit distincția „Ordinul Republicii”. 

Veteranul a mai fost anterior decorat cu ordinul „Drapelul Roșu de Luptă”, „Războiul pentru Apărarea Patriei” de gradul I, medaliile „Pentru Vitejie”, „Pentru Merite Militare”, „Pentru Apărarea Caucazului” și altele.

Ulterior, președintele a vizitat-o pe Nina Cleaevskaia în viârstă de 95 de ani, care în perioada războiului a fost sergent superior în serviciul medical și a ajuns până în Polonia și Germania. Anterior ea a fost decorată cu Ordinul „Steaua Roșie”, două medalii „Pentru Merite Militare”, medaliil „Pentru eliberarea Varșoviei” și „Pentru capturarea Berlinului”, iar astăzi a primit „Ordinul Republicii”.

„Pentru merite înalte față de stat le-am înmânat ambilor veterani distincția supremă a statului nostru – Ordinul Republicii. Le-am exprimat recunoștință pentru contribuția în victoria asupra fascismului, i-am felicitat cu ocazia sărbătorii, dorindu-le sănătate și liniște sufletească”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. 

Ieri, președintele țării i-a acordat distincția supremă a țării noastre - Ordinul Republicii - veteranului Fiodor Jolnerovici. Șeful statului l-a felicitat cu ocazia Zilei Victoriei, dorindu-i multă sănătate și pace.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

128
Tagurile:
Ordinul Republicii, veterani, Igor Dodon
Тема:
9 mai – Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei (55)
Tematic
Numărul veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial a scăzut dramatic în ultimii ani

Putin le-a mulțumit celor care au participat la organizarea paradei de Ziua Victoriei

39
(reînnoit 23:29 02.07.2020)
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, le-a mulțumit tuturor celor care au participat la organizarea Paradei Victoriei dedicate celei de-a 75-a aniversări a Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

CHIȘINĂU, 2 iul - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin le-a mulțumit tuturor celor care au participat la pregătirea evenimentelor festive dedicate celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru apărarea Patriei, informează RIA Novosti.

”Astăzi aș dori să le mulțumesc sincer tuturor celor care au participat la pregătirea și desfășurarea evenimentelor aniversare, au venit cu inițiative și au implementat noi proiecte importante, care îi vizează în primul rând pe dragii noștri veterani”, a declarat Putin în cadrul unei reuniuni a comitetului organizator al Victoriei.

De asemenea, el le-a mulțumit tuturor cetățenilor ruși, voluntarilor din cadrul asociațiilor obștești care în aceste vremuri grele le-au acordat ajutor veteranilor și oamenilor în etate. ”O asemenea grijă și implicare este de neînlocuit”, a subliniat președintele rus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
Ziua Victoriei, Putin
Tematic
Vladimir Putin a votat în cadrul consultărilor pentru amendarea Constituției Rusiei


Загрузка...
Participarea delegației moldovenești la Parada Victoriei de la Moscova

Generalul Gaiciuc despre parada de la Moscova: „Ai noștri” au defilat cu demnitate

211
(reînnoit 22:11 27.06.2020)
Mulți cetățeni moldoveni au urmărit cu sufletul la gură transmisiunea Paradei Victoriei de la Moscova, însă participarea la eveniment i-a provocat emoții deosebite generalului Armatei Naționale Victor Gaiciuc.

CHIȘINĂU, 27 iun - Sputnik. Cetățenii moldoveni au urmărit cu mare interes pe ecranele televizoarelor sau calculatoarelor Parada Victoriei, care s-a desfășurat la Moscova.

Mii de comentarii care exprimă încântare, sute de mesaje de mulțumire pe rețelele de socializare - mesaje despre omagiu, despre cinstirea datei care unește toate popoarele fostei URSS - 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei. 

Sentimente deosebite le-a provocat cetățenilor defilarea Gărzii de Onoare a Armatei Naționale a Moldovei pe pavajul din Piața Roșie. Pentru locuitorii unei țări mici, acest fapt a devenit un veritabil motiv de mândrie. 

La ceremonia de la Moscova a fost prezent și consilierul președintelui Moldovei, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, fostul ministru al Apărării, generalul de divizie Victor Gaiciuc. El a împărtășit impresiile despre paradă în discuția cu corespondentul Sputnik Moldova. 

"Mai întâi de toate atmosfera era creată de oamenii îmbrăcați în haine de sărbătoare. Mie, în calitate de militar, mi-a provocat emoții deosebite tehnica militară care a stat încă de la ora 6 dimineața pe strada Tverskaia, fiind pregătită să treacă prin piață. Dar cel mai important lucru pe care l-am conștientizat cu toții a fost că acum 75 de ani în acea piața s-a desfășurat parada istorică a Victoriei, anume pe 24 iunie”, a povestit Gaiciuc. 

Generalul a declarat că, având în vedere echipamentul militar de ultimă generație care a trecut prin Piața Roșie, mulți dintre specialiștii prezenți la paradă au putut să își dea seama cât de bine dotată este armata rusă, cât de mult îndeplinește cerințele timpului. 

Emoții deosebite au trăit președinții țărilor CSI atunci când au comunicat cu veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, care au stat lângă ei și au împărtășit impresiile despre paradă, mărturisește Gaiciuc.

"Desigur, probabil nu ar fi modest din parte amea, dar mi s-a părut că militarii noștri au defilat cel mai precis și frumos prin piață. Chiar și generalii din alte țări ale Comunității Statelor Independente, care au stat lângă mine, au subliniat acest lucru", a spus interlocutorul. 

Ceremonia de la Moscova s-a desfășurat la cel mai înalt nivel, a subliniat generalul, care, în calitate de pilot militar, a fost impresionat în special de partea aeriană a paradei - de cele mai noi modele de aeronave militare.

Republica noastră a fost reprezentată la paradă de 75 de militari ai Gărzii de Onoare a Armatei Naționale. Oficial, delegația a fost condusă de președintele Igor Dodon. 

Din cauza măsurilor de carantină, tradiționala paradă de 9 mai a fost amânată până pe 24 iunie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

211
Tagurile:
Moscova, Parada Victoriei, Victor Gaiciuc
Тема:
75 de ani de la Marea Victorie
Tematic
Participarea delegației moldovenești la Parada Victoriei: Evenimentul în imagini
Cum a decurs parada Victoriei de la Moscova


Загрузка...
Выборы президента Молдовы 2016

Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Rezultate în turul I

0
(reînnoit 20:58 24.10.2020)
Alegerile președintelui țării vor avea loc pe 1 noiembrie. Rezultatele turului întâi practic sunt cunoscute - diferențele de procentaj de la un sondaj la altul sunt practic nesemnificative.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale. În ceea ce privește rezultatele, analiștii sunt siguri, iar sondajele de opinie confirmă acest lucru, că învingători în turul întâi vor fi liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu, și actualul președintele, Igor Dodon.

Ce spun sondajele

Potrivit studiului realizat cu puțin timp în urmă de Intellect Group, în primul tur de scrutin Igor Dodon ar acumula 32% dintre voturi, iar Maia Sandu - 18,6%. Pentru Andrei Năstase ar vota 8,9%, dintre alegători, pentru Renato Usatîi - 6,2%, pentru Violeta Ivanov - 5,2%, pentru Octavian Țîcu - 1,9%, pentru Tudor Deliu - 1,2%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 1,2%.

APCE
© Sputnik / Владимир Федоренко

Oamenii au mai fost întrebați pe cine vor vota dacă în turul doi vor ajunge Igor Dodon și Maia Sandu. Astfel, pentru Igor Dodon au optat 45,8%, iar pentru Maia Sandu - 37,6%. În același timp, 16,6% s-au declarat indeciși sau au refuzat să răspundă. 

De menționat că 54,2% dintre respondenți au declarat că vor participa cu certitudine la alegerile prezidențiale, 16,8% au spus că probabil vor participa, 11,1% au menționat că cel mai probabil nu se vor prezenta la urne, iar 17,9% au spus ferm că nu vor participa la scrutin. 

Un ultim sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova arată aproximativ aceleași rezultate - în turul I al alegerilor pe Igor Dodon sunt gata să-l susțină 32,5% dintre cei chestionați, iar pentru Maia Sandu și-ar da votul 18,4% dintre alegători. Pe locul trei este liderul Platformei DA Andrei Năstase cu 9,2%, urmat de liderul ”Partidului Nostru” Renato Usatîi, care ar fi susținut de 6,5% dintre alegători. Pentru candidatul Partidului Șor, Violeta Ivanov, ar vota  4,9% dintre cei chestionați, pentru  liderul Partidului Unității Naționale Octavian Țîcu - 1,6%, pentru candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu - 1,3%, iar pentru Dorin Chirtoacă de la blocul Unirea și-ar da votul 1,2%.

În cel de al doilea tur voturile s-ar repartiza în felul următor -  47,5% pentru Igor Dodon și 38,4% pentru Maia Sandu. În același timp, 14,1% dintre respondenți nu ar participa la alegeri.

Potrivit legii, dacă în primul tur, din 1 noiembrie, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Perspectivele turului doi de scrutin

Unii experți admit însă că s-ar putea chiar să nu avem un al doilea tur de scrutin din cauza pandemice noului coronavirus. Astfel, în opinia politologului Igor Volnițchi, dacă situația pandemică  nu va fi favorabilă la momentul alegerilor, lucrurile s-ar putea derula după un cu tot alt scenariu decât cel așteptat.

”Sigur, cele mai multe șanse de a accede în turul doi și de a da acolo ”lupta decisivă” le au Igor Dodon și Maia Sandu. Pe de altă parte, în ce va consta specificul acestor alegeri? Cred că situația epidemică își va spune cuvântul . Eu prevăd că prezența la alegeri va fi foarte joasă”, a menționat Igor Volnițchi în studioul Sputnik Moldova.

În opinia politologului, oamenii vor prefera să stea acasă, pornind de la necesitatea de a-și proteja sănătatea lor și a membrilor familiei și atunci acest aspect va juca un rol decisiv în alegeri. Absenteismul alegătorilor ar putea să influențeze serios tabloul general. În confruntarea dintre cei doi principali candidați, foarte mult va depinde de faptul unde se va înregistra cel mai mare absenteism – pe flancul drept sau pe cel stâng. Dacă pe cel drept, atunci Igor Dodon va câștiga lejer un al doilea mandat. Dacă absenteismul se va manifesta mai mult pe flancul stâng, atunci, respectiv, Maia Sandu ar avea șansa să devină președinte.

”Însă eu admit că absenteismul ar putea influența și rezultatele primului tur. Eu aș admite chiar că, într-un anumit concurs de împrejurări, în cazul unei prezențe reduse la urne ar putea nici să nu fie vorba de turul doi de scrutin. Și, repet, este vorba doar despre influența situației epidemice asupra dispozițiilor alegătorilor”, a concluzionat Volnițchi.

Astfel, în cazul unei înrăutățiri a situației epidemiologice, aceasta ar putea marca puternic alegerile prezidențiale, iar în cazul dat ”viitorul președinte al Republicii Moldova, indiferent cine va fi, va avea poate cea mai slabă reprezentativitate din istoria țării", remarca anterior Igor Volnițchi în studioul Sputnik.

Despre alegerile prezidențiale

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului.

Poate candida la funcția de șef al statului cetățeanul care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
turul doi de scrutin, Turul întâi, 2020, alegeri prezidențiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de votare din Rusia
Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de votare din Spania


Загрузка...