Veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei

Numărul veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial a scăzut dramatic în ultimii ani

261
(reînnoit 08:45 09.05.2020)
În țara noastră au mai rămas foarte puțini veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial. Numărul lor a scăzut esențial în ultimii ani.

CHIȘINĂU, 9 mai - Sputnik. Numărul veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei a scăzut dramatic în ultimii ani, iar majoritatea celor care mai sunt în viață au peste 90 de ani. 

Datele oferite de Ministerul Apărării al Republicii Moldova diferă puțin de cele prezentate de Casa Națională de Asigurări Sociale, care efectuează plăți pentru veterani.

Potrivit Ministerului Apărării, în 2014 în țara noastră erau 2065 de veterani, iar acum, în 2020, în țară sunt 268 de participanți la război și 192 persoane asimilate, care au lucrat pentru front.

Datele Casei Naționale pentru Asigurări Sociale prezintă însă un alt tablou. Potrivit CNAS, în țară sunt 193 de participanți la cel de-al Doilea Război Mondial. Nu este clar însă din ce cauză s-a produs această neconcordanță. 

Mai jos sunt prezentate informațiile oferite pentru Sputnik Moldova de către Organizația Veteranilor din Republica Moldova. Asociația ne-a prezentat date pentru o perioadă mai îndelungată. 

Potrivit președintelui Organizației Veteranilor, Alla Mironic, în 1987, când a fost constituită această structură, în Moldova erau aproximativ 160 de mii de veterani. Iată cum s-a diminuat numărul lor de-a lungul anilor. 

Numărul Veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei a scăzut dramatic în ultimii ani
© Sputnik
Numărul Veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei a scăzut dramatic în ultimii ani

”În Chișinău au mai rămas 88 de veterani, iar restul locuiesc în raioanele țării. În Găgăuzia nu mai este în viață niciun veteran, în raionul Basarabeasca a rămas doar unul, în sectorul Ciocana al Capitalei sunt doar patru”, a declarat pentru Sputnik Moldova Alla Mironic.

Mișcarea „Moștenitorii Victoriei”

Pentru că în țara noastră au mai rămas foarte puțini veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial, devine din ce în ce mai acută problema păstrării memoriei evenimetelor de atunci. Pentru a nu fi date uitării, a fost creată mișcarea „Moștenitorii Victoriei”, din care fac parte tineri.

„Tinerii se întâlnesc cu veteranii de război, discută cu ei și înregistrează convorbirile pentru a le păstra drept patrimoniu al următoarelor generații. Veteranii au mare nevoie de această atenție. Ei au mereu o gândire pozitivă, în pofida necazurilor. Pentru noi memoria faptelor glorioase este o adevărată bogăție”, a declarat pentru Sputnik Moldova președintele Organizației Veteranilor din Republica Moldova Alla Mironic. 

Sprijin pentru veterani

Viceprimarul Capitalei Angela Cutasevici a declarat pentru SputniK Moldova că veteranii celui de-al Doilea Război Mondial beneficiază în acest an, cu prilejul Zilei Victoriei, de indemnizații unice în valoare de 10 mii de lei, iar văduvele de război primesc ajutoare în valoare de 5 mii de lei. Aceste plăți sunt efectuate de la bugetul de stat.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, în prezent, 193 de participanți la cel de-al Doilea Război Mondial și 56 de persoane asimilate (invalizi de război) beneficiază de alocații lunare de la stat. 

La începutul lunii aprilie Ministerul Apărării a lansat linia telefonică de încredere „Veteran”, pentru a le oferi sprijin persanelor în etate care au nevoie de acest lucru.

De atunci până în prezent au fost înregistrate peste 100 de solicitări din partea veteranilor de război.

Majoritatea au solicitat ajutor pentru procurarea produselor alimentare sau medicamentelor, asigurarea cu poliță medicală gratuită, transportarea la spital, acordarea de ajutor financiar, inclusiv a îndemnizațiilor sau alocațiilor, potrivit Ministerului Apărării.

Cele mai multe solicitări au venit de la veterani și văduve de război din municipiul Chişinău și din raioanele Orhei, Hânceşti, Căuşeni, Dubăsari, Ștefan-Vodă și Edineț.

Până în prezent, 23 de persoane s-au oferit să ajute veteranii, alături de militari.

Odihnă și tratament pentru veterani

Potrivit legislației Republici Moldova, dreptul la asigurarea cu bilete de tratament balneosanatorial gratuit îl au invalizii de război, veteranii de război, veteranii muncii și alte categorii. 

Invalizii de război pot benedicia de astfel de tratament în fiecare an, iar celelalte categorii de veterani - o dată la trei ani. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

261
Tagurile:
al Doilea Război Mondial, număr, veterani
Тема:
9 mai – Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei (55)
Tematic
Linia telefonică „Veteran” funcționează în continuare: Ce ajutor solicită oamenii

Putin le-a mulțumit celor care au participat la organizarea paradei de Ziua Victoriei

39
(reînnoit 23:29 02.07.2020)
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, le-a mulțumit tuturor celor care au participat la organizarea Paradei Victoriei dedicate celei de-a 75-a aniversări a Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

CHIȘINĂU, 2 iul - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin le-a mulțumit tuturor celor care au participat la pregătirea evenimentelor festive dedicate celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru apărarea Patriei, informează RIA Novosti.

”Astăzi aș dori să le mulțumesc sincer tuturor celor care au participat la pregătirea și desfășurarea evenimentelor aniversare, au venit cu inițiative și au implementat noi proiecte importante, care îi vizează în primul rând pe dragii noștri veterani”, a declarat Putin în cadrul unei reuniuni a comitetului organizator al Victoriei.

De asemenea, el le-a mulțumit tuturor cetățenilor ruși, voluntarilor din cadrul asociațiilor obștești care în aceste vremuri grele le-au acordat ajutor veteranilor și oamenilor în etate. ”O asemenea grijă și implicare este de neînlocuit”, a subliniat președintele rus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
Ziua Victoriei, Putin
Tematic
Vladimir Putin a votat în cadrul consultărilor pentru amendarea Constituției Rusiei


Загрузка...
Participarea delegației moldovenești la Parada Victoriei de la Moscova

Generalul Gaiciuc despre parada de la Moscova: „Ai noștri” au defilat cu demnitate

212
(reînnoit 22:11 27.06.2020)
Mulți cetățeni moldoveni au urmărit cu sufletul la gură transmisiunea Paradei Victoriei de la Moscova, însă participarea la eveniment i-a provocat emoții deosebite generalului Armatei Naționale Victor Gaiciuc.

CHIȘINĂU, 27 iun - Sputnik. Cetățenii moldoveni au urmărit cu mare interes pe ecranele televizoarelor sau calculatoarelor Parada Victoriei, care s-a desfășurat la Moscova.

Mii de comentarii care exprimă încântare, sute de mesaje de mulțumire pe rețelele de socializare - mesaje despre omagiu, despre cinstirea datei care unește toate popoarele fostei URSS - 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei. 

Sentimente deosebite le-a provocat cetățenilor defilarea Gărzii de Onoare a Armatei Naționale a Moldovei pe pavajul din Piața Roșie. Pentru locuitorii unei țări mici, acest fapt a devenit un veritabil motiv de mândrie. 

La ceremonia de la Moscova a fost prezent și consilierul președintelui Moldovei, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, fostul ministru al Apărării, generalul de divizie Victor Gaiciuc. El a împărtășit impresiile despre paradă în discuția cu corespondentul Sputnik Moldova. 

"Mai întâi de toate atmosfera era creată de oamenii îmbrăcați în haine de sărbătoare. Mie, în calitate de militar, mi-a provocat emoții deosebite tehnica militară care a stat încă de la ora 6 dimineața pe strada Tverskaia, fiind pregătită să treacă prin piață. Dar cel mai important lucru pe care l-am conștientizat cu toții a fost că acum 75 de ani în acea piața s-a desfășurat parada istorică a Victoriei, anume pe 24 iunie”, a povestit Gaiciuc. 

Generalul a declarat că, având în vedere echipamentul militar de ultimă generație care a trecut prin Piața Roșie, mulți dintre specialiștii prezenți la paradă au putut să își dea seama cât de bine dotată este armata rusă, cât de mult îndeplinește cerințele timpului. 

Emoții deosebite au trăit președinții țărilor CSI atunci când au comunicat cu veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, care au stat lângă ei și au împărtășit impresiile despre paradă, mărturisește Gaiciuc.

"Desigur, probabil nu ar fi modest din parte amea, dar mi s-a părut că militarii noștri au defilat cel mai precis și frumos prin piață. Chiar și generalii din alte țări ale Comunității Statelor Independente, care au stat lângă mine, au subliniat acest lucru", a spus interlocutorul. 

Ceremonia de la Moscova s-a desfășurat la cel mai înalt nivel, a subliniat generalul, care, în calitate de pilot militar, a fost impresionat în special de partea aeriană a paradei - de cele mai noi modele de aeronave militare.

Republica noastră a fost reprezentată la paradă de 75 de militari ai Gărzii de Onoare a Armatei Naționale. Oficial, delegația a fost condusă de președintele Igor Dodon. 

Din cauza măsurilor de carantină, tradiționala paradă de 9 mai a fost amânată până pe 24 iunie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

212
Tagurile:
Moscova, Parada Victoriei, Victor Gaiciuc
Тема:
75 de ani de la Marea Victorie
Tematic
Participarea delegației moldovenești la Parada Victoriei: Evenimentul în imagini
Cum a decurs parada Victoriei de la Moscova


Загрузка...
În nordul republicii a nins în prima zi de iarnă

Geruri năprasnice ne așteaptă în a doua zi de iarnă

106
Iarna își intră în drepturi chiar din primele zile ale lui decembrie. Pentru mâine sunt prognozate minime de până la -7 grade Celsius. Totuși, precipitații puternice nu se așteaptă în următoarele zile. 

CHIȘINĂU 1 dec - Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru miercuri, 2 decembrie, temperaturi de până la -7 grade noaptea, iar ziua până la +5. Vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică ridicată. Vântul va sufla slab. Cerul va fi predominat noros, iar noaptea ar putea să cadă câțiva fulgi. Izolat pe drumuri se va forma ghețuș. 

Noaptea, temperatura minimă a aerului va oscila între -2..-7°C. În raioanele de nord se așteaptă între -4..-7°C. În raioanele centrale se vor înregistra -3..-6°C, iar în cele de sud vor fi -2..-5°C. În Capitală se așteaptă pe timp de noapte -2..-4°C.

Iar pe timp de zi temperatura aerului ziua va oscila între 0..+5°С. În raioanele de nord se așteaptă 0..+3°С, în raioanele centrale +1..+4°С, la sud vor fi +2..+5°С, iar în Capitală +2..+4°С.

În data de 3 decembrie se prognozează aceleași temperaturi, iar precipitații nu se așteaptă. Totuși, joi vremea se încălzește treptat. Astfel, în weekend se anunță maxime de +12 grade Celsius. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
SHS, prognoză, meteo


Загрузка...