Consecințele taifunului care a lovit Filipine

95
(reînnoit 12:22 16.05.2020)
Taifunul a lovit orașul Arteche din provincia Samar de Est, Filipine, pe 14 mai 2020. Vântul și ploile abundente au distrus acoperișurile, și casele lovite de valurile mării, sute de oameni vulnerabili s-au pomenit în fața urgiei.

Peste 150.000 de oameni s-au ascuns de urgie în adăposturile de urgență din Filipine, după o evacuare în masă care a fost complicat și încetinită de Сoronavirus.

95
 • © AFP 2020 / Alren Beronio

  Locuitorii încearcă să salveze obiectele din casele lor distruse de furia Taifunului Vongfong în orașul San Policarpio, provincia Samar Est.

 • © AP Photo / NASA Worldview, Earth Observing System Data and Information System (EOSDIS)

  Joi, 14 mai 2020, imagine luată de satelitul lansat de NASA arată cum Taifunul Vongfong înghite estul Filipinelor.

 • © AP Photo / Aaron Favila

  Muncitorii strâng pânza unui panou publicitar în așteptarea taifunului Vongfong, care a lovit Manila, Filipine, joi, 14 mai 2020.

 • © AP Photo / Aaron Favila

  Nourii negri prevestesc urgia.

 • © REUTERS / Nino Luces

  Localnici, la un centru de evacuare, pentru a se pune la adăpost de urgie.

 • © AFP 2020 / Alren Beronio

  Dezastru provocat de urgie.

 • © AP Photo / Melchor Hilotin

  Dezastru provocat de urgie.

 • © AP Photo / Melchor Hilotin

  Locuitorii într-un sat inundat de taifunul Vongfong, care a trecut peste provincia Sorsogon, estul Filipinelor, vineri 15 mai 2020. Peste 150.000 de oameni s-au ascuns de urgie în adăposturile de urgență din Filipine, după o evacuare în masă care a fost complicat și încetinită de Сoronavirus.

 • © AFP 2020 / Alren Beronio

  Un locuitor curăță de moloz o stradă, a doua zi după ce s-a abătut năpasta. Alături un crucifix aruncat din biserică de intemperiile naturii – taifunul care a lovit orașul Arteche din provincia Samar de Est, Filipine, pe 14 mai 2020. Vântul și ploile abundente au distrus acoperișurile, și casele lovite de valurile mării, sute de oameni vulnerabili s-au pomenit în fața urgiei.

 • © AFP 2020 / Alren Beronio

  Locuitorii, pe ploaie și vânt puternic, în timp ce trec pe lângă copaci dezrădăcinați de-a lungul unei autostrăzi din orașul Can-avid, provincia Samarul de Est, centrul Filipinelor, pe 14 mai 2020, în timp ce Taifunul Vongfong love;te coasta filipineză.

 • © AFP 2020 / Alren Beronio

  Un locuitor încearcă să salveze obiectele din casa sa, distrusă la de Taifunul Vongfong, din orașul San Policarpo, provincia Samar de Est, pe 15 mai 2020, la o zi după ce urgia a lovit orașul.

 • © REUTERS / Allen John Placer Servando

  O priveliște tristă după taifunul Vongfong, în Bulan, Sorsogon, Filipine, 15 mai 2020, imagine obținută de pe social media.

 • © AFP 2020 / Alren Beronio

  O imagine generală a unei biserici distruse de taifunul Vongfong în orașul Arteche, provincia Samar de Est, pe 15 mai 2020, o zi după ce urgia a lovit localitatea.

 • © AFP 2020 / Alren Beronio

  Muncitorii curăță dezastru lăsat de urgie.

Tagurile:
dezastru, Filipine, taifun

Bibliotecile Rusiei - Unele dintre cele mai frumoase și mai mari din lume

102
(reînnoit 19:04 27.05.2020)
Astăzi în Rusia este marcată Ziua Națională a Bibliotecilor, instituită prin decretul prezidențial din 27 mai 1995. Vă invităm să descoperiți, din reportajul foto realizat de Sputnik, cele mai frumoase și mai mari biblioteci din Rusia.

Sărbătoarea Națională a Bibliotecilor a fost instituită în Rusia prin decret prezidențial în anul 1995. Această dată nu a fost aleasă întâmplător, ci pentru că anume pe 27 mai, în 1975, a fost fondată prima bibliotecă publică de stat din Rusia - Biblioteca Publică Imperială (acum Biblioteca Națională Rusă din Sankt Petersburg).

Primele biblioteci - colecții de manuscrise - au apărut în antichitate în Asiria, Egiptul Antic, Grecia și Roma, mănăstirile Evului Mediu timpuriu. Bibliotecile au cunoscut o dezvoltate încă din secolul al XV-lea după inventarea tipografiei. În secolul al XIX-lea au fost organizate biblioteci publice.

În Rusia bibliotecile mănăstirești au apărut în secolele XI-XII. Până la sfârșitul secolului al XVI-lea, aproximativ 37% din întregul fond de carte al țării era concentrat în mănăstiri, însumând 260-350 de mii de exemplare. La mijlocul secolului al XVII-lea s-au format primele biblioteci de natură laică - ale ordinelor regale.

În 1714, o mare bibliotecă publică a fost deschisă la Sankt Petersburg, transferată în 1725 la Academia de Științe. Apoi au apărut bibliotecile științifice ale Universității din Moscova (1756) și ale Societății Economice Libere din Sankt Petersburg (1765).

Pe 27 mai (16 mai după stilul vechi), în 1795, împărăteasa Ecaterina a II-a a aprobat proiectul depus pentru construcția Bibliotecii Publice Imperiale. Aranjamentul său a durat aproape douăzeci de ani - din 1795 până în 1814. Biblioteca Publică Imperială din Sankt Petersburg a devenit prima bibliotecă de stat din Rusia al cărei obiectiv principal era crearea unei „colecții complete de cărți rusești”. Prin cărți rusești se înțelegeau cărți publicate de la începutul tipăririi în Rusia și publicate în limba rusă în străinătate. Biblioteca urma să includă și cărți despre Rusia publicate în limbi străine.

Pe teritoriul Imperiului Rus au fost deschise biblioteci școlare și religioase publice și de ofițeri.

Până în 1914, în Rusia funcționau peste 200 de mii de biblioteci.

După Revoluția din octombrie din anului 1917, dezvoltarea biblioteconomiei a fost determinată de decretele „Cu privire la înființarea biblioteconomiei” (1918), „Cu privire la protecția bibliotecilor și a depozitarilor de carte din RSFSR” (1918), „Cu privire la centralizarea biblioteconomiei în RSFSR” (1920), care prevedea crearea unei rețele unificate de biblioteci.

În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei 38% din fondurile bibliotecii au fost distruse, precum și 52% din clădirile bibliotecilor. Perioada postbelică a fost marcată de creșterea rapidă a rețelei de biblioteci, o creștere a fondurilor și de construcția unor noi edificii pentru biblioteci.

După prăbușirea URSS, sistemul unificat de sprijin metodologic pentru activitățile Sistemului de bibliotecă centrală a încetat să mai funcționeze.

În 2019, Guvernul rus a aprobat un plan pentru dezvoltarea Bibliotecii Electronice Naționale, incluzând selecția și sistematizarea cunoștințelor din fonduri de carte, arhivă, muzee și universități, includerea în sistem electronic de copiere a publicațiilor rusești în proporție de 100% în mod obligatoriu.

În cadrul proiectului național „Cultură”, conform standardului model, până în 2024 este prevăzută reechiparea a 660 de biblioteci municipale. Cel puțin 110 astfel de biblioteci actualizate ar trebui să apară anual în regiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

102
 • © Sputnik / Igor Zarembo

  Rafturi cu cărți în sala de lectură a Bibliotecii Wallenrod din Kaliningrad.

 • Biblioteca prezidențială ”B. N. Elțin” din Sankt Petersburg.

 • Foaierul Bibliotecii de Stat din Rusia pentru Tineret din Moscova.

 • Biblioteca științifică ”N. I. Lobachevski” din Kazan

 • © Depositphotos / Yulenochekk

  Biblioteca ”Lenin” din Moscova și monumentul lui Dostoievski într-o zi însorită de iarnă.

 • © Depositphotos / Balakate

  Interiorul bibliotecii pentru copii numărul 266 ”K.I. Ciukovski” din satul Peredelkino, regiunea Moscovei.

 • © Sputnik / Aleksandr Pogotov

  Curtea Bibliotecii Publice de Stat din din Rostov-pe-Don.

 • © Photo : FAL 1.3 / A. Savin

  Interiorul casei Pașkov din Moscova: Sala Rumianțev

 • © Sputnik / Kirill Kallinikov

  Clădirea Bibliotecii de literatură străină „M. Rudomino”, Moscova, Rusia.

 • © Sputnik / Evgeny Odinokov

  Biblioteca Universității Naționale Tehnologice de Cercetare (MISiS). În legătură cu extinderea regimului de autoizolare în Moscova, toate evenimentele și consultările sunt organizate la distanță.

 • Biblioteca Maiakovski din Sankt Petersburg

 • Biblioteca Științifică de Stat a Orientului Îndepărtat

 • © Sputnik / Ilia Pitalev

  Un student în sala de lectură a Bibliotecii Științifice ”A. M. Gorki” a Universității de Stat din Moscova ”M. V. Lomonosov”.

 • © CC BY-SA 3.0 / Salman / National Library of Chechen Republic

  Biblioteca Națională a Republicii Cecene.

 • © Sputnik / Evgenia Novozhenina

  Sala de lectură a Bibliotecii de Stat din Moscova.

Tagurile:
Rusia, bibliotecă
Tematic
Un oraș din România are cea mai frumoasă bibliotecă din lume


Загрузка...

Regina rafinamentului: Patinatoarea rusă Alina Zaghitova, „campioană olimpică a stilului”

170
(reînnoit 07:27 26.05.2020)
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino
 • Alina Zaghitova în timpul evoluării la Campionatul Europei de patinaj artistic la Moscova.
 • Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția a XXIII-a a Jocurilor Olimpice de iarnă
 • Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia
 • Alina Zaghitova la Campionatul Europei de patinaj artistic de la Moscova
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama
 • Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa a V-a Grand Prix de la Moscova
 • Alina Zaghitova la mare
 • Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.
 • Alina Zaghitova la mare
Campioana olimpică rusă la patinaj artistic Alina Zaghitova a obţinut un altfel de titlu, după ce a câștigat voturile online ca simbol al stilului Jocurilor Olimpice.

Alina Zaghitova, campioană olimpică la patinaj artistic la Jocurile de iarnă din 2018 de la PyeongChang, își construiește o reputație de simbol al stilului, titlul care completează și definește rafinamentul ei pe gheață.

Acest fapt a fost recunoscut de contul oficial de Twitter al canalului Jocurilor Olimpice, după ce vedeta în vârstă de 18 ani a câștigat voturile ca simbol al stilului Jocurilor, învingând-o pe eroina americană a patinajului Johnny Weir, care a ajuns pe locul doi, rusoaica câştigând 62% dintre voturi, potrivit RT.

Sondajul, la care au participat 406.000 de urmăritori ai contului oficial de Twitter, i-a mobilizat pe fanii Zagitovei, care i-au oferit susţinerea.

Zaghitova a ajuns la confruntarea cu Weir după ce a învins-o în semifinale pe campioana mondială la atletism Shelly-Ann Fraser-Pryce din Jamaica, obţinând un vot răsunător de 68%.

Cariera competitivă a Zaghitovei este în prezent suspendată după ce a anunțat o pauză la sfârșitul anului trecut, dar are un cont de Instagram activ cu peste 700.000 de urmăritori, unde postează deseori selfie-uri și fotografii din viața sa de patinatoare.

O confirmare a statutului ei de icoană a modei a fost apariția sa recentă pe coperta revistei Cosmopolitan din Rusia şi, în acelaşi timp, ea a ajuns un simbol al modei în industria frumuseții, devenind imaginea companiei japoneze în domeniul produselor de machiaj şi îngrijire cosmetică Shiseido.

Zagitova are un contract de sponsorizare cu gigantul producător de echipamente sportive Puma, ale cărui produse le promovează pe conturile sale de socializare, iar în 2019 a fost desemnată sportiva anului de revista Glamour din Rusia.

De asemenea, campioana mondială și europeană originară din Ijevsk a fost inclusă în lista Forbes Rusia cu sportivii ruşi cel mai bine plătiţi, cu un venit anual de aproape 1 milion de dolari.

La împlinirea vârstei de 18 ani la începutul acestei luni, Alina Zagitova a fost felicitată personal de președintele rus Vladimir Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

170
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino

 • Alina Zaghitova în timpul evoluării la Campionatul Europei de patinaj artistic la Moscova.
  © Sputnik / Grigoriy Sisoev

  Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.

 • Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția a XXIII-a a Jocurilor Olimpice de iarnă
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă

 • Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia

  Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia

 • Alina Zaghitova la Campionatul Europei de patinaj artistic de la Moscova
  © Sputnik / Ramil Sitdikov

  Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.

 • Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama
  © Sputnik / Alexander Vilf

  Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama

 • Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa a V-a Grand Prix de la Moscova
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova

 • Alina Zaghitova la mare

  Alina Zaghitova la mare

 • Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.
  © Sputnik / Alexey Filippov

  Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa a V-a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.

 • Alina Zaghitova la mare

  Alina Zaghitova la mare

Tagurile:
stil, campioană
Tematic
Bucuriile destinderii la plajă: Galerie foto


Загрузка...
Ploaie

Ne așteaptă o duminică ploioasă: Prognozele meteorologilor

0
(reînnoit 19:12 30.05.2020)
Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că vom avea parte de o zi ploiasă. Cerul va fi noros, iar temperaturile vor fi mai scăzute.

CHIȘINĂU, 31 mai - Sputnik. Meteorologii anunță pentru astăzi vreme posomorâtă, iar pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată. 

Potrivit specialiștilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, nici temperaturile nu vor fi specifice sfârșitului lunii mai, ci ușor mai scăzute pentru această perioadă. 

Maximele vor oscila între 15 și 18 grade Celsius în nordul țării, 16 și 19 grade în centru, iar la sud mercurul din termometre va urca până la 20 de grade.

Prognoza meteo pentru 31 mai
Prognoza meteo pentru 31 mai

Datele arată că vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică scăzută. Vântul va sufla din Sud-Vest.

Ploile nu vor conteni nici săptămâna viitoare. Chiar de luni vor cădea precipitații cu descărcări electrice în nordul țării. Totuși, vremea se va încălzi ușor, iar maximele vor ajunge până 25 de grade Celsius. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
meteo, ploile
Tematic
Ploi cu tunete și fulgere anunțate pentru astăzi: Prognoza meteo pentru 24 - 30 mai
Pregătiți umbrela – vin ploi cu tunete și fulgere: Prognoza meteo pentru 20 – 26 mai


Загрузка...