Правительство Республики Молдова guvern

Politolog: noul guvern nu va avea un sprijin solid în Parlament

58
(reînnoit 07:07 12.11.2015)
Dacă guvernul va fi ales, el se va menține până la primăvară, după care în Moldova vor fi declarate alegeri anticipate, consideră Sergiu Nazaria.

CHIȘINĂU, 12 nov — Sputnik. Dacă noul guvern va fi totuși format, el nu va avea un sprijin sigur în Parlament, a declarat miercuri pentru agenția Sputnik politologul Sergiu Nazaria.

Potrivit acestuia, în circumstanțele actuale, este posibilă o nouă majoritate parlamentară doar în cazul în care inițiatorii negocierilor vor reuși să atragă de partea lor membrii fracțiunilor liberal-democraților și comuniștilor.

pensionari пенсионеры
© Sputnik / Мирослав Ротарь

„Comuniștii nu sunt împotriva formării unui guvern tehnocrat. Ei deja au declarat că sunt gata să colaboreze. Însă și Mihai Ghimpu, și Iurie Leancă, și Marian Lupu au spus că nu vor colabora cu PCRM", a menționat Nazaria.

El consideră că, aşa ori altfel, noul guvern, în lipsa unui sprijin suficient, dar și presat de protestele din partea poporului, se va afla la conducere cel mult până la primăvară, însă mai curând își va da demisia înainte de Anul Nou. În cazul dat, susține politologul, în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

58
Tagurile:
parlanemt, sprijin, alegeri anticipate, guvern, Sergiu Nazaria
Тема:
Toamna demisiilor (70)
Tematic
Şi noul prim-ministru ar putea fi un gastarbeiter?
Lupu regretă că cei de la PLDM aşa şi nu vin la negocieri
Protest 13.01.2016

Perspectivele ping-pong-ului dintre guvernare şi protestatari

228
(reînnoit 08:16 24.02.2016)
Actuala majoritate parlamentară se va prăbuși ca un castel din cărți de joc și niciunul dintre actualele partide parlamentare, poate cu excepția socialiștilor lui Igor Dodon, nu va accede în viitorul Parlament.

Actualul Guvern ar putea să se prăbuşească, dacă nu în urma alegerilor parlamentare anticipate, atunci la cele ordinare, care vor avea loc după expirarea mandatului actualului Parlament în 2018. Am ajuns la această nu concluzie, ci convingere după ce pe rețelele de socializare a fost postat filmulețul de la întâlnirea ministrului Educației, Corina Fusu, cu un grup de cetățeni din orașul Telenești. Din imaginile video, devenite virale pe internet, putem înțelege că oamenii, pur și simplu, au fluierat-o, au înjurat-o pe doamna Fusu, atunci când aceasta a început să le explice cât e de rău faptul că un funcționar public primește un salariu lunar de doar 2400 de lei. Lumea a întrebat-o, cum e și firesc să-l întrebe pe un guvernant, de ce s-a ajuns într-o situație atât de proastă, la un salariu atât de mic. Și doamna Fusu nu a avut ce să le răspundă, iar când a văzut că este luată în furci de oamenii revoltați, a spus că pleacă, că are program, iar oamenii i-au cerut să plece de la guvernare, nu doar de la tribună.

Și premierul Filip ar fi fost huiduit

Este adevărat că doamna Corina Fusu nu este cel mai răsărit membru al Guvernului Filip. Dacă e să fim sinceri, ea a ajuns întâmplător în această funcție. Alții mai sprințari la minte nu prea erau de găsit la PL. Cu un nivel de cultură generală îndoielnic, atât de îndoielnic încât doamna nu știe exact când țara noastră și-a declarat Independența, Corina Fusu a fost numită în funcția de ministru al Educației mai degrabă pentru verva cu care face declarații patriotarde, decât pentru profesionismul de care ar fi dat dovadă în administrarea domeniului educației. Dar nu ne-am propus aici să facem un rechizitoriu doamnei ministru. Ci altceva vrem să spunem. Orișicare alt membru al Cabinetului de Miniștri, nu doar doamna Fusu, ar fi fost fluierat și înjurat la fel ca ea, dacă ar fi participat la adunarea de la Telenești. Și premierul Pavel Filip, dacă era acolo, ar fi avut parte de același tratament.

Rânduri, rânduri pentru o pâine mai ieftină

Și asta pentru că o bună parte dintre conaționalii noștri au ajuns la limita disperării. Ați văzut rândurile din Capitală în care lumea stă ore în șir ca să procure o pâine socială. O pâine care costă 3 lei, în timp ce cealaltă pâine e doar un pic mai scumpă — 5-7 lei bucata. Bătrânii, nevoiașii stau în rând ca să economisească doi lei. Când înțelegi ce înseamnă asta, te miri că la Telenești, acolo unde nici măcar nu se vinde pâine socială, aceasta fiind comercializată doar în Chișinău, oamenii doar au huiduit-o pe Corina Fusu.

PDM, PL, PLDM, PCRM nu mai acced în Parlament și nici Ciocan nu-i mai ajută
Протест 21.01.2016 Proteste 21.01.2016
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Așa cum am afirmat mai sus, PDM, PL, dar și PLDM și PCRM, care aproape că nu mai există ca formațiuni politice, la următoarele alegeri nu vor trece pragul electoral. Aceasta este convingerea mea. Nu vor intra în Parlament chiar dacă rezultatele alegerilor vor fi din nou falsificate. De data asta va fi mult prea mult de falsificat ca lucrul acesta să nu devină evident.

Și încă un lucru. Cei care au zis că spiritul protestatar s-a temperat la Chișinău, s-a stins, între care și subsemnatul, au greșit. Protestele care urmează vor fi masive și probabil violente. Și asta nu pentru că Dodon, Usatâi sau Năstase ar fi tare iubiți de lume și lumea ar fi gată să intre în foc pentru ei. Nu, lumea este, pur și simplu, disperată. Ea nu mai are ce pierde. Și atunci nu mai are nicio importanță cine organizează proteste, ci doar că acestea sunt singurul mecanism prin care astăzi oamenii pot să-și verse amarul, să-și manifeste nemulțumirea. Pentru că numai atunci când sunt blocate străzile, sunt asaltate instituțiile guvernamentale, când se pune foc, când se varsă sânge, autoritățile devin receptive la ceea ce spune strada. În rest, demnitarii, funcționarii își văd de propriile afaceri, iar faptul că bătrânii, săracii stau ore în șir la coadă ca să procure o pâine socială nu-i impresionează. Demnitarii și funcționarii știu doar să se lamenteze, să povestească cât de grea este situația, cât de profundă este criza. Sau, așa cum face doamna ministru Corina Fusu, să le povestească celor flămânzi cât de rău este să-ți fie foame.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei.

228
Tagurile:
disperare, alegeri aniticipate, PDM, PL, PLDM, PCRM, Pavel Filip, Corina Fusu
Tematic
Socialiştii optează pentru continuarea protestelor
Premierul Filip a reacţionat la protestele organizate de Dodon


Загрузка...
Migranten an der Grenze Mazedonien-Griechenland

Problema imigranților: "Schengen protejat" și Grecia vulnerabilă

55
(reînnoit 13:49 19.02.2016)
Expertul rus consideră că problema imigranților și politica toleranței Europei pot provoca un colaps în țările UE.

CHIȘINĂU, 19 feb — Sputnik. Comentând pentru radio Sputnik problema migrației, care a fost discutată la summitul UE, expertul de la Institutul de cercetări internaționale al ISRIM, Leonid Gusev, a remarcat că participanții la forum vor discuta, fără îndoială, și problema privind consolidarea controlului frontalier la hotarul zonei Schengen.

"La fel, există neclarităţi în ceea ce priveşte colaborarea cu Turcia. Bruxelles-ul promite sume importante pentru Ankara, rugând în schimb autoritățile turce să nu mai accepte refugiați pe teritoriul său. Potrivit experţilor, în fiecare zi în Turcia sosesc câte 10 mii de persoane", a subliniat Gusev.

Ситуация с мигрантами в Германии
© Sputnik / Сергей Строителев

Aceeași situație se observă și în Grecia, unde autoritățile au amenajat adăposturi pentru imigranți pe cinci insule.

"Recent, locuitorii uneia dintre ele, Cosa, au organizat un miting împotriva aflării acolo a imigranților. Toate acestea se suprapun peste situația economice dificile a Greciei", a adăugat Gusev.

El a subliniat că politica de toleranță care a fost promovată pe parcursul ultimilor 30 de ani generează o situație duplicitară în UE. Autoritățile din țările Europei încearcă, pe de o parte, să nu lezeze pe nimeni în drepturi, iar pe de alta — să prevină consecințele negative. De cele mai multe ori, potrivit expertului, aceste două linii de comportament sunt incompatibile.

55
Tagurile:
comportament duplicitar, Schengen, migranți, Turcia, UE, Grecia, Bruxelles
Тема:
Criza imigraţiei
Tematic
În Germania crește numărul celor nemulțumiți de creşterea fluxului de migranți
„Nu" migranților! - miting de protest într-o localitate din Olanda


Загрузка...
Economie

„O minune economică” în Moldova? Răspunsul ministrului

0
(reînnoit 17:00 26.11.2020)
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, invitat în studioul Sputnik Moldova, a vorbit despre impactul COVID-19 asupra economiei și despre potențialul ce poate fi valorificat.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Pe fundalul crizei economice din Europa provocate de COVID-19, situația din Republica Moldova nu este chiar așa de proastă, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, invitat astăzi la emisiunea „Expertiza” de la Sputnik Moldova.

Анатолий Усатый
© Sputnik / Mihai Caraus
Anatol Usatîi

Ministrul Economiei a precizat că în prima jumătate de an Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova scăzuse dramatic - cu 14%. În lunile ulterioare însă situația s-a redresat într-o anumită măsură.

„Către finalul anului, conform estimărilor experților moldoveni și străini, descreșterea PIB va fi de 6,5%”, a spus Anatol Usatîi.

Situația nu este ușoară, dar în alte țări europene criza este mult mai accentuată, a spus ministrul: în Marea Britanie descreșterea PIB-ului a constituit 24%, în Spania – 21%, în Franța – 18%.

Moderatorul emisiunii, Andrei Petrik, l-a întrebat pe ministru dacă este „posibilă o minune economică” în Moldova.

„Credem în minuni, dar mai ales în cele făcute de mâna omului”, a răspuns Anatol Usatîi.

Ministrul a spus că responsabilii moldoveni de economie analizează cum se dezvoltă țările din jur, își canalizează atenția către sectoarele cu cel mai mare potențial de creștere.

Un exemplu de „minune economică” pentru Moldova este sectorul IT.

„În ultimi patru ani, sectorul IT s-a dezvoltat atât de mult, încât exporturile acestuia depășesc volumul exporturilor de vinuri”, a spus ministrul.

Acest lucru a fost realizat datorită faptului că „s-au luat măsuri la timp, a fost valorificat potențialul”, a adăugat invitatul.

Potențialul IT încă nu este valorificat pe deplin în Moldova, încă mai este un „câmp nearat”, a apreciat ministrul.

„Ați fi uimiți de capacitățile și ideile tinerilor implicați în sectorul IT”, a spus Anatol Usatîi.

În prezent, autoritățile din economie sunt preocupate de dezvoltarea comerțului electronic. Dacă acest domeniu ar fi fost dezvoltat până la pandemie, ar fi existat instrumentele necesare, tuturor „le-ar fi fost mai ușor”, a spus ministrul.

Drapelul Republicii Moldova pe clădirea Guvernului
© Sputnik / Мирослав Ротарь

„Pe cât de sănătos și atractiv este climatul investițional din Moldova?”, a mai fost întrebat Anatol Usatîi.  

„Aș vrea să spun că climatul investițional este foarte bun și atractiv, dar nu purtăm ochelari roz. Există anumite probleme”, a răspuns ministrul.

Aspectele problematice, din câte semnalează oamenii de afaceri din străinătate, țin de riscurile pentru investitorii străini, protejarea investițiilor, potrivit ministrului, inclusiv sub aspect juridic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, criza economica, minune
Tematic
Cine este Anatol Usatîi, noul ministru al Economiei
Leul moldovenesc puternic pune cătușe economiei
Se salvează cine poate: Transportatorii - captivii crizei


Загрузка...