Iurie Roşca

Roşca: Vina pentru dezastrul de la noi cade şi pe umerii birocraţiei europene

1201
(reînnoit 14:32 09.09.2015)
Se pare că occidentalii caută cu disperare să substituie actuala garnitură de valeţi cu cineva care ar accepta aceleaşi raporturi de vasalitate, doar că ar fura ceva mai puţin, este de părere politicianul Iurie Roşca. Iar pentru a urma sfaturile lui Jagland, guvernarea ar trebui să comită un act de suicid colectiv

CHIŞINĂU, 12 aug – Sputnik. Acum câteva zile, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a criticat în termeni dur autorităţile de la Chişinău, atenţionând că acestea nu au întreprins suficiente măsuri pentru ca economia şi instituţiile statului să devină mai deschise. Într-un articol pentru New York Times, oficialul european a declarat că statul rămâne captiv în mâinile oligarhilor, iar corupţia continuă să înflorească. În opinia lui Jagland, dacă guvernarea nu va grăbi reformele, ţara noastră ar putea deveni sursa unei crize de securitate în Europa.

Pe de altă parte, aceste revelaţii ale oficialului european par cel puţin tardive, pentru că pe parcursul ultimilor ani numeroşi politicieni, jurnalişti, au atenţionat asupra acestor derapaje ale puterii. În opinia politicianului Iurie Roşca, demnitarii occidentali au ignorat toate aceste avertismente, preferând să vadă doar o iluzorie „poveste de succes”.

Solicitat de noi, Roşca a afirmat că vina pentru dezastrul în care a ajuns ţara noastră este în bună parte şi a birocraţiei europene:

„Despre ceea ce afirmă acum demnitarul european noi vorbim de şase ani. Şi că dacă am ajuns pe muchia prăpastiei, vina pentru dezastrul de la noi cade şi pe umerii birocraţiei europene. Oare puţini politicieni, analişti, activişti civici şi gazetari au tot bătut clopotele în acest răstimp, încercând să răzbată până la urechile occidentalilor?  Oare nu se ştia prea bine că ţara a ajuns pe mâna unor grupări de tip mafiot, că statul a ajuns la cheremul oligarhilor, că puterea este uzurpată, iar corupţia a căpătat proporţii uriaşe? Însă demnitarii europeni şi americani au preferat să tot repete refrenul despre „povestea de succes” a campionilor în ale reformei de la cârma ţării”.

Politicianul recunoaşte că, de ceva vreme, mai mulţi exponenţi ai instituţiilor internaţionale şi-au permis să critice guvernarea de la Chişinău. „Doar că centrele de influenţă occidentale se află în eterna dilemă, căreia probabil încă nu i-au găsit dezlegare. Pe de o parte acestora le convine un regim obedient, care semnează în alb orice comandament venit din exterior. Iar pe de altă parte corupţia, paralizia instituţională şi dezastrul economic devin intolerabile. În plus, nişte eventuale alegeri libere ar putea să aducă la guvernare forţe politice mai puţin obediente şi mai apropiate Moscovei. Iar o astfel de perspectivă, fireşte, este inacceptabilă pentru ei, rivalitatea geopolitică cu Rusia fiind în continuă escaladare”. Din acest motiv, consideră Roşca, se pare că occidentalii caută cu disperare să substituie actuala garnitură de valeţi cu cineva care ar accepta aceleaşi raporturi de vasalitate, doar că ar fura ceva mai puţin decât cei care controlează puterea în momentul de faţă.

„Însuşi îndemnul lui Jagland, adresat guvernării, de a combate corupţia şi de a pune capăt oligarhilor pare straniu. Trebuie să înţelegem că cei de la putere, pentru a urma sfaturile demnitarului european,  ar trebui să se ia frumuşel de mâini şi să meargă în pas cadenţat la Procuratură, pentru a se autodenunţa şi a cere justiţiei să-i pedepsească pentru crimele comise. Personal nu văd cum aceştia ar fi dispuşi să comită un act de suicid colectiv, să renunţe la fluxurile de bani pe care le controlează şi să admită o justiţie independentă. Tocmai de aceea îngrijorarea demnitarului european, care îşi exprimă temerea că ar fi de aşteptat explozii sociale, este pe deplin întemeiată. Şi dacă toamna se numără bobocii, nu mai avem mult de aşteptat până la un posibil deznodământ”, a concluzionat Iurie Roşca.

1201
Tagurile:
poveste de succes, birocraţia europeană, uzurpată, oligarhi, dezastru, corupţie, Thorbjorn Jagland, Iurie Roşca, Europa
Tematic
Cabinetul de Miniștri de la Chișinău a reacționat la declarația lui Jagland
Protest 13.01.2016

Perspectivele ping-pong-ului dintre guvernare şi protestatari

228
(reînnoit 08:16 24.02.2016)
Actuala majoritate parlamentară se va prăbuși ca un castel din cărți de joc și niciunul dintre actualele partide parlamentare, poate cu excepția socialiștilor lui Igor Dodon, nu va accede în viitorul Parlament.

Actualul Guvern ar putea să se prăbuşească, dacă nu în urma alegerilor parlamentare anticipate, atunci la cele ordinare, care vor avea loc după expirarea mandatului actualului Parlament în 2018. Am ajuns la această nu concluzie, ci convingere după ce pe rețelele de socializare a fost postat filmulețul de la întâlnirea ministrului Educației, Corina Fusu, cu un grup de cetățeni din orașul Telenești. Din imaginile video, devenite virale pe internet, putem înțelege că oamenii, pur și simplu, au fluierat-o, au înjurat-o pe doamna Fusu, atunci când aceasta a început să le explice cât e de rău faptul că un funcționar public primește un salariu lunar de doar 2400 de lei. Lumea a întrebat-o, cum e și firesc să-l întrebe pe un guvernant, de ce s-a ajuns într-o situație atât de proastă, la un salariu atât de mic. Și doamna Fusu nu a avut ce să le răspundă, iar când a văzut că este luată în furci de oamenii revoltați, a spus că pleacă, că are program, iar oamenii i-au cerut să plece de la guvernare, nu doar de la tribună.

Și premierul Filip ar fi fost huiduit

Este adevărat că doamna Corina Fusu nu este cel mai răsărit membru al Guvernului Filip. Dacă e să fim sinceri, ea a ajuns întâmplător în această funcție. Alții mai sprințari la minte nu prea erau de găsit la PL. Cu un nivel de cultură generală îndoielnic, atât de îndoielnic încât doamna nu știe exact când țara noastră și-a declarat Independența, Corina Fusu a fost numită în funcția de ministru al Educației mai degrabă pentru verva cu care face declarații patriotarde, decât pentru profesionismul de care ar fi dat dovadă în administrarea domeniului educației. Dar nu ne-am propus aici să facem un rechizitoriu doamnei ministru. Ci altceva vrem să spunem. Orișicare alt membru al Cabinetului de Miniștri, nu doar doamna Fusu, ar fi fost fluierat și înjurat la fel ca ea, dacă ar fi participat la adunarea de la Telenești. Și premierul Pavel Filip, dacă era acolo, ar fi avut parte de același tratament.

Rânduri, rânduri pentru o pâine mai ieftină

Și asta pentru că o bună parte dintre conaționalii noștri au ajuns la limita disperării. Ați văzut rândurile din Capitală în care lumea stă ore în șir ca să procure o pâine socială. O pâine care costă 3 lei, în timp ce cealaltă pâine e doar un pic mai scumpă — 5-7 lei bucata. Bătrânii, nevoiașii stau în rând ca să economisească doi lei. Când înțelegi ce înseamnă asta, te miri că la Telenești, acolo unde nici măcar nu se vinde pâine socială, aceasta fiind comercializată doar în Chișinău, oamenii doar au huiduit-o pe Corina Fusu.

PDM, PL, PLDM, PCRM nu mai acced în Parlament și nici Ciocan nu-i mai ajută
Протест 21.01.2016 Proteste 21.01.2016
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Așa cum am afirmat mai sus, PDM, PL, dar și PLDM și PCRM, care aproape că nu mai există ca formațiuni politice, la următoarele alegeri nu vor trece pragul electoral. Aceasta este convingerea mea. Nu vor intra în Parlament chiar dacă rezultatele alegerilor vor fi din nou falsificate. De data asta va fi mult prea mult de falsificat ca lucrul acesta să nu devină evident.

Și încă un lucru. Cei care au zis că spiritul protestatar s-a temperat la Chișinău, s-a stins, între care și subsemnatul, au greșit. Protestele care urmează vor fi masive și probabil violente. Și asta nu pentru că Dodon, Usatâi sau Năstase ar fi tare iubiți de lume și lumea ar fi gată să intre în foc pentru ei. Nu, lumea este, pur și simplu, disperată. Ea nu mai are ce pierde. Și atunci nu mai are nicio importanță cine organizează proteste, ci doar că acestea sunt singurul mecanism prin care astăzi oamenii pot să-și verse amarul, să-și manifeste nemulțumirea. Pentru că numai atunci când sunt blocate străzile, sunt asaltate instituțiile guvernamentale, când se pune foc, când se varsă sânge, autoritățile devin receptive la ceea ce spune strada. În rest, demnitarii, funcționarii își văd de propriile afaceri, iar faptul că bătrânii, săracii stau ore în șir la coadă ca să procure o pâine socială nu-i impresionează. Demnitarii și funcționarii știu doar să se lamenteze, să povestească cât de grea este situația, cât de profundă este criza. Sau, așa cum face doamna ministru Corina Fusu, să le povestească celor flămânzi cât de rău este să-ți fie foame.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei.

228
Tagurile:
disperare, alegeri aniticipate, PDM, PL, PLDM, PCRM, Pavel Filip, Corina Fusu
Tematic
Socialiştii optează pentru continuarea protestelor
Premierul Filip a reacţionat la protestele organizate de Dodon


Загрузка...
Migranten an der Grenze Mazedonien-Griechenland

Problema imigranților: "Schengen protejat" și Grecia vulnerabilă

56
(reînnoit 13:49 19.02.2016)
Expertul rus consideră că problema imigranților și politica toleranței Europei pot provoca un colaps în țările UE.

CHIȘINĂU, 19 feb — Sputnik. Comentând pentru radio Sputnik problema migrației, care a fost discutată la summitul UE, expertul de la Institutul de cercetări internaționale al ISRIM, Leonid Gusev, a remarcat că participanții la forum vor discuta, fără îndoială, și problema privind consolidarea controlului frontalier la hotarul zonei Schengen.

"La fel, există neclarităţi în ceea ce priveşte colaborarea cu Turcia. Bruxelles-ul promite sume importante pentru Ankara, rugând în schimb autoritățile turce să nu mai accepte refugiați pe teritoriul său. Potrivit experţilor, în fiecare zi în Turcia sosesc câte 10 mii de persoane", a subliniat Gusev.

Ситуация с мигрантами в Германии
© Sputnik / Сергей Строителев

Aceeași situație se observă și în Grecia, unde autoritățile au amenajat adăposturi pentru imigranți pe cinci insule.

"Recent, locuitorii uneia dintre ele, Cosa, au organizat un miting împotriva aflării acolo a imigranților. Toate acestea se suprapun peste situația economice dificile a Greciei", a adăugat Gusev.

El a subliniat că politica de toleranță care a fost promovată pe parcursul ultimilor 30 de ani generează o situație duplicitară în UE. Autoritățile din țările Europei încearcă, pe de o parte, să nu lezeze pe nimeni în drepturi, iar pe de alta — să prevină consecințele negative. De cele mai multe ori, potrivit expertului, aceste două linii de comportament sunt incompatibile.

56
Tagurile:
comportament duplicitar, Schengen, migranți, Turcia, UE, Grecia, Bruxelles
Тема:
Criza imigraţiei
Tematic
În Germania crește numărul celor nemulțumiți de creşterea fluxului de migranți
„Nu" migranților! - miting de protest într-o localitate din Olanda


Загрузка...
Soare

Primăvara își intră pe deplin în drepturi: Câte grade vor fi

0
(reînnoit 19:55 01.03.2021)
Vreme neobișnuit de caldă pentru acest început de primăvară anunță meteorologii. Iar în următoarele zile se va încălzi și mai mult.

CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. Temperaturi generoase, cer variabil, fără precipitații. Asta prognozează meteorologii Serviciului Hidrometeorologic de Stat pentru astăzi, 2 martie. Potrivit meteorologilor mercurul în termometre va urca până la 10 grade pe timp de zi și până la 3 grade Celsius în orele nocturne. Astfel, în raioanele de nord +5..+8°C, în raioanele centrale +6..+9°C, în raioanele de sud +7..+10°C, în capitală +7..+9°C.

Prognoza meteo pentru 01 - 07 martie 2021
© Screenshot / SHS
Prognoza meteo pentru 01 - 07 martie 2021

Vremea caldă se va menține pe parcursul întregii săptămâni, iar pe 5 martie termometrele vor indica și +17 grade Celsius în unele raioane ale țării. Meteorologii anunță că miercuri, 3 martie, nu vor avea loc schimbări esențiale ale vremii. Începând de sâmbătă se răcește brusc, iar temperatura scade cu aproximativ 10 grade Celsius. Deocamdată meteorologii nu anunță venirea Babei Dochia, care ne aduce vreme rea, în primele zile ale lunii martie: cer înnorat, vreme ploioasa, cu lapovița și chiar ninsoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Meteo, meteorit, meteoriți


Загрузка...