Ghenadie Vaculovschi

Premierul Chiril Gaburici a plecat. Ce urmează?

53
(reînnoit 16:23 06.08.2015)
După demisia lui Chiril Gaburici ar trebui să urmeze consultări şi negocieri în vederea desemnării unui alt candidat la funcţia de Prim-ministru.

CHIŞINĂU, 12 iun – Sputnik. Demisia Prim-ministrului Chiril Gaburici va declanşa o serie de mecanisme juridice, sau cel puţin un val de turbulenţe politice, a declarat juristul Ghenadie Vaculovschi pentru Sputnik Moldova.

Potrivit juristului, după această demisie, Guvernul va avea doar atribuţii ce ţin de administrarea curentă a treburilor publice, iar Preşedintele ţării va trebui să înceapă consultarea fracţiunilor parlamentare în vederea desemnării unei noi candidaturi pentru şefia executivului. Constituţia nu stabileşte termene exacte pentru această etapă, dar prevede că Parlamentul poate fi dizolvat în cazul în care timp de 45 de zile de la prima propunere a Şefului statului, şi doar după două tentative eşuate, nu va reuşi să acorde vot de încredere unui nou Guvern.

Totodată, a precizat Vaculovschi, Constituţia nu îl obligă în mod expres pe Şeful Statului să propună un alt candidat la funcţia de Prim-ministru într-un termen anume. În această situaţie pârghiile constituţionale se află în mâinile Preşedintelui. La modul teoretic el poate fie să declanşeze imediat procesul de consultări şi de propunere a unei noi candidaturi, fie să „aştepte un alt moment prielnic”. De asemenea, chiar dacă Parlamentul va respinge două candidaturi consecutiv, dizolvarea acestuia ar putea să nu urmeze din simplu motiv că în Legea supremă e prevăzut că într-un asemenea caz Şful Statului „poate”, dar nu „este obligat” să dizolve Parlamentul. Totul depinde de modul în care va fi interpretată Constituţia, a subliniat Vaculovschi.

În opinia lui Ghenadie Vaculovschi, „perioada ce va urma va fi una instabilă. Cauza instabilităţii rezidă atât în eroziunea relaţiilor intre partidele proeuropene cu reprezentare parlamentară, cât şi în lipsa de coeziune în rândurile opoziţiei parlamentare. În actualele circumstanţe nu există premise pentru a considera că după demisia lui Chiril Gaburici ar putea să urmeze o reconfigurare la nivelul Parlamentului de natură să conducă la consolidarea unei majorităţi stabile, capabilă să genereze un Guvern ce s-ar bucura de susţinere până la finele mandatului actualei legislaturi”.

53
Tagurile:
Formarea unui nou Guvern, Constituţia, Comentariu, Ghenadie Vaculovschi, Chiril Gaburici
Protest 13.01.2016

Perspectivele ping-pong-ului dintre guvernare şi protestatari

228
(reînnoit 08:16 24.02.2016)
Actuala majoritate parlamentară se va prăbuși ca un castel din cărți de joc și niciunul dintre actualele partide parlamentare, poate cu excepția socialiștilor lui Igor Dodon, nu va accede în viitorul Parlament.

Actualul Guvern ar putea să se prăbuşească, dacă nu în urma alegerilor parlamentare anticipate, atunci la cele ordinare, care vor avea loc după expirarea mandatului actualului Parlament în 2018. Am ajuns la această nu concluzie, ci convingere după ce pe rețelele de socializare a fost postat filmulețul de la întâlnirea ministrului Educației, Corina Fusu, cu un grup de cetățeni din orașul Telenești. Din imaginile video, devenite virale pe internet, putem înțelege că oamenii, pur și simplu, au fluierat-o, au înjurat-o pe doamna Fusu, atunci când aceasta a început să le explice cât e de rău faptul că un funcționar public primește un salariu lunar de doar 2400 de lei. Lumea a întrebat-o, cum e și firesc să-l întrebe pe un guvernant, de ce s-a ajuns într-o situație atât de proastă, la un salariu atât de mic. Și doamna Fusu nu a avut ce să le răspundă, iar când a văzut că este luată în furci de oamenii revoltați, a spus că pleacă, că are program, iar oamenii i-au cerut să plece de la guvernare, nu doar de la tribună.

Și premierul Filip ar fi fost huiduit

Este adevărat că doamna Corina Fusu nu este cel mai răsărit membru al Guvernului Filip. Dacă e să fim sinceri, ea a ajuns întâmplător în această funcție. Alții mai sprințari la minte nu prea erau de găsit la PL. Cu un nivel de cultură generală îndoielnic, atât de îndoielnic încât doamna nu știe exact când țara noastră și-a declarat Independența, Corina Fusu a fost numită în funcția de ministru al Educației mai degrabă pentru verva cu care face declarații patriotarde, decât pentru profesionismul de care ar fi dat dovadă în administrarea domeniului educației. Dar nu ne-am propus aici să facem un rechizitoriu doamnei ministru. Ci altceva vrem să spunem. Orișicare alt membru al Cabinetului de Miniștri, nu doar doamna Fusu, ar fi fost fluierat și înjurat la fel ca ea, dacă ar fi participat la adunarea de la Telenești. Și premierul Pavel Filip, dacă era acolo, ar fi avut parte de același tratament.

Rânduri, rânduri pentru o pâine mai ieftină

Și asta pentru că o bună parte dintre conaționalii noștri au ajuns la limita disperării. Ați văzut rândurile din Capitală în care lumea stă ore în șir ca să procure o pâine socială. O pâine care costă 3 lei, în timp ce cealaltă pâine e doar un pic mai scumpă — 5-7 lei bucata. Bătrânii, nevoiașii stau în rând ca să economisească doi lei. Când înțelegi ce înseamnă asta, te miri că la Telenești, acolo unde nici măcar nu se vinde pâine socială, aceasta fiind comercializată doar în Chișinău, oamenii doar au huiduit-o pe Corina Fusu.

PDM, PL, PLDM, PCRM nu mai acced în Parlament și nici Ciocan nu-i mai ajută
Протест 21.01.2016 Proteste 21.01.2016
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Așa cum am afirmat mai sus, PDM, PL, dar și PLDM și PCRM, care aproape că nu mai există ca formațiuni politice, la următoarele alegeri nu vor trece pragul electoral. Aceasta este convingerea mea. Nu vor intra în Parlament chiar dacă rezultatele alegerilor vor fi din nou falsificate. De data asta va fi mult prea mult de falsificat ca lucrul acesta să nu devină evident.

Și încă un lucru. Cei care au zis că spiritul protestatar s-a temperat la Chișinău, s-a stins, între care și subsemnatul, au greșit. Protestele care urmează vor fi masive și probabil violente. Și asta nu pentru că Dodon, Usatâi sau Năstase ar fi tare iubiți de lume și lumea ar fi gată să intre în foc pentru ei. Nu, lumea este, pur și simplu, disperată. Ea nu mai are ce pierde. Și atunci nu mai are nicio importanță cine organizează proteste, ci doar că acestea sunt singurul mecanism prin care astăzi oamenii pot să-și verse amarul, să-și manifeste nemulțumirea. Pentru că numai atunci când sunt blocate străzile, sunt asaltate instituțiile guvernamentale, când se pune foc, când se varsă sânge, autoritățile devin receptive la ceea ce spune strada. În rest, demnitarii, funcționarii își văd de propriile afaceri, iar faptul că bătrânii, săracii stau ore în șir la coadă ca să procure o pâine socială nu-i impresionează. Demnitarii și funcționarii știu doar să se lamenteze, să povestească cât de grea este situația, cât de profundă este criza. Sau, așa cum face doamna ministru Corina Fusu, să le povestească celor flămânzi cât de rău este să-ți fie foame.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei.

228
Tagurile:
disperare, alegeri aniticipate, PDM, PL, PLDM, PCRM, Pavel Filip, Corina Fusu
Tematic
Socialiştii optează pentru continuarea protestelor
Premierul Filip a reacţionat la protestele organizate de Dodon


Загрузка...
Migranten an der Grenze Mazedonien-Griechenland

Problema imigranților: "Schengen protejat" și Grecia vulnerabilă

55
(reînnoit 13:49 19.02.2016)
Expertul rus consideră că problema imigranților și politica toleranței Europei pot provoca un colaps în țările UE.

CHIȘINĂU, 19 feb — Sputnik. Comentând pentru radio Sputnik problema migrației, care a fost discutată la summitul UE, expertul de la Institutul de cercetări internaționale al ISRIM, Leonid Gusev, a remarcat că participanții la forum vor discuta, fără îndoială, și problema privind consolidarea controlului frontalier la hotarul zonei Schengen.

"La fel, există neclarităţi în ceea ce priveşte colaborarea cu Turcia. Bruxelles-ul promite sume importante pentru Ankara, rugând în schimb autoritățile turce să nu mai accepte refugiați pe teritoriul său. Potrivit experţilor, în fiecare zi în Turcia sosesc câte 10 mii de persoane", a subliniat Gusev.

Ситуация с мигрантами в Германии
© Sputnik / Сергей Строителев

Aceeași situație se observă și în Grecia, unde autoritățile au amenajat adăposturi pentru imigranți pe cinci insule.

"Recent, locuitorii uneia dintre ele, Cosa, au organizat un miting împotriva aflării acolo a imigranților. Toate acestea se suprapun peste situația economice dificile a Greciei", a adăugat Gusev.

El a subliniat că politica de toleranță care a fost promovată pe parcursul ultimilor 30 de ani generează o situație duplicitară în UE. Autoritățile din țările Europei încearcă, pe de o parte, să nu lezeze pe nimeni în drepturi, iar pe de alta — să prevină consecințele negative. De cele mai multe ori, potrivit expertului, aceste două linii de comportament sunt incompatibile.

55
Tagurile:
comportament duplicitar, Schengen, migranți, Turcia, UE, Grecia, Bruxelles
Тема:
Criza imigraţiei
Tematic
În Germania crește numărul celor nemulțumiți de creşterea fluxului de migranți
„Nu" migranților! - miting de protest într-o localitate din Olanda


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

COVID-19: Din nou avem un număr mare de infectări

26
(reînnoit 18:01 01.12.2020)
Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 continuă să crească. După ce ieri ne-am bucurat că am avut doar 347 de noi infectări, astăzi datele sunt alarmante. Aproape 1500 de cazuri anunță Ministerul Sănătății.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că 1 499 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. În total, au fost făcute 3 557 de teste, dintre care primar - 3 101. Astfel, bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 108 863. 

98 de lucrători medicali au fost testați pozitiv cu COVID-19. În prezent, 294 de pacienți se află în stare gravă, dintre care 43 sunt conectați la aparate de respirație asistată. 

În același timp, 564 de oameni au fost tratați de coronavirus. De la începutul pandemiei, 95 918 pacienți s-au vindecat de COVID-19. În total, 5 368 de persoane urmează tratament la domiciliu cu forme ușoare de coronavirus, iar 29 482 sunt sub supraveghere la domiciliu.  

Din păcate, s-au înregistrat și noi decese. Ministerul Sănătății informează că astăzi au murit 19 persoane din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. Printre cei decedați se numără și medicul de familie din Briceni Elena Pleșca, în vârstă de 60 ani. Până acum, 57 lucrători medicali au decedat din cauza complicațiilor provocate de infecția COVID-19. În total, de la începutul pandemiei și-au pierdut viața 2 323 oameni. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
COVID-19 lovește dur în economie și oameni
COVID-19: Iată câți moldoveni s-au infectat astăzi


Загрузка...