Livadă în floare

De ce ”aurul” moldovenesc nu este profitabil

94
(reînnoit 16:30 01.06.2021)
Președintele Asociației Apicultorilor a vorbit despre modul în care specialiștii din Moldova, după ce au pierdut 40% din albine în urma secetei de anul trecut, s-au confruntat cu condiții de piață necompetitive.

CHIȘINĂU, 2 iun – Sputnik. Principalul obstacol cu ​​care se confruntă astăzi apicultorii moldoveni este imposibilitatea de a furniza pe piață volumele necesare de miere. Declarația a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de către președintele Asociației Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim.

"Întreprinderile comerciale care dispun de o rețea dezvoltată de magazine le cer apicultorilor să furnizeze volume mari de miere către fiecare unitate comercială. Pentru noi este mai convenabil să încărcăm o mașină de miere și să o livrăm la depozitul comercial pentru distribuirea ei ulterioară. Când întreprinderile comerciale le dictează condiții apicultorilor, nu ne este prea comod să lucrăm ", - a spus președintele asociației.

Un al doilea factor important, potrivit lui Maxim, este că apicultorii moldoveni nu sunt în măsură să furnizeze cantitatea necesară de miere ambalată. Astăzi, Moldova produce în total până la 7 mii de tone de miere, în timp ce țările vecine - Ucraina și România - 60-100 de mii și peste 60 mii tone respectiv. Moldova nu poate concura cu țările vecine și, cu atât mai mult, să dicteze prețul la miere.

"Apicultorii moldoveni produc miere bună, de calitate, dar o vând în condiții necompetitive. Prețul mierii de salcâm este format în Ungaria. Prețul la restul mierii monoflore este dictat de Germania și Franța. Moldova rămâne în continuare doar producător ", a conchis expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
Apicultori, miere, Moldova
Tematic
Cât de bine au rezistat albinele în această iarnă: Apicultorii își pun speranțe în 2021
O nouă problemă în activitatea apicultorilor – iată de ce nu pot vinde mierea
Ian Lisnevschi

Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

50
(reînnoit 19:44 22.06.2021)
Jocul între partidele politice în campania electorală abia începe, iar "bătălia" între concurenții se va accentua în următoarele săptămâni. De această părere este politologul Ian Lisnievschi, care a fost invitatul emisiunii "ATITUDINI" de la Sputnik Moldova.
Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

Expertul politic Ian Lisnevschi susține că este prea devreme să ofere careva prognoze cu privire la potențialul partidelor politice din această campanie electorală, întrucât mai sunt 20 de zile până la data alegerilor. Cert este că lupta concurenților electorali se desfășoară după un scenariu vechi - cu promisiuni care nu vor fi realizate.

"Cred că ultima săptămână va fi cea mai aprinsă. Până acum am văzut doar câteva bătălii, între PAS și PACE. Este o campanie plictisitoare în care partidele politice nu prezintă proiecte de țară, dar desfășoară acțiuni menite să provoace emoțiile alegătorilor", a precizat Ian Lisnevschi.

Potrivit lui, cele mai multe șanse de a accede în viitorul Parlament îi au concurenții electorali din partidul PAS și blocul PSRM-PCRM. Cu toate acestea, și reprezentanții partidului lui Renato Usatâi și ȘOR se pot afla pe lista viitorilor deputați în noul Legislativ.

"De exemplu, în cazul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a observat o mobilizare rapidă, ceea ce le-ar permite mobilizarea unui procent mai mare a electoratului de centru-stânga, în proporție de aproximativ 60%. Însă,  la momentul dat nu există niciun partid poziționat foarte puternic. Alegerile vor arăta", a sublinait expertul politic.

În același timp, Ian Lisnevschi a reiterat că alegerile parlamentare anticipate nu vor putea rezolva criza politică și economică în care se află Republica Moldova.

De menționat că 22 de partide politice și un candidat independent vor participa la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. Sondajele realizate în ultimele luni arată că doar 3 sau 4 partide vor accede în Parlament și că vor fi puse în situația să coopereze, deoarece niciunul nu va obține majoritate parlamentară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

50
Tagurile:
campanie, alegeri, politolog
Tematic
Important pentru cei care vor să voteze la alegeri în alt loc decât cel de reședință


Загрузка...
Виктор Степанюк

Ziua Memoriei și a Durerii: File de istorie ce nu trebuie uitate

34
(reînnoit 15:36 22.06.2021)
În fiecare an, în data de 22 iunie, în Rusia se comemorează Ziua Memoriei și a Durerii, marcând momentul din 1941 când Germania hitleristă a invadat URSS și a început un război care a dus la moartea a 27 de milioane de cetățeni ai URSS.
Ziua Memoriei și a Durerii: File de istorie ce nu trebuie uitate

Pe 22 iunie, Federația Rusă și popoarele altor state independente, constituite pe teritoriul URSS, în tăcerea plină de jale, aduc un omagiu memoriei atât tuturor victimelor crimelor fasciste contra umanității, cât și eroilor de război care și-au dat viața în numele Marii Victorii, marcate în data de 9 mai.

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, istoricul Victor Stepaniuc a declarat că deși este o temă senisibilă pentru multe state, totuși istoria nu trebuie neglijată, iar memoria celor căzuți pe câmpul de luptă trebuie să fie mereu la un loc de cinste.

"În Europa contemporană se încearcă a uita ororile războiului, deoarece statele care au fost pe baricade diferite au încercat să facă o anumită împăcare, de exemplu Germania și Franța. Oricum tema războilui rămâne în istorie, iar această filă dureroasă din trecut nu poate fi uitată", a declarat Victor Stepaniuc.

Istoricul a remarcat că și teritoriul țării noastre a fost afectat dur de acest război. Potrivit unor date prezentate de către specialiști, aproximativ 392 mii de moldoveni au fost mobilizați în război, ceea ce constituia circa 15-16 procente din populația RSSM-ului.

"Luptele pe teritoriul nostru au durat aproape 25 zile. Unele state europene au cedat fascistilor în câteva zile (Olanda, Danemarca, Polonia). Luptele au fost foarte dure și crâncene. Această dramă a războilui ne-a afectat extrem de mult, iar adevărata istorie trebuie cunoscută de către noile generații", a subliniat interlocutorul.

Mai mult, Victor Stepaniuc susține că tinerii de astăzi trebuie să se mândrească cu generația care a pus capăt celui mai sângeros război.

"Am pus pe altarul acestei victorii un număr impunător de oameni. Astăzi trebuie să ne bucurăm de pace și să ne mândrim cu buneii noștri, care au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a învinge", a conchis el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
Rusia, istorie, război
Tematic
Putin: Rusofobii încearcă să bată în istorie, să justifice naziștii


Загрузка...
Как люди спасаются от жары в Кишиневе

Ne vom sufoca de căldură, dar va trebui luăm umbrela cu noi

0
(reînnoit 21:03 22.06.2021)
Astăzi vom avea parte din nou de o zi călduroasă, dar pe alocuri va ploua. Termometrele vor urcă până la 32 de grade Celsius.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Pentru astăzi, meteorologii prognozează vreme caldă și cu maxime de până la 32 de grade. Totodată, cerul va fi variabil, iar ziua izolat ar putea cădea ploi însoțite de descărcări electrice.

Potrivit meteorologilor, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică normală, iar vântul va sufla slab din nord. 

Termometrele vor indica între 27 și 30 de grade Сelsius în raioanele de nord, între 28 și 32 de grade în raioanele centrale, iar între 29 și 32 de grade Celsius în raioanele de sud. În Capitală se așteaptă ploi însoțite de descărcări electrice și până la 30° C.

Prognoza meteo pentru 23 - 29 Iunie 2021
Prognoza meteo pentru 23 - 29 Iunie 2021

Pe 24 iunie, izolat ar putea să cadă ploi de scurtă durată și se așteaptă până la 33 de grade Celsius.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
ploi slabe, căldură, Meteo
Tematic
Meteo Moldova: Prognoza meteorologilor moldoveni - detalii
Avertizare meteo de ultima oră: Un nou Cod Galben de ploi puternice, grindină și vijelie
Ploile nu contenesc: Prognoza meteo pentru acest weekend


Загрузка...