Șantier de construcție

"Prețul" unui ucrainean în Europa, dar iată cât "costă" un moldovean

646
(reînnoit 21:02 12.05.2021)
Ucrainenii care pleacă la muncă peste hotare sunt apreciați în Europa extrem de ieftin. Aceasta este consttarea făcută de fostul deputat al Radei Supreme de la Kiev Nadejda Savcenko.

CHIȘINĂU, 12 mai – Sputnik. "Situația este catastrofală. Din păcate, ucrainenii sunt apreciați foarte ieftin în Europa", a declarat Savcenko la post de televiziune ucrainean Pervâi Nezavisimîi, fiind citată de RIA Novosti.  

Ea spune că modul în care ucrainenii sunt apreciați peste hotare este direct proporțional cu modul în care statul își apreciază propriei cetățeni. Dacă statul îi consideră și îi tratează pe proprii cetățeni ca pe "zero", atunci tot așa aceștia vor fi apreciați peste hotarele țării, în toată lumea.

Savcenko afirmă că această situație se atestă în cazul ucrainenilor nu doar în domeniul angajărilor, a relațiilor de muncă.

"Exerciții militare internaționale, studii, Alianța Nord-Atlantică, trupe de coaliție: soldatul ucrainean este apreciat mai ieftin chiar decât unul din Salvador, iai ieftin decât unul din Bangladesh, mai ieftin decât oricare altul", a constatat fostul deputat la Radei Supreme. Potrivit ei, un soldat american din trupele multinaționale de coaliție din Irak câștigă de câteva ori mai mult decât un soldat ucrainean.

"Există o diferență enormă. Și această diferență este determinată de felul în car statul îl apreciază pe om. Cu cât mai mulți oameni pleacă să muncească peste hotare, cu atât mai mult aceștia înțeleg că acasă nu vor mai reveni, în Ucraina ei nu au găsit nimic", a menționat fostul deputat.

Potrivit statisticilor, în fiecare an pleacă la muncile sezoniere de peste hotare în jur de nouă milioane de ucraineni. Dar în ultimii ani, acest număr este în evidentă creștere și această tendință determină înrăutățirea situației economice din Ucraina.

Moldovenii, un pic mai bine văzuți decât ucrainenii

Trebuie să menționăm că, în raport cu ucrainenii, moldovenii sunt un pic mai bine văzuți în Europa. De obicei, compatrioții noștri plecați acolo spun, bineînțeles cu o anumită doză de subiectivism, că valoarea lor pe piața muncii din Europa este mai mare decât a ucrainenilor pentru că ei ar fi mai harnici, mai modești, mai buni meseriași, dar și mai docili, uneori chiar incapabili să ceară să le fie respectate drepturile.

Dar, în general, trebuie să recunoaștem că nici moldovenii nu sunt tare generos remunerați peste hotarele țării, deși mulți le solicită munca în foarte multe domenii. În majoritatea cazurilor ei fac munci grele, neprestigioase și rău plătite, dar dacă unii au un salariu mai bun - asta pentru că fac un lucru pe care localnicii refuză categoric să-l efectueze.

Spre exemplu, italiencele nu-și îngrijesc bătrânii, nu se angajează în propria casă ca menajere, bucătărese, lucrul acesta îl fac moldovencele, dar și româncele, ucrainencele și alte muncitoare din Europa de Est, mai puțin din cea Centrală.  

Se pare că în Republica Moldova nu s-a efectuat o cercetare sociologică care să aibă obiect de studiu privind locul pe care se plasează moldovenii pe piața muncii din statele vest europene. Așa că toate aprecierile privind "prețul" moldovenilor peste hotare sunt mai degrabă subiective și speculative, deși conțin și mult adevăr. Dar un singur lucru este cert: moldovenii sunt mult mai bine apreciați peste hotare decât în propria lor țară. Și aceasta este o constatare pe deplin fundamentată științific: dovadă că tot mai mulți pleacă și foarte puțin revin acasă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

646
Tagurile:
europa, ucraineni, moldoveni
Impozitul pe imobil în Chișinău: Va fi sau nu micșorat

Va fi sau nu micșorat impozitul pe imobil în Chișinău - Ce spune primarul Ion Ceban

429
(reînnoit 09:31 19.06.2021)
Primarul Capitalei, Ion Ceban, consideră ipocrită abordarea unor actori politici pe subiectul majorării impozitului imobiliar. El spune că Primăria se ocupă individual de fiecare caz, totodată, ajustarea cuantumului pentru impozitul imobiliar este un proces ireversibil.
Va fi sau nu micșorat impozitul pe imobil în Chișinău-Ce spune primarul Ion Ceban

Săptămâna viitoare, consilierii municipali ar putea să revină la subiectul taxelor locale. Mai mulți experți susțin că există câteva scenarii privind aplicarea impozitului imobiliar în Chișinău, inclusiv anularea lui sau instituirea unui moratoriu. Dacă aceste lucruri se vor întâmpla, ceea ce e puțin probabil, din punct de vedere electoral ar câștiga toate partidele, însă din punct de vedere al administrării fiscale ar putea să apără dificultăți, care, în timp, ar putea fi normalizate.

La Chișinău, mărimea impozitului pe bunurile imobiliare se stabilește de către Consiliul Municipal. În anul 2020, valoarea acestui impozit era de 0,15 la sută din valoarea cadastrală a locuinței. La finele anului 2020, Consiliului Municipal a majorat acest impozit până la 0,185% din valoarea cadastrală a locuinței, iar acest fapt a fost legat de implementarea la nivel de țară a unui proiect, cu suportul partenerilor externi, de reevaluare a cadastrului bunurilor imobiliare.

Va fi sau nu micșorat impozitul pe imobil

Primarul, Ion Ceban spune că subiectul dat a reapărut în campania electorală, chiar dacă aceiași consilieri care, acum, sunt vocali, în decembrie, când a fost luată decizia de a ajusta taxele imobiliare, nimeni din ei nu a avut obiecții.

„În luna decembrie, când a fost discutat subiectul taxelor locale nu au existat critici față de ajustarea acestor taxe și putem să vedem asta în stenogramele comisiilor de profil și a consiliului municipal. Mi se pare ipocrită abordarea, deoarece în unele localități din preajma Chișinăului, cei care sunt vocali acum, în decembrie, ei singuri au majorat aceste taxe imobiliare”, a menționat Ion Ceban.

Primarul mai spune că, la ora actuală, în Chișinău, sunt 78 de mii de apartamente care benificiază de compensații. Pe de altă parte, menționează Ceban, ASP, se află în proces, de reevaluare a cadastrului bunurilor imobile, proces care ar trebui să se încheie în anul 2022.

„Trebuie să privim acest aspect în complexitatea lui, nu putem să  tolerăm situația pe care o avem în Chișinău când toate bunurile imobiliare sunt subevaluate de 3 sau 4 ori. Da, acest aspect a coincis cu perioada electorală, dar acest tablou nu poate dura până la nesfârșit. O reevaluare a bunurilor imobiliare nu s-a făcut din 2004. Pot să vă spun că direcția colectare a taxelor locale, în regim manual, se ocupă cu fiecare caz în parte și se fac aceste recalculări pentru anumite categorii de  deținători de apartamente. Statul, prin ASP, implementează deja un proiect susținut de partenerii externi cu referire la modernizarea cadastrului bunurilor, de aceea, ajustarea cuantumului pentru impozitul imobiliar este un proces ireversibil. Ca să fiu mai explicit, acest plafon privind impozitul pe imobil ar putea să scadă, dar oricum se va păstra o ușoară majorare a taxelor ca rezultat al reevaluării de către ASP”,  a concluzionat primarul Ion Ceban.

În anul 2020, încasările de pe impozitul pentru bunurile imobiliare a constituit 90 de milioane de lei, iar în anul 2021, se planifică o majorare la peste 182 de milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

429
Tagurile:
Ion Ceban, impozitul pe imobil
Тема:
Viața în Chișinău
Tematic
Atracții turistice în apropiere de Chișinău: Un nou proiect lansat de ANTRIM
Anunț important de la Fisc! Mai aveți 12 zile în care puteți face asta


Загрузка...
Ion Dron

Problemele cetățenilor din stânga Nistrului un subiect "mort" pentru actorii politici

68
(reînnoit 12:33 17.06.2021)
Avocatul Ion Dron a declarat că integritatea teritorială a țării noastre este o problemă ce împiedică realizarea proceselor importante despre care vorbesc unii politicieni. Cu toate acestea, în campania electorală concurenții nu au pus accent pe soluționarea problemei.
Problemele cetățenilor din stânga Nistrului – un subiect mort pentru actorii politici

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", avocatul Ion Dron a remarcat că deși subiectul regiunii transnistrene este unul sensibil și necesită o abordare complexă, politicienii evită adesea să abordeze această temă. Chiar dacă reprezentanții partidelor de dreapta pledează pentru accederea în blocul NATO sau Uniunea Europeană, ei își dau bine seama că acest lucru nu va fi posibil atât timp cât există o asemenea situație în interiorul țării.

"Integrarea teritorială a Republicii Moldova este o problemă fără de care nu putem accede la blocul NATO sau Uniunea Europeană. Este expres expus că țările ce se află în asemenea situații nu pot fi acceptate", a remarcat Ion Dron.

Mai mult, avocatul este de părere că unii politicieni evită acest subiect, iar mulți actori politici nu-i mai văd drept cetățeni a Republicii Moldova pe cei care locuiesc în stânga Nistrului.

"Există percepția că acest teritoriu nu îi mai interesează și aici deja este o delimitare. Acceptăm faptul că cei din Transnistria s-au aflat într-un mediu informațional restrâns, însă cei de la Chișinău care pretind că pot accepta și opinia altcuiva într-o democrație de ce procedează astfel? ", a remarcat interlocutorul.

Ion Dron a mai adăugat că mesajele și intențiile politicienilor trebuie să-i unească pe toți cetățenii și nu să dezbine societatea. Cei care vin pe scena politică au această datorie, a conchis el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
avocat, Transnistria
Tematic
CEC urmează să acrediteze la alegeri observcatori electorali din partea Ambasadei Rusiei


Загрузка...
Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să evite asta

Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie evite asta