Парламент Республики Молдова

Ce partide politice vor accede în Parlament după alegerile anticipate - analist

226
(reînnoit 11:19 05.05.2021)
Analistul politic și-a prezentat viziunea asupra configurației politice în organul legislativ suprem al țării după alegeri – potrivit prognozelor sale, patru formațiuni politice vor accede în Parlament, însă ar putea fi mai multe.

CHIȘINĂU, 11 iul – Sputnik. Foarte curând, pe 11 iulie, cetățenii Moldovei vor determina perspectiva politică a țării lor pentru următorii patru ani, însă deja acum mulți experți importanți prognozează cine va putea accede în noua componență a organului legislativ suprem.

Cine are șanse reale să intre în Parlament și care dintre partidele politice nu vor putea accede? Analistul politic Igor Volnițchi a vorbit despre aceasta în studioul Sputnik Moldova.

În opinia lui, patru partide au șanse reale de succes politic – acestea sunt PSRM, ”Acțiune și Solidaritate” (PAS), ”Demnitate și Adevăr” (Platforma DA) și partidul Shor.

"Potrivit tuturor sondajelor, în Parlament intră și partidul Shor, care este condus de fostul primar al Orheiului, însă toate sondajele arată o un tablou diferit. Potrivit unora dintre ele, ar putea deveni partid parlamentar și partidul Platforma DA, potrivit altora are șansa de a intra în Parlament și Partidul Democrat.", - a spus interlocutorul.

Expertul nu a exclus că rezultatele unor sondaje de opinie ar putea să nu fie exacte și să nu reflecte în mod clar retrospectiva politică a țării, iar drept urmare în fotoliile de deputat s-ar putea regăsi reprezentanți chiar a cinci-șase forțe politice.

Membrii Comisiei Electorale Centrale din Moldova au aprobat devizul prealabil de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, care sunt programate în țară pentru 11 iulie.

Potrivit estimărilor prealabile, cheltuielile pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie vor fi de 125 milioane 46,7 mii lei.

Sunt sau nu bani în buget pentru alegeri? Iată ce spune PAS și PSRM>>>

Această sumă include cheltuielile pentru activitatea CEC, consiliilor electorale de circumscripție de nivelul doi, birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară și din străinătate, precum și cheltuielile pentru mijloacele de protecțiile anti-COVID etc.

Curtea Constituțională a stabilit pe 28 aprilie că hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgență nu este constituțională. Astfel, șeful statului, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate pentru 11 iulie 2021. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

226
Tagurile:
partide, alegeri parlamentare anticipate
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (205)
Tematic
Maia Sandu a discutat cu membrii CEC pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate
Cum a ajuns Moldova la alegeri parlamentare anticipate
Teodor Cârnaț

Cârnaț: Eșecul la CEDO cât de ”bolnav” este sistemul judiciar din Moldova

80
Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii a povestit cine plătește pentru greșelile judecătorilor și dacă CEDO ne protejează drepturile.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Pe parcursul ultimilor zeci de ani, Republica Moldova tot mai des pierde dosare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Despre acest lucru a vorbit profesorul, avocatul și fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii Teodor Cârnaț în studioul Radio Sputnik Moldova.

Este un subiect foarte dureros pentru țara noastră, consideră expertul, întru cât unii judecători iau în mod deliberat decizii ilegale. Potrivit lui Teodor Cârnaț, așteptarea magistraților este că, în timp ce dosarele vor ajunge la CEDO, puterea din Republica Moldova se va schimba, iar atunci se va putea vorbi că decizia a fost luată în cadrul legii de atunci.

„Până în prezent, sistemul judiciar din Moldova nu cunoaște niciun caz de represalii împotriva unor astfel de judecători, cu excepția câtorva, care au solicitat restituirea în bugetul Republicii Moldova a sumelor pe care le-am plătit din buget în baza deciziilor CEDO", a spus expertul.

Cârnaț a povestit că atunci când era membru al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorii care solicitau o funcție la Curtea de Apel sau Curtea Supremă de Justiție erau verificați la numărul de cazuri pierdute la CEDO. De regulă, astfel de cazuri erau fie de rezonanță, fie nesemnificative, în care orice judecător putea găsi o lacună în interpretarea legilor.

Totodată, Teodor Cârnaț a menționat că primele dosare câștigate la Curtea Europeană i-au convins pe cetățenii Republicii Moldova că instituția garantează obiectiv drepturile aprobate de Convenția Europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Fii la curent cu toate ?tirile din Moldova ?i din lume! Aboneaza-te la canalul nostru din Telegram >>>
Prive?te Video ?i asculta Radio Sputnik Moldova

80
Tagurile:
pierdut, dosare, Moldoba, judecător, justitie, CEDO
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (205)
Tematic
Condamnările la CEDO: Cine va plăti prejudiciile


Загрузка...
Maia Sandu

Un alt Filat - primul "mare corupt" doborât de Maia Sandu

497
(reînnoit 17:32 24.06.2021)
Luca Filat, fiul lui Vladimir Filat, este singura victimă a luptei cu corupția anunțată cu surle și trâmbițe de președintele Maia Sandu la început de mandat. Acest lucru îl afirmă chiar ea.

În raportul de activitate pentru primele șase luni de mandat, prezentat joi de șeful statului, Maia Sandu bifează două realizări la acest capitol. Prima: semnarea Decretului de creare a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție și a doua: decizia Guvernului Marii Britanii de a reîntoarcerea în Moldova a sumei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat.

Că decretul de constituire a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție nu constituie o realizare pe tărâmul luptei cu corupția este mai mult decât evident. Acest Comitet este o păcăleală, el nu va aduce roade și nici nu are cum să aducă dat fiind că este o făcătură, nu are nicio încadrare legală în sistemul de drept moldovenesc.

Pe când decizia Guvernului de la Londra ca cei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat, să fie transferate Moldovei este o realizare, doar că foarte măruntă. Infimă, aș spune.

În condițiile în care toți marii corupți, cel puțin pe care îi știm noi, sunt la libertate, sunt bine-mersi și nu au returnat statului practic nimic din ceea ce au furat - dar au furat miliarde, mi se pare oarecum neserios să te lauzi că ai recuperat, timp de jumătate de an, jumătate de milion de euro.

Iată care este tabloul: toți cei care au fost acuzați public de Maia Sandu și/sau de organele de drept de la noi sau din străinătate că ar fi corupți, că au delapidat banul public, că au furat statul și pe cetățenii acestuia (între ei Vladimir Filat, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Șor, Renato Usatîi) sunt la libertate, unii fac politică chiar și se pregătesc să coguverneze după alegeri cu PAS, partidul Maia Sandu. Și în aceste condiții să te lauzi că l-au pus la respect pe Luca Filat, care nici măcar nu este un mare corupt, ci un fecior de bani gata, care a profitat de milioanele "câștigate în sudoarea frunții" de tăică-său este total neserios.

La fel de neserios cum este să te lauzi că în domeniul economic ai reușit să obții 600 de milioane de euro de la Uniunea Europeană și de 6000 de tone de motorină de la România. Toată performanța economică constă în a umbla cu cerșitul, în a te milogi! Bună treabă!  

De dragul adevărului trebuie să recunoaștem că Maia Sandu nici nu a prea avut instrumentele necesare ca să facă ceva în cele 6 luni de mandat: Parlamentul este dizolvat, iar Guvernul este interimar. Ce poate să facă în aceste condiții șeful statului? Evident, nu mare lucru. Doar că tot Maia Sandu se face vinovată de această situație, căci ea a dizolvat Parlamentului și, în felul acesta, a blocat activitatea Guvernului. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

497
Tagurile:
lupta cu corupția, bilant, bilanţ, raport, Maia Sandu, Filat


Загрузка...
Vara

Ne vom coace și astăzi: Ce maxime anunță meteorologii

0
(reînnoit 20:00 24.06.2021)
O zi toridă ne așteaptă. Vineri, 25 iunie, termometrele vor urca până la 33 de grade Celsius, iar precipitații nu se așteaptă. 

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Vremea va fi destul de caldă astăzi, 25 iunie. Astfel că meteorologii prognozează maxime de până la 33 de grade. Totodată, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea  atmosferică normală, cerul va fi variabil și fără precipitații, iar vântul va sufla slab. 

Termometrele vor indica +30..+31° С în raioanele de nord, +31..+32° C, în raioanele centrale, +32..+33° C  în raioanele de sud, iar în Capitală se așteaptă +31..+33° C.

Prognoza meteo pentru 25 iunie - 01 Iulie 2021
Prognoza meteo pentru 25 iunie - 01 Iulie 2021

Pe 26 iunie, meteorologii anunță că vremea se va menține caldă. Totodată, în următoarele 24 de ore, nivelul apei din râul Nistru ar urma să crească cu 10 - 50 de centimetri. 

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe 25 iunie 1957 a fost înregistrată temperatura de 37,1 grade Celsius, fiind consideră cea mai caldă zi de 25 iunie de la începutul măsurărilor termice, adică din 1886. Valoarea minimă din această zi a fost înregistrată în anul 1908 - atunci au fost 9,4 grade Celsius.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SHS, vreme, cald, vara


Загрузка...