Constructori, Moscova

Trebuie oare se pregătească moldovenii pentru "autoexpulzarea" din Rusia

242
(reînnoit 16:21 21.04.2021)
Țara a luat măsuri eficiente, care au demonstrat că Federația Rusă rezolvă problemele cetățenilor străini clar, prompt și echitabil, consideră interlocutorul Sputnik Moldova.

La ședința Adunării Interparlamentare a CSI, șeful adjunct al Ministerului rus al Afacerilor Interne Aleksandr Gorovoi a declarat că cetățenii străini care se află ilegal în Rusia trebuie să părăsească țara până pe 15 iunie.

Председатель комиссии по миграции Совета по делам национальностей при Правительстве Москвы Юрий Московский
Expertul în probleme de imigrație Iuri Moskovskii.

Potrivit statisticilor Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, printre alte persoane aflate ilegal în această țară se numără și 56 de mii de moldoveni. Despre soarta care îi așteaptă pe aceștia a relatat pentru Sputnik Moldova expertul în probleme de imigrație, directorul Centrului rus pentru informații și analize "Prognoz", Iuri Moskovskii.

– Iurii Viktorovici, ați putea explicita termenul "ilegal" în legătură cu lucrătorii imigranți?

– Conform legislației ruse, pentru orice două infracțiuni administrative, comise de un lucrător imigrant, urmează expulzarea acestuia de pe teritoriul Federației Ruse. Aleksandr Gorovoi a abordat pe bună dreptate problema juridică existentă, care trebuie rezolvată anume prin metode legale.

Așa cum s-a făcut de exemplu prin Decretul președintelui Rusiei privind cetățenii străini și apatrizii, din 18 aprilie trecut, pentru care, în timpul pandemiei, norma privind expulzarea pentru orice două infracțiuni administrative nu a funcționat. De asemenea, au fost suspendate temporar plățile în avans pentru brevete, lucrătorilor imigranți li s-a permis să lucreze în baza contractelor simple. Adică, șederea cetățenilor străini pe teritoriul Federației Ruse a fost adusă la nivelul zero.

Cu toate acestea însă, infracțiunile lor s-au acumulat. Adică, din punct de vedere legal, acum oamenii urmează să fie expulzați și au de fapt un statut ilegal, deși mulți lucrează absolut legal, plătesc brevetele și așa mai departe.

De fapt, Gorovoi a avertizat pur și simplu despre situația creată (legată între altele și de particularitățile legislației ruse) pe teritoriul Federației Ruse.

– Pentru imigranții cu cetățenie moldovenească a fost declarată în mai multe rânduri "amnistiere". Ar putea conta pe ea și de această dată ?

– Decretul președintelui rus, pe care l-am menționat deja, în momentul adoptării a evitat de fapt o catastrofă umanitară și juridică. Întrucât nu era clar unde să fie expulzați cetățenii străini, dacă aceleași Uzbekistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan pur și simplu și-au închis frontierele, nu își primeau nici măcar proprii cetățeni pe teritoriul lor. Abia începând cu toamna anului trecut, oamenii au început să obțină dreptul de a intra pe teritoriul acestor țări din Rusia.

În ultimii cinci ani, inclusiv din cauza prevederii legislative despre cele două infracțiuni administrative, aproximativ trei milioane de persoane au trecut prin procedura de expulzare. Și tot din același motiv, au fost anunțate amnistii migraționale. În particular, pentru cetățenii Republicii Moldova, o astfel de amnistiere a fost anunțată de trei ori.

Faptul că, în principiu, cetățenii care respectă legea se află într-o situație dificilă din cauza existenței normei privind infracțiunile administrative, în opinia unor experți (și a mea personală), nu corespunde principiului de bază al legislației ruse, care prevede că pedeapsa ar trebui să fie adecvată infracțiunii.

– Adică, din punctul dumneavoastră de vedere, legislația ar trebui modificată?

– De fapt, parlamentarii ruși intenționează de mult timp să opereze amendamentele respective la legile rusești. Responsabilitatea administrativă urma să fie înlocuită cu amenzi, pentru a-i oferi imigrantului expulzat posibilitatea de a se întoarce înapoi după plata amenzii. Plus o defalcare a încălcărilor în funcție de gravitate.

Chiar și parcarea neautorizată este o infracțiune administrativă. La fel ca și, să zicem, neprelungirea înregistrării de către cetățeanul străin din anumite motive. În general, aruncați o privire asupra Codului administrativ fie al Federației Ruse, fie al Republicii Moldova – veți vedea cât de multe pedepse există. Eu însumi am plătit astăzi o amendă de 500 de ruble, iar dacă aș fi fost un cetățean străin, aș fi fost supus expulzării. De altfel, dacă o persoană nu părăsește țara în termenul stabilit, începem să vorbim deja despre deportare – nu trebuie să confundăm acești termeni.

– Cum se desfășoară expulzarea din punct de vedere procedural?

– Deocamdată este vorba despre o "autoexpulzare", să zicem așa. Oamenii trebuie să părăsească de sine stătător teritoriul Federației Ruse. Este o altă întrebare faptul că, în caz de expulzare, persoanei i se aplică o interdicție de intrare pe teritoriul Rusiei pentru cel puțin trei ani.

Azerbaidjanul, de exemplu, și-a închis frontierele pentru intrare, nu le permite nici măcar propriilor cetățeni să intre. Traficul nostru aerian cu multe țări nu este atât de regulat pe cât a fost și este foarte scump deoarece companiile aeriene au crescut prețurile. Și traficul feroviar nu funcționează în măsura în care a funcționat înainte de începerea pandemiei.

Adică, există un număr mare de probleme tehnice, ca să nu mai vorbim de faptul că persoanele care sosesc de pe teritoriul unei alte țări, conform legislației unor țări, trebuie să fie supuse unei carantine obligatorii. Și nu întotdeauna este vorba de autoizolare. A fost o perioadă în care, după cum ne amintim, unele țări înființau lagăre pentru cei veniți, dar apoi această inițiativă a fost totuși abandonată deoarece situația doar se înrăutățea.

O chestiune aparte est Ucraina. Unde, spuneți-mi, să fie expulzați oamenii, dacă mulți ucraineni lucrează în Rusia nu numai pentru a câștiga bani, ci și-au părăsit patria din motive politice...

– Dar au lucrătorii imigranți moldoveni anumite probleme specifice în Rusia?

– Pentru cetățenii Republicii Moldova, din câte știu, este actuală acum problema dobândirii brevetelor. Decretul prezidențial a anulat brevetele pe teritoriul Rusiei pentru o perioadă scurtă de timp, iar unele persoane au decis că această anulare este încă în vigoare.

–  Cât de curând se vor putea întoarce în Rusia moldovenii "autoexpulzați"?

– Totul depinde de cauza expulzării persoanei respective din Rusia. Cineva se va putea întoarce peste câțiva ani, cineva – destul de curând.

Președinția RM
© Sputnik / Mihai Caraus

De aceea și vorbesc despre necesitatea de a adapta legislația  migrațională la realitățile actuale și de o amnistiere migrațională generală.

La acest lucru îndeamnă și conceptul politicii de imigrație al Federației Ruse, și declarațiile președintelui țării. Însă nu aș numi acest lucru relaxare, ci mai degrabă este vorba despre o organizare și raționalizare a legislației, despre o adaptare a acesteia la nevoile actuale.

Înainte de începerea pandemiei, în Rusia se aflau în scop de muncă aproximativ două milioane trei sute de mii de cetățeni străini, acum sunt aproximativ 1 milion 700 de mii. Cred că au fost luate măsuri destul de eficiente în această perioadă, care au demonstrat, inclusiv agențiilor de aplicare a legii, că Federația Rusă rezolvă problemele cetățenilor străini clar, prompt și, ceea ce este foarte important, echitabil.

– Mai ales că lucrătorii imigranți sunt înrădăcinați deja destul de adânc în economia Rusiei?

– Evident, nu se va întâmpla o catastrofă economică în Rusia dacă imigranții o vor părăsi. Însă acest lucru va aduce inconveniente vizibile, inclusiv cetățenilor ruși de rând. Dacă în sectorul construcțiilor al Rusiei nu vor exista lucrători imigranți, multe șantiere pur și simplu se vor opri. Nemaivorbind de lucrătorii înalt calificați care, de altfel, sunt destul de mulți printre cetățenii străini. Mulți străini lucrează astăzi în sectorul livrărilor. În rândul personalului din supermarketuri. În taxi, la urma urmei – fără șoferii imigranți, o anumită perioadă de timp va trebui să așteptăm mașina chemată nu cinci minute, așa cum este acum la Moscova, ci o jumătate de oră...

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

242
Tagurile:
Rusia, expulzați, moldoveni
Tematic
Ponderea imigranților în 2021: Cote pentru angajarea străinilor în Rusia
40 de moldoveni sclavi în Franța: Ce spun autoritățile din Chișinău
Президент США Джо Байден на трапе борта № 1

Biden se transformă în "curierul lui Putin"

186
"Șoimii" occidentali sunt foarte îngrijorați. Așa se întâmplă că, în ultimii ani, orice întâlnire dintre președintele SUA și președintele Rusiei este însoțită de provocări și încercări violente de a o perturba.

Să ne amintim cum în 2018, cu câteva ore înainte de summit-ul de la Helsinki dintre Donald Trump și Vladimir Putin, s-a aflat despre arestarea în Statele Unite a cetățencei ruse Maria Butina. Sau cum Ucraina a organizat o provocare în strâmtoarea Kerch, care a fost folosită drept pretext pentru anularea întâlnirii președinților în timpul summitului G20 de la Buenos Aires. Nu există nicio îndoială că și acum, în ajunul întâlnirii de la Geneva dintre Putin și Biden, vor exista provocări și încercări, dacă nu de a o perturba, atunci, cel puțin, de a o complica, de a crea un fundal insuportabil pentru petrecerea acesteia.

Cel mai tare se străduiesc, desigur, republicanii americani, care au decis să ramburseze cu dobândă democraților pentru toate atacurile asupra lor și asupra lui Trump, pe care l-au acuzat că este pro-rus pe parcursul tuturor celor patru ani de președinție. Senatorul Ted Cruz, pe care presa democratică îl numea în trecut "marioneta lui Putin", povestește acum cu o încântare evidentă cum Biden "doarme în același pat cu Putin, cu Rusia și cu dușmanii Americiiʺ.

Dar există și o altă categorie de oameni, care sunt foarte îngrijorați de viitorul summit și fac tot ce le stă în putință pentru a-l perturba sau pentru a-l complica. Această categorie include numeroșii ʺexperți pe Rusiaʺ sau așa-numiții kremlinologi. În fiecare astfel de întâlnire, ei văd o amenințare existențială pentru ei înșiși și sunt îngroziți de teribilul cuvânt "resetare". Și, deși nimeni nu crede cu adevărat în posibilitatea relansării relațiilor dintre Statele Unite și Rusia (așa cum a spus Serghei Lavrov, "atât de mult s-a îngrămădit, încât nu va fi ușor de curățit"), kremlinologii occidentali se tem de chiar și o simplă aluzie la o posibilă încălzire a relațiilor.

În aspirația lor de a crea o atmosferă informațională insuportabilă în jurul viitoarei întâlniri, ei chiar au încălcat cel mai sacru lucru: au început să admită public ideea că Trump își construia politica externă mai rațional decât Biden.

Foarte exemplificativ în acest sens este un editorial recent din The Times, semnat de principalul kremlinolog britanic – Edward Lucas, care conduce de mai mulți ani "cruciada" împotriva Rusiei în mass-media occidentală. Declarând că "echipa lui Biden repetă greșelile administrației Obama" la adresa Rusiei, Lucas face declarații care, până de curând, păreau de neconceput pentru presa liberală din Occident: "Dimpotrivă, reputația lui Donald Trump ca om cu o politică externă inconsecventă pare din ce în ce mai nemeritată. El a avut dreptate în privința Chinei... El a condamnat pe bună dreptate Germania pentru abordarea sa zgârcită, incompetentă și arogantă în ceea ce privește apărarea. De asemenea, el a sporit prezența militară americană in Europa". Și acest lucru este scris de un om care, nu cu mult timp în urmă, susținea că "Trump a devenit aliatul lui Putin în războiul Rusiei împotriva Occidentului". Ne putem imagina nivelul de frică al criticului de rând al Rusiei înainte de întâlnirea de la Geneva, dacă el a mers la o astfel de regândire a rolului lui Trump în istoria lumii.

Un alt luptător persistent împotriva Kremlinului – ex-ambasadorul SUA în Rusia, Michael McFaul, împărtășește temerile colegului său cu privire la o "resetare" ipotetică. Desigur, spre deosebire de Lucas, democratul american nu își poate permite să-l complimenteze pe Trump, dar în recentul său editorial pentru The Washington Post, el solicită în mod explicit o confruntare: "Scopul lui Biden nu ar trebui să fie acela de a "restabili relațiile cu Rusia". În schimb, Biden și echipa sa ar trebui să definească obiectivele specifice în domeniul securității, economiei, valorilor, pe care ei doresc să le atingă, iar apoi să se pregătească pentru dezamăgirile iminente".

McFaul s-a exprimat și mai deschis în interviul acordat telecanalului MSNBC: "Sper că nu se va întâmpla așa ceva – că președintele Biden va continua să vorbească despre relații stabile și previzibile cu Putin. Asta nu se va întâmpla". Diplomatul pensionat își exprimă în mod constant speranța că Biden, la Geneva, nu va începe să se apropie de Moscova, ci se va limita doar la "mesaje dure".

Dacă ne uităm la declarațiile și articolele analiștilor care se numesc "experți pe Rusia", gândurile lor coincid. Kremlinologul francez Mathieu Boulègue, unul dintre autorii unui raport scandalos recent al centrului britanic Chatham House, care a cerut izolarea veșnică a Rusiei, prezicând posibilul rezultat al summitului de la Geneva, scrie deschis: "De fapt, este bine că, acum, relațiile cu Moscova nu se îmbunătățesc".

Și el își amintește cu dezgust "resetările" trecute și presupune că încercările politicienilor occidentali de a se înțelege cu Moscova mărturisesc despre lipsa lor de "memorie musculară", precum și despre "incapacitatea lor colectivă de a învăța din experiența trecută". Boulègue, continuând linia raportului Chatham House, solicită în mod explicit o politică de confruntare perpetuă cu rușii, fără nicio șansă de îmbunătățire. El nici măcar nu conștientizează că se contrazice pe sine însuși atunci când, în același articol, susține că Rusia se află "în declin" și că ea (nu China) ar trebui să rămână în continuare o prioritate a politicii externe a SUA. Dar, s-ar părea, de ce să-ți faci griji de un concurent care se află "în declin"?

Boulègue publică toată această ʺanalizăʺ pe paginile site-ului web al Centrului de Analiză Politică Europeană (Center for European Policy Analysis sau CEPA), care a devenit recent unul dintre principalii generatori de materiale antirusești, care pretind că sunt analitice. Experții acestui centru au solicitat recent, în mod deschis, o "dezintegrare controlată a Rusiei". Și Edward Lucas, menționat mai sus, se asociază în ultima perioadă cu aceeași instituție. Pe această resursă este activ și ex-reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, care a făcut multe pentru escaladarea conflictului în Donbas. Analizând posibilele rezultate ale summitului de la Geneva, americanul avertizează echipa lui Biden în ceea ce privește dorința pentru "stabilitate și previzibilitate", cerând, în schimb, să introducă noi sancțiuni dure împotriva Rusiei în ajunul întâlnirii. În opinia sa, acest lucru va însemna "să negocieze dintr-o poziție de forță". Cu toate acestea, din aceste sfaturi este neclar de ce ar trebui să aibă loc în general întâlnirea pentru noi sancțiuni. De parcă Statele Unite au introdus puține sancțiuni până acum și fără niciun summit.

Dar aceasta este logica kremlinologilor profesioniști care își văd sarcina nu în găsirea unei ieșiri din conflicte, ci în escaladarea lor. Unii dintre ei (cei care sunt mai în vârstă) își amintesc încă "ororile" anilor ‘90, când, după prăbușirea URSS-ului, o cohortă semnificativă de sovietologi occidentali, printre care se aflau într-adevăr și profesioniști, au rămas fără locuri de muncă. Au fost închise centrele analitice specializate în "problema rusească", au fost restrânse "vocile" propagandistice care difuzau pe teritoriul Uniunii Sovietice. Apoi, ʺrămășițeleʺ acestor experți au fost lovite de "resetarea" erei Obama, motiv pentru care și și-o amintesc cu atâta dezgust. Mulți dintre ei au devenit neîntrebați și uitați.

Evenimentele din 2014 au generat din nou o cerere mare pentru serviciile persoanelor specializate în incitarea sentimentelor antirusești în mass-media și în cercurile de experți. A existat o renaștere a kremlinologilor, care, judecând după ʺscurgerileʺ asociate cu diverse proiecte, cum ar fi proiectul britanic Integrity Initiative, au început să câștige bani foarte buni. Desigur, cei implicați în astfel de proiecte vor face tot ce le stă în putință pentru a tulbura orice aparență de destindere.

Cu toate acestea, cererea crescută de "experți pe Rusia" a dus la faptul că în aceste rânduri s-au repezit personalități, care până în acel moment nu au avut nicio legătură nici cu Rusia, nici măcar cu spațiul post-sovietic. De aici au apărut kremlinologi care cred că Odesa se află în Crimeea sau care solicită Ucrainei să atace cu rachete Podul Crimeii.

Apropo, ultimul "expert" (jurnalistul american Tom Rogan) a ajuns până la faptul că și Biden "s-a transformat într-un curier pentru președintele rus". Iar un alt jurnalist american, Glenn Greenwald, care a devenit faimos grație publicării materialelor lui Edward Snowden, a ʺîntinsʺ melodia veche pe care presa liberală o cânta ​​despre Trump: "Ce are Putin împotriva președintelui Biden: financiar, politic sau personal? Nu știu răspunsul, dar aici se întâmplă ceva ciudat". Acesta este nivelul noii "analize" occidentale.

În zilele următoare, vom vedea o mulțime de materiale similare. Desigur, gradul de presiune mediatică exercitată asupra lui Biden este deocamdată incomparabilă cu isteria anti-Trump din jurul "Russiagate". Dar nu există nicio îndoială că aceasta se va intensifica, dacă vor exista careva aluzii privind scăderea nivelului de escaladare în relațiile noastre. Kremlinologia, deși dobândește forme din ce în ce mai grotești, a devenit o afacere foarte profitabilă pentru o mare categorie de experți și jurnaliști autoproclamați. Ei nu vor dori cu siguranță o nouă destindere, chiar și dacă ar exista o astfel de perspectivă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

186
Tagurile:
SUA, Rusia, Donal Trump, Joseph Biden, Joe Biden, Vladimir Putin


Загрузка...
Флаги Молдовы и РФ

Diaspora din Rusia are mai multe motive ceară sporirea numărului de secții de votare