Pavel Midrigan

Midrigan: Curtea Constituțională a ignorat voința oamenilor și a făcut jocul Maiei Sandu

271
(reînnoit 06:52 19.04.2021)
Juristul Pavel Midrigan analizat în ce măsură decizia Curții Constituțională, care a recunoscut existența unor circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului, a fost condiționată de motive politice.

CHIȘINĂU, 19 apr - Sputnik. Jusristul Pavel Midrigan susține că decizia Curții Constituționale nu a fost una surprinzătoare. 

„Din punct de vedere politic, această decizie era previzibilă. Noi, majoritatea avocaților, am crezut că buchia legii va prevala în decizia Curții Constituționale, dar acest lucru nu s-a întâmplat. în bucăți toate argumentele prezentate de președinte ", a notat expertul.

Potrivit interlocutorului, șeful statului Maia Sandu și consilierii ei au ignorat complet concluziile Comisiei de la Veneția, care a declarat clar că voința majorității parlamentare este principalul argument care ar trebui să fie luat în considerare în contextul crizei politice prelungite din republică.

„Nu se poate proceda așa cu organul suprem al țării, ales de popor. Parlamentul și-a propus candidatul, dar această inițiativă a fost ignorată și voința poporului a fost călcată în picioare. Dacă nu vă place componența parlamentului, acesta nu este un argument pentru a-l lua și „a-l arunca în coșul de gunoi”, a spus Midrigan.

Juristul este convins că prezența președintelui Maia Sandu la ședința Curții Constituționale a avut o influență politică indirectă asupra judecătorilor Curții și asupra deciziei luate ulterior de aceștia.

Amintim că joi, pe 15 aprilie, Curtea Constituțională a recunoscut existența unor circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

271
Tagurile:
Dizolvarea Parlamentului, Maia Sandu, Curtea Constituțională
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (201)
Tematic
Midrigan: Moldova are nevoie de un guvern al salvării naționale
Parlamentul

La ce ar trebui se aștepte moldovenii după alegerile din 11 iulie

88
(reînnoit 18:02 13.06.2021)
Fostul primar al Chișinăului a explicat cum să ne dăm seama care dintre promisiunile făcute de politicieni în cursa preelectorală sunt reale și care sunt vorbe goale.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Cetățenii Moldovei sunt copleșiți de așteptări în contextul viitoarelor alegeri anticipate. Cum să înțelegem unde este minciună în promisiunile politicienilor și unde este adevăr? I-am pus această întrebare în studioul Sputnik Moldova fostului primar general al Chișinăului, ex-deputatului Serafim Urechean.

"Are loc o luptă acută. Unele partide oferă ceva real, dar există foarte mult romantism care nu este susținut de practica în politica moldovenească, precum și de activitatea parlamentară, guvernamentală și de stat. Oamenii care se descurcă un pic în asta, văd imediat falsul, promisiuni deșarte sau vorbărie goală. Poți promite multe, dar trebuie să te uiți în buzunar. În buzunarul tău, al statului", a spus fostul primar al Capitalei.

Politicianul a amintit de asemenea de cuvinte și expresii ne la locul lor care sunt scăpate în timpul campaniilor electorale.

Un astfel de exemplu au fost câteva fraze aruncate în cursa prezidențială din 2020, care „au schimbat părerile  a foarte mulți oameni”.

"Cred că acum este încă foarte devreme să facem o evaluare a rezultatelor votului. Acest lucru ca fi mai mult sau mai puțin vizibil cu o săptămână-două înainte de 11 iulie. Deoarece chestiunea este decisă practic în ultima săptămână înainte de ziua votării", a conchis interlocutorul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

88
Tagurile:
așteptări, alegeri parlamentare anticipate
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (201)
Tematic
Ceban: Cum vor afecta alegerile anticipate prețurile la gazele naturale
Blocul PSRM-PCRM: Șansele în alegerile parlamentare


Загрузка...
Elizaveta Breahnă

Vinurile moldovenești: În ce țări sunt solicitate

125
(reînnoit 19:45 13.06.2021)
Care este situația în cel mai important sector al economiei Republicii Moldova, cel vitivinicol, și cine sunt cei mai mari consumatori a vinurilor noastre pe timp de pandemie?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.

Gheorghe Arpentin
© Sputnik / Mihai Caraus
Gheorghe Arpentin

În același timp, și fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a remarcat că, în perioada pandemiei, Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 66 de procente, Belarus - 26 la sută, Ucraina - 7,5 la sută. Pe ultimul loc s-a situat China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

125
Tagurile:
export, vin
Tematic
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE


Загрузка...
Au fost lansate punctele mobile de vaccinare

Unde se află astăzi troleibuzul și autobuzul în care te poți vaccina