Maia Sandu

Cine și cum influențează politica Maiei Sandu expert

314
(reînnoit 22:47 30.03.2021)
Luni, președintele Maia Sandu a avut consultări cu fracțiunile care ai format o majoritară formalizată în Parlament, însă nu și-a schimbat opinia cu privire la alegerile anticipate. Expertul a analizat de ce se întâmplă anume așa.

CHIȘINĂU, 31 mart – Sputnik. Există temeiuri legale pentru demiterea actualului Parlament, a declarat luni președintele Moldovei, Maia Sandu, după ce a purtat discuții cu fracțiunile parlamentare.

”Am decis să sesizez astăzi Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului. Dacă Curtea Constituțională va spune că există circumstanțe, voi dizolva Parlamentul și vom merge la judecata oamenilor”, a menționat Sandu.

Potrivit șefului statului, Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări și după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de 3 luni.

Dar, după cum a declarat politologul Boris Șapovalov în studioului Sputnik Moldova, intenția Maiei Sandu de a organiza alegeri anticipate într-un timp cât mai scurt nu este condiționată deloc de grija față de oameni și de problemele lor de zi ci zi, ci este  dictată din exterior, de așa-numiții parteneri externi ai țării.

"Situația politică din țară este extrem de alarmantă. Este evident că Sandu nu va renunța la solicitarea sa, ori, mai exact - la capriciu, acest lucru este evident. Această ambiție este dictată în primul rând de ambasadorii UE și SUA în Moldova, precum și cel al României. Lor nu le place când forțele politice de stânga sunt la putere în țară ", a declarat interlocutorul.

Potrivit expertului, o astfel de poziție a țărilor occidentale în politica externă este determinată de inadmisibilitatea, din punctul lor de vedere, edificării unei politică prietenoasă față de Rusia de către Moldova. Perioada crize politice profunde în țară, prelungită deja pe parcursul a trei luni, care a fost provocată deliberat, în opinia lui Șapovalov, este o confirmare concludentă a acestui fapt.

"De la bun început, nimeni nu a avut de gând să țină cont de opinia majorității parlamentare și a cetățenilor Moldovei. Au existat două sarcini clare. Prima - în politica lui Sandu interesele statului ca atare nu sunt prezente. A doua – în acțiunile ei sunt urmărite clar interesele politice personale", a adăugat Șapovalov.

Potrivit politologului, principalul pentru noul președinte al Moldovei, Maia Sandu, și partidul care îi este loial este sporirea numărului de mandate în Parlamentul țării, pentru aceasta au nevoie de alegeri anticipate. Expertul a amintit că o poziție mai echilibrată în actuala situație de criză politică au adoptat forțele de centru-stânga, care în cooperarea de politică externă se ghidează de paradigma oruentată spre edificarea relațiilor atât cu Vestul, cât și cu Estul. Însă în condițiile Moldovei, Occidentul vede teritoriul țării doar ca o zonă tampon, iar de interesele cetățenilor „rechinii” unei politici atât de agresive nu sunt deloc îngrijorați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

314
Tagurile:
criză politică, Maia Sandu
Tematic
Ulanov după consultările cu Sandu: Prioritară este numirea unui Guvern
Cum a comentat Igor Dodon decizia Maiei Sandu de a merge din nou la CC
Ion Dron

Problemele cetățenilor din stânga Nistrului un subiect "mort" pentru actorii politici

60
(reînnoit 12:33 17.06.2021)
Avocatul Ion Dron a declarat că integritatea teritorială a țării noastre este o problemă ce împiedică realizarea proceselor importante despre care vorbesc unii politicieni. Cu toate acestea, în campania electorală concurenții nu au pus accent pe soluționarea problemei.
Problemele cetățenilor din stânga Nistrului – un subiect mort pentru actorii politici

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", avocatul Ion Dron a remarcat că deși subiectul regiunii transnistrene este unul sensibil și necesită o abordare complexă, politicienii evită adesea să abordeze această temă. Chiar dacă reprezentanții partidelor de dreapta pledează pentru accederea în blocul NATO sau Uniunea Europeană, ei își dau bine seama că acest lucru nu va fi posibil atât timp cât există o asemenea situație în interiorul țării.

"Integrarea teritorială a Republicii Moldova este o problemă fără de care nu putem accede la blocul NATO sau Uniunea Europeană. Este expres expus că țările ce se află în asemenea situații nu pot fi acceptate", a remarcat Ion Dron.

Mai mult, avocatul este de părere că unii politicieni evită acest subiect, iar mulți actori politici nu-i mai văd drept cetățeni a Republicii Moldova pe cei care locuiesc în stânga Nistrului.

"Există percepția că acest teritoriu nu îi mai interesează și aici deja este o delimitare. Acceptăm faptul că cei din Transnistria s-au aflat într-un mediu informațional restrâns, însă cei de la Chișinău care pretind că pot accepta și opinia altcuiva într-o democrație de ce procedează astfel? ", a remarcat interlocutorul.

Ion Dron a mai adăugat că mesajele și intențiile politicienilor trebuie să-i unească pe toți cetățenii și nu să dezbine societatea. Cei care vin pe scena politică au această datorie, a conchis el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
avocat, Transnistria
Tematic
CEC urmează să acrediteze la alegeri observcatori electorali din partea Ambasadei Rusiei


Загрузка...
Victor Parlicov

Expert: Am putea avea un monopol pe piața petrolieră

104
(reînnoit 19:33 15.06.2021)
Noua metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată luni de ANRE, nu va crea condiții pentru reducerea prețurilor la carburanți. De această părere este fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov.
Expert: Am putea avea un monopol pe piața petrolieră

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", fostul director ANRE Victor Parlicov a menționat că metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată recent, poate duce la consolidarea monopolului pe piața petrolieră, iar problemele din acest sector nu vor fi soluționate.

"Eu personal nu mă aștept la soluționarea problemelor pe această piață. Dimpotrivă, cred că este un pas în direcția greșită. Trebuie să te asiguri că între ei există luptă, ca lupta asta să vină în beneficiul consumatorilor prin preț. E una când tu reglementezi un monopolist, ai unul, îi tai ce nu este eligibil, îi stabilești norma de profitabilitate. Dar nu poți să faci asta cu cinci companii care au structuri de costuri diferite, care au stații diferite, care au contracte diferite. Nu poți să îi iei pe toți și să le faci o medie, pentru că media asta duce la faptul că tu concentrezi piața la câțiva mai mari, îi scoți de pe piață pe cei mai mici", consideră expertul.

Mai mult, acest lucru ar putea duce la un blocaj pe piață, iar oamenii de rând s-ar putea pomeni în situația în care nu vor putea cumpăra benzină, pentru să stocurile se vor epuiza în scurt timp. 

Benzinărie
© Sputnik / Алексей Сазонов
"Dacă se anulează metodologia și în locul ei nu există nimic altceva, înseamnă că operatorii, pur și simplu, vor îngheța prețurile pentru o perioadă. Dacă se întâmplă așa ceva, se blochează piața, petroliștii, pur și simplu, închid stațiile și va dura doar câteva zile. După asta, în maxim o săptămână de zile produse petroliere vor rămâne doar pentru poliție, ambulanță și gata", a adăugat Parlicov.

Amintim că în data de 14 iunie, ANRE a aprobat noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021, Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil. Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

104
Tagurile:
ANRE, carburanți, prețuri carburanți, expert
Tematic
Prețurile la carburanți se vor calcula altfel: Iată ce se schimbă de astăzi


Загрузка...
Serviciul Fiscal de Stat

Anunț important de la Fisc! Mai aveți 12 zile în care puteți face asta