Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге

Va fi permisă intrarea în Europa "cu un vaccin incorect din punct de vedere politic"?

166
Vorbind despre rezultatele conferinței telefonice a șefilor instituțiilor diplomatice ale UE, cancelarul Angela Merkel a declarat că participanții au convenit asupra necesității introducerii unui certificat de vaccinare, fără de care intrarea în UE nu va fi permisă.

Acordul este deocamdată unul de principiu, proiectul va fi prezentat în detaliu peste trei luni.

Se știe ce se ascunde în detalii, iar aceasta se referă și la pașaportul vaccinatului, consideră editorialustul RIA Novosti Maxim Sokolov.

În primul rând, nu este clar ce să facem cu persoanele care au contraindicații pentru vaccinare. Este mai mult sau mai puțin clar cazul contraindicațiilor temporare – de exemplu, o infecție recentă cu coronavirus. Aici, ca și în cazul altor boli infecțioase, este suficient să aștepți un timp și apoi să te vaccinezi. Dar există și boli cronice permanente: și ce se va întâmpla cu cei care suferă de ele? Probabil, vor fi lipsiți de dreptul la circulație. În plus, afecțiunile cronice sunt severe, iar cei care suferă de ele lor vor muri în curând. Nu există om – nu există problemă. Și până la urmă, bolnavi cronici gravi nici nu au ce căuta în Europa.

Însă asta nu e totul.

Există multe vaccinuri în lume acum și probabil vor exista și mai multe – și vaccinurile căror companii vor oferi dreptul de a primi certificatul UE?

Trioul euro-atlantic Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca probabil că nu va avea obstacole birocratice. "Te-ai vaccinat cu Pfizer" – primește ausweis-ul", altfel va exista un fel de disidență.

Dar cu vaccinurile rusești ("Sputnik V" și "EpiVacCorona") și chinezești (Sinovac Biotech, CanSino Biologics, CNBG – Sinopharm), totul poate fi mai complicat. Nu are importanță cât sunt de curative, atâta timp cât nu sunt aprobate oficial de autoritățile de la Bruxelles, cetățenii vaccinați cu ele, cel mai probabil, nu vor primi certificatul necesar pentru trecerea frontierei.

Întrucât problema legată de curativitatea sau nocivitatea unui vaccin de origine nedemocratică nu este doar medicală, ci și politică. Și ce se întâmplă atunci când politica intervine, adică "promovarea democrației vs instaurarea totalitarismului", putem vedea în exemplul proiectului "Nord Stream – 2", când hidrocarburile rusești sunt de o sută de ori mai periculoase decât "Zyklon-B". După cum se știe, "dacă teoremele geometrice ar afecta interesele umane, din cauza lor s-ar duce războaie". Și dacă prin nerecunoașterea unui vaccin de origine nedemocratică este posibil să-i faci o pacoste unei supraputeri străine – de ce să nu o faci?

Declarația relativ recentă (17 februarie) a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: "Strategia Rusiei în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19 provoacă nedumerire. De ce Rusia oferă teoretic milioane de doze altor țări, dar nu are un progres suficient în vaccinarea propriei populații? Aceasta este o întrebare care necesită răspuns".

Sputnik V
© Sputnik / Владимир Трефилов

Este greu de spus ce înseamnă progres suficient. Și este oare oportun ca oficialii europeni să ananseze acest subiect atunci când progresul în Europa însăși este în mod clar insuficient? În caz contrar, Ungaria nu ar fi cumpărat "Sputnik", iar Cehia, Austria, Italia nu s-ar fi gândit să facă la fel. "De ce avem nevoie de "Sputnik" atunci când există puncte de vaccinare cu "Pfizer" la fiecare pas?"

Poate că doamna Ursula este revoltată de reproducerea practicii exportului de pâine de la sfârșitul secolului al XIX-lea – "Nu ne vom sătura, dar o vom exporta". Este greu de spus cu exactitate dacă actualul ministru al Sănătății urmează principiile lui Vîșnegradskii, ministrului de Finanțe de atunci. Este și mai dificil de înțeles ce legătură are acest lucru cu problema eficacității vaccinului rus. Fie este eficient, fie nu. În orice caz, realizarea de către Federația Rusă a unui progres suficient în vaccinarea propriei populații este puțin probabil să fie principala preocupare a Bruxelles-ului.

Este o altă problemă atunci când trebuie să renegi cu orice preț vaccinul rusesc. În special, să nu consideri vaccinarea cu acesta drept motiv suficient pentru a elibera certificatul de viză. Când problemele Cortinei de Fier sunt în joc, atunci, desigur, orice poate servi drept argument.

Desigur, nu totul depinde de Ursula și de cei care gândesc ca ea. Pe lângă interesele celor care doresc să se îngrădească de Rusia, folosind orice motiv sau pretext, există și grupuri cu alte interese.

De exemplu, deși veniturile rușilor au scăzut semnificativ, nu au căzut până la o stare de sărăcie completă, care să facă turismul extern complet irelevant. Și multe țări europene (Italia, Franța, Grecia, etc.), unde turismul, înainte de debutul infecției, dădea de la zece până la cincisprezece la sută din PIB și asigura locuri de muncă pentru o bună parte a populației – aceste țări visează cum se întorc timpurile de dinaintea pandemiei și banii turiștilor ruși. Interesele ideologice ale doamnei von der Leyen nu sunt atât de interesante aici – starea precară a propriului portofel este mult mai importantă.

Desigur, îi poți inspira pe europeni cu cuvintele tovarășului ideolog Suslov M. A. – "Nu economisim pe ideologie", inclusiv în ceea ce privește certificarea vizelor, dar o astfel de politică pe termen lung este plină de diverse surprize. Principiul "Bunăstarea ta și a familiei tale este mai importantă decât bunăstarea celorlalți" nu a fost anulat și este periculos să îți bați joc de el tot timpul.

Așadar, întrebarea despre care vaccinuri vor confirma încrederea într-un solicitant de viză de călătorie peste trei luni va deveni subiectul unei dezbateri aprinse între doamna von der Suslov și susținătorii principiului micii burghezii "Nu mă interesează cine, dar să-și facă datoria".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

166
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră (71)
Tematic
Igor Dodon spune când ajunge în Moldova vaccinul rus „Sputnik V”
Cum va proceda Ministerul Sănătății în cazul celor care vor refuza vaccinarea - Video
PSRM

Cine este concurentul PSRM în caz de alegeri anticipate expert

251
(reînnoit 21:53 14.04.2021)
Politologul a analizat situația în care alegerile anticipate ar putea avea loc în țară în timpul apropiat și a explicat dacă au socialiștii „tovarăși de drum” pe flancul de centru-stânga, care le-ar putea lua din voturi.

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. De patru luni, în țară continuă una dintre cele mai profunde crize politice din întreaga sa  istorie de independență. Chiar de la începutul ei, era clar că noul președinte al țării, Maia Sandu, și partidul care îi este loial ”Acțiune și Solidaritate vor face tot ce le stă în puteri pentru a se ajunge la dizolvarea actualei componențe a forului legislativ suprem  și anunțarea alegerilor anticipate. Dar și înșiși politicienii de pe flancul de dreapta nu ascundeau acest lucru și l-au declarat public în repetate rânduri.

 Deja pe 15 aprilie, Curtea Constituțională va examina demersul președintelui cu privire la posibilitatea dizolvării parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. Reprezentanții PSRM și liderul partidului, inclusiv într-un interviu acordat Sputnik Moldova, au declarat în repetate rânduri că nu au o poziție de principiu cu privire la negarea alegerilor anticipate și nu se opun desfășurării acestora. Însă ei au subliniat că, în contextul situației epidemice alarmante legate de COVID-19, alegerile anticipate ar fi un pas necugetat și lipsit de viziune.

Expert: Curtea Constituțională riscă să devină un actor politic - Iată de ce>>>

Este cauzată totuși această opunere a socialiștilor alegerilor anticipate doar de motive epidemiologice sau există și altele politice? Răspunsul la această întrebare l-a oferit în studioul Sputnik Moldova doctorul în habilitare în științe politice Victor Juc.

"Nu cred că ei au un concurent serios pe flancul stâng. Cu atât mai mult cu cât partidul lui Renato Usatîi este unul ”asistemic” și acumulează voturi de pe toate segmentele câmpului electoral. Se consideră că Usatîi se poziționează ca un politician de stânga. Nu este așa. El, la fel ca și Ilan Șor, atrage voturi de la toate segmentele, începând de la unioniști și până la cei de stânga ", a declarat expertul.

„Potrivit interlocutorului, un concurent nu prea important pentru socialiști în eventualele alegeri anticipate ar pitea fi  Partidul Comuniștilor (PCRM), cu condiția ca aceștia să devină mai activi în perioada premergătoare campaniei electorale. Deși lipsa lor de acțiune în timpul campaniei de astă toamnă pentru prezidențiale și faptul că nu au avut un candidat  în primul tur de scrutin ar putea juca un rol negativ pentru comuniștii moldoveni, întrucât alegătorul va uita de ei în cele din urmă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

251
Tagurile:
alegeri anticipate, PSRM
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Ar putea oare încerca dreapta să acapareze puterea în Moldova - politician
Krîlov: Occidentul ar putea să falsifice rezultatele alegerilor anticipate


Загрузка...
Шприцы на фоне логотипа SinoVac.

Are oare nevoie Moldova de vaccinul chinezesc - expert

71
(reînnoit 08:36 14.04.2021)
Expertul în sănătate publică a comentat decizia autorităților cu privire șa achiziționarea vaccinului CoronaVac împotriva noului coronavirus.

CHIȘINĂU, 14  apr – Sputnik. Moldova va achiziționa 400 de mii de doze de vaccin chinezesc împotriva coronavirusului CoronaVac, dezvoltat de compania farmaceutică Sinovac Biotech. Acest lucru a fost comunicat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Are oare nevoie Moldova de acest vaccin și cât de eficient este - expertul în domeniul sănătății publice Ala Tocarciuc a răspuns la aceste întrebări în studioul Sputnik Moldova.

„Avem nevoie acum de orice vaccin disponibil. Am pledat întotdeauna pentru posibilitatea de a alege, pentru ca să existe și Pfizer, și Sputnik V, și AstroZeneca, și vaccinuri chinezești, să apară vaccinuri cubaneze. Nu contează din ce țară provine vaccinul, este important să fie eficient și sigur", a spus expertul.

Totodată, deocamdată este problematic să vorbim despre eficiența CoronaVac, operând cu date exacte.

„China a efectuat studii clinice în mai multe țări, iar eficacitatea acestui vaccin a fost diferită în fiecare dintre țări și în fiecare grup de populație”, a menționat Tocarciuc.

Cele mai bune rezultate vaccinul chinezesc le-a demonstrat în Turcia.

"În Brazilia a fost cea mai redusă eficiență a acestui vaccin, aproximativ 50%, însă în Turcia a fost de aproape 80%. Probabil, este vorba aici de apartenența de rasă a grupurilor în care a fost testat", a conchis interlocutoarea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
China, vaccin
Tematic
Începe vaccinarea cu cea de-a doua doză a vaccinului Pfizer
Când ajunge Sputnik V în Moldova: La ce etapă este livrarea vaccinului


Загрузка...
Angela Paraschiv

Cum decurge campania de vaccinare și când ar putea fi finalizată

0
Șefa catedrei Epidemiologiei a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Angela Paraschiv, a vorbit despre campania de vaccinare din țara noastră. Iată cum decurge procesul de imunizare și ce rezultate își doresc să obțină specialiștii.
Cum decurge campania de vaccinare și când ar putea fi finalizată

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", Angela Paraschiv și-a exprimat dorința ca procesul de vaccinare în Moldova să decurgă cu pași mai rapizi, astfel ca în viitorul apropiat țara noastră să ajungă la o acoperire vaccinală de 70 procente din numărul total al populației. Acest lucru însă este influențat de mai mulți factori.

"Un moment negativ este că nu avem suficient vaccin în țară pentru a desfășura o campanie de vaccinare mai rapidă. Un alt factor este numărul centrelor de vaccinare și acceptarea vaccinului de către populație. Adesea, suspiciunile și dubiile societății influențează negativ mersul vaccinării", a precizat Angela Paraschiv.

Potrivit specialistului, dacă în țară va fi suficient vaccin, iar populația va accepta imunizarea, atunci până la sfârșitul anului 2021 campania de vaccinare ar putea fi finalizată cu succes.

Angela Paraschiv susține că țările precum Israel și Marea Britanie sunt un exemplu pentru Republica Moldova în contextul desfășurării procesului de vaccinare.

Amintim că, în data de 2 martie, în Republica Moldova a fost lansată campania de vaccinare. În prima etapă au fost vaccinați lucrătorii medicali, iar în prezent are loc imunizarea persoanelor care au peste 60 de ani, precum și cele care au vârsta între 18 și 60 de ani care mai suferă și de afecțiuni cronice și pentru care infecția cu COVID-19 ar reprezenta un risc sporit de deces. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
campanie, vaccin
Tematic
Țara noastră va putea cumpăra vaccin anti-COVID la un preț redus


Загрузка...