Юрий Рошка

Roșca: Sandu i-a mințit pe moldoveni - Detalii

9881
(reînnoit 11:56 25.02.2021)
Expertul Iurie Roșca a explicat cum s-a ajuns la situația ca președintele Republicii Moldova să depindă de structurile Occidentale și cum magnații financiari din Washington influențează în mod direct asupra șefului statului.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Președintele Maia Sandu a comentat hotărârea Curții Constituționale prin care a fost declarat neconstituțional decretul ei de numire repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Maia Sandu a spus că decizia din 23 februarie a Curții Constituționale descrie competențele instituțiilor statului într-o situație de „normalitate” pe care țara, în opinia ei, n-o are la ora actuală.

„Noi astăzi n-avem o situație de normalitate”, a spus președintele. Situația actuală, a apreciat Maia Sandu, seamănă cu situația din 2014 - 2015, când oligarhul Plahotniuc, cumpărând deputați, și-a încropit o majoritate de buzunar”.

De ce președintele țării, care are împuterniciri limitate, își permite să-și impună voința majorității parlamentare? Este cineva din afară care influențează deciziile șefului statului? Răspunsurile la aceste întrebări le-a oferit în studioul Sputnik Moldova politologul și publicistul Iurie Roșca, care anterior a deținut funcția de vicepremier și de adjunct al președintelui Parlamentului.

"Trebuie să ne întrebăm: de ce un astfel de om a putut să devină președinte? Chiar dacă sună dur, dar în această funcție, cu același succes putea fi instalat un scaun fără spetează, nimic nu s-ar fi schimbat. Oamenii au votat pentru integrarea europeană - adică pentru un mit, pentru "o viață reușită și sătulă", care nu există  nici în Europa de vest", a declarat Iurie Roșca.

El a spus că cetățenii moldoveni anume așa au perceput "cursul european" anunțat de Maia Sandu, dat fiind că nu sunt integrați în societatea uniunii europene și văd în asta doar posibilitatea de a lucra acolo și de a obține un salariu mai bun ca în Republica Moldova.

"Uniunea Europeană are milioane de șomeri care nu pot să-și facă publică propria opinie pentru că ei, pur și simplu, nu sunt admiși la posturile de televiziune", a spus Iurie Roșca.

Făcând referire la Maia Sandu, expertul spune că aceasta nu are nicio identitate politică. Toți știu că ea a ocupat niște funcții, în rest nu pot spune nimic mai mult despre dânsa.     

Roșca mai spune că, după ce a devenit președinte, Sandu dă dovadă de nervozitate. Mai ales în încercarea de a ocoli prevederile Constituției Republicii Moldova. Expertul nu exclude că patronii occidentali ai Maiei Sandu ar putea să o expună, să o compromită, punând-o într-o lumină proastă.

Iurie Roșca a mai spus că noul președinte al țării este ghidat din exterior, în primul rând - din Statele Unite ale Americii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9881
Tagurile:
Iurie Rosca, Moldova, SUA, Maia Sandu
Teodor Cărnaț

Expert, despre scenariile politice după decizia Curții și alegeri parlamentare anticipate

130
(reînnoit 19:29 16.04.2021)
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", expertul constituțional Teodor Cârnaț a comentat decizia Curții Constituționale cu privire la întrunirea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului și a vorbit despre ulterioarele scenarii de pe arena politică din țara noastră.
Expert, despre scenariile politicie după decizia Curții și alegeri parlamentare anticipate

În interviul acordat pentru Sputnik Moldova, expertul constituțional Teodor Cârnaț a precizat că deocamdată data exactă a alegerilor anticipate nu poate fi prevăzută, ținând cont de faptul că în Moldova este instituită stare de urgență. În aceste condiții, președintele Maia Sandu nu poate emite decretul privind dizolvarea Parlamentului.

"Atâta timp cât în Republica Moldova este stare de urgență, președintele Republicii Moldova nu poate purcede la emiterea acestui decret. Există două scenarii: Parlamentul să-și anuleze starea de urgență ori președintele vine cu un demers către Parlament să anuleze această stare de urgență", a declarat expertul.

Mai mult, Teodor Cârnaț este de părerea că Înalta Curte este obligată să declare această stare de urgență neconstituțională, întrucât a fost motivată politic și în niciun caz medical atunci când a fost introdusă.

"Deschidem în așa fel Cutia Pandorei - dacă rămâne în vigoare, atunci viitoarele parlamente, guverne vor fi tentate să folosească introducerea stării de urgență, de asediu sau de război în scopul de a se menține mai departe la putere", a spus expertul.

Cât privește desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, acestea ar putea avea loc vara, în condițiile în care starea de urgență va fi anulată mai devreme de termen. Dacă aceatsa rămâne valabilă până pe data de 30 mai, moldovenii ar merge la urne în toamna acestui an. Un alt scenariu ar fi că Parlamentul ar putea să introducă din nou starea de urgență.

Amintim că joi, 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. Ulterior, Maia Sandu a declarat la un briefing că va semna curând decretul prezidențial pentru dizolvarea Parlamentului și că alegerile parlamentare anticipate nu mai pot fi evitate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

130
Tagurile:
Parlament, Maia Sandu, curtea constituțională, alegeri
Tematic
Maia Sandu: Voi semna curând decretul pentru dizolvarea Parlamentului


Загрузка...
Правительство РМ

Expert: Moldova este atrasă în procese politice foarte periculoase care este soluția

116
(reînnoit 08:58 16.04.2021)
Analistul politic în probleme internaționale a explicat de ce Moldova nu ar trebui să flirteze prea mult cu Occidentul în politica externă și să aștepte ajutor de la acesta, dar și cum să aleagă decizii înțelepte în geopolitică.

CHIȘINĂU. 16 apr – Sputnik. În cei aproape 30 de ani ai săi de independență geopolitică, Republica Moldova a tot oscilat dintr-o parte în alta, ca un petrecăreț beat. Autoritățile care d-au perindat la putere ba au încercat să construiască un parteneriat strategic cu Rusia, ba au cochetat insistent cu Occidentul, care nu a manifestat niciodată sentimente prea sincere pentru Moldova și poporul ei.

O geopolitică echilibrată a țării este o chestiune dificilă, dar posibilă. Unii politicieni au dovedit acest lucru în practică. Acum, noul președinte al Moldovei, Maia Sandu, își declară din nou atașamentul față de Occident și valorile liberale.

Șapovalov: De ce pentru Moldova e mai profitabil să coopereze cu Rusia>>>

Cât de nociv este acest lucru pentru țară și de ce o abordare geopolitică unilaterală este distructivă pentru poporul moldovenesc? Răspunsul la această întrebare a fost oferit în studioului Sputnik Moldova politologul de la Berlin, expert în probleme internaționale, Aleksandr Rar.

"Cu părere de rău, Moldova este  atrasă deja de mult timp în procesele geopolitice profunde și periculoase din Europa. Acest lucru s-a întâmplat nu din vina țării în sine, ci în virtutea poziției sale geografice. Acum Rusia va întoarce spatele Uniunii Europene. Ce înseamnă asta pentru Moldova? Țara va ajunge într-o situație și mai dificilă ", a declarat interlocutorul.

În opinia expertului, dificultățile privind dezvoltarea țării au legătură cu faptul că ea se află la intersecția a două culturi politice - chiar peste ea trece linia Huntington, care în lucrările sale susținea că deja de 1000 de ani Europa este împărțită între Est și Vest, între creștinismul catolic și cel ortodox, între ordinea mondială bizantină și romană.

"Dacă privim situația în mod obiectiv și onest, este clar că până când Europa nu va găsi puterea să înceapă un parteneriat cu Uniunea Economică Eurasiatică, până nu vor începe negocierile privind crearea unui spațiu economic comun de la Lisabona până la Vladivostok, Moldova va avea în permanență probleme", a adăugat Rar.

Cea mai înțeleaptă ieșire din această situație geopolitică este în opinia politologului o politică reținută, bivectorială, fără mișcări bruște și  haotice către unul dintre polii de influență.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

116
Tagurile:
Occidentul, Rusia, Moldova, geopolitică
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
De ce moldovenii sunt divizați pe criterii geopolitice
Expert: Unde a greșit Maia Sandu în primele luni de mandat


Загрузка...
Vaccin AstraZeneca

”Nu a mers”: Găgăuzia i-a întors Ministerului Sănătății lotul de vaccin AstraZeneca

343
(reînnoit 22:25 16.04.2021)
Lotul de vaccin produs de AstraZeneca, repartizat Găgăuziei, dar care nu a fost utilizat în regiune, a fost returnat în întregime Ministerului Sănătății din Moldova.

COMRAT, 16 apr - Sputnik, Maxim Topal. Regiunea autonomă a primit aproximativ 1200 de doze de vaccin AstraZeneca de la Ministerul Sănătății. Ar fi trebuit să fie suficient pentru vaccinarea a 600 de persoane.

Însă după cum a menționat directorul Centrului de Sănătate Publică din Comrat, Ivan Hasta, la postul public de radio din Găgăuz, „de la bun început societatea, inclusiv comunitatea medicală, nu a acceptat vaccinul, l-au tratat o oarecare neîncredere”.

Acest lucru a fost provocat de numeroasele informații din presa străină și de la oficialități despre ineficiența vaccinului și efectele sale secundare, dintre care cel mai grav este blocarea vaselor de sânge (tromboză).

”Acest lucru a influențat negativ opinia oamenilor și din această cauză vaccinarea nu a prea mers la noi. În total, am vaccinat cu AstraZeneca în Găgăuzia doar 50 de persoane, majoritatea sunt lucrători medicali ", a spus Hasta.

Spre deosebire de AstraZeneca, vaccinul produs de Pfizer / BioNTech în cantitate de 348 de doze a fost utilizat integral în Găgăuzia.

Cu vaccinul rămas, în Găgăuzia s-a încercat vaccinarea oamenii în cadrul celei de-a doua etape a campaniei - persoane cu vârsta de peste 60 de ani, precum și persoanele cu comorbidități periculoase. Însă nici în rândul acestora vaccinul „nu s-a bucurat de o aprobare largă”.

"Valabilitatea acestui vaccin este până la 31 mai. În urma tuturor acestor acțiuni, pentru ca vaccinul să nu fie pierdut în totalitate, l-am returnat pentru ca să fie utilizat în alte regiuni ale Moldovei. Am coordonat acest lucru cu Ministerul Sănătății. Vaccinul a fost redistribuit către alte regiuni. La noi a doua etapă a vaccinării în general nu a mers ", - a adăugat specialistul.

El și-a exprimat speranța că vaccinul ”Sputnik V” produs în Rusia va fi la mare căutare în rândul locuitorilor din Găgăuzia.

"Moldova urmează să primească 182 de mii de doze de vaccin ”Sputnik V”. Dintre acestea, 62 de mii de doze sunt prevăzute pentru Transnistria. Restul vor fi distribuite uniform în toate regiunile țării, în funcție de numărul  populației. Suntem interesați să-i  vaccinăm pe toți lucrătorii din Sănătate. Sper că vaccinuri vor fi și mai multe și vor fi suficiente pentru a doua etapă a campaniei de vaccinare ", a menționat Hasta.

Până în prezent, 63 320 de persoane din Moldova și-au administrat prima doză de vaccin împotriva coronavirusului de la diferiți producători. Aceasta reprezintă doar aproximativ 2% din populația țării. În Găgăuzia au fost vaccinate doar aproximativ 400 de persoane.

Pentru ca imunitatea să se producă cu succes, oamenii trebuie să primească a doua doză de vaccin în timp de opt săptămâni de la prima vaccinare.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

343
Tagurile:
Găgăuzia, vaccinare
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Medicii din Găgăuzia au refuzat să fie vaccinați cu "AstraZeneca" și așteaptă "Sputnik V"


Загрузка...