Drapelul de stat pe clădirea Guvernului

Expert: La ce va duce lichidarea a sute de primării în Moldova

354
(reînnoit 20:15 19.02.2021)
Se pare că oficialii nu renunță la ideea de a reduce fondurile bugetare și intenționează să „strângă centura” în continuare și să înfăptuiască o altă optimizare a numărului de instituții bugetare, la rând fiind primăriile.

CHIȘINĂU, 19 feb - Sputnik. Guvernul continuă să pregătească reforma teritorial-administrativă. 

Unul dintre scenarii se numește „Compact” și a fost prezentat în iulie 2020.

Ideea principală este o reducere semnificativă a numărului de primării din țară - de la 896 la 93.

Aceasta în timp ce numărul de locuitori ce i-ar reveni unui organ executiv al administrației locale va fi în medie de aproximativ 28 de mii, iar maximul va fi de 65 de mii. Reforma, planificată de autoritățile centrale, prevede, de asemenea, reducerea numărului de raioane din țară - de la 35 la 5.

Care poate fi rezultatul unor acțiuni atât de severe ale autorităților centrale, care au provocat deja indignarea multor aleși locali? Expertul economic Viorel Gîrbu a răspuns la această întrebare în studioul Sputnik Moldova.

Viorel Gârbu
© Sputnik / Rodion Proca
Viorel Gîrbu
 „De ce, la această etapă, grupul de lucru propune reducerea de 10 ori a numărului de administrații locale, este de înțeles. La Chișinău se pledează pentru o politică de centralizare a puterii. Adică, o mulțime de probleme ar trebui rezolvate de un anumit grup de oameni, în timp ce în Europa se desfășoară procesul opus”, a spus interlocutorul.

Potrivit expertului, în statele europene, autoritățile locale pot apela la guvern pentru ajutor în rezolvarea problemelor acumulate, luând decizii pe cont propriu și solicitând doar sprijin financiar și logistic.

Viorel Gîrbu a sfătuit actualul guvern interimar al Moldovei să nu se grăbească să pună în aplicare asemenea inițiative revoluționare.

Expertul consideră că această problemă ar trebui examinată de viitorul cabinet de miniștri și de majoritatea parlamentară, pentru a nu comite o mulțime de greșeli, care ar fi mai apoi dificil, dacă nu chiar practic imposibil, de corectat.

„Nimic bun nu va rezulta dintr-o astfel de reformă, deoarece chiar și cu desființarea a sute de primării în toată țara, economiile bugetare vor fi nesemnificative. Unele primării din sate deja n-au suficient personal, aceste instituții au fost „secătuite de sânge” în cadrul optimizărilor anterioare”, a spus analistul economic.

Una dintre principalele consecințe ale eventualei introduceri a unei astfel de reforme poate fi întărirea în continuare a birocrației de stat la nivel local, iar soluționarea problemelor cetățenilor va fi tergiversată la maximum.

Mai mult, un locuitor de la sat va trebui să parcurgă zeci de kilometri pentru a găsi o soluție la o problemă elementară, în loc să contacteze administrația de la locul său de trai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

354
Tagurile:
reducere, Reformă, primării
Tematic
Viorel Furdui: Plafonarea taxelor va lega mâinele APL-urilor
Reforma APL în Moldova: Președintele Dodon oferă detalii
Ion Cristoiu

Ce spune cel mai mare jurnalist român despre Maia Sandu

854
(reînnoit 19:08 02.03.2021)
Maia Sandu a intrat într-un top al politicienilor care s-au remarcat săptămâna trecută, realizat de notoriul jurnalist român Ion Cristoiu. Iată ce spune cel mai experimentat gazetar de peste Prut despre președintele Republicii Moldova.

CHIȘINĂU 2 mart - Sputnik. Maia Sandu nu face nimic decât gălăgie și, ca să se scuze că nu face nimic, spune că mafia nu-i dă voie, asta-i opinia jurnalistului și scriitorului român Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu spune că în Maia Sandu el o regăsește plenar pe Clotilde Armand din România. Asta însemnând că președintele moldovean nu face nimic, decât gălăgie.  

"Ea devenit președinte al Republicii Moldova pe o anumită politică, pe anumite făgăduieli. Președinte în Republica Moldova nu înseamnă nimic. Eu mereu fac această diferență între a face ceva și a face gălăgie. Ea a început să facă gălăgie. Are și o declarație unică în care zice: "Curtea Constituțională a avut dreptate, dar în asemenea vremuri nu trebuie să respectăm Constituția". Eu știu ce înseamnă făcutul în România. Că am făcut… până și un ziar (să faci - n.n.) trebuie să găsești sediu, pe acela, pe acela. Unul nu vine la serviciu, șoferul se plânge că nu are roți. Este dificil să administrezi și nu se poate administra decât fără gălăgie. Adică să administrezi de dimineață până seara. Și când ai terminat, și ai pus anvelopele la mașină, zici: "Bă, stai puțin, era mult mai bine dacă veneam și spuneam că lupt împotriva mafiei din redacție". Așa e și la ea", spune Ion Cristoi.

Notoriul jurnalist român spune că Maia Sandu se crede Jeanne d'Arc.

"Ea trebuie să vadă cu cine face: cu acela, mă sprijin pe acela. Ea a venit însă și a zis: "Gata, parlamentul este nelegitim, eu sunt Jeanne d'Arc, nu vreau să discut cu voi". Nu vrea să discute, a fost aleasă în Moldova și nu va face nimic", a menționat Ion Cristoiu.

Cunoscutul jurnalist român a spus din ce categorie sau din ce neam de politicieni de politicieni face parte Maia Sandu: din acel care vorbesc, dar nu fac.

"Asta este marea problemă: ea este din același neam cu USR+. Mai spun odată: bătutul cuiului presupune ciocan, să cauți cuiul, nu-l găsești, apoi să nu te lovești peste degete. Cel mai bine este să spui: "Nu, domnule, eu nu pot să bat cuiul acela că nu mă lasă mafia". E foarte frumos, dar n-ai bătut cuiul", a conchis Ion Cristoiu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

854
Tagurile:
face, Prut, român, Jurnalist, Ion Cristoiu, Maia Sandu


Загрузка...
Юрий Рошка

Roșca: Moldova are nevoie de un lider puternic sau de politicieni de o zi

285
(reînnoit 15:09 02.03.2021)
Deja mai mulți ani la rând, cercetările sociologice arată că oamenii își doresc un lider puternic, care s-ar asocia și cu o guvernare puternică. Are nevoie Moldova de un astfel de politician - iată ce spune Iurie Roșca.

CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. Cercetările sociologice arată că societatea moldovenească îi simpatizează pe personalitățile istorice și pe politicienii puternici, cum ar fi Ștefan cel Mare, Vladimir Putin sau Alexandr Lukașenko.  

În același timp, din anul 2000 Moldova este o republică parlamentară. Unii analiști susțin că poporul țării noastre nu ar fi gata pentru o democrație parlamentară în formă pură.

Unde este mijlocul de aur și au nevoie cetățenii de un stat autoritar? Răspunsul la aceste întrebări le-a dat în studioul Sputnik Moldova publicistul Iurie Roșca, care este și n veteran al politicii moldovenești.

"Moldova doar pare a fi o republică parlamentară, de fapt, în țara asta, întotdeauna cineva trebuie să șeful. Președintele țării sau premierul trebuie să întruchipeze puterea, să fie cartea de vizită, dar conștiința întregului popor. Bineînțeles, el nu trebuie să dezlocuiască justiția sau puterea legislativă, dar trebuie să fie un lider care are voință politică și abilități profesionale", a declarat Iurie Roșca.    

Potrivit lui, în acest sens, cel mai de succes șef de stat a fost al treilea președinte ale Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care, afirmă Roșca, venea la serviciu la ora 7 dimineața și pleca la 21:00.

"În fiecare zi el citea personal sute de pagini din rapoartele Băncii Naționale, ale Ministerului de Finanțe, rapoarte privind situația din sectorul agricol", a precizat Iurie Roșca.

Fostul vicepremier a menționat că liderul națiunii nu poate fi cel car încearcă să-și subordoneze întreaga putere, ci cel care se bucură de autoritate, la spusele căruia se apleacă și oponenții politici, și majoritatea cetățenilor, chiar dacă mulți din această majoritate nu l-au votat.

"Voronin avea această carismă, indicațiile lui erau executate de către subalternii. În alte situații - dacă președintele sau premierul nu se bucură de respect, dacă funcționarii muncesc în echipă, dar nu sunt disciplinați, nu poate fi vorba de randament", a declarat Iurie Roșca.

În concluzie, el a precizat că, bineînțeles, Voronin nu a fost un desăvârșit, el a comis și greșeli atunci când a exercitat mandatul de președinte. Dar, totodată Voronin rămâne un bun exemplu de consolidare a tuturor forțelor care atunci erau gata să contribuie la bunăstarea statului, a conchis Iurie Roșca.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

285
Tagurile:
Moldova, Guvernare autoritară, regim autoritar, lider, Vladimir Voronin, Iurie Roșca


Загрузка...
Vaccin

Cum a fost repartizat vaccinul în raioanele țării: Precizările Ministerului Sănătății

0
(reînnoit 11:16 03.03.2021)
Agenția Națională pentru Sănătate Publică a distribuit o parte din primul lot de vaccin în centrele de imunizare din țară. Astfel, cele mai multe doze au ajuns în Chișinău, Bălți și Soroca. Vaccinul este destinat lucrătorilor medicali din prima linie.

CHIȘINĂU 3 mart - Sputnik. Primele doze din primul lot de vaccin AstraZeneca a fost deja distribuit în centrele de vaccinare COVID-19 din țară. Ministerul Sănătății a prezentat o hartă care arată câte doze au fost trimise în fiecare raion.

Potrivit ministerului, din totalul celor 21 600 de doze, Chișinăul a primit 5 240, iar 1 810 doze au fost trimise în regiunea transnistreană. În total, în prima etapă au fost livrate 10 800 de doze, adică jumătate din lotul ajuns din România.

În municipiul Bălți au fost livrate 610 doze, Soroca - 220, Edineț - 190, Cimișlia - 180, Orhei - 150, Cahul - 130, Comrat - 120. Mai multe detalii despre cum a fost repartizat vaccinul în Republica Moldova găsiți în imaginea de mai jos.

Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), aproximativ 800 de persoane au fost vaccinate în Moldova până în seara primei zile a Programului Național de Imunizare.

Ministerul Sănătății intenționează să publice rapoarte zilnice cu privire la numărul de persoane care au fost vaccinate împotriva noului coronavirus.

Шприц и ампула на фоне логотипа AstraZeneca.
© Sputnik / Владимир Трефилов

Amintim că marți, 2 martie, în Moldova, s-a dat startul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Primul moldovean vaccinat este șeful Secției Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu. 

În cadrul campaniei de imunizare vor fi vaccinați mai întâi cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale. 

În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cele care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.
Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape.

Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul. 

Primele peste 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca împotriva noului coronavirus au ajuns în Republica Moldova sâmbătă, 27 februarie, fiind oferite cu titlu gratuit de România.

Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a autorizat pe 26 februarie și vaccinul rusesc "Sputnik V" în țara noastră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, medici, spitale, pandemie, COVID-19, vaccinare, vaccin
Tematic
Care vaccin este mai eficient: Sputnik V sau AstraZeneca - expert moldovean
La ce interval vor fi administrate moldovenilor cele două doze de vaccin AstraZeneca


Загрузка...