Uniunea Europeană

Ce așteptări ar trebui avem de la vizita Maiei Sandu la Bruxelles expert

234
(reînnoit 15:53 17.01.2021)
Analistul politic a încercat să prognozeze cum va fi întâmpinat noul președinte al Moldovei la Bruxelles și dacă vor decide elitele politice europene să acorde asistență financiară țării noastre.

CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. În cadrul vizitei sale la Kiev, noul președinte al Moldovei a făcut mai multe declarații de rezonanță cu privire la atașamentul univoc al țării pentru cursul proeuropean, crearea unui ”Consiliu al Președinților” celor două țări și altele.

Să nu uităm însă că Moldova este republică parlamentară ca formă de guvernământ, iar puterea principală este concentrată în mâinile deputaților organului legislativ suprem al țării. Următoarea vizită Maia Sandu urmează să o întreprindă la Bruxelles, unde va avea întrevederi cu funcționari europeni de rang destul de înalt din cadrul instituțiilor europene.

Rămâne de văzut însă dacă noul președinte al țării va beneficia acolo de atenția scontată sau totul se va limita doar la declarații protocolare. Asta este principala intrigă a vizitei. Despre acest lucru a vorbit în studioul Sputnik Moldova analistul politic Igor Volnițchi.

”Nu cred că ar trebui să ne așteptăm la ceva concret la această etapă. Maia Sandu a devenit președinte, însă nu a primit și deplinătatea puterii reale, despre care a declarat anterior și pe care a contat. În această situație, întrevederea șefului statului moldovenesc cu administrația UE se va desfășura sub acompaniamentul promisei susțineri internaționale  a Republicii Moldova”, a declarat expertul.

Potrivit lui Volnițchi, vizita Maiei Sandu la Bruxelles se va limita doar la declarații de protocol, totodată președintele moldovean le va promite la fel reprezentanților elitelor politice europene invariabilitatea cursului politicii externe a Moldovei, orientat spre apropierea de UE.

Maia Sandu a anunțat prioritățile vizitei sale la Bruxelles>>>

Expertul este sigur: Sandu nu poate să atragă acum în Moldova asistență financiară din partea Uniunii Europene sau să lanseze anumite proiecte comune cu UE, deoarece în continuare ea nu face parte din acea forța care conduce de facto țara. Astăzi, președintele Republicii Moldova nu controlează de fapt nici măcar guvernul interimar cu împuterniciri destul de reduse și este nevoită să se adreseze Curții Constituționale pentru a putea schimba cel puțin într-o oarecare măsură această stare de lucruri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

234
Tagurile:
asistență financiară, UE, vizită, Bruxelles, Maia Sandu
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (139)
Tematic
Cum vede Maia Sandu relația Republica Moldova - SUA
Maia Sandu spune dacă va pleca în vizită la Moscova
Politica moldovenească: Așteptări tactice la început de 2021 - comentator
Ян Лисневский

Politolog, despre alegerile anticipate: Nu vom scăpa de criza politică

78
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", directorul agenției de consultanță politică „Intellect-Group”, Ian Lisnevschi, și-a exprimat convingerea că alegerile parlamentare anticipate nu vor scoate Republica Moldova din criza politică și economică.
Politolog, despre alegerile anticipate: Nu vom scăpa de criza politică

Situația politică și economică din țara noastră se înrăutățește pe zi ce trece. Deși unii politicieni consideră că singura soluție pentru a ieși din acest impas sunt organizarea alegerilor anticipate, analistul politic Ian Lisnevschi își exprimă îndoiala că problemele politice și economice vor fi depășite prin această metodă.

Potrivit lui, în cazul declanșării alegerilor anticipate, în viitorul Parlament ar accede trei-patru partide și niciunul nu va avea majoritate totală pentru a propune propriul candidat la funcția de prim-ministru.

"În viitorul Legislativ vor intra deputații din patru partide politice: PSRM, PAS, Partidul ȘOR și Partidul Nostru. În aceste condiții, partidele vor trebui să se așeze la masa de negocieri pentru a forma o alianță, fapt care va declanșa noi disensiuni în rândul aleșilor poporului. Situația politică și economică nu se va îmbunătăți în asemenea condiții", a precizat interlocutorul.

Anterior, Ian Lisnevschi a menționat pentru Sputnik Moldova că deși multe partide din actualul Legislativ declară că-și doresc alegeri parlamentare anticipate, totuși acest lucru este afirmat cu mari rezerve.

De asemenea, el a spus că în spatele crizei politice actuale se ascunde „jocul politic și strategia primitivă a opoziției” - de a lupta cu guvernarea. Politologul este de părerea că prin acțiunile ei opoziția a provocat o nouă criză, iar 2021 va fi un an complicat din punct de vedere politic.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
criză, alegeri parlamentare anticipate
Tematic
Socialiștii au venit cu un apel către Sandu: Ce trebuie să facă președintele


Загрузка...
Pavel Midrigan

Politolog: La ce ne aștepăm după 23 martie?

195
(reînnoit 17:30 03.03.2021)
Președintele țării, Maia Sandu, evită să poarte consultări cu fracțiunile parlamentare pentru identificarea unui candidat la funcția de prim-ministru. Ce riscă Maia Sandu pentru faptul că nu respectă decizia Înaltei Curți și Constituția Republicii Moldova?
Politolog: La ce să ne aștepăm după 23 martie?

În cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, politologul Pavel Midrigan a declarat că riscul pentru președintele Maia Sandu este foarte mare în condițiile în care, până pe 23 martie, nu vor avea loc consultările cu fracțiunile pentru identificarea unui candidat la funcția de prim-ministru. Există chiar și riscul de pedeapsă penală, susține Midrigan.

”Referitor la încălcarea răspunderii politice va constata Curtea Constituțională, dar există și răspunderea juridică – abuzul de putere prevăzut în Codul Penal. Cineva poate să se adreseze la Procuratura Genrerală și să invoce că președintele intenționat abuzează de drepturile sale, nu-și îndeplinește obligațiunile. Astfel procurorul ar putea să solicite și suspendarea din funcție. Este principiul egalității în fața legii, indiferent că este președinte sau nu”, a declarat în studioul Sputnik Pavel Midrigan.

Mai mult, politologul a remarcat că mai trebuie să fie trecută o etapă - avizul Înaltei Curți care constată circumstanțele dizolvării Parlamentului. Dacă Maia Sandu va emite un alt dicret, acesta va fi declarat neconstituțional.

”Dacă admitem că nu se îmtâmplă nimic până pe 23 martie, Maia Sandu, ca să pregătească dicretul de dizolvare a Parlamentului și să numească data alegerilor, trebuie să se adreseze la CC în prealabil cu motivarea: de ce consideră că trebuie dizolvat Parlamentul? Atunci CC va pune întrebări simple: ați încercat să identificați candidatura unui prim-ministru? Nu exlud că CC va spune că nu sunt întrunite condițiile de dizolvare a Parlamentului și va veni cu un aviz negativ”, a precizat Midrigan.

Amintim că pe 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru. Potrivit deciziei Înaltei Curți, președintele urma să înceapă consultările cu fracțiunile pentru identificarea unui candidat la funcția de prim-ministru.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

195
Tagurile:
Curtea Constituțională, Maia Sandu, Parlament
Tematic
Socialiștii au venit cu un apel către Sandu: Ce trebuie să facă președintele


Загрузка...
Vaccinul ”Sputnik V”

UE ar putea include ”Sputnik V” în portofoliul de comenzi

12
(reînnoit 16:54 04.03.2021)
Comisia Europeană nu exclude includerea vaccinului Sputnik V în portofoliul comun al UE de preparate împotriva COVID 19.

CHIȘINĂU, 4 mar – Sputnik. Comisia Europeană nu exclude includerea vaccinului rusesc ”Sputnik V” în portofoliul comun al comenzilor, a anunțat în cadrul unui briefing purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Anterior, Agenția Europeană a Medicamentelor a anunțat demararea procedurii de expertizare a vaccinului rusesc Sputnik V. EMA nu a precizat care vor fi termenele în care va putea fi aprobat preparatul, însă au anunțat că examinarea va avea loc în regim de urgență.

“Trebuie să facem o diferență între ceea ce face EMA, procedurile ei de expertizare etapizată, iar pe de altă parte – portofoliul vaccinurilor UE. În prezent nu există negocieri cu privire la includerea Sputnik V în portofoliul comun european. Strategia noastră de vaccinare reprezintă o strategie a Comisiei Europene și a statelor membre. Comisia Europeană și statele membre ar putea decide în orice moment includerea unui vaccin în acest portofoliu”, a declarat el.

În prezent, pe piața Uniunii Europene există trei vaccinuri pentru care au fost eliberate autorizații de punere pe piață: al companiei Pfizer/BioNTech (până la 600 milioane de doze), Moderna (două contracte a câte 460 milioane de doze) și AstraZeneca (până la 400 de milioane de doze).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
Vaccinul Sputnik V, UE
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Care vaccin este mai eficient: Sputnik V sau AstraZeneca - expert moldovean
Dr. Alberts: Beneficii nete ale vaccinului rusesc față de alte vaccinuri


Загрузка...