Lovitura istorică așteptată în 2021: ruperea Marea Britanii!

200
(reînnoit 08:44 03.01.2021)
Brexit-ul a deschis în Marea Britanie capitolul independenței Scoției – iar încă din prima zi a noului an vine un mesaj clar de la Edinburgh: ”Scoţia îşi va obţine independenţa!”

BUCUREȘTI, 3 ian – Sputnik. Început sub auspicii internaționale complicate, anul 2021 poate aduce o mare lovitură, care ar afecta în felurite moduri situația din Europa: ruperea Regatului Unit! Mai precis, independența Scoției.

Brexit
© AP Photo / Francisco Seco

Imediat după încheierea Brexit-ului la ora 00.00 a noului an, subiectul a fost deschis de premierul scoţian Nicola Sturgeon.

”Sper că Scoţia îşi va obţine independenţa şi că va putea să se alăture Uniunii Europene”, spune Sturgeon,  subliniind că Brexit-ul s-a făcut împotriva voinţei scoţienilor.

Nicola Sturgeon spune clar: ”Suferim acum un Brexit dur împotriva voinţei noastre, în cel mai prost moment posibil, în mijlocul unei pandemii şi al unei recesiuni economice”.

Premierul scoțian a adus în discuție Irlanda și avantajele pe care țara vecină le are:

”Pe măsură ce Irlanda independentă își ocupă locul în Consiliul de Securitate al ONU, astăzi Scoția, nu (încă) independentă, este scoasă din UE împotriva voinței noastre. E timpul să ne punem pe scaunul de conducare al propriului viitor, Scoția!”, a scris premierul scoțian pe Facebook.

Anterior, femeia premier care conduce destinele Scoției a transmis un mesaj către UE: ”Scoția va reveni curând, Europa. Ține lumina aprinsă!”

”Ca membru independent al Uniunii Europene, Scoția ar fi un partener și un constructor de pod - nu doar un pod pentru construirea unei economii mai puternice și a unei societăți corecte, ci și o punte între UE și Marea Britanie”, a spus Sturgeon.

Nicola Sturgeon nu intenționează să piardă timpul, ci anunță intenția unui nou referendum pentru independența Scoției. Dar, în ciuda dorinței scoțienilor, decizia finală de a organiza un referendum îi revine premierului de la Londra, opozant total al ideii.

Dacă la referendumul din 2014 55% dintre scoțieni au votat împotriva independenței, acum se pare că numai puțin peste 40 sunt pentru menținerea în Regatul Unit, în timp ce 58% ar vota independența. Motivul schimbării opiniei este Brexit – îmoptriva căuia s-au promnunțat 62% dintre scoțieni.

”Locuitorii Scoției au fost ignorați și tratați cu dispreț pe tot parcursul procesului Brexit”, susține ferm Nicola Sturgeon. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

200
Tagurile:
Scoția, Brexit, Marea Britanie
Tematic
Boris Johnson: Britanicii nu au părăsit UE din cauza Moscovei
Parlamentul

La ce ar trebui se aștepte moldovenii după alegerile din 11 iulie

117
(reînnoit 18:02 13.06.2021)
Fostul primar al Chișinăului a explicat cum să ne dăm seama care dintre promisiunile făcute de politicieni în cursa preelectorală sunt reale și care sunt vorbe goale.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Cetățenii Moldovei sunt copleșiți de așteptări în contextul viitoarelor alegeri anticipate. Cum să înțelegem unde este minciună în promisiunile politicienilor și unde este adevăr? I-am pus această întrebare în studioul Sputnik Moldova fostului primar general al Chișinăului, ex-deputatului Serafim Urechean.

"Are loc o luptă acută. Unele partide oferă ceva real, dar există foarte mult romantism care nu este susținut de practica în politica moldovenească, precum și de activitatea parlamentară, guvernamentală și de stat. Oamenii care se descurcă un pic în asta, văd imediat falsul, promisiuni deșarte sau vorbărie goală. Poți promite multe, dar trebuie să te uiți în buzunar. În buzunarul tău, al statului", a spus fostul primar al Capitalei.

Politicianul a amintit de asemenea de cuvinte și expresii ne la locul lor care sunt scăpate în timpul campaniilor electorale.

Un astfel de exemplu au fost câteva fraze aruncate în cursa prezidențială din 2020, care „au schimbat părerile  a foarte mulți oameni”.

"Cred că acum este încă foarte devreme să facem o evaluare a rezultatelor votului. Acest lucru ca fi mai mult sau mai puțin vizibil cu o săptămână-două înainte de 11 iulie. Deoarece chestiunea este decisă practic în ultima săptămână înainte de ziua votării", a conchis interlocutorul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

117
Tagurile:
așteptări, alegeri parlamentare anticipate
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Ceban: Cum vor afecta alegerile anticipate prețurile la gazele naturale
Blocul PSRM-PCRM: Șansele în alegerile parlamentare


Загрузка...
Elizaveta Breahnă

Vinurile moldovenești: În ce țări sunt solicitate

128
(reînnoit 19:45 13.06.2021)
Care este situația în cel mai important sector al economiei Republicii Moldova, cel vitivinicol, și cine sunt cei mai mari consumatori a vinurilor noastre pe timp de pandemie?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.

Gheorghe Arpentin
© Sputnik / Mihai Caraus
Gheorghe Arpentin

În același timp, și fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a remarcat că, în perioada pandemiei, Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 66 de procente, Belarus - 26 la sută, Ucraina - 7,5 la sută. Pe ultimul loc s-a situat China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

128
Tagurile:
export, vin
Tematic
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE


Загрузка...
Центральная избирательная комиссия

CEC urmează acrediteze la alegeri observcatori electorali din partea Ambasadei Rusiei